-
ugrillowałam ostatnio na grillu elektrycznym filety dorsza, i wszystko fajnie, pięknie, gdyby nie to, że grillowanie sprawiło, że ryba pachniała tak intensywnie, że czuć było w całym domu... i to nie tylko po grillowaniu, ale też sama ryba póxniej miała tak samo intensywny zapach
zastanawiam się czy da się tego jakoś uniknąć? tzn ja wiem, że ryba to ryba i swój zapach ma, ale np. przy smażeniu czy pieczeniu nie jest on aż tak intensywny, a tutaj dosłownie przewracał ;) da się coś z tym zrobi...
-
czy gdzies można kupić ekologicznee ryby? czy w ogóle jest coś takiego czy wszystkie ryby są eko?chyba taki tuńczyk naszprycowany rtęcią to nie bardzo eko, nie? ;)
-
temat wpisuje się w okołoświąteczne planowanie ale nie święta sprowokowały mnie do założenia tego wątku
doszłam dzisiaj do wniosku, ze się kompletnie uzależniłam od miętusa, kupuję rybę w filetach, przed smażeniem solę, pieprzę, kropię sokiem z cytryny i delikatnie obtaczam w niewielkiej ilości mąki i to wszystko, jest tak doskonała, że jedzą ją i lubią nawet osoby niespecjalnie przepadające za rybami
dużym plusem jest prawie zupełny brak ości, chyba że źle wyfiletowana, trzeba powyjmowa...
-
Jak upiec w piekarniku filety rybne ze skóra świeże i bez (po rozmrozeniu) ?
Czy we folii zamknięte czy otwarte , czym przyprawić i jaka temp. oraz czas.
Górna półka pod grilem czy na środkowej z 2 grzałkami ?
serdeczne dzięki ;)
-
Czy są wśród was osoby, które nie jedzą mięsa, ale ryby i owoce morza tak. Jestem ciekawa dlaczego podjęliście taką decyzję. Podobno jest na to określenie "peskatarianizm".
Dlaczego nie jecie mięsa, a ryby tak?
Czy to już na stałe, czy może etap przejściowy do całkowitego wegetarianizmu?
-
Egzemplarz męski, dosyć wszystkożerny, ale twierdzący, ze nie przepada za rybami. Po kilku pytaniach okazało się, że jego spotkania z rybami ograniczały się do standardowych polskich przepisów: smętny kawałek ryby obtoczony w gotowej przyprawie i zesmażony na patelni na wiór, ewentualnie łosoś w punktach żywienia zbiorowego.
Sama lubię ryby, ale jakoś tak się złożyło, że nie mam dużego doswiadczenia w ich przygotowaniu. Jaki przepis polecalibyście, żeby kogoś zachęcić do jedzenia ryb? Mile ...
-
Witajcie,
szukam pomysłu na pieczona w piekarniku rybę, najlepiej filet, może w jakimś sosie? Coś w miarę szybkiego i nieskomplikowanego (jestem początkująca), danie które może zjeść niespełna dwulatek :)
-
małe pytanie mam, mianowicie (poniewaz pierwszy raz robie wigilie u siebie) to musze zakupic jakies ryby :)
1. karp odpada, nie jestem w stanie go przełknac.
2. planuje po małym kawałku łososia na sprobowanie - jako osobne danie. I tu pytanie o smazenie - jak robie dla siebie (a ja uwielbiam surowego łososia) to mi nie przeszkadza ze on nie jest w srodku dopieczony, ale rodzinie nie podam surowego wiec jak mam go smazyc zeby nie był przesuszony/ przesmażony z wierzchu a był upiekl sie w s...
-
Moja córka jadła na Mazurach ,,rybę w placku ziemniaczanym''- tak się
wyraziła. Domyślam się,że to ryba panierowana w ciescie ziemniaczanym. Czy
znacie przepis? Zwykłe ciasto jak na placki nie bardzo trzyma się ryby.
-
Kiedyś przeczytałem o tym, jak bardzo "śmieciową" rybą jest panga, jak się ją choduje, itd. Od tego czasu nie jem tych ryb.
-
No więc w końcu upiekłam pstrąga w soli. Dla gości, bo pstrągów nie jadam. 40 minut, 180 st, na moje oko był lekutko przesuszony, ale pachnący i podobnoż znakomity. Zaniepokoił mnie trochę fakt, że solna skorupa nie była cała twarda. Na rybie, po rozbiciu, sól się sypała. Dała się łatwo zmieść ze skórką, ale efekt nie był taki, jak oczekiwałam. Może dałam za mało wody do soli?
-
wszystko kumam, nie wiem tylko jak zawinąć sushi nigiri w cienki pasek nori? czy się go lekko moczy i zawija czy sam "bierze" wilgoć od nigiri sushi ?
-
czy jestem jedyną osobą, która tego nie robi?
-
Cały czas zalega mi w lodówce makrela w sosie pesto w puszcze. Jest bardzo średnia i nie chcę jej jeść tak na "surowo". Czy są jakieś ciekawe potrawy, w których mogłabym wykorzystać taką rybę?
-
Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na temat tego leku tj.BMS-70052 z peg alfa-2a + ryba? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
-
Witam,
mam możliwość uwędzenie ryb, tak po swojsku. Wiem również gdzie takowe -
zdrowe i prawie ekologiczne - zdobyć. Nie wiem natomiast jak mam je
przygotować do procesu wędzenia :( Uwielbiam ryby wędzone zarówno na ciepło
jak i na zimno. To co sprzedają sklepy nawet koło takich nie leżało.
Czy ktoś z pasjonatów własnoręcznego szykowania jedzienia może mi pomóc???
Bardzo dziękuję
Yotta
-
Mam pytanie.Jak z upiec bądź usmażyć rybę tak by nie nie rozleciała się?Próbowałam usmazyć rybę na patelni ceramicznej posmarowanej cienko oliwą.Efekt opłakany,podczas tego smażenia wydzieliła się jakaś woda,pomimo tego,że ryba była rozmrożona,odciśnięta z wody.Następnym razem włożyłam ja do piekarnika na papier równiez cienko posmarowany oliwą.To dopiero zrobiło się paskudztwo nie do zjedzenia,jakiś gulasz rybny.W obu przypadkach była to sola.
-
witajcie,
od kilku dni oglądam namiętnie kulinarne programy p. Makłowicza i co mi się rzuciło w oczy to to że we wszystkich krajach mających dostęp do morza/oceanu wszelkie dobra zeń pochodzące są chętnie i często wykorzystywane. A u nas? Tradycyjna ryba w piątek i to jeszcze mrożona. W naszej części Bałtyku ryby nie pływają czy co? Dlaczego dostawy są tylko w czwartki? Ponad to,często wizyta na stanowisku rybnym i zakup świeżego towaru traktowane jest jako luksus.Być może się mylę, wobec t...
-
Które to? Postanowiłam jeść więcej ryb dla zdrowia a ponieważ nigdy za nimi nie przepadałam to zdecyduję się na te naprawdę smaczne. Jakie są wasze typy? co najczęściej kupujecie?