Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sama nie wiem

28.02.06, 11:31
    operacja: sprzedaż mieszkania (i spłacenie pozostałej części kredytu) reszta
    ze sprzedaży jako wkład własny w kredyt i kupno domu (do średniego remontu) -
    czy da się to jakoś wykonać? czy da się to zgrać w czasie? może ktoś z Was
    przeprowadzał takie operacje? sama nie wiem co robić - musiałabym załatwić
    wsio do wakacji aby przenieść dziecko do nowej szkoły... czy dam radę???
    Obserwuj wątek
      • Gość: MaTaMs Re: sama nie wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:13
        Oczywiscie, ze sie da zrobic. Tylko gdzie?
        • Gość: eszi ale co znaczy "gdzie" IP: *.ktm.net.pl 28.02.06, 14:43
          chodzi o nasze realia - o co?
      • pawel.debe Re: sama nie wiem 28.02.06, 14:19
        dasz rade o ile nie bedzie problemów formalnych z upatrzonym domem. W sumie
        pomysl o kupnie dzialki i budowie domu jedna ekipa sprawdzona np u znajomych
        pod klucz. Jesli teraz zakrecisz sie za dzialka a dzialka bedzie lezala na
        terenie gdzie sa plany zagospodarowani to spokojnie zdazysz do wrzesnia ale to
        bedzie wymagalo zelaznej dyscypliny i konsekwencji.

A z drugiej strony powazny remont trwa ok miesiaca a zanim znajdzisz fachowca,
        ustalisz co i jak a on znajdzie wolny termin, cos sie obsunie bo inny nie zdazy
        i w sumie zajmie to blisko tyle co zgrana budowa domu.

MOj znajomy tak zrobil tylok ze dzialke kupil jesienia a zaczal budowe w
        kwietniu. Wprowadzil sie w ostatnim tygodniu sierpnia.
        Moge dac Tobie kontakt do niego to dopytasz co i jak, ja nie znam wiecej
        szczegolow.

• Gość: eszi dom juz stoi na działce IP: *.ktm.net.pl 28.02.06, 14:42
          remont praktycznie we własnym zakresie - mąż potrafi sporo - i wie co i jak
          tyle że potrzeba czasu na sprzedaż i jednoczesne kupno no i przeprowadzenie
          tego remontu..... boję się ale z drugiej strony zawsze chciałam mieszkać w
          domku z ogródem, podwórkiem itp....
          • Gość: mamamonika Re: dom juz stoi na działce IP: *.chello.pl 28.02.06, 15:10
            Zwykle robi się to tak: przy sprzedaży mieszkania uzgadniasz wielkość i moment
            wpłat od kupującego (np 50% przy podpisaniu aktu notarialnego, 50% przy wydaniu
            kluczy - tzn przed wydaniem kluczy ;-)). Ustalacie pisemnie terminy,
            remontujecie dom, a z drugiej raty za mieszkanie kończycie remont/nadpłacacie
            kredyt. Bo jak rozumiem, jakimś kredytem się wspieracie?
            Rozwiązanie wielokrotnie testowane ;-), wszystko ma ręce i nogi. Najlepiej
            gdyby nabywca też brał kredyt - wtedy macie pewność, że pieniążki będą bez
            kombinacji i na czas.
            • Gość: mamamonika Re: dom juz stoi na działce IP: *.chello.pl 28.02.06, 15:13
              Jeśli chodzi o czas między pierwszą a drugą ratą - zwykle jest to od trzech
              miesięcy do pół roku, jeśli mieszkanie jest bardzo atrakcyjne a nabywcy sie nie
              śpieszy - możecie wynegocjować nawet dłuższy termin.
              Powodzenia, nie jest to takie straszne jak wygląda :-) Oczywiście trzeba
              sprawdzić, czy w porządku są sprawy własnościowe domu, czy nie jest obciążona
              hipoteka lub nie ma wzmianek, czy dom jest odebrany lub budowany zgodnie z
              projektem bez istotnych odstępstw, itp, itd ;-)
      • al9 zdanie nieco odrębne 28.02.06, 21:53
        M oim zdaniem trzeba (jesli masz wystrczającą zdolność kredytową) - brać
        kredyt. Wtedy zasilona kredytem kupujesz atrkacyjną nieruchomość, nie śpieszysz
        się ze sprzedażą swojego mieszkania, nie masz noża na grdle w razie obsunięć
        terminów (nieuchronnych!), uzyskujesz lepszą cenę za dotychczasowe lokum.
        wartość mieszkania - wiele banków zaliczy jako wkład własny - jeśli obniży to
        oprocentowanie...
        Oczywiście trezba płcic odsetki.. Ale coś za coś. Masz większy komfort
        transakcji.
        Pozdr
        al9 pośrednik w obrocie nieruchomościami
        • Gość: eszi czyli co? IP: *.ktm.net.pl 01.03.06, 08:35
          kredyt na całość?? nie wiem czy mam taką zdolność... ale muszę sprawdzić...
          tylko, że wtedy spłacam 2 kredyty przez jakiś czas....
          • Gość: al9 Re: czyli co? IP: *.com / *.teleton.pl 01.03.06, 11:56
            Ale króciutki. Kilka miesięcy.. odbijesz sobie na cenie własnej nieruchomości.
            :-)
            al
            • Gość: eszi podnosicie mnie na duchu:-)) IP: *.ktm.net.pl 01.03.06, 13:25
              dzięki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka