Gość: kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jepy Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:52 Sejmowe towarzystwo kretynów STK. Drukójcie listę aktualnych posłów by ostrzec ludzi przed ich wyborem do następnej kadencji. Żadnych posłów obecnego sejmu w nowym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALTHUS NIECH MOTŁOCH Z ŁAW SEJMOWYCH SAM BECALUJE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kysia Re: Awantura o czynsze IP: 5.5R5D* / *.r-it.at 20.12.04, 06:47 Przepraszam, jak mozna sie uchronic przed tymi debilami, jezeli oni wchodza z listy ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:glosowac na te listy ktore nie zawieraja tych IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:18 co juz byli - proste marzeniem wzbogaconej oligarchii sa JOW ten wygra ktoremu "sponsor " ufunduje kase na wybor tak skonczy sie zwalczana i z zapalem przez gwybiorcza podstawa demokracji w postaci rownosci bo wolnosc i wlasnosc juz w prl-u wykonczono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:a mam takie pytanie gdzie wsiakly pieniadze IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:37 za sprzedane mieszkania komunalne zamiast przeznaczyc je na budowe konkurencyjnego dla kamienicznikow taniego budownictwa aby zwiekszyc podaz mieszkan i obnizyc ceny najmu biurwokracja przezarla te pieniadze w samorzadach nie wspomne juz o kosztach wojny w iraku i kosztach zabawy w antyteroryzm kosztach wyjazdu na ukraine 2000!!!!! obserwatorow !!!!!!!!!!!! 2000x 500zl= 1.000.000zl i tak zl do zl niewielka grupa zydokomuny przezre kazda sume z podatkow propagujac raj w ktorym podatki dla kulczykow beda ujemne a pracownik bedzie placil jak w angli za zatrudnienie do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:tak po prawdzie to nie chodzi o kamienicznikow IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:51 tylko o zgarniecie kasy z domow komunalnych dla biurwokracji samorzadowej kamienicznicy-przewaznie dawne komuchy-uwlaszczone na cudzym mieniu przy okazji glosujac, bez mrugniecia okiem, odnosza podwojnie korzysci a co do konstytucji to nie dziwne ze niejaki zoll martwi sie glownie o prawa swoje do kamienicy a nie prawa obywateli do wolnosci i rownosci ograniczanych przez roznego rodzaju urzednicze koncesje dla korporacyjnych ukladow w zakresie budownictwa, sadownictwa, zarzadzania nieruchomosciami koszula wszak blizsza cialu a koryto kompasem etycznym P.S. ciekawe ze prezesem orlenu moze byc kazdy a ciec , przepraszam gospodarz domu musi byc licencjonowany przez panstwo a nie wyznaczony przez wlasciciela witajcie w buzko-mullero-bantustanie europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamienicznik Re:tak po prawdzie to nie chodzi o kamienicznikow IP: *.rwt.pl 20.12.04, 12:47 O czym Ty mówisz człowieku . Ja jestem cieciem we własnej kamienicy bo jak bym płacił za sprzątanie zewnątrz i wewnątrz to musiał bym podnieść czynsz do wysokości której by mi nikt nie zapłacił .Ustawa ustawą , ale są pewne realne możliwości , które dany lokator może zapłacić . I jeśli płaci to już dobrze .Bo znam problemy innych właściciel , którym ludzie płacą rzadko - bo nie mają z czego .No i co ? Wyrzucisz na bruk ? Pomijając przeszkody prawne to trzeba mieć trochę sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Sprawiedliwość dziejowa IP: *.ite.waw.pl 20.12.04, 14:04 A co do sprawy ma moje sumienie ? Wyrzucę na bruk, no bo o dach dla wyrzuconego ma zadbać gmina i sam zainteresowany. Nie ja. Przez minionych kilkadziesiąt lat nikt nie miał litości dla mnie i moich spadkodawców, poprzednich właścicieli. Zachowałem jeszcze listy zroszone łzami mojej ciotki, doprowadzonej przez lokatorów do rozpaczy. Kiedy umierała w przeludnionej kawalerce na 3 piętrze bloku, nie mogąc doprosić się od wielmożnych lokatorów dostępu do jednego z pokojów (od ogrodu) w swoim domu jednorodzinnym, nikt nie przywoływał sumienia. Wielmożna lokatorka to artystka, właścicielka poważnego biznesu o zasięgu europejskim, osoba zamożna i wpływowa, więc należało się jej mieszkać w warunkach po 70 m^2 na osobę. O święty Stalinie !!! Twoi pogrobowcy z SLD i SDPl bronią kapitalistki przed eksmisją (razem z jej fortepianem) na bruk. Się porobiło .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koviak Re:Popaprańcy BABY-JA(ru)GI IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:46 Popaprańcy BABY JA(ru)GI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koviak Re: Popaprańcy Baby-Jarugi IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:43 Popaprańcy Baby-Jarugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemur DWIE PRAWDY O NAJMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 01:18 Ponieważ cała dyskusja o czynszach już dawno przekształciła się w pole zwykłej pyskówki, gdzie logika już dawno została zniesiona z boiska, warto uprzytomnić kilka faktów wszystkim stronom, a w szczególności właścicielom przekonanym, że na drodze do bogactwa stoją im źli lokatorzy i wredni politycy. 1. MIT SUTYCH ZYSKÓW Z NAJMU W krajach o gospodarce w pełni rynkowej czynsze wahają się w przedziale 25-35% średniego wynagrodzenia netto. I tak w Niemczech (zachodnich) mieszkanie 2 pok. można z powodzeniem wynając już za 600 euro (średnia płaca netto ok. 2300 euro/mc). Przykład konkretny: Hamburg, dobra dzielnica, mieszkanie 65 m - 3 pokoje - 750 euro. W USA, kraju niewątpliwie mocno rynkowym :-), średni koszt najmu to 600-800 USD. W Brooklynie spore mieszkanie za 700 USD. Wynagrodzenie netto w USA waha się w okolicy 2000-2400 USD. Dlatego jest tam taki boom na rynku nieruchomości. Ponieważ średnia rata miesięczna 30-letniego kredytu na własny domek spadła do poziomu średnio 730 USD, ludzie reagują rynkowo, czyli wybierają za tę cenę własność zamiast czynszu, skoro wartości te są porównywalne. Wniosek: długoterminowa cena równowagi dla czynszów wynosi ok 30% średniej płacy netto. W Polsce średnia płaca netto wynosi obecnie ok 1600 zł wg.danych GUS. Rachunek jest prosty - średni czynsz wyniesie ok 500 zł/mc. Osobną kwestią są horrendalne koszty ogrzewania, wynik monopoli lokalnych dostawców ciepła. Jeśli przyjmiemy,że owe 500 zł to czynsz za mieszkanie 50-60 m, to uzyskamy stawkę za 1 m. w wysokości 9-10 zł. I takie ceny najczęściej są zapisywane w umowach na zasadach wolnego najmu. W wielu dużych miastach lokatorzy płacą stawki już 6-7 zł/m, a w Warszawie nawet 9-10. Czyli od poziomuw pełni rynkowego dzieli je już niewiele. Jeśli zatem właściciele wołają, że interesują ich podwyżki rzędu 200-400%, to oznacza to tylko jedno - ich rzeczywistym celem jest po prostu eksmisja lokatorów za pomocą podyktowania im absurdalnie wysokich cen. Przecież wielu twierdzi wprost, że woli mieć puste mieszkania (ciekawa koncepcja ekonomiczna, swoją drogą). Efekty tego myślenia widzę na każdym kroku (duże miasto, dużo czynszówek). W wielu domach pusta stoi połowa lub więcej mieszkań. Tylko niewielką część wynajmują firmy, bo nie są to zbyt reprezentacyjne lokalizacje, a poza tym stale rośnie podaź nowych i modernizowanych zasobów biurowych. Część lokali zajmują nowi lokatorzy, najczęściej studenci, a tu z terminowymi płatnościami też bywa różnie. Niektórzy właściciele pasują po kilku latach prób życia z wynajmu i wystawiają mieszkania na sprzedaż. I cóż - dalej żyją w świecie iluzji, bo za stare, zdekapitalizowane lokale, gdzie instalacja wodna i elektryczna nadaje się często tylko do wyprucia, żądają cen jak za porządnie zbudowane i wykończone mieszkania developerskie z garażami, ochroną, pełnym okablowaniem itp. Oferty te żółkną miesiącami na tablicy biura ogłoszeń. Reasumując - właściciele nigdy nie wycisną z kamienicy więcej niż 4-5% wartości odtworzeniowej z czynszów. Zarabiać muszą lokale użytkowe i wielu właścicieli nieźle z tego żyje. Ci, którzy takich lokali nie mają albo ich dom stoi w niehandlowej okolicy, mogą się pożegnać z marzeniami o bogactwie. Ale w końcu chyba nie uważają, że zasługują na szczególną troskę, jak rolnicy, górnicy i kolejarze. Jeśli interes nie przynosi zysków, to trzeba go się pozbyć, o tym wie każdy przedsiębiorca. 2. MIT PEŁNEJ WOLNOŚCI W ZAWIERANIU UMÓW NAJMU Polski właściciel czynszówki przybiera najczęściej pozę pana na zagrodzie i woła, że nikt i nic nie powinno ograniczać jego woli. Często powołuje się (tak jak w sprawie wysokości czynszu) na przykład krajów zachodnich. No więc dla schłodzenia rozpalonych głów podam przykład z USA, matecznika ideologii wolnorynkowej. Otóż rzeczywiście, w umowie najmu można zawrzeć dowolną wysokość czynszu (czyli stawkę rynkową). I tu zaczynają się schody. Wg. prawa USA stawki tej nie można waloryzować - jest ona tak samo święta,jak święta jest własność kamienicznika. W kilku komediach amerykańskich pojawia się postać starszej lokatorki, która podpisała umowę najmu 30 lat temu i płaci co miesiąc 200 dolarów,podczas gdy stawka rynkowa za takie mieszkanie sięga 700 USD. To naprawdę nie jest dowcip scenarzysty - takie są reguły gry. Czy szanowni polscy kamienicznicy chcieliby takiego prawa? Nie wspomnę już o Francji czy Niemczech, bo tam ograniczenia dotyczą już samego kształtowania czynszu - nie może np. być wyższy od średnich stawek stosowanych w okolicy. Nie ma zatem w tej dziedzinie wolności absolutnej i tylko dziedzice polskiej tradycji szlacheckiego sobiepaństwa mogą głosić teorię prawa bez odpowiedzialności i wzajemności. Chyba że zaczniemy porównywać się z np. Haiti. Odpowiedz Link Zgłoś
krotki co sie dziej wcięło moje dwa posty 23.12.04, 11:40 lemur zapraszam tu coś sie dzieje forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10096Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jepy Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:53 Sejmowe Towarzystwo Kretynów STK. Drukójcie listę aktualnych posłów by ostrzec ludzi przed ich wyborem do następnej kadencji. Żadnych posłów obecnego sejmu w nowym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy mogę IP: *.elsat.net.pl / 217.173.160.* 19.12.04, 21:56 ...płacić tak jak w Unii, a nie to co teraz! Opłaty i ceny z Unii a dochody z IV-go świata,albo i gorzej. Złodzieje i matacze mają się tylko dobrze w tym polskim "kapitaliźmie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:06 A czy pracowała Pani w UE,że domaga się stamtąd emerytury? Nie? no to ma Pani odpowiedż! Pozwoli Pani, że teraz ja zapytam: dlaczego włsciciel ma Panią utrzymywać? Co takiego zrobił, że został 'obdarzony' lokatorem, który dyktuje wysokość czynszu mieszkając w jego/właściciela/ domu, zwykle za niewielkie pieniądze? Może mi Pani wyjaśnić ten fenomen, bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: 207.230.231.* 19.12.04, 23:17 Mozna ja tez zapytac dlaczego nie odlozyla sobie na mieszkanie kiedy pracowala . Cale zycie chce sie slizgac na czyjejs du.ie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.torun.mm.pl 19.12.04, 23:29 właśnie kiedy inni odkładali na spóldzielcze ona co robiła ??? a jak właściel w 1970-80- i nawet 90 latch zamiatał po niej i gdy płacila czynsz nie pokrywający wywozu jej smieci to było dobrze teraz "panienko " czas płacić nawet nie za to co było ale po prostu za siebie i juz dramat???? ok komusze spojrzenie!! Na emeryture taka jak w Ue trzeba było zapracowac sobie a nie latac na 1 maja ze sztandarem - mnie bys tam nie spotkała , ja pracowalem - i mam, a Ty ????? powspominaj sobie parówkową rzuconą dla takich jak TY, ja jadłem kaszanke (która lubie do dziś!!!) i pracowałem na..... lokatorów, poźniej mieszkałem nie w swoim, poźniej wydpobyłem z ruiny domy , później zamieszkałem jak człowiek, ale jeszcze do dzis nie mam zysku z kamienić - ale spoko nadejdzie jak nie dla mn ie to dla dzieci i wnuków , a Ty??? co im zostawisz prócz żółci?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:ciekawe doplacal a mial za co kupowac kamienice IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:56 doprawdy zdradz nam ten sekret lisa i kocura z pinokia co to opowiadali o podobnych bajkowych ugorach zamienionych znojna praca w zyzne pola kulczykolandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki pewnie lepiej idź na piwo -Pozdrawiam IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 09:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Brawo Zdezorientowany IP: *.ne.client2.attbi.com 20.12.04, 00:11 Zaluje, ze nie wszscy sa "Zdezorientowani". Jedyny glos normalnosci w tym morzu komunistycznego belkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:29 Chorzy wlasciciele w swoim chorym prawie wlasnosci w chorym kapitalizmie. Jak wszyscy tacy madrzy jestescie to wiedzieliscie, ze utrzymanie domu to droga inwestycja. W prawdziwym kapitalizmie na taki luksus moga sobie pozwolic najbogatsi. Trzeba bylo najpierw przemyslec a nie pazernie rzucac sie na dzialke i na ludzi. Zastanowcie sie kto was okradl. Pani emerytka czy sasiedzi zza wschodniej granicy. Potem do odpowiednich ludzi miejcie pretensje i domagajcie sie pieniedzy. I nie, dziekuje za chamskie odpowiedzi i tlumaczenia, ze zamiast zyly zlota macie budynek i szczury w nim mieszkajace. Bo mam wrazenie, ze tak sie tu lokatorow traktuje. Wszystkim uczciwym lokatorom goraco wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:22 Nie musiałeś ,za grosze komunalnego czynszu ,mieszkać w b.prywatnym domu.Do jego remontów i utrzymania dopłacało Państwo.Czyli m inn.ja.Musiałem kupić mieszkanie w blokowisku -nie miałem układów by dostać komunalne.Pewnie różnicę odłożyłeś lub gdzieś zainwestowałeś- to teraz płać i nie płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:09 Mieszkam na swoim, place za swoje, wiec Twoje uwagi byly zupelnie niepotrzebne. Mam kilku znajomych, ktorzy mieszkaja w budynkach przejetych przez wlascicieli stad moje zinteresowanie cala sytuacja. Bardzo mi jest przykro, ze musisz mieszkac w blokowisku, ale moge sie zalozyc, ze jesli by Ci zaproponowali mieszkanie w kamienicy to bez mrugniecia wzialbys je. W glebokiej komunie nie przeszlo by Ci do glowy, ze po kikunastu czy kilkudziesieciu latach ktos chce Cie wyrzucic na bruk. Znam ciekawy przypadek - komuna przejela budynek ok lat 70tych, czyli stosunkowo niedawno, a niektorzy lokatorzy, ktorzy juz wtedy mieszkali tam dlugo sa teraz straszeni gigantycznymi czynszami. Za co? A za to, ze to oni maja oddac sttracone pieniadze wlascicielom, a nie panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.dsh.de / 194.25.15.* 20.12.04, 08:02 Gdyba przecietny emeryt,w czasach kiedy byl czynny zawodowo pracowal tak jak pracowali w EU (na przyklad pracujac w EU) to emeryturka bylaby tez jak w EU. A tak proponowalbym przeprowadzke. W Pierdziszewie 3% wartosci odtworzeniowej to ze 4 razy mniej mniej niz 3% w Warszawie. Nie stac na Warszawe to wybrac sie do Pierdziszewa. Na calym swiecie ludzie przeprowadzaja sie w ciagu zycia po 30 razy. Przeprowadzaja sie jak dostaja prace, przeprowadzaja sie, jak dostaja podwyzke, przeprowadzaja sie jak zakladaja rodzina, jak sie rozwodza i jak ida na emeryture. Zmieniaja miejsce zamieszkania i wielkosc mieszkania w zaleznosci od potrzeb i finansowych mozliwosci. Wiem, bo mieszkam w EU. W ciagu ostatnich 10 lat przeprowadzilem sie jakies 8 razy.Dlaczego w Polsce mialoby byc inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:22 Skoro sie tak pan przeprowadza to czemu Pan jeszcze w EU jest? Zle Panu w Polsce bylo to sie Pan wyprowadzil, a teraz skoro wedlug Pana tak latwo rozwiazuje sie problemy w naszym kraju to zapraszamy. Pan w Warszawie pewnie sobie zyczy mieszkanko? Zakladam ze Pana stac skoro jest Pan z EU, bo tutaj w Polsce ludziom pracujacym na chleb nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.eranet.pl 20.12.04, 11:52 Bedą wtedy jak kapitalizm bedzie prawdziwy!!. jak bedzie poszanowanie własności i równe prawa ... między innymi prawo do bogacenia się ludzi, które teraz zabiera im sie poprzez progresję podatkową.. Odpowiedz Link Zgłoś
oswn.poznan Re: Jakie czynsze w 2005r.? 19.12.04, 22:05 Zapraszam właścicieli na www.oswn.poznan.pl/ oraz na www.czynsze.republika.pl/ Henryk Tubacki Przewodniczący Oddziału w Poznaniu OSWN tubacki@oswn.poznan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Właściciele dla Pos. Banach: DZIĘKUJEMY! IP: *.icpnet.pl 19.12.04, 22:38 Sądzę, że Pani Poseł Banach począwszy od stycznia 2005 roku otrzyma wiele listów, w których poszczególne stowarzyszenia właścicieli kamienic nadadzą Pani Poseł Banach honorowe członkostwo swoich stowarzyszeń właścicieli. Chyba też znajdzie się kilku współwłaścicieli kamienic, którzy obdarują (z wdzięczności) Panią Poseł Banach malutką częścią swojej współwłasności (choćby 1 / 1.000.000 części współwłasności), by Pani Poseł Banach wiedziała jak to przyjemnie jest być kamienicznikiem, licząc, że Pani Poseł przeznaczy spore własne pieniądze na utrzymanie i odbudowę zrujnowanego przedmiotu współwłasności - inaczej mówiąc: kamienicy. Jeszcze raz dziękujemy Pani Poseł Banach i Jej SDPL za okazaną pomoc. Mówiąc szczerze: z wielu stron spodziewaliśmy się zrozumienia, ale SDPL przerosła wszystkie partie swoją hojnością wobec właścicieli polskich kamienic. DZIĘKUJEMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamienicznik? PO CO AWANTURA? - LEPIEJ PODPALIĆ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:38 ...bardziej opłaca się ubezpieczyć kamienicę i ją podpalić, niż dalej dopłacać z prywatnej kieszeni do "kwaterunkowych", za których gminy - spadkobiercy Rad Narodowych - nie chcą brać odpowiedzialności. Tylko w Polsce istnieje przymus bycia filantropem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: pojedynczym i spelniajacym zadania panstwa IP: 195.136.193.* 20.12.04, 08:05 gdy duza czesc spoleczenstwa nie poczuwa sie do solidaryzmu spolecznego spelnianego poprzez budownictwo komunalne-skutecznie eliminuje wyzysk lokatorow przez konkurencje cenowa i samorzadowe doplaty do czynszu ze wzgledu na obowiazujace minima socjalne panstw cywilizowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamienicznik Re: pojedynczym i spelniajacym zadania panstwa IP: *.rwt.pl 20.12.04, 12:52 Słuchaj MIOP jeśli dochodzi do wyzysku o którym mówisz , to przecież lokatorzy mogą zrezygnować z mieszkania w starej kamienicy i sobie wynająć lokal w blokach .Tam nie będzie wyzysku i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica4u Następny niewypał posłanki Banach 19.12.04, 23:03 Była ona główną orędowniczką sławetnej ustawy znoszącej Fundusz Alimentacyjny. Chciała może i dobrze, ale zabrakło wyobraźni i umiejętności. Ściągalność alimentów nie polepszyła się, sytuacja wielu kobiet pogorszyła się, powstało nowe zjawisko fałszywych rozwodów i separacji, obciążenia budżetu wzrosły. I to wszystko w imię ochrony rodziny i sprawiedliwości społecznej. Teraz posłanka Banach pomyślała co by tu jeszcze nowego zepsuć i wymyśliła numer z czymszami - znowu w imię sprawiedliwości społecznej. I znowu wyszedł kolosalny bałagan! SdPl nie ma co liczyć na większe poparcie, dopóki będzie tam panować banachowo-podobne oszołomstwo. Do tego jeszcze te bezsensowne pogróżki wobec urzędnika, który wyciąga logiczne wnioski z kolejnego poselskiego bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Następny niewypał posłanki Banach IP: *.torun.mm.pl 19.12.04, 23:21 kiedyś zastanawiałem sie nad systemem wyborczym nasz proporcjonalny siła rzeczy ma odzwierciedlac skład społeczeństwa czyli powino byc w sejmie iles procent długonogich blondynek, supermenów z plaży ale tez i geniuszy czy idiotów - ci ostatni jakims cudem wsisnęłi sie tam w większości co dziwne!!! problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu po polsku ponoc ma 25 % populacji widac i ci sa w Sejmie , ale pani Banach ma iwekszy problem - nie rozumie, że nie rozumie ot problem - zdaje sie nierozwiązywalny chyba że wyborcy jej to wyjaśnia. Pozdrawiam Swoja droga dlaczego nie zapytała jakiegios ucznia gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamienicznik? Re: Następny niewypał posłanki Banach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:26 Posłanka Banach nie przyjmuje po prostu do wiadomości tego, że nie ma żadnych wiadomości (ze szkoły oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:27 ma się rozumieć że dziś drukuję ostatnie tak niskie czynsze :]] niech się pajace z urzędu miejskiego teraz martwią... pieniążki kochane, kiedy was dostanę?? ...jak dowalę czynszu :]]] no, to niedługo będę zadowolony, a jak nie pasi to wypad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicieli!!! IP: *.dc.dc.cox.net 19.12.04, 23:45 Te ograniczenie co do lat nastepnych mozna bardzo latwo obejsc. Wystarczy, ze zrobia tak: Wlasciciel podnosi od kiedy moze czynsz o, powiedzmy, 400%. Z obecnych 5 zl/m kw na 25 zl/m kw. Moze? Moze. A potem daje lokatorom tymczasowa BONIFIKATE, na przyklad na 2-3 miesiace, w wysokosci np. 75%. TYMCZASOWO placi wiec on czynsz 6,25 zl/m kw. zamiast 5. A w nastepnym roku OBNIZA bonifikate (nie, to nie bedzie przeciez podwyzka czynszu tylko obnizka TYMCZASOWEJ bonifikaty) do 65%. I biedny lokator musi placic czynsz w wys. juz 8,75 zl/m kw. A przed sadem wlasciciel moze uzasadnic wszystko - na przyklad, ze zamierza podniesc standard domu - wstawic zlote klamki, dywany, krysztalowe lustra na korytarzach itd. Wszystko dla dobra lokatorow, oczywiscie, zeby im sie lepiej meiszkalo. I dlatego potrzebuje wziac kredyt. Ale, zeby go wziac musi miec najpierw jakis wklad wlasny, ktory bedzie gromadzil z tej podwyzki. I tak lewica z SDPL zalatwila lokatorow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk i tak samo robi panstwo z akcyza na benzyne, wiec IP: *.dc.dc.cox.net 19.12.04, 23:51 nie ma mowy o zadnym kombinowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud Re: Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicie IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:28 A dlaczego to swoich nazywasz durnymi????Fe ! Zdecyduj się kim jesteś prawy czy lewy?A wogóle to twoje wypociny nie mają sensu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamienicznik Re: Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicie IP: *.rwt.pl 20.12.04, 13:09 Zapomniałeś Analityku , że najpierw komuna zabrała właścicielom domy i teraz nieudolnie usiłuje nadrobić straty w jakie ich wpędziła . Moi dziadkowie postawili kosztem zdrowia i wykształcenia swoich dzieci małą kamienicę , która miała zapewnić im emeryturę .Niemcy na początku okupacji wyrzucili moją rodzinę z tego domu i wszystkich lokatorów .Po wojnie kwaterunek rozdał mieszkania obcym ludziom .Moja rodzina dostała po wielkich perypetiach takie najgorsze .Wszyscy lokatorzy wiedzieli , że jesteśmy właścicielami więc robili nam na złość niszcząc celowo nasze mienie , a my nic nie mogliśmy zrobić . W końcu we własnym domu mogliśmy odkupić lepsze mieszkanie od lokatora , który już nie mógł chodzić po schodach .Jednocześnie wszystkie remonty szły na nasz koszt , bo w innym przypadku państwo dokonało by remontu i weszło na tzw . hipotekę .Kiedy się ożeniłem musiałew kupić mieszkanie w bloku,bo w moim domu mieszkali obcy ludzie .Ja płaciłem normalny czynsz, a oni mieszkali w moim rodzinnym domu za grosze . Po 15 latach ta różnica w czynszu była warta dobrego samochodu , który straciłem bo nie mogłem mieszkać u siebie . Teraz na starość wreszcie wprowadziłem się do mieszkania , które było brudniejsze niż chlew . Takie zostawili lokatorzy . Koszt remontu = kosztowi domku w staniew surowym .I ty Analityku zabierasz głos przeciwko właścicielom? Czuć od ciebie komunistyczną swołocz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda., Re: A jednak forsa odbiera ludziom rozum IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 20.12.04, 01:06 W sytuacji kiedy nedza prowadzi ludzi do apatii i samobojstw, ludzie traca poczucie rzeczywistosci i potwierdzaja stara prawde, ze chciwosc jest niereformowalna. Ta UE doprowadzi ludzi do desperacji i nieposluszenstwa. Czy o to chodzi tym panom /towarzyszom/ z Socjaldemokracji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michkos Re: Awantura o czynsze IP: *.chello.pl 20.12.04, 06:59 Tak się składa, że przyglądam się nowelizacji ustawy o ochronie praw lokatorów bardzo uważnie. Niestety, dyrektor Żydak (znam go służbowo), na którego głowę zasadzają się politycy, ma rację. Przez niedoróbkę posłów (a zwłaszcza pos. Jolanty Banach) wyszedł niezły pasztet i właściciele kamienic mogą podnieść czynsze tzw. kwaterunkowym o ile będą chcieli. Trudno jednak będzie przekonać "nieomylnych" posłów, że to oni dali d..., a urzędnik ministerstwa tylko wytłumaczył mediom, jakie skutki niesie za sobą to, co posłowie uchwalili. Teraz zaczyna się krzyk "łapać złodzieja". Ach, szkoda gadać, na szczęście nie jestem ani właścicielem kamienicy, ani tam nie mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtes Narzekacie-a kto z was zainwestowałby w domna wyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 07:16 jem - bo ja nie. Przy tych czynszach - nie opłaca się. Zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Regulowanie czynszów przez rząd niszczy miasta skuteczniej niż bombardowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koviak Re: Popaprańcy Baby- Jarugi IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:42 Popaprańcy Baby-Jarugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aar a co z kwaterunkami IP: *.crowley.pl 20.12.04, 08:14 Może wreszcie ktoś zajmie się czynszami we wspólnotach. Lokatorzy tzw. kwaterunkowi, a więc najemcy, płacą mniej od właścicieli, tj. tych którzy podjęli wysiłek wykupu, czy zakupu mieszkania. Różnicę pokrywa gmina oczywiście z podatków właścicieli, czyli właściciele subsydiują najemców. I powstaje kuriozum: wynajmujący w zasadzie nie płaci czynszu najemnego, a opłaty właściciela są większe. Do tego wynajmujący jeszt szczególnie prawem chroniony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bziak Re: Awantura o czynsze 20.12.04, 09:08 W końcu zbliżamy się do normalności, ale większość nadal myśli PRL-em. Wszystkim się należy wszystko za darmo. W końcu trzeba z tym skończyć, a ten moment jest już blisko. Chwała, że jest ta Unia bo bez niej ciągle właściwiele kamienic musieliby dopłacać do lokatorów. A dlaczego, czy ich kapitał zainwestowany w nieruchomość jest inny niż pieniądze w banku? Czy właściciel nie może zarabiać na tych pieniądzach choćby tyle co na lokacie bankowej? Oczywiście lokatorzy powiedzą NIE, ale jest jeszcze Trybunał Sprawiedliwości, Trybunał Konstytucyjny i ich zdrowy rozsądek, który jest antidotum do debilnych ograniczeń, które robią wszystkim więcej złego niż dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Bziak - dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 14:17 Bziak - dzięki za trafne wypowiedzi. Ja już nie mam siły dyskutowac z komuną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bziak Re: Awantura o czynsze 20.12.04, 09:16 Płacąc niski czynsz (regulowany) okradasz w większości rodaków, którzy od 50 lat byli już okradani przez komunistów. Czy jesteś takim komunistą? Płacąc wolną cenę za benzynę, prąd czy gaz, za usługi bankowe, za samochody i wszystko inne - dajesz zarobić J&S, Kulczykowi, Putinowi, SLD a niedługo PO, całej polskiej biurokracji, obcemu akcjonariatowi polskich (kiedyś) banków i wielu innym, ale tylko niewielu Polakom. Jednak o czynsz toczy się bitwa, a całą resztę w tym niskie pensje przyjmujecie z pokojem. Tak to wami manipulują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fixus1 Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 09:36 Rząd Belki i popierający go neoliberalny SLD jest aspołeczny i szkodliwy dla obywateli tego kraju. Nie spełnia podstawowych zasad: 1/ nie ma żadnego planu mieszkaniowego i nie dba o potrzeby mieszkaniowe obywateli.2/ Nie potrafi zapewnić pracy. 3/ Nie daje możliwości właściwego leczenia.4/ Nie potrafi oddzielić Państwa od Kościoła jak to jest powszechnie w Europie stosowane. Reasumując nie robi nic aby dało się zyć bo : nie ma dachu nad głową, nie ma pracy, nie można się leczyć na europejskiem poziomie. Więc po co jest ten rząd ?. Nie dotyczy to tylko tego rządu bo poprzednim też można to zarzucić, ale ten jest podobno "lewicowy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotników !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 10:52 SLD, SDPL partie socjalistyczne o bogatym PZPRowskim rodowodzie, obrońcy ludzi pracujących starają się żeby wyzyskiwacze, kapitaliści właściciele kamienic mogli czynszami zdławić biedotę i wysłać ją na bruk. Dlaczego tak jest ? To proste wytłumaczenie. Najpierw pan Mazowiecki czerwoną kreską ( czerwoną ???) oddzielił przeszłość od przyszłości, pozwalając tym samym baronom PZPR późniejszym SLDowcom stać się baronami kapitalizmu. Majątki ich rosły szybko z ukradzinych przez 45 lat pieniędzy. No tak, prawicy też się coś dostało w zamian - okrągły stół pozwolił na wynegocjowanie dla nich kilku wydawnictw itp. Ups...nie zamieszczą mojego tekstu na forum. Cenzura ??? Wracając do baronów. Ci oto baroni sami stali się właścicielami kamienic. I jak tu ustalać prawo tak żeby działało na ich niekorzyść ? Trzeba podwyższyć czynsze. Ciemnota jak znajdzie się na ulicy to będzie bardziej podatna manipulacji. Za bochenek chleba będą na SLD głosować. Już nie kiełbasę. Wniosek jest taki. Rolują was Polacy czy to targowica czy okrągły stół, a wy dalej dajecie się omamiać bzdetnym sloganom z lewej strony. I jak barany głosujecie na czerwone świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bziak Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik 20.12.04, 11:05 Ale głupi komentarz. Zastanów się, jeśli SLD, SDPL czy PO z PiS byłoby właścicielami kamienic to już dawno byłyby wolne czynsze bo oni na wszystkich zarabiają. Te partię maja Orlen, PZU, PGNiG, Elektrownie i Skarb Państwa dlatego mamy takie wysokie podatki, cene benzyny, prądu na poziomie europejskim. Czynsze są niskie, za niskie tylko dlatego, ze właśnie nie udało im się przejąć biznesu w nieruchomościach. A ty bezmyślnie ulegasz populistycznym hasłom, a może powalczysz o niższą cenę benzyny? Ona kryje się w cenach wszystkiego oprócz czynszów. pomyśl ile zarobisz jeśli ją obniżysz :) Na czynsz z nawiązka ci wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaienicznik Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik IP: *.77.classcom.pl 20.12.04, 14:13 Panie bziak - fantastycznie pan odpowiada tym oszołomom. Tak dalej. pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki masz facet problem IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 11:08 wszystko ci sie kojarzy z jednym - a my tu dyskutujemy o konkretach nie wilkiej polityce, o remonatch , wodzie, rynnach - za to trzeba płacic za czcze gadanie o grubych kreskach barona itp nie wyremontujesz kamienicy - ale zrobisz to za czynsz - ot i problem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:35 "polak"- paalant jesteś nie polak.O co ci chodzi ?Wytrzyj pianę nienawiści i głupoty z pyska , jak chcesz o NASZYCH POLSKICH sprawach , gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Nareszcie będą lokatorzy mieszkać normalnie !!!! IP: *.238.117.231.adsl.inetia.pl 20.12.04, 17:48 W końcu dzięki pomyłce posłów będzie można noralnie wynająć mieszkanie, wszystkie mieszkania o niskim standarcie będą bardzo tanie ( ile jest ogłoszeń w gazecie - wynajmę mieszkanie ) a tylko te o dobrym standarcie będą w cenie. Obawy są przesadzone po wyprowadzeniu się z kamienicy dwóch lokatorów i niemożności wynajęcia mieszkania o niskim standarcie,właściciel będzie musiał obniżyć czynsz. Tak samo było z lokalami użytkowymi ile dzisiaj jest wolnych lokali do wynajęcia o które za czasu komuny się zabijano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki 100 % racji IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 18:42 dodaj do tego że w cenie są mieszkania małe nie ze względu cene czynszu a cene ogrzewania!!! I tak majac mieszkanie 74 m 2 z c.o. nie mogłm go wynajac za 600 zł poszło za 500 zł a 98 m 2 - piece puścilem studentom za 500 zl i dla równowagi 54 m 2 tez za 500 zł ( ale to byl fuks) obok w kamienicy 120 m 2 stało do wzięcia za 400 zł (fakt zdewastowane i towarzystwo nieciekawe). Inne moje ceny z wolnego rynku to. np. najniższa ( w przeliczeniu na 1 m 2) w mieszkaniu 33 m2 piec, bez ubikacji (inna kndygnacja) 100 zł , 35 m2 piec ubikacja obok 120, 57 m2 piec - wspólne 390 zł, identyczne piętro niżej 500 zł, 66 m2 piece wspólne - 300 zł, 25 m2 elektrycznie - po remoncie 250 zł . podobne 30 m2 330 zł tak to rynek mi wyprostował ceny bo za mieszkania z kwaterunku biore podobnie - dlatego twierdze że w Toruniu juz jest rynek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz.urbas SdPl rozkłada ręce IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.04, 20:10 Borowski oficjalnie przyznał, ze poprawdka SdPl umozliwia uwolnienie czynszów: "Marek Borowski zwrócił się 18 grudnia do premiera Marka Belki o niezwłoczne odwołanie z funkcji dyrektora Departamentu Mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury Zdzisława Żydaka, w związku z udzielaniem przez niego błędnych informacji jakoby od Nowego Roku czynsze mogły wzrosnąć nawet o 1000% i to z winy Sejmu. Informacje te powielały „Gazeta Wyborcza” i „Rzeczpospolita”. Jest to nie tylko nieprawda, ale i skrajna nieodpowiedzialność – pisze Marek Borowski w liście do premiera. Wypowiedzi te z pewnością wywołają zamieszanie i zbulwersują lokatorów. W dniu 17 grudnia Sejm ostatecznie uchwalił ustawę o ochronie praw lokatorów, przyjmując m.in. postulowane przez Socjaldemokrację Polską ograniczenie skali wzrostu podwyżek czynszów do 10% rocznie, jeśli wysokość czynszu wynosi, co najmniej 3% tzw. wartości odtworzeniowej. Jeśli ten ostatni warunek nie jest spełniony (czynsz jest niższy od 3% wartości odtworzeniowej), a podwyżka przekracza 10 %, ustawa - zgodnie z zachowanymi propozycjami rządu – nakłada na właściciela obowiązek uzasadnienia podwyżki i uprawnia lokatora do wystąpienia na drogę sądową, a do czasu rozstrzygnięcia przez sąd – do opłacania czynszu w dotychczasowej wysokości. Przyjęte rozwiązania uspokoiły lokatorów i uśmierzyły ich obawy przed niekontrolowanymi podwyżkami czynszów." Abstrahując, że ci inteligenci inaczej nie rozrozniaja zwrotu "co najmniej 3 % " od wyrażenia ustawowego "przekracza 3 %", SdPl przynalo, ze podwyżka czynszu nie przekraczajacego 3 % wartosci odtworzeniowej do poziomu rynkowego jest możliwa. Zaznacza, ze jest ona poddana kontroli sadowej. Nie odkryli Ameryki... Oficjalne stanowisko OSWN i pierwsze wskazowki na www.czynsze.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: SdPl rozkłada ręce IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 20:17 Odpowiadasz na : Gość portalu: tomasz.urbas napisał(a): (...) > Abstrahując, że ci inteligenci inaczej nie rozrozniaja zwrotu "co najmniej 3 > % " od wyrażenia ustawowego "przekracza 3 %", po prostu - nie skonsultowali to z kims dorosłym - wydawało im sie że im sie wydaje że wiedza jak a....... a my im nie radźmy :) SdPl przynalo, ze podwyżka > czynszu nie przekraczajacego 3 % wartosci odtworzeniowej do poziomu rynkowego > jest możliwa. Zaznacza, ze jest ona poddana kontroli sadowej. Nie odkryli> Ameryki... I tak trzymac jak kwach nie podpisze ok jak podpisze - oby operacje zacząc na jak największa skalę!!! niezalżnie od tego co bedzie potem!!!! > Oficjalne stanowisko OSWN i pierwsze wskazowki na www.czynsze.republika.pl dawajcie dawajcie!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:07 Jakby taki poseł zarabiał 1400 imiał dwoje maluchów to płacił by za czynsz 400zł w ruderze . CIEKAWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki zaraz bym sie wyprowadził IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 23:45 Gość portalu: Arek napisał(a): > Jakby taki poseł zarabiał 1400 imiał dwoje maluchów to płacił by za czynsz > 400zł w ruderze . CIEKAWE. z tej rudery - do pałacu za 400 zł z wodotryskiem i wanna z hdromasażem i do tego opiekunka do dziweci na 24 h i to tego z darmowym barem, i co jeszcze sobie życzysz!!!! Pozdrawiam Ps zycze zdrowia fizycznego bo z reszta kiepściutko Odpowiedz Link Zgłoś