Gość: niezdecydowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:36 chce kupic wyremontowane mieszkanie w przedwojennym budynku z cegly. jakie moga byc minusy starego budownictwa. czy wielka plyta jest mimo wszystko lepsza? dziekuje za wszystkie rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: murowany Re: stare budownictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 16:41 W starszych budynkach musisz uwazac aby nie wtopic sie w mieszkania z drewnianymi stropami - czesto nie chronia przez halasem, sa palne i bywaja biologicznie "zywe" :))) W kamienicach itp. moze jeszcze byc ogrzewanie piecowe, ktore zostalo zamienione na grzalki elektryczne w piecach kaflowych - droga sprawa w ogrzewaniu. Wielka plyta znow moze byc dobrze ocieplona i wtedy rachunki za energie cieplna beda nizsze niz w innych budynkach. I jeszcze jedno? Dlaczego akurat w przedwojennym? Po 1945 bardzo duzo budowalo sie z cegly - osiedla z lat 50. i poczatku 60. sa cale w technologii murowej, juz ze stropami betonowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 tylko stare budownictwo 18.05.05, 18:04 Mieszkałem przez 6 lat w klasycznym nowym niskim osiedlu z cegły. Ładna, nienachalna architektura, sporo zieleni, mili sąsiedzi. Ale od lat jeżdzę do Berlina, Wiednia, Budapesztu, sam mieszkan w mieście z pieknymi secesyjnymi kamienicami (Szczecin). Kupiłem zrujnowane mieszkanie w kamienicy z 1900 roku. Po duzym remoncie jestem zachwycony! Radzę: -zmienić ogrzewanie na nowe gazowe - potrezbna jest - jeszcze przed kupnem - zgoda wspólnoty -wymienic okna na nowe (najlepiej drewniane) z zachowaniem podziałów -wymienić WSZYSTKIE instalacje - ja nie zostawiłem żadnego kabla ani rury -zbić tynki - wbrew pozorom nowe nie sa drogie -zachować - o ile sie da stare podłogi -wymienić piony instalacji wodnej na swoim odcinku przed połozeniem kafli Efekt: mam luksusowe mieszkanie w najnowszych standardach w doskonałym miejscu miasta, z balkonem, przy parku, z własnym ogrzewaniem, oknami o 2 metrowej wysokości, z podłogami z 105 letniego syberyjskiego modrzewia - wszystko za rozsądne pieniądze (pieniądze ze sprzedazy 71m w budownictwie starczyły na wszystko) Minus tylko jeden: remont trwał 5 miesięcy! Pozdrawiam AL Odpowiedz Link Zgłoś