Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

inspektorat nadzoru budowlanego atakuje-pomocy

18.06.02, 08:42
    Mieszkam w domku dwurodzinnym na parterze. Na wiosnę przeprowadziłem generalny
    remont w mieszkaniu oraz dokonałem pewne zmiany. Jedna z nich polegała na tym
    że z jednego okna na podwórko zrobiłem okno-drzwi, żeby mieć szybki dostęp do
    podwórka - mam tam wygrodzony kawałeczek, posiana trawka itd. Parę dni temu
    otrzymałem zawiadomienie z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, żebym
    przygotował wszystkie dokumenty związane z tą przeróbką, gdyz odbędzie się
    wizja lokalna. Komuś się moje zmiany poprostu nie spodobały i uprzejmie
    doniósł. Zadzwoniłem do owego urzędu i tam się dowiedziałem, że na taką zmianę
    potrzebuję projektu i prawdopodobnie zostanę ukarany mandatem, a jedną z
    możliwości jest nakaz przywrócenia stanu pierwotnego. Nadmieniam, ze podkułem
    ścianę nie więcej niż 0,5m w kierunku ziemi, gdyż okno było i tak duże.
    Proszę - jeżeli ktoś jest w stanie mi poradzić co mam robić będę naprawdę
    wdzięczny. Pracę wykonałem oczywiście bez projektu bo nawet do głowy mi nie
    przyszło, że na coś takiego potrzebny jest projekt. Jednynym dokumentem jaki
    mam to faktura za dostarczone okno-drzwi. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w
    załatwianiu tego typu spraw serdecznie proszę o pomoc. Jak rozmawiać z komisją,
    co mi faktycznie grozi? Wizja lokalna 20.06.br POMOCY!!!!!!!!!

Obserwuj wątek
      • Gość: Kris Re: inspektorat nadzoru budowlanego atakuje-pomocy IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.06.02, 23:07
        Witam!
        1.Z tego co wiem,to od strony konstrukcyjnej, jezeli masz pod drzwiami dobrze
        wykonana ławe fundamentowa, tzn. gorne zbrojenie jest ciagle-zbiera obciazenia
        od odporu gruntu (tak musi byc w bramach garazowych!-nie wiem jak w drzwiach-
        sprawdz w projekcie,przy innych takich otworach),to nie moga sie czepic!
        2.Gorna czesc otworu musi posiadac nadproze okienne lub drzwiowe z odpowiednim
        oparciem, inaczej gorna czesc scian zapadnie sie i caly domek poleci!!!
        Jezeli nie poszerzales tego otworu,nie powinno byc problemu:)

To strona konstrukcyjna,jezeli jest ok.to nie powinni tego nakazac doprowadzac
        do stanu poczatkowego (takie jest moje zdanie...)
        Od strony prawnej - nie wiem:(

Powodzenia i daj znac o wynikach:)
        • tonybleeer Re: inspektorat nadzoru budowlanego atakuje-pomocy 21.06.02, 22:44
          Przykro mi ale to czego dokonales jest zmiana tzw. elewacji- n atakie cos trzeb
          amiec zgode lwlasciwego nadzoru budowlanego - z reguly w urzedzie gminy. Ja mam
          ten sam problem, chce przerobic okno identycznie jak Ty :)) A;l enie chce mi
          sie przechodzic tej calej procedury...
          To co zrobiles jest samowola budowlana, a ostatnio duzo sie mowilo o tym, iz na
          taki ecos jedynym wyjsciem ma byc rozbiorka- powrot do satnu poprzedniego, zas
          ewentualne zalegalizowanie ma slono kosztowac, przykro mi.
        • Gość: Slawek do Kriss IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:50
          Kriss, fajnie że pomagasz innym, ale nie o konstrukcyjną stronę tu chodzi ale o
          procedury administacyjne. To bardziej zawiła sprawa, dałem elvisowi sposób,
          oczywiście nie w pełni etyczny, ale jedyny dający szansę.
          Pzdr.
      • Gość: Natalia Re: inspektorat nadzoru budowlanego atakuje-pomocy IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.06.02, 23:04
        I co teraz?Toż to sytuacja bez wyjscia?
      • Gość: Zarządca Re: inspektorat nadzoru budowlanego atakuje-pomocy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 22:00
        W opisanej sytuacji, przed uzyskaniem pozwolenia na budowę należy zwrócić się
        do gminy z zapytaniem, czy jest się zobowiązanym na podstawie ustawy o
        zagospodarowaniu przestrzennym do złożenia wniosku o wydanie decyzji o
        warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Jeżeli jest jakakolwiek
        ingerencja w przestrzeń, to należy wystąpić o wydanie takiej decyzji, a bez
        niej wydane pozwolenie na budowę jest nieważne. Przykro mi to stwierdzić, ale
        wydaje mi się, że w tym przypadku doszło do naruszenia przepisów prawa
        budowlanego.
        Pozdrawiam
        Zarządca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka