Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mole nie mole-jak wypędzić ?

IP: *.acn.waw.pl 11.12.02, 12:45
    No właśnie nie wiem czy to są mole - takie małe latające brązowe, jak się
    zabije to ścierają się na pył. Lubią siedzieć w chlebie, kaszach (a nie w
    ubraniach !!!) . Przynosi się najczęściej z supermarketów. Nie mam ich dużo-
    pojawiają się czasami ale są bardzo denerwujące !!! jak się tego pozbyć z
    mieszkania ?????
    Obserwuj wątek
      • Gość: bylina Re: mole nie mole-jak wypędzić ? IP: *.acn.pl 12.12.02, 01:16
        Pozbyłam się ich, ale wymagało to sporo fatygi. Przede wszystkim trzeba bardzo
        uważnie przejrzeć wszystko, co jest w domu do jedzenia (makaron, mąka, suszone
        grzyby, no wszystko). Przy najmniejszym podejrzeniu, że są larwy - wywalić do
        śmieci. Sprawdzić, czy gdzieś w kuchni nie gromadzą się okruchy krojonego
        chleba. U mnie wpadały między 2 szafki. Niezanieczyszczone jedzenie wpakować
        do bardzo szczelnych pojemników. Dodatkowo można kupić płytkę do zwalczania
        owadów latających, ale jeśli nie zlikwiduje się wszystkich mozliwych siedlisk
        larw, to co jakiś czas będą się pojawiać nowe postacie dojrzałe.
        Powodzenia.
        • kambodja Re: mole nie mole-jak wypędzić ? 12.12.02, 09:39
          A mam pytanie co to za płytka do zwalczania tego świństwa ? I czy można ją
          używać w szafkach, w której są artykuły spożywcze ?
          • Gość: bylina Re: mole nie mole-jak wypędzić ? IP: *.acn.pl 12.12.02, 11:36
            kambodja napisała:

> A mam pytanie co to za płytka do zwalczania tego świństwa ?

Kupiłam "płytkę do zwalczania owadów" firmy Globol.

> I czy można ją
            > używać w szafkach, w której są artykuły spożywcze ?

Nie wkładam jej do szafki z jedzeniem, bo nie ma takiej potrzeby. Wg
            producenta 1 opakowanie starcza na pomieszczenie o pow. 16 m kw. Moja kuchnia
            jest mniejsza, więc stawiam płytkę w dowolnym miejscu. Producent ostrzega, by
            w czasie jej stosowania nie trzymać w pobliżu nieopakowanych artykułów
            spożywczych. Płytka jest skuteczna, więc po kilku dniach wynoszę ją i
            umieszczam np. w szafie na ubrania, a jeśli w kuchni pojawiają się znowu
            owady, przynoszę ją na kilka dni i pilnuję przez ten czas, by nie trzymać tam
            niezabezpieczonej żywności. Preparat działa przez 4 miesiące. Uwaga: jest
            szkodliwy dla ryb akwariowych i ptaków w klatkach.
      • Gość: xxx Re: mole nie mole-jak wypędzić ? IP: 167.3.116.* / 167.3.114.* 12.12.02, 11:05
        Cześć,
        to co opisałaś to są mole.
        można wyróżnić ich trzy rodzaje : w książkach, spożywcze, w ubraniach.
        Przede wszystkim musisz sprawdzić wszystkie [ale to wszystkie !] produkty .
        Ja natrafiłam na nie w bardzo nie typowych miejscach , np: wiórki kokosowe,
        bułka tarta, płatki owsiane, mleko w proszku. Ale najczęściej spotkasz je w
        mące, cukrze, grzybach , owocach kandyzowanych , resztkach , które mogły
        powpadać za szafkę itd.
        Najlepszym rozwiązaniem jak znajdziesz mola lub larwy [kokony] jest wyrzucenie
        całego produktu. Później dobrze jest włożyć do szafek ... zwykłą miętę ;0)

No i niestety ale przynajmniej raz na kwartał dobrze jeśli przejrzysz wszystkie
        produkty ponownie. Zazwyczaj wysyp moli jest na wiosnę i jesień.

pozdrawiam i życzę owocnej walki ;0))
        • kambodja Re: mole nie mole-jak wypędzić ? 12.12.02, 11:12
          Wystarczą saszetki mięty ? Robiłam już wielokrotnie "przegląd" szafek i nic,
          łącznie z wywalaniem i kupowaniem na nowo wszytskich przypraw, bakalii itp. A
          mąki i kasze zawsze trzymałam przesypane do szklanych pojemników !!!!
          • kambodja Dziękuję bardzo Bylina 12.12.02, 11:57
            A gdzie można dostać tą płytkę do zwalczania owadów firmy Global (bo chyba nie
            chodzi o taką do kontaktu przeciw komarom bo taką mam)?

• Gość: bylina Re: Dziękuję bardzo Bylina IP: *.acn.pl 12.12.02, 12:36
              kambodja napisała:

>(bo chyba >nie
              > chodzi o taką do kontaktu przeciw komarom bo taką mam)?

Płytka, o której piszę jest dużo większa niż ta do kontaktu. Ma format A6.
              Można ją powiesić lub postawić w specjalnym stojaczku. Ma lekki, dość
              przyjemny, wyczuwalny tylko z bliska zapach. Kupiłam ją w sklepie z chemią
              gospodarczą (proszki do prania, płyny do mycia itp.). Bywa też w
              supermarketach.

• kambodja Re: Dziękuję bardzo Bylina 12.12.02, 12:43
                Dziękuję bardzo poszukam w supermarketach bo dawno już nie widziałam sklepu z
                chemią gospodarczą....(niestety)....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka