Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odległość domu od drogi, Pomocy!

09.11.05, 13:02
    czy sa jakieś przepisy w tym kierunku?
    ma powstać obok pewnej nieruchomości na której znajduje sie dom
    droga lokalna , droga ta ma "wejść" na tą nieruchomość i ma przebiegać bardzo
    blisko samego domu ( 3-4 metry ) wiem że czasem ze względu na cele publiczne
    istnieje tak możliwość wykupienia przez gmine nieruchomości ale czy można
    zaprojktować tak blikso domu drogę?
    dodam tylko że całe przedwsięzięcie ma szerszy wymiar ma byc rozbudowywana
    droga wojewódzka a przy niej ma powstać droga lokalna
    pomózcie znaleźć przepisy !!!!!!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: lamia68 Re: odległość domu od drogi, Pomocy! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.11.05, 14:26
        Droga gminna - odległośc jej krawedzi od budynku 6 m.Może są szczególne
        przypadki.
        Sprawdź jeszcze na stronie Ładny dom - przepisy prawne, było tam coś na temat
        drogi.
        Pozdro
        • sowizdrza Re: odległość domu od drogi, Pomocy! 09.11.05, 14:32
          dzięki:), art. 43 ustawy o drogach publicznych
          z tym, że jest też przepis ust. 2: "W szczególnie uzasadnionych przypadkach
          usytuowanie obiektu budowlanego przy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 (
          tutaj jest m. in. mpowa o tych 6m ) tabeli, w odległości mniejszej niż
          określona w ust. 1, może nastąpić wyłącznie za zgodą zarządcy drogi, wydaną
          przed uzyskaniem przez inwestora obiektu pozwolenia na budowę lub zgłoszeniem
          budowy albo wykonywania robót budowlanych. "
          tylko ten przepis jest tak sformułowany jakby najpierw była droga a potem dom
          był budowany
          u mnie jest odwrotnie ale chyba ten przepis ma też zastosowanie do mojej
          sprawy???
          może ktoś zna jakieś orzecznictwo w tym temacie???

• Gość: adamiec06@wp.pl Re: odległość domu od drogi, Pomocy! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.01.06, 09:16
            Mam poobny problem i jesze go nie rozwiązałem ale przyepisy są po to by je
            obejść awsze jest jakieś wyjście
      • kolor6 Re: odległość domu od drogi, Pomocy!------/ 30.01.06, 12:50
        wpadnij na str. Akademi Inwestora ,www.mibpartner.pl , lub wykładowcy akademi ,
        www.bbnieruchomosci.pl , pozdrawiam kolorowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka