Gość: jepy Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 02:41 I znowu dostajemy w plecy. To znaczy "idioci", którzy poszli na ekologię i założyli istalację CO na olej opałowy. To nie celnicy i inni odpowiedzialni za przekreęty będą finansować nieydolność państwa. Jeżeli ktoś mówi (przewiduje, że cena wzrośnie tylko o 0,80 zł to proszę to pomnożyć przez sezon grzewczy. Ja spalam ok. 2000 l czyli jest to dodatkowy koszt na samej akcyzie o 1600.- zł. Nie mówiąc o wzroscie ceny spowadowanej ceną ropy naftowej. Kupuję więc piec na wszystko i palić będę wszyskim jak w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sledz Podhalanski A moze by zamiast OLEJU, .......OCET? IP: 152.75.124.* 07.04.05, 03:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Przezucic sie na pompy ciepla IP: *.cust28.qld.dsl.ozemail.com.au 07.04.05, 05:28 wykrozystuej sie wtedy energie elektryczna, ale az kolo 70% mniej tej energii niz w przypadku ogrzewania samym pradem tam info co to jest i jak to dziala: www.biawar.com.pl/pompy/pompy_ramka.htm lub www.energia-odnawialna.pl/wykorzystanie_cz.htm w necie mozna znalezc wiecej stroni informacji na ten temat i liste wszystkich producentow wystarczy wrzucic w google "Pompy ciepła" srednio taka instalacja w polskiej strefie klimatycznej zwraca sie po 3-4 latach, dalej to juz tylko czysta oszczednosc - znajomy zamontowal takie urzadzenie w domu jakes 5 lat temu i bardzo sobie chwali oczywiscie jezeli pazerny rzad nie wprowadzi wiekszego podatku na prad - ale z tego co sie orientuje, tu akurat musi zdemonopolizoac rynek z powodu wstapienia do EU poza tym nie dosc, ze taniej w dluzszej perspektywie czasowej, to do tego ekologiczniej jestem generalenie przeciw wszelkim doplatom rzadowym ale szkoda, ze zamiast doplacac do wegla nie doplaca sie to tych urzadzen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Przezucic sie na pompy ciepla IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.04.05, 12:57 Pompa ciepła nie zwraca się tak szybko. Jak masz nowy dom o ścianach o przenikalności 0.27, niewielki ogrzewanie olejem kosztuje ok 3600 rocznie. Pompa ciplna dla takiego domku + wymienniki to 20.000plz Do tego dollicz większe kaloryfery (po pompy ciepła dają najczęściej 45-50 st C a często mniej) + ok 1000za prąd+ przeglądy. Najszybciej pompa cieplna zwróci się w starym, duzym, źle zaizolowanym domu leżącym nad własnym stawem sporej wielkości. Bo na wpusczenie wymiennika do duzej rzeki zgody nie dostaniesz, do jeziora - masz szanse jak przebrniesz przez wszystkich ekologów. Najlepsze jest własny staw lub własne jezioro maksymalnie zasyfione żeby nie zamarzało i nie było co w nim chronić. Wymienniki gruntowe zwłaszcza pionowe bardzo podrażają inwestycję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: 195.205.46.* 07.04.05, 06:47 Brawo! Typowe działanie naszych polityków, czyli takie, które nie wymaga myślenia - jeżeli pieniądze z budżetu giną to po co szukać dziury jak można podnosić ceny, zwiększać podatki, akcyzy! Panie ministrze! A jakby tak Pan miał sklep, który byłby regularnie okradany, to co by Pan zrobił? Wstawiał do niego co raz więcej towaru czy pomyślałby nad lepszym zabezpieczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
butry Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. 07.04.05, 06:53 Ku.., w tym kraju nie da sie zyc. Bogu dzieki, juz mnie tam nie ma. I niepredko wroce. Ciekawe czy jakby temu cholernemu ministerzynie powiedziec ze od dzis zarabia 600 pln/miesiac to tez by sie tym zbytnio nie przyjal. Ku.. mac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zas 20 000zł za instalacje nowego pieca i w błoto !!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 06:55 Żebym miał Was koło siebie dziady!!!Wiedział bym co za wami zrobić-zgroza- ruska swołocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprzedawca oleju Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 07:04 Pan Minister i cała jego świta nie maja pojęcia o wydawanych przez siebie decyzjach.Czy pan Minister pomyślał wyliczając swoje wpływy do budżetu o tym, że będzie musiał więcej wydać na ogrzewanie szpitali, domów pomocy społecznych , szkół ,itp. instytucji? Ależ skąd. Pan Minister powołuje się na patologiczne zjawiska. W Polsce są odpowiednie przepisy aby kontrolować sprzedaż oleju opałowego. Sprzedaż tego produktu jest obarczona wieloma przepisami. Wystarczy tylko służby , które mają władzę dobrze opłacać żeby nie brały łapówek za przymykanie oczu ,gdy trafia na delikwenta używającego oleju opałowego dla innych celów niz jego przeznaczenie. Ciekawe ,czy pan Minister przyjmie do pracy rzesze osób zatrudnionych przy dystrybucji tegoż paliwa? Bezrobocie dla pana Ministra to nic. W końcu on na odchodne dostanie niezłą odprawę. Żal bierze , gdy się patrzy na naszą władzę. która niszczy wszystko , co się da i kogo się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Buraki w ministerstwach IP: *.ew.pl 07.04.05, 07:27 Buraki będą zawsze burakami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garść dynamitu OBJĄĆ AKCYZĄ DIETY POSELSKIE I PENSJE PREZESÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 07:29 komunistyczne złodziejstwo, widać im to we krwi zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DA Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: .1.* / 193.243.147.* 07.04.05, 07:31 B A R AN Y z MFinassów co wy robicie. Zajmijcie się szara strefa inaczej. Dlaczego ja mam za nich płacić - może jeszcze isć do więzienia za nich. BARANY i IDIOCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: TO SKANDAL!!! IP: *.pai.net.pl 07.04.05, 07:39 Przez takie podwyzki rząd zmniejszy wpływy do budżetu i spowoduje, że spora część ludnośći zacznie znowu palić w piecach byle co, czyli począwszy od węgla po plastik, papiery, stare kapcie. To z kolei spowoduje wzrost stężeń zanieczyszsczeń powietrza, w tym głównie pyłu i SO2. NIE TĘDY DROGA DROGI RZĄDZIE!!! NIE TĘDY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TO SKANDAL!!! IP: *.aluzyjna.waw.pl 07.04.05, 14:10 A Papież coś mówił o ochronie środowiska ... oto pierwsze działania naszego rządu w tej sprawie. coś czuję, że tak jak w latach 80 zwalczyliśmy system, tak w najbliższym czasie powstaniem całego narodu zmieciemy dotychczasowy rząd z powierzchni ziemi. brakuje tylko przewodnika ... może jakiś "nowy" prezydent bo Wałęsa już zrobił swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pax Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 07:43 J E S T E M Z A !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 07.04.05, 14:32 A ja jestem PRZECIW!Niestety wybrałam ogrzewanie mojego domu w sposób ekologiczny, a więc na olej opałowy, bo miało być tanio. Pięć lat temu płaciłam za litr 1,45zł a dzisiaj już 2,20zł i będzie tylko drożej. Moja pensja nie wzrosła a możliwości dorobienia są takie, jak wiadomo. Co robić? Emigrować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Złodzieje IP: 212.160.172.* 07.04.05, 07:44 Mam nadzieje wy złodziejskie sukinsyny Neneman i Czyżowicz, że ktoś dobierze wam się do dupy. Pewnie wzieliście już w łape za te podwyżkę. Oby was szlak trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Klient zapłaci te 35 proc. IP: 213.241.45.* 07.04.05, 07:49 Firma produkcyjna w której pracuję wydaje w zimie ok. 75000 PLN miesięcznie na olej opałowy. Teraz bedzie to ok. 100000 PLN. Jak myślicie, kto za to zapłaci ? Klient ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuska Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 07.04.05, 07:58 szlag by to trafil!!!!! tylko podwyzki same!!! darmozjady! wczoraj tankowalam wlasnie olej, placilam 2,32....no ale na 3,10 to ja chyba po 100 litrow bede brac!a niektorzy nie chca przyjezdza w ogole do ponizej 500 litrow! kogo bedzie stac???????????????????????? nie da sie zyc w Polsce!:((( dawno bym stad zwiala Odpowiedz Link Zgłoś
prezydent6 w zaczarowanym świecie............... 07.04.05, 08:09 MF to bastion kapitalizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. 07.04.05, 08:11 Narodzie!!!Kiedy sie obudzisz i chwycisz za kosy?Jak bedzie za póżno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciuś w h.... robią naród, znowu chodzi o skok na kasę ! IP: 212.244.46.* 07.04.05, 08:19 kiedy to się skończy: przekupni policjanci, zkorumpowani sędziowie, posłowie przestępcy i totalne dojenie naiwniaczków ! Uciekam w 'szarą strefę' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyt Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.net / *.butch.mm.com.pl 07.04.05, 08:24 To zwiększy opłacalność przemytu nie tylko oleju napędowego ale i opałowego . Słyszałem ,że co druga cysterna z Rosji jest nielegalna .Przyroda nie znosi pustki i szara strefa też.Poza tym niejednakowo traktuje się obywateli pod względem miejsca zamieszkania (bo z tego często wynika konieczność opalania olejem i propanem a nie gazem przewodowym) Kotły węglowe nie są dopuszczane w nowych pozwoleniach na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub czarny Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.cm.umk.pl 07.04.05, 13:13 Po przeczytaniu wszystkich glosow w zasadzie nie ma co pisac, bo wszystko zostalo powiedziane - i o "proekologicznej polityce" i o odpowiedzialnosci uczciwych za tych, co olej opalowy uzywaja nie do tego co trzeba, i o kompetencjach MF. Wydaje mi sie, ze w tym miejscu mozna jedynie zrobic kilka rzeczy: - wysylac e-maile do MF, SLD i PO podpisane z imienia i nazwiska, niech nie mysla, ze tylko anonimowo ma sie odwage - niech zobacza, ze nie jest to maly problem, - pomyslec o formie zbiorowego protestu - podpisuje sie pod listem do MF, - KONSEKWENTNIE rozliczyc SLD-owska zgraje w czasie wyborow - rzadnych partyjek zalatujacych socjalizmam z ludzka czy nieludzka twarza - jesli chcemy wiedziec na czym stoimy, to "rozdawaczy" nalezy pozostawic poza sfera decyzyjna. Ludzie zrobmy w tym kraju porzadek, bo jak nie to albo przewrotalbo emigracja!!! Mam pomysl na zagospodarowanie bunkrow Walu Pomorskiego i podobnych - zimno, wilgotno, ciemno - moze by tak pojechac do Warszawy, wywlec cala zgraje z Sejmu, Senatu, budynkow rzadowych i wywiesc do tych wspanialych letnich rezydencji, wejscia zasypac i niech slad po nich nie zostanie.... Czas ostrzyc kosy jakub czarny Odpowiedz Link Zgłoś
skyscraper1 Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. 07.04.05, 08:29 głosujcie dalej na komunę, albo na nową komunę, czyli nierobów i oszustów z samoobrony, będzie jeszcze gorzej. Lub nie idźcie na wybory, bo w ten sposób zaprotestujecie. he, he, nieobecni nbie mają racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 07.04.05, 08:29 WYŻSZE PODATKI W PROCENTACH - MNIEJSZY W GOTÓWCE WPŁYW DO BUDŻETU. To posuniecie uderzy w biedne i CZYSTE EKOLOGICZNIE gospodarstwa domowe. Uzasadnienie, że właśnie TAK się walczy z szarą sferą jest BEZMÓZGOWE. Autorów takiej głupoty powinno się stawiać przed Trybunał Stanu, będź przed... lekarza psychiatrę. I wszystko jeszcze tuż przed wyborami... Łajdactwo do potęgi.... Odpowiedz Link Zgłoś
skobog Czego sie spodziewaliście !!!!! 07.04.05, 08:30 Czego sie spodziewaliście ,wszystko to było do przewidzenia .To jest złodziejsko-komunistyczna wrażliwość społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Czego sie spodziewaliście !!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.05, 10:10 bzdura,to jest kapitalizm.Maksimum zysku tak jest we wszystkich krajach kapitalistycznych.Obojetnie jaki bedzie rzad zawsze bedzie tak samo albo jeszcze gorzej.Ci co beda rzadzic dobrze zadbaja o siebie tak jak jego poprzednicy.to nie jest nic nowego idziwie sie,ze tego wiele osob nie moze zrozumiec,to jest system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemas Re: Czego sie spodziewaliście !!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.04.05, 10:15 W kapitalistycznym kraju USA litr benzyny kosztuje ok. 2 zl. Nie glupot jak nie masz pojecia co oznacza slowo kapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemas Re: Czego sie spodziewaliście !!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.04.05, 10:21 Jeszcze jedno, w kapitalizmie przedsiebiorca moze maksymalizowac zysk do poziomu jaki dopuszcza konkurencja. Nie moze placic zbyt malo pracownikom, bo w prawdziwym kapitalizmie bezrobocie jest minimalne i pracownicy pojda gdzie indzie pracowac majac wybor. Nie moze tez zadac zbyt wiele za swoje towary, bo konsumenci kupia gdzie indziej (bo jest KONKURENCJA). Nieszczesciem demokracji jest to, ze takie nieuki jak Ty maja prawo do glosowania w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
attech Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. 07.04.05, 08:32 Tak dzięki rządom SLD ludzie powoli całkiem dziadzieją. Co zrobi rząd, gdy zostaną SAME DZIADY podkościelne?! Miast polityki prospołecznej, drenaż, drenaż i drenaż kieszeni bez grosza poprawy dochodów. Zawsze działanie nie od tego końca, co trzeba!... Joter Odpowiedz Link Zgłoś
kapturek621 Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. 07.04.05, 08:34 To jest granda, namawia się ludzi na ekologiczne działania, a później robi to co widać. a widzę jedno rozwiązanie-wrócę do ogrzewania węglem. Czy napewno o to chodz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Ogrzewanie olejem podrożeje o 35 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 08:39 A czy któryś z tych baranów pomyślała właśnie o nas? Ja muszę kupić 2000l oleju aby ogrzać mieszkanie. Niech im obetną pensje do 1200zł netto i każą wyżyć z dzieckiem i kupić opał. Cały rok zbieram na olej i kupuję go kilka razy po 200l. Kiedy ktoś pomyśli o nas zwykłych szarakach. Pognać tych ministrów i innych cymbałów.Jestem oburzona....nierządne królestwo i zginienia bliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Barany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 08:40 A czy któryś z tych baranów pomyślała właśnie o nas? Ja muszę kupić 2000l oleju aby ogrzać mieszkanie. Niech im obetną pensje do 1200zł netto i każą wyżyć z dzieckiem i kupić opał. Cały rok zbieram na olej i kupuję go kilka razy po 200l. Kiedy ktoś pomyśli o nas zwykłych szarakach. Pognać tych ministrów i innych cymbałów.Jestem oburzona....nierządne królestwo i zginienia bliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaby zmmmmmienic proponuje skierowac tlumy z WATYKANU pod SEJM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 10:50 w Warszawie!!! na barykady ludu ciemiezony na barykady Odpowiedz Link Zgłoś