Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od darowizny -problem!!!

17.03.06, 14:23
    Mam problem,bo chcę wybudować dom,a moi rodzice mogą mi dać w zasadzie na ten cel pieniądze,tyle że ja bym musiał od tego pewnie zapłacić podatek.To jest paradoks,bo mając pieniądze pod bokiem muszę brać kredyt.Czy jest na to jakiś sposób?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mo Re: Podatek od darowizny -problem!!! IP: *.aster.net.pl 17.03.06, 15:26
        Zbudujcie razem, rodzice jako współwłaściciele a potem niodpłatnie znieście
        współwłasność
        • medicco Re: Podatek od darowizny -problem!!! 19.03.06, 10:08
          Sęk w tym,że ja bym nie chciał,żeby oni byli współwłaścicielami.Definitywnie mi to nie odpowiada.Im z resztą też.
          • horpyna4 Re: Podatek od darowizny -problem!!! 19.03.06, 10:50
            Ale tylko na czas budowy.
          • a000000 Re: Podatek od darowizny -problem!!! 19.03.06, 12:05
            Współwłasność z rodzicami Ci nie odpowiada, ale ich pieniądze to i owszem?? Bądź
            konsekwentny.
            • medicco Re: Podatek od darowizny -problem!!! 19.03.06, 13:08
              Ale żeby była jasność.To nie ja chcę od nich za wszelką cenę wydrzeć kasę,tylko oni chcą mi pomóc,a sami bronią się również przed współwłasnością,więc nie jestem taki najgorszy :)
              • a000000 Re: Podatek od darowizny -problem!!! 19.03.06, 23:48
                Współwłasność jest dobrym wyjściem z sytuacji. Budowa potrwa parę lat. Potem
                rodzice będą mogli Ci po kawałku darować swoją cześć. Pewnie bez jakiegoś
                podatku się nie uda, ale to jest kwestia rozwleczenia w czasie.
                Sprawdź czy przypadkiem rodzice na wstępie nie mogą Ci podarować nieco wiekszą
                sumę bez podatku niz zwykła darowizna - na cele mieszkaniowe. Jedną cześć mama ,
                drugą tato, trzecią ciocia, wujek..... Za pięć lat zaczną darowywać "swój"
                kawałek domu, po jednym pokoju: Tobie, żonie, dziecku.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka