Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pierwsza liga mieszkaniowa

09.03.06, 14:28
    Wreszcie artykuł dla kogoś, kto nie chce mieszkać na Tarchominie czy Zielonym
    Zaciszu. Czyżby zamożność społeczeństwa, wbrew opinii części polityków,
    jednak rosła?

Emilia
    Obserwuj wątek
      • Gość: WelcometoDisneyPL Mieszkania dla snobistycznych czubków ... IP: *.era.pl 09.03.06, 14:29

> "a z okien jest widok na morze" - zaje*isty lazurowy Bałtyk :)
        > mieszkanie cacy a wokoło korki i dziurawe drogi i brudna Warsiawka i chora
        Polska :)

• Gość: calcinus Re: Mieszkania dla snobistycznych czubków ... IP: *.m.pppool.de 09.03.06, 15:41
          Zazdroscisz ze kogos na to stac? A co ma robic z pieniedzmi, w banku trzymac? A
          moze proponujesz emigracje?
          • kropek_oxford Pol miliona funtow...To za darmo. Warto 09.03.06, 15:43
            zainwestowac i spylic z zyskiem, gdy Polska kiedys tam bedzie w Europie -
            fajna inwestycja dla jeszcze nienarodzonych wnukow:)
            • Gość: Halo Re: Pol miliona funtow...To za darmo. Warto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:18
              A najlepiej zainwestowac w takie budownictwo i sprzedawać takie "chatki"...to
              jest zysk!!!
              • atomm Polecam 09.03.06, 17:03
                www.mondrian.echo.com.pl/
                • business3 Jak już Holender - to będzie przekręt... 09.03.06, 21:37
                  Jak już Holender - to będzie przekręt...

atomm napisał:

> www.mondrian.echo.com.pl/
            • Gość: arnold do kropka IP: *.met.pl / 217.153.134.* 09.03.06, 18:19
              Widzę, że z Ciebie znawca rynku nieruchomości.....co najmniej taki jak z koziej
              dupy trąba.
          • business3 Zawsze możesz kupić nowy krawat za 1000 dolców i p 09.03.06, 21:36
            Zawsze możesz kupić nowy krawat za 1000 dolców i pomazać go ketchupem.

Gość portalu: calcinus napisał(a):

> Zazdroscisz ze kogos na to stac? A co ma robic z pieniedzmi, w banku trzymac? A
            > moze proponujesz emigracje?
          • Gość: WelcomeToDisneyPL Jakby ktoś miał tyle kasy i łeb to raczej kupiłby IP: *.spray.net.pl 09.03.06, 22:14
            .. coś w Toskanii, Hiszpanii lub Grecji albo w Londynie - nie w tym zasyfiałym
            zimnie.
            Jak nie wie jak to moge mu pomóc za 0,05% inwestycji :)))

• Gość: Tobacco Re: Mieszkania dla snobistycznych czubków ... IP: 212.76.37.* 09.03.06, 22:15
          Zdaje się kolego(czy kto ty tam jesteś) odezwały się w tobie prowincjonalne
          kompleksy, prawda:)
        • tobacco Re: Mieszkania dla snobistycznych czubków ... 09.03.06, 22:24
          Zdaje sie kolego, że odezwały się w tobie prowincjonalne kompleksy. Nie
          mieszkałeś, nie mieszkasz i mieszkać w Warszawie nie będziesz, więc z łaski
          swojej nie przekręcaj jej nazwy, bo jakby nie było wypowiadasz się o stolicy
          swojej ojczyżny.Troche kultury, kolego nie zawadzi, bo inaczej dalej będziemy na
          was mówili "wieśniaki ze słomą i gnojem na gumofilcach" ;]
          pozdrowienia z WARSZAWY
        • adasha Re: Mieszkania dla snobistycznych czubków ... 27.03.06, 08:43
          Wiadomości Co to jest RSS ? »
          Polacy mile widziani
          27.03.2006 06:34
          Tysiące mieszkań we wschodnich Niemczech na próżno czekają na lokatorów. Władze
          miast chętnie wynajęłyby je Polakom.

Burmistrz Frankfurtu nad Odrą Martin Patzelt zapowiedział wyburzenie do 2020 r.
          13 tysięcy mieszkań w mieście, pisze "Metropol". W efekcie ma zniknąć m.in.
          całe osiedle Neuberesinchen. Ta decyzja jest spowodowana dramatycznymi zmianami
          demograficznymi. Frankfurt, przemysłową chlubę byłej NRD, zamieszkuje obecnie
          około 64 tys. osób, o ponad 20 tys. mniej niż w 1989 r.

I będzie ich jeszcze mniej - według najnowszych szacunków do 2015 r. wyemigruje
          stąd następne 10 tys. mieszkańców. Na ich miejsce nikt nie przybywa -
          przygraniczne tereny Niemiec należą do najmniej atrakcyjnych gospodarczo.
          Frankfurt, tak jak Guben czy Goerlitz, powoli wymiera.

Inaczej jest po polskiej stronie granicy. Za rosnącą systematycznie liczbą
          ludności nie nadąża lokalne budownictwo. Skutkiem tego jest chroniczny brak
          wolnych lokali. W Słubicach tylko w ciągu ostatnich kilku lat liczba
          mieszkańców wzrosła z 17 do 25 tys., głównie za sprawą studentów i ludzi
          zajmujących się przygranicznym handlem. W tej chwili brakuje dla nich w mieście
          ponad 500 mieszkań. Jednocześnie po drugiej stronie Odry na nowych lokatorów
          czeka 10 tys. lokali.

Już w 2003 r. Martin Patzelt połączył te dwa fakty. Mieszkańcy Słubic mogliby
          wprowadzić się do frankfurckich mieszkań. Przed rozszerzeniem UE problemem były
          przepisy prawne. Patzeltowi udało się przekonać rząd federalny do wydawania
          mieszkańcom Słubic specjalnych zezwoleń na osiedlenie, bez prawa do pracy i
          pomocy socjalnej.

Pierwszymi, którzy chcieli wykorzystać nową możliwość, była rodzina
          Karpowiczów. Oprócz poprawy warunków mieszkaniowych motywacją była wygoda -
          dzieci państwa Karpowiczów uczęszczały do szkoły po niemieckiej stronie. Jednak
          był problem.

Jak mówi Arkadiusz Karpowicz, frankfurcki Urząd ds. Cudzoziemców postawił
          Polakom zbyt wysoką poprzeczkę. - Wymagano od nas dochodów ponad 1000 euro na
          osobę. Chyba nikt w Słubicach nie spełnia tego wymogu. Musieliśmy zrezygnować -
          dodaje. Arkadiusz Karpowicz założył jednak firmę w Niemczech i może już opłacić
          czynsz. Wkrótce przeprowadza się za Odrę.

Chociaż niemieckim pustostanom przy granicy z Polską towarzyszy przeludnienie
          miast polskich, na przeszkodzie zamieszkania za Odrą stoją pieniądze. Za 3-
          pokojowe mieszkanie w Słubicach trzeba zapłacić około 1100 złotych, we
          Frankfurcie do 500 euro. Miastu nie wolno do czynszów dopłacać. Otrzymuje za to
          60 euro za m2 zlikwidowanej powierzchni w ramach restrukturyzacji Niemiec
          wschodnich.

W kwietniu wspólna miejska polsko-niemiecka komisja przekaże Parlamentowi
          Europejskiemu petycję z prośbą o pomoc w zdobyciu środków finansowych z
          funduszy strukturalnych. Dzięki temu byłoby możliwe obniżenie czynszów dla
          Polaków.

(PAP)

Zobacz ostatnie wydanie naszego biuletynu. Co to jest RSS ? »

• adasha Re: Mieszkania za miliony, 1-2 ? 27.03.06, 08:56
          Mieszkanie za milion

Rzadko zdarzają się transakcje na rynku wtórnym, w których mieszkanie (a nie
          dom) zostaje sprzedane za kwotę siedmiocyfrową.

W naszej tabeli "Co i za ile sprzedali warszawscy pośrednicy" odnotowujemy
          wyjątkową transakcję.

Przy ul. Wielickiej na Mokotowie kupiono mieszkanie za milion złotych i - i jak
          wynika z nadesłanych przez pośrednika danych - nie jest to wcale maksymalna
          kwoty, bo cena wywoławcza wynosiła 1 milion 200 tys. zł. Kupującemu udało się
          więc utargować imponującą kwotę 200 tys. zł. Mieszkanie jest stosunkowo nowe (z
          2000 roku) i duże, gdyż ma aż 120 mkw. powierzchni, a każdy z tych metrów jest
          wart 8330 zł. Są to cztery wielkie pokoje. Nabywca będzie musiał jeszcze trochę
          dołożyć, gdyż mieszkanie jest do odświeżenia.

Bardzo wysoką cenę metra kwadratowego zapłaci także (chyba, że utarguje)
          nabywca mieszkania przy ul. Czerwonego Krzyża na Powiślu (tabela "Do wzięcia od
          ręki").

Pomimo sąsiedztwa linii kolejowej sprzedający chciałby za metr kwadratowy 7948
          zł. A więc cena za trzypokojowe wielkie mieszkanie o powierzchni 95 mkw. wynosi
          755 tys. zł. Za tak wysoką ceną przemawia fakt, że mieszkanie jest w dobrym
          stanie, znajduje się w przedwojennej kamienicy z 1939 roku, a poza tym - obok
          parku.

Dla porównania - warto spojrzeć na inne mieszkanie o tym samym metrażu. Przy
          ul. Fasolowej we Włochach za czteropokojowe mieszkanie 95 mkw. trzeba zapłacić
          jedynie 290 tys. zł, czyli 3053 zł za mkw.

b. kal.
      • Gość: zenek Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.pkt.pl 09.03.06, 14:44
        Być może Łucka jest atrakcyjną lokalizacją ze względu na swoją bliskość do
        centrum, ale w tak koszmarnie wyglądającym budynku w życiu bym mieszkania nie
        kupił...
        • Gość: jano Kurylowicz zaprojektowal JWConstr na Bemowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:16
          przy Gorczewskiej. I.. lokale uzytkowe maja 2,60m, ha, ha. Obiekt nie zapowiada
          sie ladnie. Chociaz plany mieszkan nie sa zle.
          • Gość: :) Re: Kurylowicz zaprojektowal JWConstr na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 18:19
            Zaprojektował też fabrykę Forda i też nie jest to apartamentowiec.
            :)))))
      • pablopic z reguły jak jest basen to nie ma klimatyzacji 09.03.06, 14:46
        albo czegoś innego, ci cholerni developerzy, muszą się jeszcze dużo nauczyć...
      • Gość: hahaha Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: 82.210.154.* 09.03.06, 14:53
        milestone napisała:

> Wreszcie artykuł dla kogoś, kto nie chce mieszkać na Tarchominie czy Zielonym
        > Zaciszu. Czyżby zamożność społeczeństwa, wbrew opinii części polityków,
        > jednak rosła?
        >
        > Emilia

Tak emilko poraw sobie samopoczucie czytając ekspercki komentarz pracownika jw
        destruction. Radże zwiedzić ich "sztandarową inwestycję" od środka -
        szczególnej uwadze polecam gładzie na równych ścianach podwójnie szklone okna
        wysokiej szczelności, 30 mieszkań typowych dal tego segmentu, elewację z
        wysokiej jakości materiałów, basen ze szczególnym uwzględnnieniem rozmiarów
        niecki /swoją droga niecka to dobre określenie/ ogólna jakość wykończenia
        klatek, liczne naziemne miejsca postojowe, pralnie etc.
        O eleganckiej architekturze bryły budynku nawiązującej tórczo do Pałacu Kultury
        i przypominającej psią kupę z częściowo /w rejonie muralu reklamowego jw
        destruction/ podświetlona fasadą nie wspomnę.
        • milestone Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 15:33
          Ze wstydem przyznaję, że przeoczyłam fragment dotyczący JWC. A renoma tej firmy
          jest mi znana. Rzeczywiście apartamenta by JWC to coś przypominające daewoo leganza.

Emi

• Gość: derobson Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: 5.5R* / 193.194.132.* 09.03.06, 15:08
        chyba jednak nie rosnie
      • callafior Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 15:12
        To, że coś drogiego, luksusowego jest oferowane, nijak ma się do zamożności
        społeczeństwa.
        • mamamonika Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 15:32
          Jest popyt, jest i podaż. Nie ma się czym podniecać.
          Mi osobiście ceny rzędu 21K/m wydają się nieco przeszacowane, ale to już czas
          pokaże. Podobnie jak 7K za tak naprawdę średni standard i lokalizację. Tu się
          można naciąć ;-)
          • callafior Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 22:31
            > Jest popyt, jest i podaż. Nie ma się czym podniecać.
            Faktycznie nie ma, zwłaszcza poziomem "zamożności" większości polskiego
            społeczeństwa.
            • mamamonika Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 12.03.06, 09:31
              Qrcze - najlepiej wszystkim po równo, a burżuje się nie wychylać i w wieżowcu
              mieszkać :-(. Jak tęsknisz za takimi klimatami, Białoruś zaprasza
      • Gość: pil.Nick Mądre-głupie ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 15:25
        dobrze się czyta.
      • Gość: gość Ja chcę tylo 2-3 pokoje IP: 194.29.158.* 09.03.06, 15:30
        ale dzięki naszym "władzom" raczej niepredko
      • Gość: qquryku Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.231.udn.pl 09.03.06, 15:32
        ja tam chce saune przy domu swoim i luksus zajebbisty
        • Gość: addam co to jest, 750,000 $? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.03.06, 15:39
          przecietna cena 3 pokojowego mieszkania w NYC to 1,600,000 dolarow, przecietna
          pensja w USA 32,000...to se policzta jakie to jest dostepne
          • anvill Re: co to jest, 750,000 $? 09.03.06, 16:28
            Zrobiłeś mały błąd bowiem nie napisałeś że 30 tys $ to pensja roczna a w Polsce
            ludzie posługują sie miesięczną :))))
          • jot-23 Re: co to jest, 750,000 $? 09.03.06, 16:38
            co to jest "3-pokojowe"? 1-br? jezeli tak to "srednia" to nie 1.6 mln tylko
            okolo 500k.... mieszkasz na manhattanie to i zarabiasz na manhattanie, gdzie
            srednia jest okolo 90k...
            (druga sprawa to standard mieszkania, hehe jezeli musi byc basen i "podgrzewany
            wjazd do garazu" <--cokolwiek to ma oznaczac, to w nowym jorku takich budynkow
            jest niewiele. )
            • Gość: addam Re: co to jest, 750,000 $? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.03.06, 19:39
              nie, 3 pokoje to 2-bedroom apt, moze powiedz gdzie znalazles/as to mieszkanie
              za 500 K, chetnie zobacze, a od tych 90K to odejmij podatki federalne i
              stanowe, to ci sie zmiejszy 30%, pozdrawiam rownie 'cieplutko'
            • Gość: addam Re: co to jest, 750,000 $? IP: *.client.insightBB.com 09.03.06, 19:47
              a tu masz jeszcze troszke statystyk z NYC z ostatniego roku

Volume $510 mil -9%
              Avg Price
              $1,569,740 -14%

• Gość: bonobo Re: co to jest, 750,000 $? IP: 129.81.192.* 09.03.06, 21:09
                Trzeba tu dodac, ze w Polsce "apartment" kojarzy sie
                z czyms luksusowym - w USA zas "apartment" to, po
                prostu, mieszkanie... Nie musi to oznaczac
                zadnego luksusu!

P.S. Czasem w ogloszeniach w USA pisze sie wiec
                o "luxury apartments" - dla podkreslenia
                wyzszego standardu.
      • Gość: Dollar Klatki dla uczestnikow RatRace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 15:42
        Nooo brawo w koncu mamy ciekawy artykulik dla moich szczurkow:)
        • Gość: szczur Re: Klatki dla uczestnikow RatRace IP: *.devs.futuro.pl 09.03.06, 16:44
          Na reszcie bendem mógł pokazać warszwiakom, ze nie jestem od nich
          gorszy...Warto całe życie lizać otwór szefowi (choć on jest z innej "wsi" niż
          ja), żeby se takie cacko kupjeć...
      • me-e w moim budynku mieszka 20 lokatorow... 09.03.06, 16:47
        ...wprawdzie nie mam basenu ( co za szkoda )...ale mam klime ( nawiew z sufitu
        tak samo z ogrzewaniem gazowym)...mam tez taras w sumie jakies 110 m2...to co
        czy mozna powiedziec ...ze mee...zyje w lukxusie...)))
        • me-e Re: w moim budynku mieszka 20 lokatorow... 09.03.06, 17:04
          ...sa jeszcze ukryte luxusy w mee...apartamencie...takie jak pelne lazienki w
          kazdej sypialni duza szafa do ktorej sie wchodzi...no i jeszcze pralnia z
          pralka i szuszarka...casami jestem dumny z siebie...)))
      • Gość: hm Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:05
        milestone napisała:

> Wreszcie artykuł dla kogoś, kto nie chce mieszkać na Tarchominie czy Zielonym
        > Zaciszu. Czyżby zamożność społeczeństwa, wbrew opinii części polityków,
        > jednak rosła?

Taak - zapraszam do apartamentów JW na Łuckiej. Bardzo atrakcyjna okolica.
        Żuleria, dresy, kamienice prosto po bombardowaniu w 1944. Na spacer wieczorową
        porą bez 2 ochroniarzy i rkm-u bym się nie wybierał.

A Tarchomin - cóż - z balkonu widzę łąkę, drzewa, wał wiślany i bielany po
        drugiej stronie rzeki. ohyda.
      • Gość: głodny Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:10
        I jak tu mam nie zabić takiego pana i nie obrabować.
        • Gość: MIM Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:32
          W DUPACH SIĘ POPRZEWRACAŁO!!!!
          • Gość: kropek Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:38
            może się poprzewracało! ale za to w luksusie :))
      • Gość: tins Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:52
        ja tam mieszkam w domku i nie zamienię go na żaden apartament. Wiosną pod
        dachem gnieżdzą sie wróble i zięby, za oknem mam swoja prywatna darmową brzozę,
        latem mogę kosić trawę i wylegiwać się na niej z kotem. W poblizu mam las.
        Dodam, że mieszkam w cudownym miejscu katowice, które nazywa się Brynów, 15
        minut tramwajem do centrum.
        • me-e Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 18:01
          ...to i wino masz domowej roboty zapewne...?

Gość portalu: tins napisał(a):

> ja tam mieszkam w domku i nie zamienię go na żaden apartament. Wiosną pod
          > dachem gnieżdzą sie wróble i zięby, za oknem mam swoja prywatna darmową
          brzozę,
          > latem mogę kosić trawę i wylegiwać się na niej z kotem. W poblizu mam las.
          > Dodam, że mieszkam w cudownym miejscu katowice, które nazywa się Brynów, 15
          > minut tramwajem do centrum.

• swoboda_t Re: Pierwsza liga mieszkaniowa 09.03.06, 18:38
          Ajajajjjj. Zazdroszczę. Ja mieszkam na Tysiącleciu. Za oknem park chorzowski,
          wokół zieleń i woda. Wszędzie blisko samochodem, tramwajem, autobusem, rowerem.
          Bardzo lubię tu mieszkać, a jednak... Moja panna mieszka we własnym domu -
          ogród, mały basen, drzewa owocowe. Namiastka luksusu i to wspaniałe poczucie
          wolności :D
      • Gość: Gawron. Re: Akademik to jest apartament. IP: *.ds.univ.gda.pl 09.03.06, 18:03
        Ja mieszkam w akademiku,w pokoju duosobowym tak malym ze tylko kilka m2
        przypada na 1 osobe,wspolna lazienka,prysznic i kuchnia przypadajace na 36
        osob,oplaty - 250 zlotych miesiecznie,dodatkowo nieszczelne okna,niedogrzane
        pokoje,widok z okna przecietny,obiekty sportowe-boisko w poblizy(asfaltowe
        oczywiscie),odleglosc od morza 5km.I uwazam akademik za apatament,bo w koncu
        plynna jest kategoria apartamentu.
        • me-e Re: Akademik to jest apartament. 09.03.06, 18:06
          ...to tow. cimoszewicz placi mniej za wynajem lesniczywki z zabudowaniami i z
          ziemia...

Gość portalu: Gawron. napisał(a):

> Ja mieszkam w akademiku,w pokoju duosobowym tak malym ze tylko kilka m2
          > przypada na 1 osobe,wspolna lazienka,prysznic i kuchnia przypadajace na 36
          > osob,oplaty - 250 zlotych miesiecznie,dodatkowo nieszczelne okna,niedogrzane
          > pokoje,widok z okna przecietny,obiekty sportowe-boisko w poblizy(asfaltowe
          > oczywiscie),odleglosc od morza 5km.I uwazam akademik za apatament,bo w koncu
          > plynna jest kategoria apartamentu.

• viator no nie, też mi ekspert z jw construction... 09.03.06, 18:04
        powiem tak: jw construction i apartamentowce to tak jak fiat i luksusowe samochody.
        a łucka to chyba najgorszy nowy budynek w całej warszawie.
        mnóstwo mieszkań, w środku można dostać klaustrofobii, katastrofalnie działa
        wentylacja, no i podejżane okolice.
        • Gość: Kiki Re: no nie, też mi ekspert z jw construction... IP: *.crowley.pl 09.03.06, 18:39
          Zabawne, w artykule o apartamentach wypowiada sie kobieta z JW Contsruction, hihi:D
      • koalanw To sadzawka na ropuchy, czy toaleta:) 09.03.06, 19:15
        Ja stawiać wigwam nad morzem, hough!
      • Gość: marcin ja z dziewczvynom wlasnie kupuje mieszkanie w lond IP: *.dsl.pipex.com 09.03.06, 19:18
        w londynie za ktore placimy 180 tys. Wyjechalismy dwa lata temu i juz mozemy
        sobie pozwolic na kredyt. Za rok sprobujemy ulokowac czesc kasy w jakas
        nieruchomosc w warszawie - kamienice w ktorej czesci miasta polecacie bo
        jestesmy z bialegostoku i nie znamy tej stolicy.
        • Gość: dbork Re: ja z dziewczvynom wlasnie kupuje mieszkanie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:25
          Tarchomin to jedna z najszybciej rozwijajacych sie dzielnic. Znalesc tam mozna
          wszystko. Blisko do zieleni, z dala od miejskiego zgielku.
        • tobacco Re: ja z dziewczvynom wlasnie kupuje mieszkanie w 09.03.06, 22:49
          A na cholerę nam Warszawie, jakiś buc białostocko-londyński?
      • emelem1 opłata za apartament 09.03.06, 20:23
        rozwaliło mnie w artykule opłata za apartament "ponad 1000 zł za 100m2"
        hahahaha ja za zwykłe mieszkanie 60m2 płace 700zł+media
        • Gość: l Re: opłata za apartament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:50
          700 zł czynszu???
          • Gość: szamot Re: opłata za apartament IP: *.centertel.pl 09.03.06, 21:57
            a ja z rodzina właśnie przeprowadzam sie do wyczekiwanego mieszkania w extra
            punkcie (naprawde!!!) z podstawowymi wyposażeniami i basenem "państwowym" 500
            metrów od domu. i bedziemy czuc sie jak w apartamencie. ludzie!!! piszecie o
            dobrach doczesnych - to nic nie warte. nicość!!! :))))
        • Gość: cookies Re: opłata za apartament IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 21:43
          Czyli apartament to "taniocha"...
      • Gość: zaorac prl znowu mieszanie pojec po polsku IP: *.hsd1.wa.comcast.net 09.03.06, 21:55
        apartament to slowo angielskie i nie manic w spolnego z luksusem. po za tym
        apartament sie wynajmuje, na wlasnosc kupuje sie condominium, to tez angielskie
        slowo, standart jest okreslany tylko i wylacznie cena. jednak w polsce tworzy
        sie nowomowe i pojecia typowe dla pokomuny. troche z telewizji, troche z
        wyobrazni i jest nasze.
      • Gość: pb Re: Pierwsza liga mieszkaniowa IP: *.78.202.62.cust.bluewin.ch 09.03.06, 22:11
        no panowie redaktorzy, kurylowicz asociates czy jems architekci to firmy, a wy
        im robicie bezplatna (?) reklame, bo czym sie rozni wypowiedz "Jems/Kuryłowicz -
        ladne domy" od "biedronka - niskie ceny"! zwazywszy ze regulamin zawodowy
        zabrania architektom reklamy w mediach, hmmm...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka