Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Osiedle Grabina - domy

IP: 217.153.77.* 13.04.05, 11:53
    Czy ktoś mieszka może z Waszych znajomych na osiedlu Grabina (w stronę
    Nieporętu przy ul. Płochocińskiej) i może powiedzić jaka jest tam atmosfera ,
    jacy sąsiedzi jaka administarcja, ochrona itd. Zamierzam tam kupić dom i
    chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać.
    Dzieki bardzo za wszelkie informacje o tym osiedlu
    Ania J.
    Obserwuj wątek
      • chaladia Re: Osiedle Grabina - domy 18.04.05, 12:44
        Witam.
        Mieszkam.
        Osiedle jest o.k. Co nie znaczy, że wszystko jest idealne.
        Właśnie podłączono nas do wodociągu gminnego, dzięki czemu zdecydowanie
        poprawiła się jakość wody i jej ciśnienie.
        Internet też zaczął działać, bo zmienił się provider (daleka.net).
        Ludzie są różni - są tacy, co mają psy i są tacy, co grożą, że wszystkie psy w
        okolicy wytrują. Są tacy, co przestrzegają ograniczenia prędkości do 20 km/godz
        i są tacy, co gnają jak szaleńcy. Ale też tak jakby tych ostatnich ubywało.
        Problemem są ci, co nie płacą na cele wspólne (administracja, sprzątanie,
        oświetlenie), a nawet tacy, co kradną prąd lub gaz. Przeprowadziłem się na
        Grabinę ze Szmulek i myślałem, że takie problemy są tylko w dzielnicach
        zamieszkiwanych przez lumpenproletariat...
        A to Polska właśnie.
        Generalnie jest to osiedle ludzi stosunkowo młodych (40-latków) z dziećmi w
        wieku przedszkolnym lub szkolnym. W 75% inteligencja, sporo artystów, trochę
        biznesu, expatriaci itd itp.
        Dojazd Płochocińską wygląda źle tylko dla nieświadomych profanów. My,
        autochtoni znamy przejazdy bocznymi uliczkami i nas korki nie dotyczą.
        Problemem jest brak porządnego sklepu. Jest tylko kiosk "Duet" i do tego po
        drugiej stronie Płochocińskiej. Nasi sąsiedzi (Pietrzak & Hermaszewski) próbują
        budować duży "SAM" z fitness-clubem na poddaszu, ale maja kłopot, bo ich
        działka jest na terenie M.St.Warszawy i uzyskanie pozwolenia na budowę (z
        warunkami zabudowy) to droga przez mękę. BTW - Grabina ma plan zagospodarowanie
        przestrzennego, więc ewentualne przebudowy są bezproblemowe, a Architekt Gminy
        Niepręt to rozsądny i życzliwy gość - zupełnie odwrotnie niż w Warszawie.
        Co jeszcze - Aministrator (Juliusz Sarat) to emerytowany chorąży wojsk
        łączności i alarm w środku nocy z soboty na niedzielę, że "prądu nie ma"
        przyjmuje jak dopust Boży, wstaje z wyrka i załatwia, co trzeba. To mu jeszcze
        z lat służby zostało... poza tym można mu zlecić najdziwniejsze rzeczy od
        koszenia trawy i naprawy klozetu do odwożenia dzieci do szkoły (nawet w tym
        celu kupił sobie 7-osob owy samochód).

PS. A o jakim domku mowa?
        • varsava Re: Osiedle Grabina - domy 25.04.05, 11:20
          chaladia napisał:

> Problemem są ci, co nie płacą na cele wspólne (administracja, sprzątanie,
          > oświetlenie), a nawet tacy, co kradną prąd lub gaz. Przeprowadziłem się na
          > Grabinę ze Szmulek i myślałem, że takie problemy są tylko w dzielnicach
          > zamieszkiwanych przez lumpenproletariat...

Rozumiem, że kradną prąd. Ale gaz??!!! W jaki sposób?

No i czy pozostali sąsiedzi nie mogą z tym zrobić porządku?
        • Gość: Ania Re: Osiedle Grabina - domy IP: *.chello.pl 30.04.05, 23:23
          Witam serdecznie,
          Szukam domku około 140 m. Czy wie Pan może kto chce sprzedać włsnie na tym
          osiedlu?
          Pozdrawiam
          Ania
          • pam_pa_ram_pam Re: Osiedle Grabina - domy 30.04.05, 23:48
            Z tego, co wiem (mieszka tam moja Rodzina) to obecnie jest na Grabinie do
            sprzedania jeden dom duży (ponad 180 m2) z b. dużą działką i ceną wywoławczą
            cos około 1 mln zł (u Administratora wisi ogłoszenie) i chyba jakiaś szeregówka
            (dół 99 m2, góra tyle samo, ale "pod skosem dachu") z mini-ogródkiem. Nie wiem
            dokładnie, myślę, że najlepsza wiedza to nawiedzić administratora w jego ofisie.
            Jeśli cokolwiek jest do sprzedania, to on będzie wiedział i być może doradzi,
            jak to kupić bez pośrednika.
      • chaladia Re: Osiedle Grabina - domy 24.04.05, 17:56
        Pani Aniu, czy to Panią dziś widziałem na Osiedlu?
        • Gość: Janina tu Janina, tu Janina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:59
          nie, to mnie Pani widziała - szłam chodnikiem z moim wielkim zaganiaczem na
          wierzchu. rzuca się w oczy, co nie?
          PS. Mam na imię Janina
          • chaladia Re: tu Janina, tu Janina 03.05.05, 22:37
            1. "Chaladia" to nie kobieta. Nie zawsze "a" na końcu implikuje rodzaj żeński.
            Vide Jan Maria Rokita. Też się można oszukać.

2. Dom na sprzedaż jest przy ulicy, gdzie chodnika nie ma, tylko jezdnia i
            trawniki po bokach.

3. Ta pani, którą widziałem była bardzo ładna i odniosłem wrażenie, że także
            miła i kulturalna. Tak więc - całkowity brak podobieństw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka