Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej

08.05.06, 16:04
    Witam serdecznie, potrzebuje pomocy i porady.
    Mam upatrzoną dzialke z domkiem ktorą chcialabym kupic. Dzialka jest
    budowlano-rolna 1,6 ha-(0,5 ha budowlana, 1,1 ha rolna). Na dzialce stoi dom
    40 m2. Poradzcie mi bo slyszalam juz rozne opinie, czy sprzedaz musi byc 2
    fazowa. CZy faktycznie najpierw nalezy wyslac zapytanie do Agencji Rynku
    Rolnego bo ona ma prawo pierwokupu? Czy nie jest to konieczne?. Dodam ze
    gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego. I jakich kosztow notarialnych
    powinnam sie spodziewac? Koszt dzialki i domku to 140 tys zl.Dzieki z gory za
    pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:07
        ponawiam prosbe :-)
        • igakinga Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 09.05.06, 15:56
          witaj, ja jestem w podobnej sytuacji-dzialka, ktora mnie interesuje to bud.-
          rolna.
          opowiem jak to u nas sie dzieje. bylo juz pierwsze spotkanie u notariusza-
          podpisanie umowy warunkowej-kupujacy-sprzedawca. po tym kancelaria notarialna
          wyslala informacje do Agencji R. (w Opolu) i obecnie-ok.2 tyg. juz czekamy na
          wiadomosc o -mam nadzieje, rezygnacji z prawa pierwokupu.jesli takowa notariusz
          dostanie, umawiamy sie na drugie spotkanie-ostateczne podpisanie umowy tzw.
          przenoszacej wlasnosc i dzialka po dokonaniu wplaty sprzedajacemu jest wreszcie
          nasza.
          proponuje zadzwonic do jakiegokolwiek notariusza, ktory nawet telefonicznie
          zorientowawszy sie w sytuacji rozwieje Twoje watpliwosci.
          pozdrawiam, Kinga.
          • igakinga Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 09.05.06, 16:00
            Codo oplat, to nie pamietam ile wynosza te stale, nalicza je notariusz od
            wartosci, sam zarobek kancelarii tez jest rozny- my szukalismy po prostu, po
            miescie, gdzie najtaniej (upusty itp.).Tego tez dowiesz sie telefonicznie. K.
      • Gość: misza13 Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:48
        Dziekuje Ci za info, ale dalej mam dylematy bo sprzedajacy twierdza ze pytali
        ARR i oni nie sa zainteresowani bo to dzialka budowlano-rolna a nie sama rolna.
        Niestety umowe przedwstepna podpisuje bez notariusza wiec moga zaczac sie
        schody przy umowie ostatecznej. A jesli pominie sie zaptanie do ARR to co moze
        sie stac? Kto ponosi odpowiedzialnosc za to?
        • igakinga Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 10.05.06, 14:13
          witaj, teraz nie moge odpisac, ale wieczorem lub jutro napisze ci to co wiem.
          to nie sprzedajacy PYTA ARR tylko to jest oficjalne zapytanie kierowane przez
          notariusza, na odpowiedz czeka sie- przynajmniej w Krakowie ok. 1 miesiac.pzdr,
          obiecuje odpisac. K.
      • miszka13131 Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 10.05.06, 15:30
        Bede czekala pilnie na odpowiedz. Dziekuje bardzo.
        • maziaa Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 10.05.06, 18:26
          Witam! Ja wczoraj podpisałam umowe przenoszącą własnośc poprzedzoną umową
          wstępną.ARR nie była zainteresowana pierwokupem i zazwyczaj nie korzysta z tego
          prawa. Wiem coś o tym bo to już druga moja trasakcja dotycząca działki
          rolnej.Zarówno umowa wstępna jak i przenosząca własnośc muszą by sporządzone u
          notariusza, on też wysyła dane działki do Opola do ARR. Opłaty związane z umową
          notarialną zależe są od wartości nieruchomości więc warto popytac.Powodzenia!!
      • miszka13131 Re: Pomocy zakup dzialki budowlano-rolnej 10.05.06, 20:15
        Ponizej cytuje info jakie otrzymalam od osob od ktorej kupuje dzialke..

Jeszcze raz dowiadywaliśmy się o tej sprawie w Agencji Rolnej i u Notariusza i
        to jest tak:
        Jeżeli gmina nie posiada Planu Zagospodarowania Przestrzennego i działka leży
        poza terenem budowlanym wówczas Notariusz sporządza umowę warunkową i wysyła ją
        do Opola i taka jest procedura jak opisała Pani poniżej.

U nas Gmina posiada plan, a działka leży w terenach budowlanych i nie trzeba
        zgody z agencji na pierwokup.

Juz sama nie wiem , ile osob tyle opini.
        • Gość: janka Re: sprawa jest bardzo prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:06
          prawo pierwokupu przysługujące Agencji Nieruchomości Rolnych nie dotyczy
          nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach zagospodarowania
          rzestrzennego na cele inne niż rolne
          w tej sytuacji nie ma potrzeby zawierania umowy warunkowej i od razu może być
          zawarta umowa przenosząca własność nieruchomości
          pozdrawiam
          • miszka13131 Re: sprawa jest bardzo prosta 10.05.06, 22:55
            No to chyba jestem uratowana. Bardzo dziekuje za pomoc.
          • igakinga nie tak do konca niestety prosta 10.05.06, 23:24
            pisze jak obiecalam. moja dzialka jest bud.-rolna, a lezy na terenie objetym
            aktualnym planem zagosp. przestrzennego.
            mimo to zostala zawarta umowa warunkowa- z powodu tak jak pisalam prawa
            pierwokupu przez ARR. z tego co mowil notariusz, jesli nawet 1 cm dzialki jest
            rolny to ARR ma prawo pierwokupu od wlasciciela (nie korzysta z tego, ale prawo
            takie ma) za cene ustalona w umowie warunkowej. co ciekawe, nie odkupuje czesci
            rolnej lecz calosc- i budowlana, i rolna czesc.
            na szczescie to tylko formalnosc, ale przez to trzeba czekac pare tyogdni na
            2-ga umowe-tzn. przenoszaca wlasnosc.
            z tego co piszesz Twoja sytuacja jest identyczna z moja, tyle tylko, ze ja chce
            kupic dzialke bez zabudowan, ale to chyba nie ma znaczenia.pzdr.
            • igakinga jeszcze jedno 10.05.06, 23:35
              dobra rada- z tego co piszesz pewne sprawy podpowiada Ci obecny wlasciciel
              dzialki. ja na Twoim miejscu wszystko sprawdzalabym na wlasna reke-dla
              bezpieczenstwa.
              zreszta to nic trudnego, my telefonicznie pytalismy u roznych notariuszy jakie
              jest postepowanie, by kupic taka dzialke. co ciekawe WSZYSCY mowili to samo,
              niezaleznie od sebie-dwie umowy, oplaty zlaezne od wartosci dzialki.
              tak wiec lepiej popytaj sama.
              A skad tak w ogole jestes?
              • miszka13131 Re: jeszcze jedno 10.05.06, 23:40
                Chyba jestem za bardzo ufna,ale faktycznie sprawdze sobie sama. Jestem z
                Krakowa. Tylko skad mamy pewnosc ze notariusze tak mowiac chca zgarnac kaske za
                2 umowy??
            • miszka13131 i znowu dylemacik :-( 10.05.06, 23:36
              No to znowu mam dylemat. Faktycznie sytuacje obie sa bardzo podobne. Dom chyba
              niewiele tu zmienia bo jest na czesci budowlanej.A dzialka rolna na 1,2 ha a to
              sporo wiec moze jednak maja prawo pierwokupu. Dziekuje igakinga ze napisalas.
              Mam jeszcze pytanko znasz jakiegos dobrego notariusza z Krakowa? W tej sytuacji
              trzeba podpisac 2 umowy wiec cena x 2 no i ten czas oczekiwania. Jejq czy
              wszystko musi byc tak bardzo skomplikowane?
              • igakinga Re: i znowu dylemacik :-( 10.05.06, 23:47
                napisalam do Ciebie na tlen.
                pociesze Cie, ze jesli 2 umowy to i tak oplata dla kancelarii taka sama-tam
                gdzie my podpisujemy.
                najgorszy ten czas oczekiwania, mnie samej psuje nerwy, zwlaszcza, ze to juz
                ktores nasze podejscie do dzialki, miejmy nadzieje, ze tym razem udane bedzie,
                bo wczesniejsze to szkoda gadac. tym bardziej ostrzegam Cie, nie wierz
                sprzedajacym tylko sama posprawdzaj. jesli masz jakies pytania to pisz ,
                najlepiej na interie.pzdr. Kinga.
                • Gość: miszka13 Re: i znowu dylemacik :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:51
                  Bardzo Ci dziekuje za pomoc. Mam tyle pracy ze nie znajduje chwilki na
                  sprawdzenie tych wszystkich formalnosci. Narazie nie mam papierow od
                  sprzedajacych tych wszytskich wyciagow wiec nie mam z czym isc do notariusza.A
                  podanych przez Ciebie notariuszy znam , u nich podpisywalam umowe jak kupowalam
                  mieszkanie. Szkoda ze u nas wszysko musi byc tak zakrecone i kazdy interpretuje
                  prawo jak chce :-( Nie mam juz sil.
      • igakinga no to mozesz zadac upustu u notariusza 12.05.06, 22:06
        my tez tam podpisywalismy umowe kupna mieszkania :)
        (moze to samo osiedle :))
        tak wiec mozesz zadac upustu, powiedz,ze to nie pierwsza umowa u nich.
        zycze powodzenia, Kinga.
      • 2bambosze Re: koszty wycinania drzew na działce?/ 14.05.06, 18:32
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=41701673&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka