Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Awantura o czynsze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:38
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jepy Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:52
        Sejmowe towarzystwo kretynów STK.
        Drukójcie listę aktualnych posłów by ostrzec ludzi przed ich wyborem do
        następnej kadencji. Żadnych posłów obecnego sejmu w nowym!!!!
        • Gość: MALTHUS NIECH MOTŁOCH Z ŁAW SEJMOWYCH SAM BECALUJE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:50
        • Gość: Kysia Re: Awantura o czynsze IP: 5.5R5D* / *.r-it.at 20.12.04, 06:47
          Przepraszam, jak mozna sie uchronic przed tymi debilami, jezeli oni wchodza z
          listy ? pzdr
          • Gość: miop Re:glosowac na te listy ktore nie zawieraja tych IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:18
            co juz byli - proste
            marzeniem wzbogaconej oligarchii sa JOW
            ten wygra ktoremu "sponsor " ufunduje kase na wybor
            tak skonczy sie zwalczana i z zapalem przez gwybiorcza podstawa
            demokracji w postaci rownosci bo wolnosc i wlasnosc juz w prl-u wykonczono
            • Gość: miop Re:a mam takie pytanie gdzie wsiakly pieniadze IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:37
              za sprzedane mieszkania komunalne
              zamiast przeznaczyc je na budowe konkurencyjnego dla kamienicznikow taniego
              budownictwa aby zwiekszyc podaz mieszkan i obnizyc ceny najmu
              biurwokracja przezarla te pieniadze w samorzadach
              nie wspomne juz o kosztach wojny w iraku i kosztach zabawy w antyteroryzm
              kosztach wyjazdu na ukraine 2000!!!!! obserwatorow !!!!!!!!!!!!
              2000x 500zl= 1.000.000zl
              i tak zl do zl niewielka grupa zydokomuny przezre kazda sume z podatkow
              propagujac raj w ktorym podatki dla kulczykow beda ujemne a pracownik
              bedzie placil jak w angli za zatrudnienie do pracy
              • Gość: miop Re:tak po prawdzie to nie chodzi o kamienicznikow IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:51
                tylko o zgarniecie kasy z domow komunalnych dla biurwokracji samorzadowej
                kamienicznicy-przewaznie dawne komuchy-uwlaszczone
                na cudzym mieniu
                przy okazji glosujac, bez mrugniecia okiem, odnosza podwojnie korzysci

a co do konstytucji to nie dziwne ze niejaki zoll martwi sie
                glownie o prawa swoje do kamienicy
                a nie prawa obywateli do wolnosci i rownosci
                ograniczanych przez roznego rodzaju urzednicze koncesje
                dla korporacyjnych ukladow w zakresie budownictwa, sadownictwa,
                zarzadzania nieruchomosciami
                koszula wszak blizsza cialu a koryto kompasem etycznym

P.S.
                ciekawe ze prezesem orlenu moze byc kazdy
                a ciec , przepraszam gospodarz domu musi byc licencjonowany przez panstwo
                a nie wyznaczony przez wlasciciela

witajcie w buzko-mullero-bantustanie europy
                • Gość: kamienicznik Re:tak po prawdzie to nie chodzi o kamienicznikow IP: *.rwt.pl 20.12.04, 12:47
                  O czym Ty mówisz człowieku . Ja jestem cieciem we własnej kamienicy bo jak bym
                  płacił za sprzątanie zewnątrz i wewnątrz to musiał bym podnieść czynsz do
                  wysokości której by mi nikt nie zapłacił .Ustawa ustawą , ale są pewne realne
                  możliwości , które dany lokator może zapłacić . I jeśli płaci to już dobrze .Bo
                  znam problemy innych właściciel , którym ludzie płacą rzadko - bo nie mają z
                  czego .No i co ? Wyrzucisz na bruk ? Pomijając przeszkody prawne to trzeba mieć
                  trochę sumienia.
                  • Gość: ajax Sprawiedliwość dziejowa IP: *.ite.waw.pl 20.12.04, 14:04
                    A co do sprawy ma moje sumienie ? Wyrzucę na bruk, no bo o dach dla wyrzuconego
                    ma zadbać gmina i sam zainteresowany. Nie ja.

Przez minionych kilkadziesiąt lat nikt nie miał litości dla mnie i moich
                    spadkodawców, poprzednich właścicieli. Zachowałem jeszcze listy zroszone łzami
                    mojej ciotki, doprowadzonej przez lokatorów do rozpaczy.

Kiedy umierała w przeludnionej kawalerce na 3 piętrze bloku, nie mogąc doprosić
                    się od wielmożnych lokatorów dostępu do jednego z pokojów (od ogrodu) w swoim
                    domu jednorodzinnym, nikt nie przywoływał sumienia.

Wielmożna lokatorka to artystka, właścicielka poważnego biznesu o zasięgu
                    europejskim, osoba zamożna i wpływowa, więc należało się jej mieszkać w
                    warunkach po 70 m^2 na osobę. O święty Stalinie !!! Twoi pogrobowcy z SLD i
                    SDPl bronią kapitalistki przed eksmisją (razem z jej fortepianem) na bruk. Się
                    porobiło ....
            • Gość: Koviak Re:Popaprańcy BABY-JA(ru)GI IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:46
              Popaprańcy BABY JA(ru)GI
        • Gość: Koviak Re: Popaprańcy Baby-Jarugi IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:43
          Popaprańcy Baby-Jarugi
        • Gość: lemur DWIE PRAWDY O NAJMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 01:18
          Ponieważ cała dyskusja o czynszach już dawno przekształciła się w pole

zwykłej pyskówki, gdzie logika już dawno została zniesiona z boiska,

warto uprzytomnić kilka faktów wszystkim stronom, a w szczególności

właścicielom przekonanym, że na drodze do bogactwa stoją im

źli lokatorzy i wredni politycy.

1. MIT SUTYCH ZYSKÓW Z NAJMU

W krajach o gospodarce w pełni rynkowej czynsze wahają się w przedziale

25-35% średniego wynagrodzenia netto. I tak w Niemczech (zachodnich)

mieszkanie 2 pok. można z powodzeniem wynając już za 600 euro (średnia

płaca netto ok. 2300 euro/mc). Przykład konkretny: Hamburg, dobra

dzielnica, mieszkanie 65 m - 3 pokoje - 750 euro. W USA, kraju

niewątpliwie mocno rynkowym :-), średni koszt najmu to 600-800 USD. W

Brooklynie spore mieszkanie za 700 USD. Wynagrodzenie netto w USA waha

się w okolicy 2000-2400 USD. Dlatego jest tam taki boom na rynku

nieruchomości. Ponieważ średnia rata miesięczna 30-letniego kredytu na

własny domek spadła do poziomu średnio 730 USD, ludzie reagują rynkowo,

czyli wybierają za tę cenę własność zamiast czynszu, skoro wartości te

są porównywalne.
          Wniosek: długoterminowa cena równowagi dla czynszów wynosi ok 30%

średniej płacy netto. W Polsce średnia płaca netto wynosi obecnie ok

1600 zł wg.danych GUS. Rachunek jest prosty - średni czynsz wyniesie ok

500 zł/mc. Osobną kwestią są horrendalne koszty ogrzewania, wynik

monopoli lokalnych dostawców ciepła. Jeśli przyjmiemy,że owe 500 zł to

czynsz za mieszkanie 50-60 m, to uzyskamy stawkę za 1 m. w wysokości

9-10 zł. I takie ceny najczęściej są zapisywane w umowach na zasadach

wolnego najmu. W wielu dużych miastach lokatorzy płacą stawki już 6-7

zł/m, a w Warszawie nawet 9-10. Czyli od poziomuw pełni rynkowego

dzieli je już niewiele. Jeśli zatem właściciele wołają, że interesują

ich podwyżki rzędu 200-400%, to oznacza to tylko jedno - ich

rzeczywistym celem jest po prostu eksmisja lokatorów za pomocą

podyktowania im absurdalnie wysokich cen. Przecież wielu twierdzi

wprost, że woli mieć puste mieszkania (ciekawa koncepcja ekonomiczna,

swoją drogą). Efekty tego myślenia widzę na każdym kroku (duże miasto,

dużo czynszówek). W wielu domach pusta stoi połowa lub więcej mieszkań.

Tylko niewielką część wynajmują firmy, bo nie są to zbyt

reprezentacyjne lokalizacje, a poza tym stale rośnie podaź nowych i

modernizowanych zasobów biurowych. Część lokali zajmują nowi lokatorzy,

najczęściej studenci, a tu z terminowymi płatnościami też bywa różnie.

Niektórzy właściciele pasują po kilku latach prób życia z wynajmu i

wystawiają mieszkania na sprzedaż. I cóż - dalej żyją w świecie iluzji,

bo za stare, zdekapitalizowane lokale, gdzie instalacja wodna i

elektryczna nadaje się często tylko do wyprucia, żądają cen jak za

porządnie zbudowane i wykończone mieszkania developerskie z garażami,

ochroną, pełnym okablowaniem itp. Oferty te żółkną miesiącami na

tablicy biura ogłoszeń.
          Reasumując - właściciele nigdy nie wycisną z kamienicy więcej niż 4-5%

wartości odtworzeniowej z czynszów. Zarabiać muszą lokale użytkowe i

wielu właścicieli nieźle z tego żyje. Ci, którzy takich lokali nie mają

albo ich dom stoi w niehandlowej okolicy, mogą się pożegnać z

marzeniami o bogactwie. Ale w końcu chyba nie uważają, że zasługują na

szczególną troskę, jak rolnicy, górnicy i kolejarze. Jeśli interes nie

przynosi zysków, to trzeba go się pozbyć, o tym wie każdy

przedsiębiorca.

2. MIT PEŁNEJ WOLNOŚCI W ZAWIERANIU UMÓW NAJMU

Polski właściciel czynszówki przybiera najczęściej pozę pana na

zagrodzie i woła, że nikt i nic nie powinno ograniczać jego woli.

Często powołuje się (tak jak w sprawie wysokości czynszu) na przykład

krajów zachodnich. No więc dla schłodzenia rozpalonych głów podam

przykład z USA, matecznika ideologii wolnorynkowej. Otóż rzeczywiście,

w umowie najmu można zawrzeć dowolną wysokość czynszu (czyli stawkę

rynkową). I tu zaczynają się schody. Wg. prawa USA stawki tej nie

można waloryzować - jest ona tak samo święta,jak święta jest własność

kamienicznika. W kilku komediach amerykańskich pojawia się postać

starszej lokatorki, która podpisała umowę najmu 30 lat temu i płaci co

miesiąc 200 dolarów,podczas gdy stawka rynkowa za takie mieszkanie

sięga 700 USD. To naprawdę nie jest dowcip scenarzysty - takie są

reguły gry. Czy szanowni polscy kamienicznicy chcieliby takiego prawa?

Nie wspomnę już o Francji czy Niemczech, bo tam ograniczenia dotyczą

już samego kształtowania czynszu - nie może np. być wyższy od średnich

stawek stosowanych w okolicy. Nie ma zatem w tej dziedzinie wolności

absolutnej i tylko dziedzice polskiej tradycji szlacheckiego

sobiepaństwa mogą głosić teorię prawa bez odpowiedzialności i

wzajemności. Chyba że zaczniemy porównywać się z np. Haiti.
          • krotki co sie dziej wcięło moje dwa posty 23.12.04, 11:40
            lemur zapraszam tu coś sie dzieje
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10096Pozdrawiam
      • Gość: jepy Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:53
        Sejmowe Towarzystwo Kretynów STK.
        Drukójcie listę aktualnych posłów by ostrzec ludzi przed ich wyborem do
        następnej kadencji. Żadnych posłów obecnego sejmu w nowym!!!!
      • Gość: emerytka Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy mogę IP: *.elsat.net.pl / 217.173.160.* 19.12.04, 21:56
        ...płacić tak jak w Unii, a nie to co teraz! Opłaty i ceny z Unii a dochody z IV-go świata,albo i gorzej. Złodzieje i matacze mają się tylko dobrze w tym polskim "kapitaliźmie"!
        • Gość: zdezorientowany Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:06
          A czy pracowała Pani w UE,że domaga się stamtąd emerytury? Nie? no to ma Pani
          odpowiedż! Pozwoli Pani, że teraz ja zapytam: dlaczego włsciciel ma Panią
          utrzymywać? Co takiego zrobił, że został 'obdarzony' lokatorem, który dyktuje
          wysokość czynszu mieszkając w jego/właściciela/ domu, zwykle za niewielkie
          pieniądze? Może mi Pani wyjaśnić ten fenomen, bo nie rozumiem.
          • Gość: Me Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: 207.230.231.* 19.12.04, 23:17
            Mozna ja tez zapytac dlaczego nie odlozyla sobie na mieszkanie kiedy pracowala .
            Cale zycie chce sie slizgac na czyjejs du.ie .
            • Gość: krotki Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.torun.mm.pl 19.12.04, 23:29
              właśnie kiedy inni odkładali na spóldzielcze ona co robiła ??? a jak właściel w
              1970-80- i nawet 90 latch zamiatał po niej i gdy płacila czynsz nie pokrywający
              wywozu jej smieci to było dobrze teraz "panienko " czas płacić nawet nie za to
              co było ale po prostu za siebie i juz dramat???? ok komusze spojrzenie!!

Na emeryture taka jak w Ue trzeba było zapracowac sobie a nie latac na 1 maja
              ze sztandarem - mnie bys tam nie spotkała , ja pracowalem - i mam, a Ty ?????
              powspominaj sobie parówkową rzuconą dla takich jak TY, ja jadłem kaszanke
              (która lubie do dziś!!!) i pracowałem na..... lokatorów, poźniej mieszkałem nie
              w swoim, poźniej wydpobyłem z ruiny domy , później zamieszkałem jak człowiek,
              ale jeszcze do dzis nie mam zysku z kamienić - ale spoko nadejdzie jak nie dla
              mn ie to dla dzieci i wnuków , a Ty??? co im zostawisz prócz żółci??
              Pozdrawiam!
              • Gość: miop Re:ciekawe doplacal a mial za co kupowac kamienice IP: 195.136.193.* 20.12.04, 07:56
                doprawdy zdradz nam ten sekret lisa i kocura z pinokia
                co to opowiadali o podobnych bajkowych ugorach
                zamienionych znojna praca w zyzne pola kulczykolandii
                • Gość: krotki pewnie lepiej idź na piwo -Pozdrawiam IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 09:35
          • Gość: bolek Brawo Zdezorientowany IP: *.ne.client2.attbi.com 20.12.04, 00:11
            Zaluje, ze nie wszscy sa "Zdezorientowani". Jedyny glos normalnosci w tym
            morzu komunistycznego belkotu.
          • Gość: zal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:29
            Chorzy wlasciciele w swoim chorym prawie wlasnosci w chorym kapitalizmie. Jak
            wszyscy tacy madrzy jestescie to wiedzieliscie, ze utrzymanie domu to droga
            inwestycja. W prawdziwym kapitalizmie na taki luksus moga sobie pozwolic
            najbogatsi. Trzeba bylo najpierw przemyslec a nie pazernie rzucac sie na
            dzialke i na ludzi. Zastanowcie sie kto was okradl. Pani emerytka czy sasiedzi
            zza wschodniej granicy. Potem do odpowiednich ludzi miejcie pretensje i
            domagajcie sie pieniedzy.

I nie, dziekuje za chamskie odpowiedzi i tlumaczenia, ze zamiast zyly zlota
            macie budynek i szczury w nim mieszkajace. Bo mam wrazenie, ze tak sie tu
            lokatorow traktuje.

Wszystkim uczciwym lokatorom goraco wspolczuje.
            • Gość: zbud Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:22
              Nie musiałeś ,za grosze komunalnego czynszu ,mieszkać w b.prywatnym
              domu.Do jego remontów i utrzymania dopłacało Państwo.Czyli m
              inn.ja.Musiałem kupić mieszkanie w blokowisku -nie miałem układów by
              dostać komunalne.Pewnie różnicę odłożyłeś lub gdzieś zainwestowałeś-
              to teraz płać i nie płacz.
              • Gość: zal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:09
                Mieszkam na swoim, place za swoje, wiec Twoje uwagi byly zupelnie niepotrzebne.
                Mam kilku znajomych, ktorzy mieszkaja w budynkach przejetych przez wlascicieli
                stad moje zinteresowanie cala sytuacja. Bardzo mi jest przykro, ze musisz
                mieszkac w blokowisku, ale moge sie zalozyc, ze jesli by Ci zaproponowali
                mieszkanie w kamienicy to bez mrugniecia wzialbys je. W glebokiej komunie nie
                przeszlo by Ci do glowy, ze po kikunastu czy kilkudziesieciu latach ktos chce
                Cie wyrzucic na bruk. Znam ciekawy przypadek - komuna przejela budynek ok lat
                70tych, czyli stosunkowo niedawno, a niektorzy lokatorzy, ktorzy juz wtedy
                mieszkali tam dlugo sa teraz straszeni gigantycznymi czynszami. Za co? A za to,
                ze to oni maja oddac sttracone pieniadze wlascicielom, a nie panstwo.
        • Gość: liberal Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.dsh.de / 194.25.15.* 20.12.04, 08:02
          Gdyba przecietny emeryt,w czasach kiedy byl czynny zawodowo pracowal tak jak
          pracowali w EU (na przyklad pracujac w EU) to emeryturka bylaby tez jak w EU.
          A tak proponowalbym przeprowadzke. W Pierdziszewie 3% wartosci odtworzeniowej
          to ze 4 razy mniej mniej niz 3% w Warszawie. Nie stac na Warszawe to wybrac sie
          do Pierdziszewa. Na calym swiecie ludzie przeprowadzaja sie w ciagu zycia po 30
          razy. Przeprowadzaja sie jak dostaja prace, przeprowadzaja sie, jak dostaja
          podwyzke, przeprowadzaja sie jak zakladaja rodzina, jak sie rozwodza i jak ida
          na emeryture. Zmieniaja miejsce zamieszkania i wielkosc mieszkania w
          zaleznosci od potrzeb i finansowych mozliwosci. Wiem, bo mieszkam w EU. W ciagu
          ostatnich 10 lat przeprowadzilem sie jakies 8 razy.Dlaczego w Polsce mialoby
          byc inaczej?
          • Gość: gość Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:22
            Skoro sie tak pan przeprowadza to czemu Pan jeszcze w EU jest? Zle Panu w
            Polsce bylo to sie Pan wyprowadzil, a teraz skoro wedlug Pana tak latwo
            rozwiazuje sie problemy w naszym kraju to zapraszamy. Pan w Warszawie pewnie
            sobie zyczy mieszkanko? Zakladam ze Pana stac skoro jest Pan z EU, bo tutaj w
            Polsce ludziom pracujacym na chleb nie starcza.
        • Gość: Simon Re: Kiedy emerytury będą takie jak w UE ??? Wtedy IP: *.eranet.pl 20.12.04, 11:52
          Bedą wtedy jak kapitalizm bedzie prawdziwy!!.
          jak bedzie poszanowanie własności i równe prawa ... między innymi prawo do
          bogacenia się ludzi, które teraz zabiera im sie poprzez progresję podatkową..
      • oswn.poznan Re: Jakie czynsze w 2005r.? 19.12.04, 22:05
        Zapraszam właścicieli na www.oswn.poznan.pl/ oraz na
        www.czynsze.republika.pl/
        Henryk Tubacki
        Przewodniczący Oddziału w Poznaniu OSWN
        tubacki@oswn.poznan.pl
        • Gość: Henryk Re: Właściciele dla Pos. Banach: DZIĘKUJEMY! IP: *.icpnet.pl 19.12.04, 22:38
          Sądzę, że Pani Poseł Banach począwszy od stycznia 2005 roku otrzyma wiele
          listów, w których poszczególne stowarzyszenia właścicieli kamienic nadadzą
          Pani Poseł Banach honorowe członkostwo swoich stowarzyszeń właścicieli.
          Chyba też znajdzie się kilku współwłaścicieli kamienic, którzy obdarują (z
          wdzięczności) Panią Poseł Banach malutką częścią swojej współwłasności (choćby
          1 / 1.000.000 części współwłasności), by Pani Poseł Banach wiedziała jak to
          przyjemnie jest być kamienicznikiem, licząc, że Pani Poseł przeznaczy spore
          własne pieniądze na utrzymanie i odbudowę zrujnowanego przedmiotu
          współwłasności - inaczej mówiąc: kamienicy.
          Jeszcze raz dziękujemy Pani Poseł Banach i Jej SDPL za okazaną pomoc. Mówiąc
          szczerze: z wielu stron spodziewaliśmy się zrozumienia, ale SDPL przerosła
          wszystkie partie swoją hojnością wobec właścicieli polskich kamienic.
          DZIĘKUJEMY
      • Gość: Kamienicznik? PO CO AWANTURA? - LEPIEJ PODPALIĆ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:38
        ...bardziej opłaca się ubezpieczyć kamienicę i ją podpalić, niż dalej dopłacać
        z prywatnej kieszeni do "kwaterunkowych", za których gminy - spadkobiercy Rad
        Narodowych - nie chcą brać odpowiedzialności. Tylko w Polsce istnieje przymus
        bycia filantropem!
        • Gość: miop Re: pojedynczym i spelniajacym zadania panstwa IP: 195.136.193.* 20.12.04, 08:05
          gdy duza czesc spoleczenstwa nie poczuwa sie do solidaryzmu spolecznego
          spelnianego
          poprzez budownictwo komunalne-skutecznie eliminuje wyzysk lokatorow przez
          konkurencje cenowa i
          samorzadowe doplaty do czynszu ze wzgledu na obowiazujace minima socjalne
          panstw cywilizowanych
          • Gość: kamienicznik Re: pojedynczym i spelniajacym zadania panstwa IP: *.rwt.pl 20.12.04, 12:52
            Słuchaj MIOP jeśli dochodzi do wyzysku o którym mówisz , to przecież lokatorzy
            mogą zrezygnować z mieszkania w starej kamienicy i sobie wynająć lokal w
            blokach .Tam nie będzie wyzysku i po sprawie.
      • kasica4u Następny niewypał posłanki Banach 19.12.04, 23:03
        Była ona główną orędowniczką sławetnej ustawy znoszącej Fundusz Alimentacyjny. Chciała może i dobrze, ale zabrakło wyobraźni i umiejętności. Ściągalność alimentów nie polepszyła się, sytuacja wielu kobiet pogorszyła się, powstało nowe zjawisko fałszywych rozwodów i separacji, obciążenia budżetu wzrosły. I to wszystko w imię ochrony rodziny i sprawiedliwości społecznej.
        Teraz posłanka Banach pomyślała co by tu jeszcze nowego zepsuć i wymyśliła numer z czymszami - znowu w imię sprawiedliwości społecznej. I znowu wyszedł kolosalny bałagan!
        SdPl nie ma co liczyć na większe poparcie, dopóki będzie tam panować banachowo-podobne oszołomstwo. Do tego jeszcze te bezsensowne pogróżki wobec urzędnika, który wyciąga logiczne wnioski z kolejnego poselskiego bubla.
        • Gość: krotki Re: Następny niewypał posłanki Banach IP: *.torun.mm.pl 19.12.04, 23:21
          kiedyś zastanawiałem sie nad systemem wyborczym nasz proporcjonalny siła rzeczy
          ma odzwierciedlac skład społeczeństwa czyli powino byc w sejmie iles procent
          długonogich blondynek, supermenów z plaży ale tez i geniuszy czy idiotów - ci
          ostatni jakims cudem wsisnęłi sie tam w większości co dziwne!!! problemy z
          czytaniem i rozumieniem tekstu po polsku ponoc ma 25 % populacji widac i ci sa
          w Sejmie , ale pani Banach ma iwekszy problem - nie rozumie, że nie rozumie ot
          problem - zdaje sie nierozwiązywalny chyba że wyborcy jej to wyjaśnia.
          Pozdrawiam
          Swoja droga dlaczego nie zapytała jakiegios ucznia gimnazjum?
          • Gość: kamienicznik? Re: Następny niewypał posłanki Banach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:26
            Posłanka Banach nie przyjmuje po prostu do wiadomości tego, że nie ma żadnych
            wiadomości (ze szkoły oczywiście).
      • Gość: RAUBER Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:27
        ma się rozumieć że dziś drukuję ostatnie tak niskie czynsze :]]

niech się pajace z urzędu miejskiego teraz martwią...
        pieniążki kochane, kiedy was dostanę?? ...jak dowalę czynszu :]]]
        no, to niedługo będę zadowolony, a jak nie pasi to wypad
      • Gość: Analityk Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicieli!!! IP: *.dc.dc.cox.net 19.12.04, 23:45
        Te ograniczenie co do lat nastepnych mozna bardzo latwo obejsc. Wystarczy, ze
        zrobia tak:
        Wlasciciel podnosi od kiedy moze czynsz o, powiedzmy, 400%. Z obecnych 5 zl/m
        kw na 25 zl/m kw. Moze? Moze. A potem daje lokatorom tymczasowa BONIFIKATE, na
        przyklad na 2-3 miesiace, w wysokosci np. 75%. TYMCZASOWO placi wiec on czynsz
        6,25 zl/m kw. zamiast 5. A w nastepnym roku OBNIZA bonifikate (nie, to nie
        bedzie przeciez podwyzka czynszu tylko obnizka TYMCZASOWEJ bonifikaty) do 65%.
        I biedny lokator musi placic czynsz w wys. juz 8,75 zl/m kw.
        A przed sadem wlasciciel moze uzasadnic wszystko - na przyklad, ze zamierza
        podniesc standard domu - wstawic zlote klamki, dywany, krysztalowe lustra na
        korytarzach itd. Wszystko dla dobra lokatorow, oczywiscie, zeby im sie lepiej
        meiszkalo. I dlatego potrzebuje wziac kredyt. Ale, zeby go wziac musi miec
        najpierw jakis wklad wlasny, ktory bedzie gromadzil z tej podwyzki.
        I tak lewica z SDPL zalatwila lokatorow!
        • Gość: Analityk i tak samo robi panstwo z akcyza na benzyne, wiec IP: *.dc.dc.cox.net 19.12.04, 23:51
          nie ma mowy o zadnym kombinowaniu!
        • Gość: zbud Re: Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicie IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:28
          A dlaczego to swoich nazywasz durnymi????Fe ! Zdecyduj się kim
          jesteś prawy czy lewy?A wogóle to twoje wypociny nie mają sensu!!!
        • Gość: kamienicznik Re: Durna lewica wydala lokatorow na lup wlasicie IP: *.rwt.pl 20.12.04, 13:09
          Zapomniałeś Analityku , że najpierw komuna zabrała właścicielom domy i teraz
          nieudolnie usiłuje nadrobić straty w jakie ich wpędziła .
          Moi dziadkowie postawili kosztem zdrowia i wykształcenia swoich dzieci małą
          kamienicę , która miała zapewnić im emeryturę .Niemcy na początku okupacji
          wyrzucili moją rodzinę z tego domu i wszystkich lokatorów .Po wojnie kwaterunek
          rozdał mieszkania obcym ludziom .Moja rodzina dostała po wielkich perypetiach
          takie najgorsze .Wszyscy lokatorzy wiedzieli , że jesteśmy właścicielami więc
          robili nam na złość niszcząc celowo nasze mienie , a my nic nie mogliśmy
          zrobić . W końcu we własnym domu mogliśmy odkupić lepsze mieszkanie od
          lokatora , który już nie mógł chodzić po schodach .Jednocześnie wszystkie
          remonty szły na nasz koszt , bo w innym przypadku państwo dokonało by remontu i
          weszło na tzw . hipotekę .Kiedy się ożeniłem musiałew kupić mieszkanie w
          bloku,bo w moim domu mieszkali obcy ludzie .Ja płaciłem normalny czynsz, a oni
          mieszkali w moim rodzinnym domu za grosze . Po 15 latach ta różnica w czynszu
          była warta dobrego samochodu , który straciłem bo nie mogłem mieszkać u siebie .
          Teraz na starość wreszcie wprowadziłem się do mieszkania , które było
          brudniejsze niż chlew . Takie zostawili lokatorzy . Koszt remontu = kosztowi
          domku w staniew surowym .I ty Analityku zabierasz głos przeciwko właścicielom?

Czuć od ciebie komunistyczną swołocz .
      • Gość: Magda., Re: A jednak forsa odbiera ludziom rozum IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 20.12.04, 01:06
        W sytuacji kiedy nedza prowadzi ludzi do apatii i samobojstw, ludzie traca
        poczucie rzeczywistosci i potwierdzaja stara prawde, ze chciwosc jest
        niereformowalna. Ta UE doprowadzi ludzi do desperacji i nieposluszenstwa. Czy
        o to chodzi tym panom /towarzyszom/ z Socjaldemokracji ?
      • Gość: michkos Re: Awantura o czynsze IP: *.chello.pl 20.12.04, 06:59
        Tak się składa, że przyglądam się nowelizacji ustawy o ochronie praw lokatorów
        bardzo uważnie. Niestety, dyrektor Żydak (znam go służbowo), na którego głowę
        zasadzają się politycy, ma rację. Przez niedoróbkę posłów (a zwłaszcza pos.
        Jolanty Banach) wyszedł niezły pasztet i właściciele kamienic mogą podnieść
        czynsze tzw. kwaterunkowym o ile będą chcieli. Trudno jednak będzie przekonać
        "nieomylnych" posłów, że to oni dali d..., a urzędnik ministerstwa tylko
        wytłumaczył mediom, jakie skutki niesie za sobą to, co posłowie uchwalili. Teraz
        zaczyna się krzyk "łapać złodzieja". Ach, szkoda gadać, na szczęście nie jestem
        ani właścicielem kamienicy, ani tam nie mieszkam...
      • Gość: wtes Narzekacie-a kto z was zainwestowałby w domna wyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 07:16
        jem - bo ja nie.
        Przy tych czynszach - nie opłaca się. Zwłaszcza w mniejszych miejscowościach.
        Regulowanie czynszów przez rząd niszczy miasta skuteczniej niż
        bombardowanie.
      • Gość: Koviak Re: Popaprańcy Baby- Jarugi IP: *.wsz.am.poznan.pl 20.12.04, 07:42
        Popaprańcy Baby-Jarugi
      • Gość: aar a co z kwaterunkami IP: *.crowley.pl 20.12.04, 08:14
        Może wreszcie ktoś zajmie się czynszami we wspólnotach. Lokatorzy tzw.
        kwaterunkowi, a więc najemcy, płacą mniej od właścicieli, tj. tych którzy
        podjęli wysiłek wykupu, czy zakupu mieszkania. Różnicę pokrywa gmina oczywiście
        z podatków właścicieli, czyli właściciele subsydiują najemców. I powstaje
        kuriozum: wynajmujący w zasadzie nie płaci czynszu najemnego, a opłaty
        właściciela są większe. Do tego wynajmujący jeszt szczególnie prawem
        chroniony!!!
      • bziak Re: Awantura o czynsze 20.12.04, 09:08
        W końcu zbliżamy się do normalności, ale większość nadal myśli PRL-em.
        Wszystkim się należy wszystko za darmo. W końcu trzeba z tym skończyć, a ten
        moment jest już blisko.
        Chwała, że jest ta Unia bo bez niej ciągle właściwiele kamienic musieliby
        dopłacać do lokatorów. A dlaczego, czy ich kapitał zainwestowany w nieruchomość
        jest inny niż pieniądze w banku? Czy właściciel nie może zarabiać na tych
        pieniądzach choćby tyle co na lokacie bankowej?
        Oczywiście lokatorzy powiedzą NIE, ale jest jeszcze Trybunał Sprawiedliwości,
        Trybunał Konstytucyjny i ich zdrowy rozsądek, który jest antidotum do debilnych
        ograniczeń, które robią wszystkim więcej złego niż dobrego.
        • Gość: rm Bziak - dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 14:17
          Bziak - dzięki za trafne wypowiedzi. Ja już nie mam siły dyskutowac z komuną.
          Pozdrawiam.
      • bziak Re: Awantura o czynsze 20.12.04, 09:16
        Płacąc niski czynsz (regulowany) okradasz w większości rodaków, którzy od 50
        lat byli już okradani przez komunistów. Czy jesteś takim komunistą?

Płacąc wolną cenę za benzynę, prąd czy gaz, za usługi bankowe, za samochody i
        wszystko inne - dajesz zarobić J&S, Kulczykowi, Putinowi, SLD a niedługo PO,
        całej polskiej biurokracji, obcemu akcjonariatowi polskich (kiedyś) banków i
        wielu innym, ale tylko niewielu Polakom.

Jednak o czynsz toczy się bitwa, a całą resztę w tym niskie pensje przyjmujecie
        z pokojem. Tak to wami manipulują...
      • Gość: fixus1 Re: Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 09:36
        Rząd Belki i popierający go neoliberalny SLD jest aspołeczny i szkodliwy dla
        obywateli tego kraju. Nie spełnia podstawowych zasad: 1/ nie ma żadnego planu
        mieszkaniowego i nie dba o potrzeby mieszkaniowe obywateli.2/ Nie potrafi
        zapewnić pracy. 3/ Nie daje możliwości właściwego leczenia.4/ Nie potrafi
        oddzielić Państwa od Kościoła jak to jest powszechnie w Europie stosowane.
        Reasumując nie robi nic aby dało się zyć bo : nie ma dachu nad głową, nie ma
        pracy, nie można się leczyć na europejskiem poziomie. Więc po co jest ten
        rząd ?. Nie dotyczy to tylko tego rządu bo poprzednim też można to zarzucić,
        ale ten jest podobno "lewicowy"!
      • Gość: POLAK SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotników !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 10:52
        SLD, SDPL partie socjalistyczne o bogatym PZPRowskim rodowodzie, obrońcy ludzi
        pracujących starają się żeby wyzyskiwacze, kapitaliści właściciele kamienic
        mogli czynszami zdławić biedotę i wysłać ją na bruk.
        Dlaczego tak jest ? To proste wytłumaczenie.
        Najpierw pan Mazowiecki czerwoną kreską ( czerwoną ???) oddzielił przeszłość od
        przyszłości, pozwalając tym samym baronom PZPR późniejszym SLDowcom stać się
        baronami kapitalizmu. Majątki ich rosły szybko z ukradzinych przez 45 lat
        pieniędzy. No tak, prawicy też się coś dostało w zamian - okrągły stół pozwolił
        na wynegocjowanie dla nich kilku wydawnictw itp. Ups...nie zamieszczą mojego
        tekstu na forum. Cenzura ???
        Wracając do baronów. Ci oto baroni sami stali się właścicielami kamienic. I jak
        tu ustalać prawo tak żeby działało na ich niekorzyść ? Trzeba podwyższyć
        czynsze. Ciemnota jak znajdzie się na ulicy to będzie bardziej podatna
        manipulacji. Za bochenek chleba będą na SLD głosować. Już nie kiełbasę.
        Wniosek jest taki. Rolują was Polacy czy to targowica czy okrągły stół, a wy
        dalej dajecie się omamiać bzdetnym sloganom z lewej strony. I jak barany
        głosujecie na czerwone świnie.
        • bziak Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik 20.12.04, 11:05
          Ale głupi komentarz. Zastanów się, jeśli SLD, SDPL czy PO z PiS byłoby
          właścicielami kamienic to już dawno byłyby wolne czynsze bo oni na wszystkich
          zarabiają.
          Te partię maja Orlen, PZU, PGNiG, Elektrownie i Skarb Państwa dlatego mamy
          takie wysokie podatki, cene benzyny, prądu na poziomie europejskim.

Czynsze są niskie, za niskie tylko dlatego, ze właśnie nie udało im się przejąć
          biznesu w nieruchomościach.

A ty bezmyślnie ulegasz populistycznym hasłom, a może powalczysz o niższą cenę
          benzyny? Ona kryje się w cenach wszystkiego oprócz czynszów. pomyśl ile
          zarobisz jeśli ją obniżysz :) Na czynsz z nawiązka ci wystarczy.
          • Gość: Kaienicznik Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik IP: *.77.classcom.pl 20.12.04, 14:13
            Panie bziak - fantastycznie pan odpowiada tym oszołomom. Tak dalej.
            pozdrawiam!!!
        • Gość: krotki masz facet problem IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 11:08
          wszystko ci sie kojarzy z jednym - a my tu dyskutujemy o konkretach nie wilkiej
          polityce, o remonatch , wodzie, rynnach - za to trzeba płacic za czcze gadanie
          o grubych kreskach barona itp nie wyremontujesz kamienicy - ale zrobisz to za
          czynsz - ot i problem
          Pozdrawiam
        • Gość: zbud Re: SLD itp obrońcy robotników wyzyskują robotnik IP: 212.160.138.* 20.12.04, 12:35
          "polak"- paalant jesteś nie polak.O co ci chodzi ?Wytrzyj pianę
          nienawiści i głupoty z pyska , jak chcesz o NASZYCH POLSKICH
          sprawach , gadać.
      • Gość: lokator Nareszcie będą lokatorzy mieszkać normalnie !!!! IP: *.238.117.231.adsl.inetia.pl 20.12.04, 17:48
        W końcu dzięki pomyłce posłów będzie można noralnie wynająć mieszkanie,
        wszystkie mieszkania o niskim standarcie będą bardzo tanie ( ile jest ogłoszeń
        w gazecie - wynajmę mieszkanie ) a tylko te o dobrym standarcie będą w cenie.
        Obawy są przesadzone po wyprowadzeniu się z kamienicy dwóch lokatorów i
        niemożności wynajęcia mieszkania o niskim standarcie,właściciel będzie musiał
        obniżyć czynsz. Tak samo było z lokalami użytkowymi ile dzisiaj jest wolnych
        lokali do wynajęcia o które za czasu komuny się zabijano.
        • Gość: krotki 100 % racji IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 18:42
          dodaj do tego że w cenie są mieszkania małe nie ze względu cene czynszu a cene ogrzewania!!! I tak majac mieszkanie 74 m 2 z c.o. nie mogłm go wynajac za 600 zł poszło za 500 zł a 98 m 2 - piece puścilem studentom za 500 zl i dla równowagi 54 m 2 tez za 500 zł ( ale to byl fuks) obok w kamienicy 120 m 2 stało do wzięcia za 400 zł (fakt zdewastowane i towarzystwo nieciekawe). Inne moje ceny z wolnego rynku to. np. najniższa ( w przeliczeniu na 1 m 2) w mieszkaniu 33 m2 piec, bez ubikacji (inna kndygnacja) 100 zł , 35 m2 piec ubikacja obok 120, 57 m2 piec - wspólne 390 zł, identyczne piętro niżej 500 zł, 66 m2 piece wspólne - 300 zł, 25 m2 elektrycznie - po remoncie 250 zł . podobne 30 m2 330 zł
          tak to rynek mi wyprostował ceny bo za mieszkania z kwaterunku biore podobnie - dlatego twierdze że w Toruniu juz jest rynek
          Pozdrawiam
      • Gość: tomasz.urbas SdPl rozkłada ręce IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.04, 20:10
        Borowski oficjalnie przyznał, ze poprawdka SdPl umozliwia uwolnienie czynszów:

"Marek Borowski zwrócił się 18 grudnia do premiera Marka Belki o niezwłoczne
        odwołanie z funkcji dyrektora Departamentu Mieszkalnictwa w Ministerstwie
        Infrastruktury Zdzisława Żydaka, w związku z udzielaniem przez niego błędnych
        informacji jakoby od Nowego Roku czynsze mogły wzrosnąć nawet o 1000% i to z
        winy Sejmu. Informacje te powielały „Gazeta Wyborcza” i „Rzeczpospolita”. Jest
        to nie tylko nieprawda, ale i skrajna nieodpowiedzialność – pisze Marek
        Borowski w liście do premiera. Wypowiedzi te z pewnością wywołają zamieszanie i
        zbulwersują lokatorów.
        W dniu 17 grudnia Sejm ostatecznie uchwalił ustawę o ochronie praw lokatorów,
        przyjmując m.in. postulowane przez Socjaldemokrację Polską ograniczenie skali
        wzrostu podwyżek czynszów do 10% rocznie, jeśli wysokość czynszu wynosi, co
        najmniej 3% tzw. wartości odtworzeniowej. Jeśli ten ostatni warunek nie jest
        spełniony (czynsz jest niższy od 3% wartości odtworzeniowej), a podwyżka
        przekracza 10 %, ustawa - zgodnie z zachowanymi propozycjami rządu – nakłada na
        właściciela obowiązek uzasadnienia podwyżki i uprawnia lokatora do wystąpienia
        na drogę sądową, a do czasu rozstrzygnięcia przez sąd – do opłacania czynszu w
        dotychczasowej wysokości.
        Przyjęte rozwiązania uspokoiły lokatorów i uśmierzyły ich obawy przed
        niekontrolowanymi podwyżkami czynszów."

Abstrahując, że ci inteligenci inaczej nie rozrozniaja zwrotu "co najmniej 3
        % " od wyrażenia ustawowego "przekracza 3 %", SdPl przynalo, ze podwyżka
        czynszu nie przekraczajacego 3 % wartosci odtworzeniowej do poziomu rynkowego
        jest możliwa. Zaznacza, ze jest ona poddana kontroli sadowej. Nie odkryli
        Ameryki...
        Oficjalne stanowisko OSWN i pierwsze wskazowki na www.czynsze.republika.pl
        • Gość: krotki Re: SdPl rozkłada ręce IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 20:17
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: tomasz.urbas napisał(a):
          (...)
          > Abstrahując, że ci inteligenci inaczej nie rozrozniaja zwrotu "co najmniej 3
          > % " od wyrażenia ustawowego "przekracza 3 %",

po prostu - nie skonsultowali to z kims dorosłym - wydawało im sie że im sie
          wydaje że wiedza jak a.......
          a my im nie radźmy :)

SdPl przynalo, ze podwyżka > czynszu nie przekraczajacego 3 % wartosci
          odtworzeniowej do poziomu rynkowego > jest możliwa. Zaznacza, ze jest ona
          poddana kontroli sadowej. Nie odkryli> Ameryki...

I tak trzymac jak kwach nie podpisze ok jak podpisze - oby operacje zacząc na
          jak największa skalę!!! niezalżnie od tego co bedzie potem!!!!

> Oficjalne stanowisko OSWN i pierwsze wskazowki na www.czynsze.republika.pl

dawajcie dawajcie!!!!!

Pozdrawiam
      • Gość: Arek Awantura o czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:07
        Jakby taki poseł zarabiał 1400 imiał dwoje maluchów to płacił by za czynsz
        400zł w ruderze . CIEKAWE.
        • Gość: krotki zaraz bym sie wyprowadził IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 23:45
          Gość portalu: Arek napisał(a):

> Jakby taki poseł zarabiał 1400 imiał dwoje maluchów to płacił by za czynsz
          > 400zł w ruderze . CIEKAWE.

z tej rudery - do pałacu za 400 zł z wodotryskiem i wanna z hdromasażem i do
          tego opiekunka do dziweci na 24 h i to tego z darmowym barem, i co jeszcze
          sobie życzysz!!!!

Pozdrawiam
          Ps zycze zdrowia fizycznego bo z reszta kiepściutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka