Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Porównanie opłat

IP: *.ite.waw.pl 26.04.05, 08:38
    Witajcie,
    Właśnie dostałem od wspólnoty mieszkaniowej "Powiadomienie o wysokości opłat"
    i jestem ciekaw porównania stawek z innymi wspólnotami.

Rejon - Stara Ochota w Warszawie.

1. Zaliczka na koszty zarządu nieruchomością wspólną 1,50 PLN/m^2 (od
    01.01.06 1,90 PLN/m^2),
    2. Centralne ogrzewanie (2,25 PLN/m^2),
    3. Zimna woda 12,96 PLN/m^3,
    4. Ścieki 15,90 PLN/m^3,
    5. Wywóz nieczystości 12,70 PLN/os,
    6. Domofon 1,39 PLN.
    7. Funfusz remontowy 3,70 PLN/m^2.

Szczególnie intryguje mnie p.1 - zaliczka na koszty zarządu nieruchomością
    wspólną. Czy to dużo, czy to mało ? Czy ktoś zna firmę, która podejmie się
    zarządu za mniejszą stawkę ? Wzrost o blisko 27% od nowego roku wydaje mi
    się "wzięty z sufitu" i przeznaczony na rozwój biurokracji.

Proszę o komentarze.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bike Re: Porównanie opłat IP: *.mi.gov.pl 26.04.05, 09:32
        Srednia rynkowa cena zarzadu nieruchomoscia to 75 gr/m2, w nowym bloku place ok
        30 gr na fundusz remontowy, w starych blokach jest to ok 1 zl/m.
        Pozdrawiam
      • Gość: Marta Re: Porównanie opłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:26
        Z ceną wody i ścieków to chyba ciut przesadzili. Mieszkam co prawda w Gdańsku,
        w bliźniaku i metr woda+ ścieki płacę nieco ponad 5zł !!!
        Wywóz nieczystości 19zł miesiecznie od domu nie od osoby.
      • Gość: alcari Re: Porównanie opłat IP: *.u.mcnet.pl 26.04.05, 14:02
        Bardzo wysoki ten fundusz remontowy. Ale tak to jest w budynkach starej daty.
        Za 53m mieszkanie w Warszawie, na strzezonym osiedlu, z wywozem smieci,
        ochrona, funduszem remontowym i z oplata dla zarzadcy, ale bez wody i
        ogrzewania (to liczone jest oddzielnie) place 350zl.
        • Gość: ajax Re: Porównanie opłat IP: *.ite.waw.pl 26.04.05, 14:27
          Fundusz remontowy wspólnota sobie ustaliliła na tym poziomie, no bo czeka nas
          remont instalacji gazowej, elewacji, klatek schodowych, ..... . Za sobą mamy
          już wymianę kanalizacji i rur wodociągowych, elektryki, rynien, dachu i kanałów
          wentylacyjnych. Z remontów jestem zadowolony i akceptuję duże składki (widzę na
          co idą moje pieniądze).

Gorzej ze składka na zarządzanie. Wydaje mi się, że jest zawyżona. Być może
          wynika to stąd, że w dużej części jesteśny zależni od dawnej wojskowej
          administracji mieszkaniowej. Tam zawsze były przerosty zatrudnienia i niezłe
          pensyjki. Dojrzewam do zgłoszenia wspólnocie propozycji zerwania ze starymi
          trepami i zatrudnienia prywatnego zarządcy. Nie wiem tylko czy jest to realne ?
          Czy znajdzie się prywatny zarządca za niższą stawkę i co on mógłby za te
          pieniądze dla nas robić ? Stąd moja prośba o ustosunkowanie się do podanych na
          wstępie, obecnie obowiązujących u mnie stawek.
      • Gość: Bolo Re: Porównanie opłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 10:21
        Witam

Bardziej zaiteresowalbym sie oplatami innymi:
        zimna woda 12,96zl./m3
        scieki - 15,90m3
        te oplaty to chyba za kilka osob te m3, przeciez w Warszawie m3 zimnej wody nie
        przewyzsza 5zl., ja w zaliczce za 6m2 zimnej wody place 22,50zl. a i tak mam
        zwrot nadplaty bo nie jestem w stanie tego wykozystac. Wiec cos tu u ciebie
        jest nie tak. Jesli chodzi o administrowanie to u nas jest 0,85zl. za m2, wywoz
        smieci to jest 4,50zl. od osoby, fundusz remontowy mamy spory 2,20zl/m2 bo
        chcemy duzo zrobic remontow. Wiec ta wspolnota u ciebie to jakas paranoja.
        • Gość: jolanta Re: Porównanie opłat IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 21:28
          W Warszawie na Mokotowie na f. remontowy płacę 4 zł za metr.
          • Gość: Warszawiak Re: Porównanie opłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 21:53
            Z zimną wodą i sciekami to albo się pomyliłeś, ale jeśli nie, to ewidentny
            skandal!
            W całej Warszawie z instalacją wodociagową i kanalizacyjna koszt pobrania metra
            szściennego wody i odprowadzenia jej do kanalizacji to tylko 4,81 złoteg!
            Ma to ulec zmienie, ale jak na razie, obowiązują podane ceny.
            Ekspolatacja też jest wysoka!
            Ale sprawdź tę wodę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka