Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZERWANIE UMOWY

18.09.02, 13:44
    Jak zerwac umowe przedwstepna o budowe mieszkania? Wplacilam juz 1/3 sumy
    finalnej gdy moje sprawy zyciowe przybraly taki obrot ze musze sie z zakupu
    mieszkania wycofac..
    W umowie , nie ma ani slowka na temat warunkow na jakich mogloby to
    nastapic..Boje sie ze nie ujdzie mi to na sucho i bede musiala zarezerwowac
    jakis procent dla developera..
    Podpowiedzcie jakie sa reguly w tych sprawach...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pedro Re: ZERWANIE UMOWY IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 18.09.02, 13:57
        Myślę że to nawet dobrze dla ciebie jeśli tam rzeczywiście nic na ten temat nie
        ma - jeśli nic nie ma to znaczy że obowiązują zasady z Kodeksu Cywilnego. A te
        są przeważnie łaskawsze niż to co sobie zwykle gwarantują deweloperzy w
        umowach. Proponuję poczytać kodeks. Sam się nie będę mądrzył bo się nie znam na
        tyle, a nie chcę cię mylić

P.
        • delta3 Re: ZERWANIE UMOWY 18.09.02, 15:06
          cmok ! Dzieki za podpowiedz..a jak to z tym Kodeksem jest? Kto sie zna niech
          podszepnie...
          • Gość: janek0 Re: ZERWANIE UMOWY IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 21:42
            delta3 napisała:

> cmok ! Dzieki za podpowiedz..a jak to z tym Kodeksem
            jest? Kto sie zna niech
            > podszepnie...
            nie chcę cię martwić, ale słabo to wygląda.
            rzecz zależy od rodzaju umowy przedwstępnej. ogólnie
            rzecz biorąc, jeśli jest to tylko umowa, która stwierdza,
            że w przyszłości zawrzecie umowę k-s, to developerowi
            bedzie sie nalezec odszkodowanie z twojej strony za
            straty, które poniósł mając nadzieję na zawarcie umowy w
            przyszłości (tzw. ujemny interes umowny) Jeśli to jest
            umowa, która jest wystarczająca dla ważności głównej
            umowy (forma notarialna !), to developer może się nie
            zgodzić na rozwiązanie umowy - zwykle umowy przedwstępne
            nie mają formy notarialnej, tak czy owak jednak nie
            obejdzie się bez strat z twojej strony.
            • delta3 Re: ZERWANIE UMOWY 19.09.02, 10:18
              Dzieki ! Moja umowa nie ma formy notarialnej..licze sie ze strata ale od czego
              sie ja liczy? Od ceny mieszkania czy inaczej? jezeli od ceny to ile procent? sa
              tu jakies reguly?
              sprawa jest powazna..nie wycofuje sie bo rozmyslilam sie ale sprawy zyciowe
              dosc ciezkiego kalibru zmuszaja mnie do tego. zachorowalam i koszty leczenia i
              rezygnacja z pracy nie daja mi zbyt wielkiego wyboru..inaczej
              mowiac..mieszkanie albo zycie ! :) ale to pewnie nie ma nic do rzeczy?
              • Gość: pepon Re: ZERWANIE UMOWY IP: 143.26.81.* 19.09.02, 12:53
                delta3 napisała:

> Dzieki ! Moja umowa nie ma formy notarialnej..licze sie ze strata ale od
                czego
                > sie ja liczy? Od ceny mieszkania czy inaczej? jezeli od ceny to ile procent?
                sa
                >
                > tu jakies reguly?
                Niestety, a moze na szczescie, regula jest jedna i bardzo ogolna - szkodą
                developera jest to, czego od Ciebie nie dostanie bo wycofujesz sie z umowy, a
                co by dostal, gdyby umowa wstepna zostala zrealizowana. W gre wchodzi wiec np.
                koszt znalezienia nowego nabywcy (np. ogloszenia prasowe), roznica pomiedzy
                cena, ktora Ty mialas zaplacic a cena, ktora zaplaci nowy nabywca, strata zw. z
                tym, ze developer dostaje pieniadze znacznie pozniej niz spodziewal sie dostac,
                koszty dodatkowej pracy pracownikow developera, itp.
                Dobra wiadomoscia jest iz to na developerze ciazy koniecznosc wykazania szkody
                i jej wysokosci a Ty mozesz kazdzy argument kwestionowac i przedstawiac
                kontrrozumowanie.
                Najlepiej byloby, gdybys znalazla kogos na na swoje miejsce. Wtedy moglabys po
                prostu przeniesc swoje prawa i obowiazki z umowy (cesja) na nowego nabywce, a
                developer nie moglby sie temu przeciwstawic, chyba ze umowa zabrania
                dokonywania cesji. Wiem jednak, ze jest to niezwykle trudne...

> sprawa jest powazna..nie wycofuje sie bo rozmyslilam sie ale sprawy zyciowe
                > dosc ciezkiego kalibru zmuszaja mnie do tego. zachorowalam i koszty leczenia
                i
                > rezygnacja z pracy nie daja mi zbyt wielkiego wyboru..inaczej
                > mowiac..mieszkanie albo zycie ! :) ale to pewnie nie ma nic do rzeczy?

Prawde mowiac moze to miec pewne znaczenie. Otoz jezeli juz po zawarciu umowy
                pojawily sie pewne wyjatkowe, nadzwyczajne i nieprzewidziane okolicznosci mozna
                domagac sie, jesli nie calkowitego zwolnienia od odszkodowania, to na pewno
                jego redukcji....
                Swoja droga, serdecznie wspolczuje i chetnie pomoge Ci,w miare mozliwosci, w
                tej sprawie.
                Pepon

• delta3 Re: ZERWANIE UMOWY 19.09.02, 14:37
                  Dziekuje za rzetelne wyjasnienie sprawy i oferte pomocy..to mile ! :)
                  Sytuacje pogarsza fakt ze zakupu pragnelam dokonac daleko od obecnego miejsca
                  zamieszkania (300 km) a developer to rowny gosc.Tym bardziej mi przykro ,ze
                  moglam go narazic na straty a z drugiej strony zalezy mi na tym aby poniesc jak
                  najmniejsze koszty..i badz tu czlowieku madry!!
                  ale coz..taki los ;0
                  pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka