Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatki????

IP: *.idea.pl 28.06.05, 21:19
    Niestety noga nam się potknęła i będziemy musieli sprzedać nasz dom marzeń.
    Domek jest już odebrany, choć niewykończony. Jakie podatki będziemy musieli
    zapłacić biorąc pod uwagę że działkę kupiliśmy około 1,5 roku temu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: AgaiMacek Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: 83.17.76.* 29.06.05, 13:23
        a gdzie ten domek? Napisz na adres agulka@gower.pl
      • martelia Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk 29.06.05, 14:15
        a gdzie ten domek stoi ? Ja poszukuję. W kwestii podatków nie potrafię niestety
        pomóc.
      • Gość: lolita Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: *.fbx.proxad.net 29.06.05, 14:49
        o kurcze musisz naprawde sprzedac dom swoich marzen ? Jestes pewien, ze nic sie
        nie da zrobic ? Nie poddawaj sie !!!
        • al9 Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk 29.06.05, 15:46
          Płacisz 10% od ceny (minus koszty transakcji lub ewentualna spłata kredytu
          mieszkaniowego), niewazne czy budowa skończona czy nie. Chyba że: ... w ciągu 2
          lat przeznaczysz te środki na cele mieszkaniowe. Ale jak nie przeznaczysz -
          całość poadtku plus odsetki za dwa lata! Masz 14 dni od aktu aby poinformować
          właściwy Urząd Skarbowy o swojej decyzji. Pozdrawiam
          al
          • Gość: gustaw Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: *.idea.pl 29.06.05, 22:20
            al9 napisał:

> Płacisz 10% od ceny (minus koszty transakcji lub ewentualna spłata kredytu
            > mieszkaniowego), niewazne czy budowa skończona czy nie. Chyba że: ... w ciągu
            2 ----
            • Gość: bankroot Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: 193.111.166.* 30.06.05, 08:57
              od niezapłaconego podatku.
              przykład: sprzedajesz swój dom za 300 tys. zł.
              powinieneś zapłacić 30 tys. podatku, ale piszesz do US,że przeznaczysz uzyskane
              pieniądze na cele mieszkaniowe.
              Po 2 latach okazuje się, że ich nie przeznaczysz na cele mieszkaniowe,
              zapłacisz więc 30 tys + odsetki od tych 30 tys. za 2 lata (jeśli dobrze
              pamiętam jest to 50% odsetek ustawowych - a może podatkowych)

bankroot
              • Gość: gustaw Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: *.idea.pl 30.06.05, 10:19
                dzięki bardzo bankroot i al9 teraz już nieco rozumiem.
                Ale jeszcze jedno pytanie, o jakich kosztach transakcji i odsetkach od kredytu
                mieszkaniowego pisał al9. Chętnie pomniejszyłbym jakoś ten podatek.
                • Gość: Alicja Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: 83.17.76.* 30.06.05, 11:07
                  Nie odpowiedziałeś na pytania dotyczące lokalizacji domu, niektórzy
                  zainteresowani kupnem, a o kupca tez nie jest łatwo...
                • al9 koszty transakcji 30.06.05, 12:22
                  Koszty transakcji to np prowizja dla agencji - jesli sprzedajesz przez
                  posrednika, koszty ewentualnej wyceny itd. O odliczaniu od ceny sprzedazy
                  wysokości spłaconego kredytu mieszkaniowego mozna mówic tylko jesli sprzedawana
                  nieruchomośc była kupowana na kredyt!
                  Pozdrawiam
                  al
          • noddy Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk 01.07.05, 11:05
            Skad te informacje o spłacie kredytu mieszkaniowego???
            Ja właśnie jestem kontrolowana przez US i rozliczają mnie z ceny, która jest w akcie i powiedzieli, ze spłata kredytu nie raztuje mnie.
            • Gość: al9 spłata kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:33
              Wiem, ze w różnych częściach kraju różnie to urzędy interpretują. Walcz! Wez
              dobrego doradcę!
              al
      • damisa Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk 01.07.05, 02:19
        Współczuję! Może jednak znajdziesz jakieś wyjście i nie sprzedasz? A jeśli
        jestes zdecydowana to podaj trochę szczegółów. Może zamiast budowy kupię
        gotowy? Boję sie tej budowy jak diabli - tym bardziej, że buduję sama (bez
        wsparcia męskiego) :(
        • Gość: Maciek Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: 83.17.76.* 01.07.05, 13:26
          Gustaw chyba jednak nie chce sprzedawać, bo jakoś nie garnie się do zdradzenia
          szczegółów osobom chętnym na kupno...
          • Gość: gustaw Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk IP: *.idea.pl 02.07.05, 21:51
            prawdopodobnie dom będę musiał sprzedać, a co do lokalizacji to jest on pod
            Rzeszowem więc nie wiem, czy ktoś jest jeszcze zainteresowany. Mimo wszystko
            jak klamka zapadnie dam znać może ktoś będzie chętny.
            • jolikpol Re: ____muszę sprzedać dom marzeń!!! jakie podatk 12.07.05, 17:20
              Jakby cos to daj znac (chociaz oczywiscie trzymam kciuki,zeby sprzedaz nie
              musiala nastepowac), bo jestem z Rzeszowa i aktualnie rozgladam sie za czyms na
              reszte zycia dla mojej rodzinki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka