Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stare budownictwo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:36
    chce kupic wyremontowane mieszkanie w przedwojennym budynku z cegly. jakie
    moga byc minusy starego budownictwa. czy wielka plyta jest mimo wszystko
    lepsza?
    dziekuje za wszystkie rady
    Obserwuj wątek
      • Gość: murowany Re: stare budownictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 16:41
        W starszych budynkach musisz uwazac aby nie wtopic sie w mieszkania z drewnianymi stropami - czesto nie chronia przez halasem, sa palne i bywaja biologicznie "zywe" :)))
        W kamienicach itp. moze jeszcze byc ogrzewanie piecowe, ktore zostalo zamienione na grzalki elektryczne w piecach kaflowych - droga sprawa w ogrzewaniu.
        Wielka plyta znow moze byc dobrze ocieplona i wtedy rachunki za energie cieplna beda nizsze niz w innych budynkach.

I jeszcze jedno? Dlaczego akurat w przedwojennym? Po 1945 bardzo duzo budowalo sie z cegly - osiedla z lat 50. i poczatku 60. sa cale w technologii murowej, juz ze stropami betonowymi.
        • al9 tylko stare budownictwo 18.05.05, 18:04
          Mieszkałem przez 6 lat w klasycznym nowym niskim osiedlu z cegły. Ładna,
          nienachalna architektura, sporo zieleni, mili sąsiedzi. Ale od lat jeżdzę do
          Berlina, Wiednia, Budapesztu, sam mieszkan w mieście z pieknymi secesyjnymi
          kamienicami (Szczecin). Kupiłem zrujnowane mieszkanie w kamienicy z 1900 roku.
          Po duzym remoncie jestem zachwycony!
          Radzę:
          -zmienić ogrzewanie na nowe gazowe - potrezbna jest - jeszcze przed kupnem -
          zgoda wspólnoty
          -wymienic okna na nowe (najlepiej drewniane) z zachowaniem podziałów
          -wymienić WSZYSTKIE instalacje - ja nie zostawiłem żadnego kabla ani rury
          -zbić tynki - wbrew pozorom nowe nie sa drogie
          -zachować - o ile sie da stare podłogi
          -wymienić piony instalacji wodnej na swoim odcinku przed połozeniem kafli
          Efekt: mam luksusowe mieszkanie w najnowszych standardach w doskonałym miejscu
          miasta, z balkonem, przy parku, z własnym ogrzewaniem, oknami o 2 metrowej
          wysokości, z podłogami z 105 letniego syberyjskiego modrzewia
          - wszystko za rozsądne pieniądze (pieniądze ze sprzedazy 71m w budownictwie
          starczyły na wszystko)
          Minus tylko jeden: remont trwał 5 miesięcy!
          Pozdrawiam
          AL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka