Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SŁUŻEBNOŚĆ DROGI- same obowiązki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:40
    kochani jak to jest ze służebnością drogi? przez moją drogę dojeżdża sąsiadka
    do swojej kamienicy (połowa na wynajem). przed laty sama wytyczyła granice i
    wymusiła na nas postawienie płotu.teraz okazało się, że sąsiad stawia swój
    płot , że ona jeździła po jego działce i że ja muszę przesunąć się ze swoim
    płotem, żeby ona mogła dojeeżdzać. mam to zrobić na swój koszt, czyli
    rozebrać murek i słupki, przestawić płot i wyremontować drogę bo jestem jej
    właścicielem. nie uśmiecha mi się wydawanie kasy na jej dojazd (i jej
    lokatorów) a ona grozi sądem. co robić?
    Obserwuj wątek
      • al9 tylko prawo przejazdu 26.07.05, 14:26
        Nie wiem czy musisz stawiać ogrodzenie na nowo - wynika z Twojego postu, ze
        dojazd był nie na Twojej działce tylko sąsiada. I przestało mu sie to podobać.
        Niestety - musisz umozliwic przejazd przez swój teren. Czy to oznacza
        remontowanie drogi i ogradzanie? Nie. Musisz umozliwić przejazd. Az tyle i
        tylko tyle.
        Pozdrawiam
        al
        • Gość: włodek Re: tylko prawo przejazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:19
          czyli na swój koszt mam rozebrać mur i płot i je przestawić???
          • Gość: al 9 Re: tylko prawo przejazdu IP: *.com / *.teleton.pl 26.07.05, 17:34
            Muisz umozliwic przejazd. Jesli wiąże sie to z rozbudowa muru - to tak. Nie
            musisz jednak go stawiać w innyum miejscu. Jesli chcesz - stawiasz. Nie chcesz -
            nie stawiasz. Ale - pewnie rozbierasz. Niestety - na swój koszt!
            :-((
            al
            • Gość: włodek dzięki. nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:46
      • Gość: włodek Re: SŁUŻEBNOŚĆ DROGI- same obowiązki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:01
        dowieedziałem się dzisiaj,że jak jest droga do dwóch domów, to trzeci sąsiad
        nie może postawić płotu tak żebu droga była węższa niż 5m, co oznacza w moim
        przypadku,że sąsiad nie może postawić płotu a ja nie bede musiał rozbierać
        swojego. czy faktycznie takie są przepisy, że droga musi mieć 5mszerokosci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka