Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

własny dom

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 15:39
    Być może nie wiem, na co się porywam, ale marzy mi się własny dom. W tej
    chwili wynajmuje mieszkanie w bloku i mam dość: chodzenia na 2 pietro,
    słuchania kłótni sąsiadów, siedzenia na balkonie z widokiem na blok. Proszę
    poradźcie, czy jest sens dalej marzyć, czy dać sobie spokój. Nie mam działki,
    ale mam ok 70000 oszczedności. Czy coś z tym można zrobić? Czy może kupić
    niewielki domek do remontu i powoli go dopieszczać?
    Baśka
    Obserwuj wątek
      • opty13 Re: własny dom 30.08.02, 16:09
        70000 to dobry poczatek. Wiele zalezy od tego gdzie mieszkasz i ile zarabiasz -
        tyle czasami kosztuje sama dzialka. Wazne jest jakiej wiekosci chalupke chcesz
        kupic lub budowac. Ale za taka kwote mozesz tez kupic siedlisko (gospodarstwo).
        Chcesz wiedziec wiecej, swietna lektura moze byc miesiecznik Murator. Jesli
        myslisz o nowym domu w np. Warszawie lub poblizu to bedzie Ci ciezko.
        • Gość: Baśka Re: własny dom IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 16:21
          No niestety, mieszkam i pracuje w Warszawie. Wiem, ze bedzie cieżko, ale chyba
          warto. Jeżeli ktos ma przykre doświadczenia, to proszę o uświadomienie, niech
          wiem, co mnie czeka.

Baska
          • opty13 Re: własny dom 30.08.02, 16:40
            Nie wiem czy gramy w tej samej "lidze finansowej". Tez mi sie marzy dom i tez
            mieszkam w W-wie. Poniewaz mysle ze na obrzeza Warszawy potrzeba tak na oko
            400000 to sobie odpuszcze. Bede szukal kilkadziesiat kilometrow od W-wy
            gospodarstwa (siedliska) i bede remontowal. Bedzie dalej ale ciszej spokojniej
            i taniej.

Jesli stac cie na kwote ktora wymienilem wczesniej lub masz dobre perspektywy
            mozesz sprobowac na obrzezach W-wy. Po pierwsze to dobra inwestycja, po drugie
            blisko do miasta. Ja chce uciec od tloku a dystans nie sprawia mi zadnej
            roznicy. Teraz jezdze 17km za kilka lat moze byc 70km ale z duzo lepszego,
            wlasnego domu.
      • lanitka Re: własny dom 02.09.02, 16:04
        Witam, jestem w bardzo podobnej sytuacji...Nie mam dużo pieniędzy, dlatego chcę
        niewielki domek. Właśnie jestem w trakcie szukania działki budowlanej nie
        większej niż 500-600 m2, do 30km od wawy. Na niej chce postawić domek, na razie
        o powieżchni uźytkowej nie większej niż 70 m2. Oczywiście z możliwością
        rozbudowy - na szerokość i wyskość. Teraz (mając niewiele finansów na stracie)
        najważniejsze jest dla mnie, żeby postawić mury, podłoga, sufit, dach, okna i
        drzwi + woda, gaz itp i już można mieszkać. Meble mam tylko do jednego pokoju,
        ale wszystko pomalutku...To juz można sukcesywnie dokupywać jak już się
        mieszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka