Forum   1917

1917

(36 wyników)
  • Wczoraj i dzisiaj w tv leciał film pod nieco nieszczęśliwym tytułem "Zdewastowane miasto", opowiadający o straszliwej katastrofie, wybuchu amunicji, który zniszczył Halifax w 1917 roku: kalendarium.polska.pl/wydarzenia/article.htm?id=35281 Szkoda, że w "Rilli" nie ma nic na ten temat - w końcu to była gigantyczna katastrofa, o której pamięć w Kanadzie do dzisiaj nie wygasła. A LMM pisała w "Rilli" o wielu okropnościach wojny...
  • Czy ma ktos glebsza wiedze o tym,bardzo waznym w Historji nie tylko Rosji,a takze calego Swiata,wydarzeniu,oprocz tej,ze to byl zydowski spisek.
  • Pamietam w 1917 podczas rewolucji bolszewickiej tez szpiegowalismy tych polskich panów przed odzyskaniem niepodległosci.Teraz moje wnuczeta robia intersy z tymi smiesznymi polaczkami co siedzą w sejmie, poŁowa sejmu siedzi w naszych kieszeniach, nawet po wejsciu do tej kur... unii europejskiej, a ta ladacznica polska polityka zagraniczna jest w naszych rekach (urban nam wszystko sprzeda). Kwasniewski buduje palac za 22 mln; pamiętam podczas rewolucji w 1917 tez wywlekalismy z pal...
  • 7 listopada 1917 roku – Krążownik Aurora oddał strzał, który rozpoczął rewolucję październikową w Rosji. Według obowiązującego wtedy w Rosji kalendarza juliańskiego był to z 25 na 26 października – stąd nazwa. Dzień wczesniej Rząd Tymczasowy zdecydował o zamknieciu bolszewickich gazet oraz użyciu wosjka, co tylko przyspieszyło wybuch powstania. Nastepnego dnia oddziały Czerwonej Gwardii przy wsparciu zbuntowanych marynarzy zajęły strategiczne punkty Piotrogrodu. Prak...
  • 19 grudnia, 20 lat temu, nie doczekał Bożonarodzeniowych świąt ...
  • Ponieważ na forum tym pojawia się wiele osób interesujących się sprawami tego rodzaju, chciałbym zapytać ilu Żydów mieszkało na stałe w Palestynie w 1917 roku, to znaczy w roku ogłoszenia brytyjskiej deklaracji w sprawie utworzenia Żydowskiej siedziby narodowej. Słyszałem, że było ich tam wtedy około 56 tysięcy, ale nie wiem na ile liczba ta jest wiarygodna.
  • Paradoksalnie... skorzystala na niej Polska... Swiat i Europa na niej stracil... Podobnie zreszta, jak na rewolucji francuskiej... detale wytlumacze jutro :))) dobranoc.
  • Mam pytanie to wszystkich Żydów, którzy tak chętnie odwiedzają forum "Gazety". Jak w izraelskich podręcznikach do historii, zostało przedstawione życie diaspory żydowskiej w ZSRR w latach 1917-1941? Czy dzieci żydowskie mają okazję poznać, jak wieli był wkład ich przodków w budowanie "Raju na ziemi"? Czy wiedzą, że ich pradziadowie oddali nieocenione zaslugi dla Karju Rad, preznie dzialajac w Czeka? Czy maja swiadomosc, ze przywodca pierwszego prawdziwie wolnego panstwa, byl ich r...
  • Zastanawiam sie ostatnio, bo coraz czesciej sie spotykam z opiniami wsrod osob wierzacych ktore znam, ze jest coraz wiecej znakow i ze to co sie teraz dzieje na swiecie (zwalczanie wiary, wojny, katastrofy naturalne) wynika z tego, ze zblizaja sie czasy ostateczne. Szczerze mowiac, jestem do tego sceptycznie nastawiona - wydaje mi sie w sredniowieczu kiedy szalaly zarazy i rowniez byly wojny czy trzesienia ziemi ludzie tez mysleli ze zbliza sie Apokalipsa. Ale kiedy slysze to tez od znajomy...
  • Można kupić na niemieckim portalu EBAY 6 kartek z widokami Siedlec z 1917r. Cena wyjściowa za 1 szt. 1,99 eur + koszt przesyłki 1,50 eur. Ciekawe, czy mają takie w siedleckim muzeum. Czas na decyzję: 9 dni search.ebay.de/siedlce_W0QQsalistedinsiteZ77
  • ...a chyba warto wyborcza.pl/1,75480,9167611,Blizej_Czecha_niz_Lecha.html Gorzelik wali "z rubyj ruły". Niy idzie mu rechtu odmowić
  • ... po I wojnie światowej Niemcy klęski nie doznały ... A teraz z innej beczki : 1 Kompletne wydanie "Hochseeflotte / Floty Pełnego Morza" aliantom. 2 Zakaz posiadania łodzi podwodnych i okrętów liniowych (pancerników). 3 Demilitaryzacja Nadrenii 4 Powrót do Macierzy Polskiej Wielkopolski, Kujaw, Pomorza Gdańskiego i Ziemii Chelmińskiej. 5 Powrót do Macierzy Francuskiej Alzacji i Lotaryngii 6 Włączenie do terytorium Belgii rejonu Eupen - Malmedy 7 Plebiscyt i powrót do Macierzy...
  • Czy ktos ma jakies linki materialy,dotyczace stosunkow miedzy generalisja oraz i oficerstwem i zolnierzy,pochodzacych z roznych zaborow,w Polsce miedzywojennej?
  • JAN PAWEŁ II - WIELKI CZŁOWIEK, WIELKI POLAK.
  • Boykottiert den 1.Mai! In Dojczland seit 1933 ein offizieller Feiertag! ### Um unter Arbeitern Sympathien für den Nationalsozialismus zu fördern, erklärte das NS-Regime den 1. Mai als "Tag der nationalen Arbeit" zum gesetzlichen Staatsfeiertag bei voller Lohnfortzahlung. Damit gingen sie scheinbar auf eine alte Forderung der internationalen Arbeiterbewegung ein. ### tiny.pl/nwhd
  • We wszystkich dotychczasowych publikacjach o historii Pruszkowa znaleźć można informację, że Edmund Wargenau został mianowany burmistrzem przez pierwszą Radę Miejską, która rozpoczęła działalność 21 V 1917. Tymczasem niedawno, za dość ciężkie pieniądze, nabyłem plik archiwalnych pruszkowskich dokumentów, wśród których jeden pozwala wątpić w powyższą informację - kwit, potwierdzający opłacenie podatków gminnych w roku 1915, wystawiony przez burmistrza Pruszkowa, Edmunda Wargenaua ...
  • Lata temu - dyskutowalem z pewnym starszym (byl on swiadkiem tej rewolucji) czlowiekiem na temat Rewolucji Pazdziernikowej, oto jego slowa. Myslisz ze to Rosjanie zorganizowali ta rewolucje? Zydzi to zrobili zeby sie zemscic na Rosji za to ze Rosjanie kazali im sie osiedlic w Krolestwie Warszawskim i nie wposcili ich do Rosji. (Bylem w szoku - caly czas winilem Rosjan za to). Pozniej wpadla mi do rak ksiazka napisana przez zydowke ktora byla aktywistka w czasie rewolucji , tytyl...
  • Co to qoorwa zlego z tym Swiatem?.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się