Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Deski z barlinka

IP: 195.187.106.* 31.03.05, 09:05
    Czy ktos moglby mi doradzic czy warto? Pozdrawiam :)
    Obserwuj wątek
      • cytrusowa Re: Deski z barlinka 31.03.05, 10:15
        oj ja też jestem zainteresowana. Jakie są plusy i miunusy?
        Mamy mieszkanie, chcę deskę położyć w pokoju i kuchni. A propos - czy przy
        ogrzewaniu podlogowym mozna polozyc deske?
        • Gość: bebe Re: Deski z barlinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:09
          Warto, warto, warto. Mam takowe w pokojach i przedpokoju. Dla mnie bomba. Nie
          wyobrażam sobie mieszkać "na panelach":P Denerwuje mnie ich plastikowy odgłos. A
          to jednak jest drewno. Ja mam co prawda dość miękką podłogę (buk chyba) ale
          przez 7 lat uzytkowania nie jest strasznie zniszczona a w domu jest pies i kot.
          MOzna kupić twardsze po prostu.
          Co do ogrzewania nie mam pojecia niestety.
      • www.mieszkanie.info.pl Re: Deski z barlinka 31.03.05, 13:09
        Warto! Podłoga jest świetna no i to prawdziwa decha. Minus to taki, że drzewo
        jest bardziej miękkie od panelu i mogą się zdarzyć "wgniecenia" np. przy upadku
        sztućca.
        • agnes_ka13 Re: Deski z barlinka 02.04.05, 15:10
          Ostatnio rozmawialam z panem z Castoramy o deskach Barlinka i powiedzial ,za
          Barlinek troche obnizyl loty i ze niestety nie jest to juz taka jakosc jaka
          byla.
          • Gość: Jacek Re: Deski z barlinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 19:22
            Jeśli jego opinia bazuje na tych deskach, które są w marketach to pewnie ma
            rację. Ale tam jest rzucany najwiekszy chłam i są to zazwyczaj deski krótkie a
            nie dwumetrowe. Naprawdę nie warto ich kupować, chociaż cena kusi. Tyle, że
            oszczędny traci dwa razy ...
            Ja też się zastanawiam nad barlinkiem i odwiedzając dystrybutorów można trafić
            na różne promocje. Ostatnio widziałem dąb za 90 zl/m2 także cena już w miarę
            przyzwoita.
            Oczywiście trzeba doliczyć folie, płyty, listwy ...
            Pozdrawiam
      • nnike Re: Deski z barlinka 02.04.05, 23:51
        Podobno nie wolno ich zmywać, np. mopem, bo mają mikropory, które nasiąkają
        wodą i rozszczelniają deskę. A przecież czasem podłogę zmyć trzeba...

Co myślicie o deskach z tartaku? Prawdopodobnie podłoga wyjdzie taniej, a i
        reszta raczej same plusy. Mam rację?
        • Gość: Jarek Re: Deski z barlinka IP: *.crowley.pl 05.04.05, 10:10
          Wrażliwość na wodę i mikropory może być prawdą w przypadku deskiz wierzchem
          bukowym, buk jest bardzo wrażliwy na zawilgocenie, ale nawet przy buku nie jest
          to takie straszne, żeby nawet mopa nie można było używać, po prostu podłogi nie
          wolno zalewać wodą i tyle.

Deski po pierwsze nie wyjdą taniej tylko drożej (chyba, że sosnowe, ale sosnowa
          podłoga pod względem użytkowym to tragedia), po drugie trudno porównywać deski
          i panele z powodu zupełnie odmiennego sposobu kładzenia, np. w mieszkaniu w
          bloku dech nie położysz, bo podłoga wyższa o jakieś 10cm raczej będzie
          przeszkadzać...

J.
      • pawelwojcik111 Re: Deski z barlinka 04.04.05, 09:47
        Deskę barlinecką użytkujemy od prawie dwóch lat i muszę przyznać, że był to
        trafny wybór. Po położeniu paneli profilaktycznie wszystkie krawędzie
        zabezpieczyłem takim płynnym woskiem classena i jest git. Panele mamy wszędzie
        łącznie z kuchnią i przedpokojem. Nie ma żadnego problemu z myciem mopem, nawet
        w kuchni jak poleci woda (a to się często zdarza) nikt nie rzuca się ze ścierką
        do osuszania. Oczywiście po takim okresie widać trochę ich eksploatację, ale
        może dla tego że nasza jest ciemna (tali) nie rzuca się to w oczy i nawet ma
        swój urok. Gdybym teraz kładł te panele przykleił bym je do podłoża tak jak
        parkiet, jak odbierałem mieszkanie nie było to możliwe, bo była świeża wylewka
        i żadne przyklejanie nie wchodziło w rachubę.
        • pawelwojcik111 Re: Deski z barlinka 04.04.05, 09:49
          Jeszcze jedno, zobacz tutaj to nasz barlinek:

republika.pl/forumaranzacjawnetrz/Pawel_1.jpg
      • al9 w kuchni jednak nie 04.04.05, 13:48
        Potwierdzam opinię, ze jest ok. Nie mam kłopotów z twardością - parę razy mi
        różne rzeczy upadły i nic. Ale w kuchni - jednak odradzam. Przesuwałem ostatnio
        szafki i wstawiałem nowa pralkę - odkształciły sie miejsca pod nóżkami (2
        lata). podsumowując - do pmieszczeń mieszkalnych - super!
        PS. mam przyjaciela w Barlinku - on twierdzi, ze standardy produkcji ciągle
        rosną!
        Pozdrawiam
        AL
      • Gość: tola Re: Deski z barlinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 08:00
        Deska barlinecka na pewno wyglada bardzo ładnie. Położyliśmy jesion special w
        salonie, na dosyc duzej powierzchni. Ale na tym chyba konczą sie zalety tej
        podłogi. Niestety, utrzymanie deski barlineckiej w czystości nie jest łatwe,
        wystarczy stanąć wilgotną stopą, czy rozlac cos- zwykle wytarcie nie wystaczy,
        poniewaz zostaje matowy slad. Od pewnego czasu po moim domu biega pies, z
        związku z czym podłoga w wielu miejscach jest matowa od sladu łapek zwierzaka.
        Koszmar. Tych paneli nie powinno sie zbyt czesto myc wodą. Ja robie to co
        tydzien, z dodatkiem sidoluxu, aby nadac podłodze połysk, inaczej sie nie da.
        Byc może moje narzekanie bierze sie stąd, iż salon jest dobrze naświetlonym
        pomieszczeniem, i na podłodze widac kazde zabrudzenie (okna sa z trzech stron, w
        tym jedno duże, balkonowe). W pomieszczeniach mniej naswietlonych byc moze nie
        widac wszystkich zabrudzen i zmatowien. Dodatkowo podłoga nie jest zbyt twarda,
        wystarczy upuscic cos niezbyt ciezkiego a robi sie wgniecenie. Gdybym mogla
        wybierac jeszcze raz podłoge do salonu, wybrałabym parkiet, który zostałby
        pomalowany lakierem u pożądnie utwardzony. Ale- deska barlinecka ma to do
        siebie, ze mozna ją odswiezyc, czyli wycyklinowac i polakierowac, co zamierzam
        uczynic juz w maju:)
        • pawelwojcik111 Re: Deski z barlinka 12.04.05, 13:14
          Gość portalu: tola napisał(a):

> Deska barlinecka na pewno wyglada bardzo ładnie. Położyliśmy jesion special w
          > salonie, na dosyc duzej powierzchni. Ale na tym chyba konczą sie zalety tej
          > podłogi. Niestety, utrzymanie deski barlineckiej w czystości nie jest łatwe,
          > wystarczy stanąć wilgotną stopą, czy rozlac cos- zwykle wytarcie nie wystaczy,
          > poniewaz zostaje matowy slad.

Nie licz na to, że np. przy parkiecie będzie lepiej, na gładkiej powierzchni
          zawsze będzie takie rzeczy widać, czy to barlinek, laminat, czy parkiet. Na
          parkiecie, może będzie trochę inaczej, ponieważ nie da się go wykończyć i
          polakierować idealnie gładko. Jedynym chyba rozwiązaniem były by matowe płytki,
          lub jakiś dywan. My mamy wykończone panele w macie, ale też widać ślady bosych
          stóp i różne plamy, a już pod światło to masakra :). Kupiłem takiego
          sznurkowego mopa do wycierania na "sucho" w hurtowni zaopatrującej firmy
          sprzątające i jazda :). Czyste mieszkanie to ładne mieszkanie, a że trzeba
          trochę częściej garować na szmacie :)... cóż za to zawsze jest czyściutko :).
          • www.mieszkanie.info.pl Re: Deski z barlinka 12.04.05, 13:20
            Mam całe mieszkanie wyłożone deskami - niestety tymi sztucznymi.Jeżeli chodzi o
            komfort sprzątania to jest o niebo lepszy niż mając dywany. Z deski,parkietu czy
            paneli o wiele szybciej odkurzysz czy powycierasz kurze niż z dywanu.Nie wspomnę
            już o plamach,które za nic w śiwecie nie chcą złazić z dywanów a do wytarcia z
            deski wystarczy wilgotna ściereczka i po plamie :)
            Fakt - jak ktos ma zwierzaka,to widzi o wiele więcej "kłaczków" na podłodze niż
            na dywanie.
            • pawelwojcik111 Re: Deski z barlinka 14.04.05, 09:19
              www.mieszkanie.info.pl napisał:

> Mam całe mieszkanie wyłożone deskami - niestety tymi sztucznymi.Jeżeli chodzi
              o
              > komfort sprzątania to jest o niebo lepszy niż mając dywany. Z deski,parkietu
              cz
              > y
              > paneli o wiele szybciej odkurzysz czy powycierasz kurze niż z dywanu.Nie
              wspomn
              > ę
              > już o plamach,które za nic w śiwecie nie chcą złazić z dywanów a do wytarcia z
              > deski wystarczy wilgotna ściereczka i po plamie :)
              > Fakt - jak ktos ma zwierzaka,to widzi o wiele więcej "kłaczków" na podłodze
              niż
              > na dywanie.
            • pawelwojcik111 Re: Deski z barlinka 14.04.05, 09:21
              Coś mi nie poszło....

Ja też tak myślę, poza tym jak nie masz dywanów, to można ściereczką/mopem
              zajechać w każdy kąt i jest czyściutko.
              • Gość: Jacek Re: Deski z barlinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 18:25
                Witam, a w którą stronę optymalnie układać deski? Dajmy na to, że mam pokój
                prostokątny. Wejście jest na dłuższym boku i po przeciwległej stornie (też na
                dłuższym boku) są okno balkonowe i dwa okna połaciowe.
                Czy układać zatem wzdłuż dłuższych boków prostopadle do padającego światła czy
                odwrotnie?
                Pozdrawiam
                • Gość: Jarek Re: Deski z barlinka IP: *.crowley.pl 18.04.05, 13:58
                  Układasz zawsze wzdłuż kierunku padającego światła.

J.
                  • Gość: merusia Re: Deski z barlinka IP: 217.153.87.* 21.04.05, 07:19
                    no tak , tylko z jednym sie nie zgadzam - moim zdaniem barlinek stuka tak samo
                    jak panel ,a to mnie troche denerwuje musze pzryznac...
                  • www.mieszkanie.info.pl Re: Deski z barlinka 21.04.05, 11:33
                    Powinno się układać wzdłuż padającego światła - tak jest o wiele ładniej.
                    Niestety, hihihi, gdy kupisz panele typu klick (bezklejowe) a masz w pokoju pod
                    oknem żeliwne, stare kaloryfery, no to musisz albo zdjąć kaloryfery (nie
                    polecam) albo ułożyć w poprzek padającego światła. Powód jest prosty: tego typu
                    panel zakładasz całą długością-jednym rzędem a nie panelem (potrzeba nieraz
                    kilka osób do założenia rzędu) i wpychasz je pod pewnym kątem, który pod
                    kaloryferem może być zbyt mały.
                    • Gość: Jacek Re: Deski z barlinka IP: *.crowley.pl 21.04.05, 12:50
                      > Powinno się układać wzdłuż padającego światła - tak jest o wiele ładniej.
                      > Niestety, hihihi, gdy kupisz panele typu klick (bezklejowe) a masz w pokoju
                      > pod oknem żeliwne, stare kaloryfery, no to musisz albo zdjąć kaloryfery (nie
                      > polecam) albo ułożyć w poprzek padającego światła.

Dzięki.
                      Na stronie barlinka piszą :

"Następnie trzeba zastanowić się nad kierunkiem układania desek, w zależności
                      od kształtu pomieszczenia, jak i jego nasłonecznienia. Zalecamy układanie
                      podłogi wzdłuż dłuższego boku pomieszczenia."

no ale u mnie by byłu wzdłuz krótszego boku przyjmując to co piszecie o padaniu
                      światła

Będę miał nowe kaloryfery, ale rurki wychodzą z podłogi i tam może być problem
                      z dobrym dopasowaniem deski

> Powód jest prosty: tego typu panel zakładasz całą długością-jednym rzędem a
                      nie panelem (potrzeba nieraz kilka osób do założenia rzędu) i wpychasz je pod
                      pewnym kątem, który pod kaloryferem może być zbyt mały.

hm ciekawe jest co piszesz. Tzn chodzi Ci o to, że jak kaloryfer jest za nisko
                      to może być problem.
                      Natomiast o układaniu całego rzędu to pierwsze słyszę ???
                      www.barlinek.com.pl/_pl/index.php?p=deska_im
                      Po co tak ?
      • domariusza Re: Deski z barlinka 11.06.05, 16:36
        A co powiecie na deskę barlinecką olejowaną? Nie ma rys, jak na lakierze i podobno ładnie się starzeje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka