Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Teren archeologiczny

IP: *.gazeta.pl 20.09.01, 16:46
    Czy ktos moze mi powiedziec, jakie ograniczenia naklada na posiadającego
    dzialkę określenie jej, jako "teren archeologiczny"? Czy i kto musi
    przeprowadzać ewentualne badania i czy w ogóle można na takiej działce coś
    budować?
    Dzięki i pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mariusz Re: Teren archeologiczny IP: 213.134.152.* 21.09.01, 11:42
        Chcac kupic dzialke budowlana wystapilem o jej w-ki zabudowy do UM Gdanska.
        Znajdowal sie w nich podpunkt iz na terenie dzialki znajduje sie krag
        arheologiczny i uwaga iz dzialke nalezy przebadac pod wzgledem archeologicznym
        na koszt inwestora. Zadzwonilem do Muzeum Archeologicznego w Gdansku, ktore to
        zajmuje sie takimi badaniami, powiedzano mi iz:
        - nie mozna rezygnowac z tych badan (sankcje karne)
        - badania te sa kosztowne (jednak nie potrafili powiedziec ile)
        Doradzono mi ze jesli dzialki jeszcze nie kupilem to lepiej z niej zrezygnowac.
        Tak tez zrobilem.
        Pozdrawiam: Mariusz z Gdanska
      • Gość: Mariusz Re: Teren archeologiczny IP: 213.134.152.* 21.09.01, 11:58
        Nie kupuj tej dzialki. Dom mozesz zbudowac po kosztownych badaniach i jesli nic
        nie znajda.
        Pozdrawiam
        • Gość: quepasa Re: Teren archeologiczny IP: *.gazeta.pl 21.09.01, 14:11
          Wielkie dzieki za pomoc. Pzdr
          • Gość: Marek Re: Teren archeologiczny IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 00:18
            Cześć!Powiedz mi o jakie okolice Ci chodzi,podaj gminę a powiem jak to zrobić.
      • Gość: Jagoda Re: Teren archeologiczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.01, 21:20
        Moja działka znajduje się na terenie obserwacji archeologicznej.W praktyce do
        wniosku o pozwolenie na budowę musiałam dołączyć pismo od Wojewódzkiego
        Konserwatora Zabytków,że nie sprzeciwia się wydaniu pozwolenia /bezpłatnie/ a
        potem przed rozpoczęciem wykopów pod funkdament zawiadomić WKZ, kiedy będziemy
        kopać.Przyjechali archeolodzy, popatrzyli i wbili pięczątkę do dziennika
        budowy. I tyle.Pozdrawiam.
      • Gość: raf Re: Teren archeologiczny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 14:34
        Badania należy zlecic i przeprowadzic, bez pisma od konserwatora nie dostaniesz
        pozwolenia. Badania nie są specjalnie drogie, maks kilkaset pln, po warunkiem
        ze dostarczy się facetów od lopaty ( archeolodzy nie posiadają pownego sprzetu)
        wykopy to przewaznie row gl. ok 1m szerokosci ok 1m i dlugosci kilkanascie lub
        dziesiat metrow. jak nic nie znajda to po problemie, jak znajda to do czasu
        zakonczenia badan, pelna blokada. najlepiej zapytac u konserwatora co to za
        stanowisko.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka