Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

eksmisja lokatora

30.12.04, 21:58
    Mam następujący problem: wynajmuję mieszkanie osobie, która mi notorycznie
    nie płaci. Wypowiedziałem jej umowę najmu z miesięcznym okresem wypowiedzenia
    (nieuregulowany czynsz za 3 miesiące). Za kilkanaście dnia będzie przekazanie
    mieszkania. Chciałbym być jednak przygotowany na różne niespodzianki - np.
    pocałuję klamkę czy wtedy:
    1. mam wnieść do sądu sprawę o wydanie nakazu eksmisji ? - do sądu
    cywilnego ? jak długo będę czekał w Warszawie ?
    2. a może zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów nie mogę go eksmitować
    do końca zimy (31.03 ??)

może ktoś miał podobne doświadczenia ? może mi ktoś zaproponuje jakieś
    rozsądne rozwiązanie w powyższym przypadku ??

pozdrawiam serdecznie
    Krzysztof
    Obserwuj wątek
      • krotki nie chce byc posłańcem złej nowiny 30.12.04, 23:23
        ale ja sam nie pójdzie, to masz go na...... kilka lat nie misiećy !!!
        Sąd I instancja minumum 3- 12 misiecy, II instancja ( jeśliw wszystko ok!!!) 6-
        12 miesiecy ( w tym uzasadnienie aplacja rozpatrzenie) Wyrok, następnie gmina
        kilka lat 9 jak dobrze pójdzie!!!
        jak trafisz na chama masz w plecy= niestey
        Pozdrawiam
        PS wiecejforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10096&w=13009231
        • Gość: mif Re: nie chce byc posłańcem złej nowiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 00:55
          krotki napisał:
          "... Sąd I instancja minumum 3- 12 misiecy, II instancja ( jeśliw wszystko
          ok!!!) 6-12 miesiecy ( w tym uzasadnienie aplacja rozpatrzenie) Wyrok, ..."
          A jakby tak odwrócić role, wypiep(nie wiem jak się pisze pieprz)yć dłużnika i
          niech on skarży ...
          P.S.
          Nie zawsze jestem przeciw kamienicznikom. Pozdrawiam krotki
          • Gość: krotki Re: nie chce byc posłańcem złej nowiny IP: *.torun.mm.pl 31.12.04, 08:31
            przy jednym mieszkaniu to bodaj jedyna sensowna droga, ale co zrobic przeciwko
            lokatorowi bedąc kamienicznikiem z np setką mieszkań - podniesie sie zarz krzyk
            gazety napisza itp. System prawa jest kompletnie niewydolny dlatego luszie
            często go sami zastępuja czy to źle?? Nie wiem.
            Pozdrawiam - noworocznie
      • Gość: jurek z katowic Re: eksmisja lokatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 09:34
        Niestety krótki ma rację.Jednak w działaniu na siłe może być wersja
        taka.Lokator oświadczy że w mieszkaniu miał kilkanaście tysięcy złotych
        pożyczonych od kolegi .Ma to na piśmie i kolega naturalnie będzie
        świadkiem.Exmisja bez wyroku , komornika i Gminy jest prawnie
        zabroniona.Najprawdopodobniej jeśli lokator oświadczy że zapłaciłby póżniej to
        sąd wyda wyrok na właściciela z odszkodowaniem dla lokatora.Znam taki wyrok
        gdzie spłódzielnia mieszkaniowa musiała zapłacić lokatorowi odszkodowanie mimo
        tego że miała wyrok ale nie mogła doczekać się na komornika.
        2.Pan Kamień z Łodzi miał wyrok na lokatora do lokalu socjalnego.Gmina miała
        wyrok wykonać.Sprawa trwała kilka lat.Gmina naciskana przez senator Janowską
        dała lokal ok 100m lokatorce do remontu.Lokatorka lokal
        wyremontowała ,wyprowadziła się ,ale nie zdała kluczy do mieszkania
        własciciela, pozostawiła tam część mebli.Do dzisiaj brak protokolu zdawczo-
        odbiorczego.Własciciel zwrócił się do komornika który kilka lat wcześniej
        pobrał należną kwotę za wykonanie exmisji tej lokatorki od własciciela .Sprawa
        ta trwała kilka lat.Komornik exmisji nie wykonał bo lokal który gmina przyznała
        lokatorce nie był lokalem socjalnym tylko pełno komfortowym lokalem
        miasta.Komornik oświadczył włascicielowi na piśmie że wyrok wykona jak
        własciciel wskaże lokal socjalny.Przypomne tylko że lokale socjalne są tylko w
        zasobach Gmin.Gmina z koleji nie da lokalu socjalnego ponieważ już lokatorka ma
        zaspokojoną sytuacje mieszkaniową.I tak oto przy złośliwym lokatorze wygląda
        ochrona prawa własności w polsce.Smutne to ale prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka