Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Spisywanie umowy przedwstępnej

IP: *.chocianow.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 20:57
    Witam

Jestem na etapie spisywania "przedwstępnej umowy sprzedaży nieruchomości"
    (działki budowlanej). Na formularzu widnieje zapis: "Strony zobowiązują się
    do zawarcia umowy kupna-sprzedaży nieruchomości (paragraf itd) w terminie do
    dnia......." i tu mam problem z określeniem terminu, ponieważ chciałbym na
    kupno działki zaciągnąć kredyt hopoteczny. Ile czasu zajmuje załatwienie
    spraw finansowych do momentu wręczenia pieniędzy sprzedającemu (zamierzam
    udać się do PTF-u a może w innym banku?), jaką datę wpisać we wspomnianej
    umowie.

Pozdrawiam Krzysztof
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 21:15
        Uważam, że powinieś bardzo na termin uważać, bo procedury bankowe trwają różnie
        różniście (tu reguł nie ma), ale najczęściej jest to procedura długotrwała
        (mówię o bankach - procedur w innych towarzystwach nie znam). Termin (jako
        ostateczny) jednak w umowie musi się znaleźć - co oczywiste. Pamiętaj, że
        uchybienie terminu z przyczyn leżących po Twojej stronie może skutkować
        rozliczeniem zadatku w sposób określony w art. 394 kc ( przepadek - zwrot
        podwójnego). Sugerowałabym Ci, jeśli jeszcze nie załatwiłeś spraw kredytu (a
        chyba nie skoro o to pytasz), o ile oczywiście twój kontrahent się na to
        zgodzi, zawarcie w umowie postanowienia, że warunkiem zawarcia umowy
        przyrzeczonej (czyli sprzedaży) będzie przedłożenie przez Ciebie dokumentu
        stwierdzającego, że kredyt został Ci udzielony a w przypadku braku takiegoż -
        umowa ulega rozwiązaniu przy jednoczesnym zwrocie przez strony tego co sobie
        już wzajemnie świadczyły. To by Cię zabezpieczało idealnie, ale jednocześnie
        sprzedający może tak nie chcieć twierdząc, że co go obchodzi czy dostaniesz
        kredyt czy nie. To Twój problem i będzie chciał uznania tego za Twoją winę i
        zatrzymać zadatek. Możesz próbować również wpisać do umowy przedwstępnej
        termin określony w następujący sposób: "umowa sprzedaży zostanie zawarta w
        ciągu np. 10 dni od daty zawarcia przez nabywcę umowy kredytowej, z tym ,że nie
        później niż do dnia ..." i tu termin bardzo daleki. Powodzenia
        • Gość: Bebiak Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 21:20
          Acha, i jeszczce jedno: żeby ni przyszło Ci do głowy, że w ramach zawieranej
          umowy przedwstępnej musisz wypełnić jakiś tam sztywny formularz. Pamiętaj, że
          to Twoja i Twojego kontrahenta umowa, oraz, że to Wy i tylko Wy kształtujecie
          jej treść oarz ustalacie warunki. Oczywiście, pewne rzeczy muszą być w niej
          zawarte (przedmiot, cena, termin), ale co do całego mnóstwa warunków macie
          całkowitą dowolność (w garnicach prawa oczywiście, a to jest w miarę
          elastyczne) - co sobie postanowicie to będzie Was obowiązywać.
          • Gość: Krzysztof Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: *.chocianow.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 21:46
            Dzięki za radę. Zanim podpiszę umowę postaram się skontaktować z bankiem aby
            omówić warunki kredytu.

Pozdrawiam Krzysztof
            • Gość: GP Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: 217.153.60.* 22.01.03, 14:23
              Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Dzięki za radę. Zanim podpiszę umowę postaram się skontaktować z bankiem aby
              > omówić warunki kredytu.
              >
              > Pozdrawiam Krzysztof

To podstawa.
              W banku ustalisz wstępnie zdolność kredytową, dowiesz się również ile czasu
              potrzebują w banku na decyzję (zwykle kilka dni). Najważniejsze to zebrać
              potrzebne dokumenty (to zajmuje najwięcej czasu).
              W moim przypadku było tak: zgromadzenie dokumentów 2 tygodnie (długo czekałem
              na odpis z księgi wieczystej), 2dni decyzja banku (LG) 3 dni do podpisania
              umowy z bankiem. Potem mogłem już przystąpić do podpisania aktu notarialnego. W
              umowie przedwstępnej daliśmy sobie miesiąc.
      • Gość: ela Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: 132.198.175.* 22.01.03, 15:31
        a czy nie byloby metoda napisanie x dni/tygodni od otrzymania kredytu?
        w koncu to wasza umowa
      • Gość: Sandra Re: Spisywanie umowy przedwstępnej IP: 195.187.84.* 22.01.03, 19:10
        Od kilku dni sama interesuję się kredytami, ostatnio byłam w Banku Zachodnim i
        tam czeka się 1 m-c, ale może być więcej. Słyszałam, że w większości banków
        czeka się około miesiąca. Natomiast jest coś takiego jak Polskie Towarzystwo
        Finansowe www.ptf.pl - tam udzielają kredytów, rozpatrzenie wniosku trwa 5 dni,
        i od tego momentu w ciągu dwóch tygodni przelewają kasę na twoje konto.
      • gerwaz Re: Spisywanie umowy przedwstępnej 23.01.03, 09:19
        dowiedz się w millenium
        ja czekałem na kredyt 2 tygodnie
        oprocentowanie we franciszkach tez jest ok
        powodzenia

Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Witam
        >
        > Jestem na etapie spisywania "przedwstępnej umowy sprzedaży nieruchomości"
        > (działki budowlanej). Na formularzu widnieje zapis: "Strony zobowiązują się
        > do zawarcia umowy kupna-sprzedaży nieruchomości (paragraf itd) w terminie do
        > dnia......." i tu mam problem z określeniem terminu, ponieważ chciałbym na
        > kupno działki zaciągnąć kredyt hopoteczny. Ile czasu zajmuje załatwienie
        > spraw finansowych do momentu wręczenia pieniędzy sprzedającemu (zamierzam
        > udać się do PTF-u a może w innym banku?), jaką datę wpisać we wspomnianej
        > umowie.
        >
        > Pozdrawiam Krzysztof

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka