Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pilne - co zabierać?

IP: *.mrkch.pl / 10.10.15.* 05.11.02, 08:10
    mieszkam w bloku oddanym do użytku 4 lata temu. Teraz chce sprzedać te
    mieszkanie.
    Wprowadzając się tu kupowałem (wcale nie najtańsze) wszystko sam tj. baterie,
    umwalki, zlew, kibelek. Po takim okresie użytkowania te rzeczy są w zasadzie
    niezniszczone.
    Czy wyprowadzając się zabierać czy zostawiać te rzeczy?

Dodam, że nie za bardzo mnie stać by znowu kupować to wszystko do nowego
    mieszkanka. Jakie są reguły i zasady w tej kwestii?
    Obserwuj wątek
      • Gość: rafi Re: pilne - co zabierać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 09:12
        nie no, nie przeginaj. "białe " wyposazenie sie zostawia, jest one
        czescią "zrobionego" mieszkania. musiałbys znalezc kupca ktory bedzie zaraz po
        kupnie przeprowadzał generalny remont i bedzie mu to obojetne, ale jezeli to
        mieszkanie jest swieze to akurat mało prawdopodobne. Sam pomysl: jak ktos
        kupuje uzywane mieszkanie, to raczej styl zrobienia łazienki itd, ma tu duzy
        wpływ, a najczesciej klient chce sobie oszczedzic takich robót, tylko wejsc i
        mieszkac. Kupującemu sie podoba, a ty mu wypruwasz wszystko;)
        Mieszkanie by musiało byc bardzo atrakcyjne, zeby je sprzedac bez białego
        montazu. No i wtedy traci na wartosci tez.
        • Gość: AniaSK Re: pilne - co zabierać? IP: 10.31.10.* 05.11.02, 10:34
          Chyba oficjalnie nie ma takiego spisu: co musisz zostawić, co zabrać. Ja
          zrobiłam tak, że od razu przy umowie przedwstępnej powstał załacznik, co
          zabieram a co zostawiam i uważam, że jest to kwestia do dogadania się.

PS
          Dodam, że słyszałam o ludziach zabierających właczniki świateł i zrywających
          kafelki
          • madeleine666 Re: pilne - co zabierać? 05.11.02, 11:27
            nie zabieraj, przecież to kłopot z wymontowaniem! najlepiej dolicz te wszystkie
            rzeczy (lekko zamortyzowane ) do ceny mieszkania i sprawa załatwiona!!!
      • Gość: r2d2 Re: pilne - co zabierać? IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 05.11.02, 14:50
        Mój znajomy niedawno kupował mieszkanie na rynku wtórnym, zgodnie z ustną umową
        kupował je w takim stanie w jakim je zobaczył - czyli biały montaż, karnisze
        itp.
        Dogadał sie z gościem że ten zabierze tylko całą kuchnię.
        Póżniej okazało się źe koleś powyciągał nawet kołki ze ścian na których miał
        zawieszone karnisze - po prostu zwykły cham i burak!
        Tak na marginesie - jest to kwesia umowna, zależy jak się dogadasz, no chyba
        że postąpisz tak jak ten koleś.
        Pamiętaj o uczciwości - by nikt na tobie nie wieszał psów.

Pozdrawiam
      • Gość: monia76 Re: pilne - co zabierać? IP: *.u.mcnet.pl 05.11.02, 15:59
        jest dokladnie tak jak mowia poprzednicy - nie ma 'przymusu', jest zwyczaj.
        zabiera sie meble (zwykle te kuchenne, robione na wymiar zostaja) i dywany,
        reszta tj. karnisze, bialy montaz, czasem meble lazienkowe, szafy wnekowe -
        zostaja. chyba, ze mozesz wykorzystac stare karnisze czy szafki do nowego
        mieszkania, wtedy to kwestia dogadania.
        popprzedni wlasciciel mojego mieszkania zostawil nawet oswietlenie i szafke na
        buty. czesc rzeczy wykorzystalam, czesc nie, ale opinia o czlowieku, ktory nie
        walczyl o kazdy szczegol zostala mi na wieki.
        btw, ludzie z ktorymi mial do czynienia moj kumpel wykrecali nawet kostki od
        zylandorow. zenada!
      • Gość: jola Re: pilne - co zabierać? IP: 158.166.10.* 14.11.02, 18:58
        Ja wlasnie sprzedalam mieszkanie i takie rzeczy jak kafelki, bialy montaz
        gniazdka, itp oczywiscie zostawiam, ale kupujacy byl zaskoczony, ze chce zabrac
        meble kuchenne, bo jego zdaniem kazdy to zostawia. Moja rada: ustal troche
        wyzsza cene i pytaj kazdego co chce zeby zostalo. Jesli nic nie chce, to mozesz
        mu obnizyc cene i zabrac co ci sie zywnie podoba (duzo trudniej jest podniesc
        cene dodajac wyposazenie). Zawsze jednak warto te sprawy postawic jasno od
        poczatku, bo potem poczujesz sie tak glupio jak ja, gdy dopiero w momencie
        podpisywania umowy beda mieli do ciebie pretensje, ze jednak cos zabierasz.
        I nie daj sobie robic wody z mozgu przez agentow.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka