Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Oskarżony a spadek i dług

16.02.05, 11:53
    Proszę o informację ja ta sprawa wygląda z pkt prawnego.
    Nie wnikając w szczegóły napiszę krótko, że doszło do oszustwa na 20 tys zł.
    Oskarżony przyznał się do popełnionych zarzutów. O ile mi wiadomo nie posiada
    zadnego konta,z którego można by było ściągnąć dług.
    Jednak:
    Oskarzony mieszka razem z bratem w domu po rodzicach. Ojciec i matka nie zyją
    (ponad 3 lata). Nie było sprawy spadkowej, ponieważ nie mają pieniędzy.
    I tak;
    1. Kto w pierwszej kolejności dzieli majątek po rodzicach ?
    2. Czy ja, jako oszukany, mogę się starać o to, by spadek był przeprowadzony ?
    3. Jakie są koszta przeprowadzenia sprawy spadkowej i kto za to płaci ?
    4. Czy koszta procesu spadkowego mogą być pokryte z majątku oskarżonego ?
    5. Czy komornik moze zając dom w ramach długu ?
    Proszę o pomoc.

Obserwuj wątek
      • Gość: Nie-prawnik Re: Oskarżony a spadek i dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 13:33
        Na takie pytania to odpowiedzi udzielają prawnicy. Chociaż nie darzę ich
        sympatią, to chyba nie obejdzie się bez ich udziału, bo sam(a) nie dasz rady
        jak zadajesz takie pytania. I to warto zasięgnąć porady u kilku papug żeby mieć
        pewność.
        • iiva Re: Oskarżony a spadek i dług 18.02.05, 21:30
          Kwestia podstawowa: czy zobowiązanie zwrotu tej kwoty jest stwierdzone jakimś
          wyrokiem wydanym w sprawie cywilnej czy karnej? Samo uznanie oskarżonego za
          winnego popełnienia jakiegoś przestępstwa nie przesądza jeszcze sprawy zwrotu
          pieniędzy. Jeśli była tylko sprawa karna i nie było wnoszone w jej toku
          powództwo cywilne, to należy wnieść pozew do sądu i uzyskać prawomocny wyrok,
          tylko wtedy w sprawę będzie mógł się zaangażować komornik. Sprawa karna może
          być tu pomocna w kwestii uznania winy dłużnika również "w sensie cywilnym".

Jeśli będzie wyrok, z którego będzie wynikać, że Ty jesteś wierzycielem
          uprawnionym do żądania zapłaty, to będziesz mógł wnieść do sądu wniosek o
          stwierdzenie nabycia spadku przez Twojego dłużnika. Koszt takiej sprawy to 40
          zł (2x20 zł, bo trzeba będzie stwierdzić spadek po obu rodzicach- można to
          zrobić w jednym postępowaniu). Jeśli w grę wchodzi dziedziczenie ustawowe, to
          dłużnik z bratem będę współwłaścicielami nieruchomości do połowy. Z tego
          udziału w nieruchomości komornik będzie mógł przeprowadzić egzekucję.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłam.
          Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka