Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

budowa domu piętrowego

07.03.06, 12:48
    Dzien dobry wszystkim!
    Planujemy z mezem budowe domu. Do tej pory przygladalam sie w zasadzie tylko
    projektom domow parterowych z uzytkowym poddaszem. Ale po ostatniej wizycie u
    znajomych, ktorzy mieszkaja w domu pietrowym, kompletnie mi sie odmienilo.
    Niestety ze znajomymi na ten temat pogadac nie moge, a zastanawiam sie, czy
    budowa domu pietrowego jest drozsza (duzo drozsza? a moze tansza?) od domu z
    poddaszem. Co decyduje tutaj o ew. nadwyzce? Dach w jest w sumie prostszy,
    ale chyba ma wieksza powierzchnie... Wiecie coś na ten temat?
    Podaje link do przykladowego projektu (ktory wyglada chyba calkiem rozsadnie,
    zwlaszcza, ze bedziemy sie budowac na terenach podmiejskich):
    www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=195&IdKolekcji=22
    Bede wdzieczna za wypowiedzi. Milego dnia!
    Obserwuj wątek
      • Gość: attache1974 Jest dokładnie na odwrót IP: 194.158.194.* 07.03.06, 14:15
        Dach płaski ma mniejszą powierzchnię - weź trójkąt równoramienny (klasyczny
        dach dwuspadowy o kącie 45 stopni) - albo inaczej - weż kartkę A4 to jest twój
        rzut dachu na płaszczyznę a drugą przetnij dokładnie w połowie (wymiary A4
        210x297 mm). Kładziesz tą przeciętą na tej całej na płasko i ładnie się
        pokrywają (dach płaski), a teraz podnoś te dwie przecięte połówki kartki tak
        żeby stykały się na wierzchu (możesz je skleić taśmą samoprzylepną w tym
        miejscu) i zobacz jaką wielkość tej spodniej całej kartki A4 pokrywają - coraz
        mniejszą - trzeba by te przecięte jakoś wydłużyć. Dach skośny rozpłaszczony
        (rozprostowany) musi mieć większą powierzchnię, od dachu płaskiego.

Jeszcze inaczej - weźmy zeszycik w kratkę - i narysujmy soie trójkąt
        równoramienny - o podstawie powiedzmy na 10 cm, i dwa ramiona trójkąta - zmierz
        je teraz linijką jaką oba mają łączną długość (wychodzi że więcej jak 10 cm -
        zgadza się). A w dachu spadzistym masz jeszcze zwisy wystające poza elewację
        (poza obrys podłóg).
        • ola_c Re: Jest dokładnie na odwrót 07.03.06, 14:20
          Dzieki za odpowiedz; podzialalo na wyobraznie:) Ale czy sa jakies inne
          argumenty, ktore przemawialyby za tym, ze budowa domu z "normalnym" pietrem
          jest tansza/drozsza od domu z poddaszem?
        • Gość: attache1974 Trzeba by skalkulować IP: 194.158.194.* 07.03.06, 14:30
          Dach płaski = więcej cegieł, bloczków, ceramiki na ściany piętra = więcej
          ocieplenia tych ścian, ale z drugiej strony mniej dachu do przykrycia, a dach
          skośny też się ociepla wełną.

Trzeba by to sobie wyliczyć - jaka długość ścian po obwodzie budynku (ilość
          bloczków do wmurowania) razy powiedzmy 2.5 metra wysokości ściany w porównaniu
          do tej samej długości razy 1 metr (wysokość ściany kolankowej).

Ściany wysokie = większa przestrzeń życiowa a nie tylko ta liczona po podłodze
          pod dachem skośnym, ale zarazem więcej tynkowania od zewnątrz.

Technologicznie prostszy jest dom piętrowy
          • marina2 Re: Trzeba by skalkulować 07.03.06, 17:50
            Wybudowałam dom piętrowy z płaskim dachem stropodachem wentylowanym.Koszty
            wykonania i takiego dachu i "większej" powiezrchni ścian jakie by nie były
            są "pikusiem" wobec wykończeniówki.Argument więcej wełny czy bloczków nie
            powinien być ważący.Dla nas najistotniejszy był komfort użytkowania domu
            nieobijania się o skosy i dowolność aranżacji wnętrza.No i nasz wzrost;)M
            • ola_c Re: Trzeba by skalkulować 07.03.06, 18:20
              Marina2, wlasnie argument o nieobijaniu sie o skosy najbardziej mnie przekonuje.
              Moze i sa przytulne - jak niektorzy twierdza, ale dom ze skosami jest jak dla
              mnie jakby "niepelny".
              Pozwol, ze zapytam - budowalas dom z projektu gotowego czy indywidualnego? Jesli
              gotowego - to moglabys pokazac ten projekt (dac linka na przyklad)?

Dzieki!
      • Gość: Misia Re: budowa domu piętrowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:25
        Poddasze jest droższe, nie mam wątpliwości (jeżeli ktoś ma to był kiedyś o tym
        artykuł w muratorze )
        Ładny domek wybrałaś :)
        Zmieniłabym dach na 2 spadowy - tańszy i ładniej się bedzie komponował z tym
        daszkiem poniżej.
        Nie róbcie też nad ostatnią kondygnacją stropu żelbetowego + normalana więźba,
        tylko dźwigary kratowe z drewna + podwieszony sufit z ociepleniem. Będzie taniej
        i szybciej.
        • ola_c Re: budowa domu piętrowego 07.03.06, 22:02
          Tego projektu jeszcze nie wybralam - chcialam tylko pokazac, ze o cos takiego mi
          chodzi. Generalnie bardzo mi sie podoba (chociaz nie umiem jeszcze zbyt dobrze
          czytac projektow), ale kilka malych rzeczy, ktore wpadly mi na razie w oko, bym
          zmienila; na przyklad zamiana jednej z lazienek na pietrze na garderobe; z
          polaczenia garderoby od sypialni rodzicow i lazienki rodzicow zrobic jedna duza
          lazienke ze wspolnym wejsciem, tylko nie wiem jak bedzie wygladalo ulozenie
          drzwi od sypialni i od lazienki; moze nie dawac drzwi od ogrodu do pomieszczenia
          gospodarczego - po co ulatwiac zycie potencjalnym zlodziejaszkom; moze "sciac"
          dach nad garazem i zrobic plaski (tylko wtedy cos by trzeba bylo zrobic z tym
          daszkiem nad wejsciem); moze zmienic kolor elewacji na troche ciemniejszy, zeby
          pasowaly drewniane okna; nie wiem, czy polozenie kuchenki w kuchni ma sens (jest
          po tej samej stronie, co kominek, a to ma swoje uzasadnienie); cos za duzo tych
          drzwi na parterze w czesci 7 (korytarzyk); etc.
          Wychodze z zalozenia, ze jesli mam sie budowac w miescie/miasteczku (albo
          obrzeza Wawy albo pod Wawa), to musi to byc "normalny dom" o spokojnej bryle, w
          miare klasyczny, bez sielskich nalecialosci. Ale jesli ktos ma zyczenie budowac
          w stylu dworkowym czy quasi palacowym - prosze uprzejmie. Ja wole inaczej.
          Dzieki za porade odnosnie dachu:)
          Dobrej nocy! Mam nadzieje, ze jeszcze pogadamy.
      • Gość: kasia Re: budowa domu piętrowego IP: *.aster.pl 07.03.06, 20:08
        Oczywiscie, ze pietrowy! W pietrowym wiecej miejsca, wszystko bardziej ustawne,
        to taki "pelnoprawny" dom, dom pelna geba:)) A poddasze moze i mile, ale jesli
        nie jest to rozlegly dom - to skosy po jakims czasie robia sie meczace... A
        koszt podobny jesli nie wyzszy. Tak nam powiedzial zaprzyjazniony architekt,
        kiedy jeszcze chcielismy sie budowac.
        • marina2 Re: budowa domu piętrowego 08.03.06, 17:59
          Nasz dom ma konstrukcję stropodachu wentylowanego: nad głową mam strop
          teriva,na nim folie i wełnę ,żeby uzyskać minimalny potrzebny do zejścia opadów
          z dachu skosik wymurowano ścianki ażurowe z cegły pełnej,na to płyty
          korytkowe,na nie szlichta,papa dwie warstwy.Papa wierzchniego krycia gordach
          mocna.W sumie architekt wstępnie proponował nam albo niewentylowany wtedy
          spadek wyrabia się styropianem i na to papy albo lekką konstrukcję dachową z
          płyt osb ,ale od spodu płyty gips karton.Mąż mój nie chciał takich płyt.Zresztą
          jak liczyliśmy koszty plyt osb ,konstrukcji rusztu na płyty g-k to wypadały
          dość drogo niewspółmiernie do faktu ,iż zapewne by pękały,niby można ,ale
          jednak strach po nim chodzić.No chcieliśmy ,żeby dach był solidny.Dach ma
          konstrukcję jak blok,szkoła.Architekt trochę pocierpiał,ale spełnił naszą
          prośbę.Tej zimy nie martwiliśmy się o śnieg.Koszt wykonania nieco ponad 25tys.
          Dom to kostka 14mx14m.Projekt indywidualny,podpiwniczony-garaż kotłownia i
          wszelkie spiżarniowo - magazynowe pomieszczenia są właśnie tam ,miejski dom na
          niewielkiej działce w ładnej okolicy.Zadbaliśmy o elewację.Ma prawdziwe
          bonie,kamieniczne drewniane drzwi,ładny witraż zamiast luksferów,wnętrza są
          dość wysokie-3m.Pokoje są bardzo ustawne,żaden nie ma poniżej 16m2,kuchnia jest
          zamknięta jako miejsce typowo robocze,ale ma 17m2 więc i stół w niej
          stoi,natomiast salon połączony jest z jadalnią.Ważne dla nas było to,żeby
          dzieci miały dużo przestrzeni i na piętrze korytarz pełni funkcję bawialni ma
          ok 40m2.Najbardziej- poza przestrzenią oczywiście-w domu zachwyca mnie to,że
          jego usytuowanie wobec stron świata sprawia,że kiedy rano wchodzę do kuchni
          wstaje slońce,jest w niej obecnie do ok 10,prześwieca przez szybę drzwi
          wejściowych.Od 9 wchodzi do jadalni -okna są tam do podłogi-oświetla salon i
          jest w nim cały dzień.Kuchnia wychodzi na wschód trochę południowy,jadalnie
          wsch - pd salon na południe i zachód.I to jest odlot.Mnóstwo światła.
          W domach ze skosami straszyły mnie okna dachowe po jakimś czsie okazywały się
          nieszczelne,wpuszczały takie uwięzione światło,na ogół były wąskie.Pozdrawiam.M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka