Gość: ozon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 19:01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leslaw_m Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.devs.futuro.pl 19.06.05, 23:20 sprzedałem w trzy dni.jesli mozna mówić o sprzedarzy przy umowie przedwstępnej. kupiłem inne jakie chciałem w miesiąc, natomiast jako jednorazowy przypadek nie uznaję tego za normę Odpowiedz Link Zgłoś
altenburg Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 21.06.05, 07:13 Dałem ogłoszenie 2 tygodnie temu i jak narazie zgłosiło się kilku zainteresowanych i cała armia agencji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_21 Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 25.10.05, 17:04 Jestem zainteresowana bezpośrednim kupnem mieszkania 3 - pokojowego, może masz taką ofertę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.merinosoft.com.pl / 195.116.161.* 21.06.05, 10:09 1. Mieszkanie na Mokotowie, pierwsze ogłoszenie koniec września umowa wstępna wraz z zaliczką 10 grudnia. Przez ten czas mieszkanie widziało tyle osób zarówno z agencji jaki i indywidualnych że można by sprzedać ze dwa takie bloki. 2.Mieszkanie w Centrum w dwa dni od ukazania się ogłoszenia. 3.Znajomy sprzedaje mieszkanie na Sadybie prawie dwa lata. Wniosek jest taki, że bywa różnie, jednak jeśli chce się sprzedać to się sprzeda trzeba zaangażować się czasowo i parę złoty wydać na ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:03 ja muszę w Poznaniu na ratajach sprzedać do września, mam nadzieję że mi się uda... Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 21.06.05, 15:27 wrażenia pośrednika z miasta 450 tys 1.Małe mieszkania 2 pokojowe w niskich blokach - max 6 tygodni (czasem 6 dni) 2.domy do dokończenia, rozpoczęte budowy parterowych domów w ładnych miejscach, duże mieszkania w nowych dzielnicach, szeregowce i przedwojenne domy z klimatem - max 2 miesiące 3.Duże mieszkania z wysokimi czynszami, kamienice, domy - klocki z lat 70 tych, duże zaniedbane mieszkania w wieżowcach - 2-12 miesięcy Podaje terminy nieruchomości z sensownymi cenami uzgodnionymi ze mną. Jeśli Klient proponuje cene nierealną - rezygnuję z umowy. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:44 a jak to jest z blokami? ja mam na 10 ostatnim piętrze,2-pokojowe 45m2. Czyli z tego wynika ze 2 pokojowe schodzą najszybciej?!to dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 21.06.05, 15:52 W przyszłym tygodniu zaczynam sprzedawać 1-pokojowe prawie w centrum, w Trójmieście :)) Opowiem jak pójdzie. ..... a może ktoś jest zainteresowany kupnem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:15 ja też zaczynam w przyszłym tyg.(poznań) dam do biura, gazety, trochę ulotek... i w internecie chyba do gratki choć nie wiem czy to pomoże bo jak tam sobie patrzę to ciągle te same ogłoszenia a do tego powtarzają się jeszcze po kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 21.06.05, 16:38 W Poznaniu mogę pomóc w sprzedazy. Jednak oferty przymuje tylko na wyłaczność. Jeżeli po namyśle będziesz miał ochotę skorzystać to zapraszam forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057 Odpowiedz Link Zgłoś
al9 albo albo 21.06.05, 16:56 Ni rób wszystkiego naraz. Wybierz dobra agencje - podpisz umowę na wyłączność - innych odsyłaj do agencji. Daj im klucze. Weż pod uwagę sugestie do ceny. Poproś o listę ich działań marketingowych. I wymagaj. Zobaczysz, będziesz zaskoczony do czego jest zdolna agencja, którą uczciwie potraktowałeś. Ale nie rób wszytskiego naraz. Albo sam sprzedajesz, albo zatrudniasz profesjonalistów. Pozdrawiam al - pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: albo albo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:53 Tez mam 2 pokoje w wiezowcu, pietro VI, stan dobry, dobry punkt, wawa, d ługo będę szukac nabywcy? Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 24.06.05, 10:01 nie za dużo tego na raz? My na początek spóbujemy bez pośrednika, już mam umówionych kilku klientów. Zawsze zdąże złożyć ofertę w agencji. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: 213.77.89.* 22.06.05, 09:00 Ad.1 Po prostu mieszkanie było wystarczająco długo wyeksponowane na rynku. Ad.2 A to zdecydowanie za krótko. Albo cena była za niska, albo trafiłeś na klienta, co już dłuuuuugo szukał, czegoś, co by mu odpowiadało i był zdesperowany i pewni kilka innyc powodów. Ad.3 A tu to zdecydowanie cena za wysoka, albo znajomy nie jest zainteresowany sprzedaniem... Może też tak być, że mieszkanie ma jakąś wadę prawną i wtedy po prostu nikt go nie kupi, dopuki się tych spraw nie uporządkuje. Być może mieszkanie po prostu robi złe wrażenie. Dobrym chwytem jest zainwestowanie w odświeżenie mieszkania - samo malowanie ścian. Dobrze dział na klienta na psychikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.merinosoft.com.pl / 195.116.161.* 22.06.05, 12:28 Na każde mieszkanie musi się znaleźć ta właściwa osoba ;-) Przy sprzedaży pierwszego mieszkania spotkałam się z tyloma opiniami i uwagami że cały dzień zajęło by pisanie. Agencje hmmmmmmm......... oba mieszkania zostały sprzedane bezpośrednio i nie za plecami pośrednika, oferty były wysłane do ok 200 biur nieruchomości. "Ad.2 A to zdecydowanie za krótko. Albo cena była za niska, albo trafiłeś na klienta, co już dłuuuuugo szukał, czegoś, co by mu odpowiadało i był zdesperowany i pewni kilka innyc powodów." To była po prostu ta osoba, cena była bardzo, bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:53 Joanno, wypełniłam twoją ankietę, ale wydaje mi się, ze pytania nie są zbyt dobrze sformułowane. Powinnas raczj pytac się jak bardzo przeszkadzałoby Ci mieszkanie przy ruchliwej ulicy, a nie czy chciałabys przy niej mieszkać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: 213.77.89.* 22.06.05, 13:00 Są osoby, które kupuja mieszkanie z przeznaczeniem np. na biuro i wtedy lokalizacja przy ruchliwej ulicy jest jego zaletą. Pozdrawiam Joanna jduszczynska.republika.pl/ankieta.htm Bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Potrzebna mi jest ona do napisania pracy dyplomowej na studiach podyplomowych.Ankieta skierowana jest do osób, które kupiły od początku 2004 roku mieszkanie lub aktualnie poszukują mieszkania na rynku warszawskim. Ankieta dotyczy atrybutów mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:31 wg mnie to trochę za mało punktów do podziału w ostatnim pytaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:48 No tak na biuro, ale twoja ankieta nie uwzględnia celu zakupu, nie wiem wiec czy wnioski bede zbyt czytelne. Nie wiem zresztą co dokładnie chcesz ustalić, bo moze tylko to na co jest popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.05, 15:10 Dla mnie to problem na czsie. Od kwietnia sprzedaję M4 w mieście 500 tysięcznym. Cena przeciętna, standrd raczej wysoki-ładne kafelki, deska barlinecka, nowe okna i efektów nie mam. Mieszkanie jest w 25 letnim wysokim /10 pięter/ bloku. Przez ten czas było dwóch klientów którzy mieli na poważnie kupować, ale do tego nie doszło, nawet nie znam prawdziwej przyczyny. Moim zdaniem osoby osoby które na początku przychodziły oglądać mieszkanie nie miały finansów ani zdolności kredytowej by je kupić. Ktoś kogo stać na 100000 za mieszkanie pewnie, bedzie szukał parceli lub nowego apartamentu, natomiast pozostali chcieliby kupić za góra 60000. Nie wiem jak dalej postępować ze sprzedażą, bo co miesiąc czynsz trzeba płacić. Wynajem takiego mieszkania odpada z oczywistych względów, podobnie jak zejście z ceną o 30%. Zupełnie nie wiem co robić w tej sytuacji. W chwili obecnej nikt nawet nie zadzwoni w sprawie ogłoszenia ani bezpośrednio ani przez agencje. Zastój na rynku czy co???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: 213.77.89.* 24.06.05, 10:35 Standardu nie sprzedasz. Ładne kafelki komuś mogą się nie podobać, podobnie może nie chcieć deski barlineckiej, a chcieć klepkę. Jak ma pięć mieszkań do wyboru, to wybierze to tańsze i w niższym standardzie i wykończy pod siebie. BTW, a może faktyczniedałeś cenę za wysoką o 30% Pozdrawiam Joanna jduszczynska.republika.pl/ankieta.htm Bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Potrzebna mi jest ona do napisania pracy dyplomowej na studiach podyplomowych.Ankieta skierowana jest do osób, które kupiły od początku 2004 roku mieszkanie lub aktualnie poszukują mieszkania na rynku warszawskim. Ankieta dotyczy atrybutów mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 11:03 Standard należy rozumieć jako poziom a nie jako przeciętność. Ładne kafelki i przyzwoite podłogi to sprawy które w pierwszej kolejności rzucają się w oczy, napewno ma to wpływ na cenę. Swoją drogą mieszkanie jest położone w najbardziej pożądanej dzielnicy, gdzie ofert jest wogóle mało. To, ze piszesz, że klienci wybiorą tańsze i w gorszym stanie potwierdza tylko to, że nie mają pieniędzy na droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 24.06.05, 11:31 Nie koniecznie, często klient szuka mieszkania do remontu , bo woli wykończyć mieszkanie we własnym stylu. Natomiast prawdą jest, że na 10 p kupują mieszkania przeważnie ludzie mniejszym portfelem. Takie wysokie lokalizacje ciężko się sprzedają i dlatego są tańsze. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057 Odpowiedz Link Zgłoś
al9 10 pietro - trudno się sprzedaje - 24.06.05, 13:16 Chyba, że są ładne widoki i nowe windy! radzę: zrób dużo zdjęć (dzis ludzie oszczędzają czas i kupuja przez internet) - załóż stronę www swojego mieszkania, idź do banku - jakiegoś dużego - poproś niech policzą Ci raty kredytu (albo sam policz na stronach banków) - i dodaj je do oferty. Daj ogłoszenia; SUPER MIESZKANIE Z WIDOKAMI - kliknij www.supermieszkanko11.rep.pl lub jak taitambędziesz miał adresik - za 10 dni będziesz miał kupca!!! Aha - i dopisz, ze cena do negocjacji! Pozdrawiam al pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: 10 pietro - trudno się sprzedaje - IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 15:16 10 pięter ma blok. Moje mieszkanie jest na 6. Rada, jak rada. Dobra dla kogoś kto jest mało rozgarnięty. Agentom którzy się zgłaszali i proponowali 3% prowizji, ja proponowałem 6% ale pod warunkiem sprzedania /choćby przedwstępnego/ w terminie 3 tygodni. Nie chcieli. Dlaczego? Jak sami mówili cena jest dobra /6 miesięcy/ wcześniej mieskanie w gorszym stanie sprzedało się za cenę jaką ja chciałbym uzyskać. Jednak jak mówią- potencjalni klienci mają w gotówce 10-20000 i zdolność kredytową na góra 30-40000, i tu chyba jest problem. Charakterystyczne jest to, że nikt nie narzeka na stan mieszkania, raczej się podoba, jednak nikt nawet nie próbóje negocjować ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 rada dla mało rozgarniętych 24.06.05, 16:14 Gość portalu: Olaf napisał(a): >> Rada, jak rada. Dobra dla kogoś kto jest mało rozgarnięty. I tak to własnie jest jak człowiek próbuje pomagać. Olaf! Jako człowiek wysoce, a nie mało rozgarniety zapewne wiesz: cena czyni cuda! al PS Do wczoraj sprzedałem tylko w czerwcu 6 mieszkań w wieżowcach. Kilka było nieżle wykończonych. Przecietny czas ekspozycjio oferty - 4 do 8 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka07 Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 24.06.05, 13:54 > To, ze piszesz, że klienci wybiorą tańsze i w gorszym stanie > potwierdza tylko to, że nie mają pieniędzy na droższe. Uwaga wprawdzie nie do mnie, ale postanowiłam się wtrącić. Sama właśnie szukam mieszkania dla siebie (na forum jest zresztą mój wątek). I gdybym miała wybór też zdecydowałabym się na mieszkanie tańsze, do wykończenia w moim stylu. I nie dlatego, że nie mam pieniędzy na droższe, a dlatego, że z wielu oglądanych mieszkań nie widziałam jeszcze takiego, które w 100 % odpowiadałoby mojemu gustowi. Zawsze było coś co dla mnie osobiście było nie do zakceptowania. Nie dziw się, więc, że ludzie nie chcą płacić za "ładne" kafelki, bo może dla nich one wcale ładne nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka07 Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 24.06.05, 13:58 I jeszcze jedno: czy ty mając do wyboru dwa mieszkania o identycznym rozkładzie wybrałbyś świadomie mieszkanie o kilkanaście tysięcy droższe, ale wykończone przez sprzedającego? Myślę, że też wolałbyś zapłacić mniej, a zaoszczędzoną różnicę przeznaczyć na remont "pod siebie". Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon A dlaczego ostatnie piętro złe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:09 Nie masz hałasów od góry, ładny widok, zresztą ogólnie (przynajmniej ja) przyjemnie mieszka się tak wysoko. Zresztą jak jest winda to jakie znaczenie ma piętro?No chyba nie chodzi o to zaoszczędzone kilkanaście sekund na wjeździe...Chyba lepiej mieszkać na 10p w bloku z windą niż na czwartym bez. Windy są dwie, odnowione, sprawne a kiedy nie było prądu to już nawet nie pamiętam. I jeszcze jedno jak zawołasz winde z ostatniego piętra to zawsze jedzie najpierw do ciebie:), a jak budynek się zawali to najbezpieczniej jest na ostatnim piętrze:)))) Tak więc ja znajduje same plusy, może ktoś zna minusy...? Odpowiedz Link Zgłoś
blackmolly Re: A dlaczego ostatnie piętro złe? 25.06.05, 08:53 To zależy od wieku i stanu technicznego budynku. Ostatnie piętro ta także dach, który latem nagrzewa się robiąc z mieszkania saunę, a wyziębia zimą, robiąc z chaty lodówkę. Czasem też dach przecieka. Tak właśnie miałam w 4-piętrowym bloku z lat 50. Na szczęście szybko się stamtąd wyprowadziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
beti555 Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 30.06.05, 13:31 Ja sprzedałam właściwie pierwszego dnia. W Gdańsku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozon Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:06 no to chyba juz nikt cie nie pobije:) Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Jak długo sprzedajecie mieszkanie? 06.10.05, 15:02 gratuluję, my w Gdyni sprzedajem kawalerkę już 3 miesiąc :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Jak długo - kredyt normatywny IP: 217.8.186.* 06.10.05, 15:58 A ile może się sprzedawać mieszkanie z tzw. kredytem normatywnym (zaciągniętym na początku lat 90. przez spółdzielnię mieszkaniową i przerzuconym na lokatora, spłacanym w czynszu)? Ktoś kiedyś ostrzegał na forum, że żaden bank nie da kredytu na zakup takiego mieszkania i trzeba znaleźć nabywcę z gotówką. I o ile taki kredyt obniża cenę mieszkania - o 65% kwoty zadłużenia czy o 100% zadłużenia? A może jeszcze więcej? Dla niewtajemniczonych, po ostatniej nowelizacji ustawy o pomocy państwa itd. bodajże do końca 2006 mozna spłacić kapitał i 30% odsetek a reszta zadłużenia ma zostać umorzona. Mieszkanie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś