Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie?

20.02.03, 15:17
    Stoje przed tym dylematem. Szukam ubezpieczenia o niewygorowanej cenie, ale
    tez w firmie, ktora nie oszukuje i nie stwarza problemow przy wyplcie
    odszkodowania.
    Czy mozecie cos polecic?
    Zastanawiam sie na Zurichem - maja ciekwa oferte zakupu ubezpieczenia przez
    telefon.
    Allianz? Inne?
    dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mirek Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.ofi.pl 20.02.03, 16:57
        Proponuję CU.
        • Gość: Nina Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.toya.net.pl 20.02.03, 20:43
          Gość portalu: mirek napisał(a):

> Proponuję CU.

Jesli CU w kwestii ubezpieczania mieszkan jest jednakowo uczciwe jak w
          przypadku III filaru-to wybacz,wole nie ubezpieczac w ogole.
          Pozdrawiam.
        • cleo_1 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 21.02.03, 09:52
          dzieki za wskazowki, ale prosilabym raczej o jakies konkretniejsze dane i
          uzasadnienie dla tego akurat wyboru...
          pozdr.
          • Gość: mac1 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: 213.77.125.* 21.02.03, 10:49
            cleo_1 napisała:

> dzieki za wskazowki, ale prosilabym raczej o jakies konkretniejsze dane i
            > uzasadnienie dla tego akurat wyboru...
            > pozdr.

Ja ma w PZU od kilku lat. Zniżki za kontynuacje i Gerdę. Stawki nie są
            wygórowane. Mam ubezpieczenie mieszkania i mienia oraz ubezpieczenie lokalu
            własnosciowego. To dwa odrębne ubezpieczenia. Poczytaj na ich stronie.
            Na razie (odpukać) nie korzystałem z odszkodowania. Z PZU - odszkodowania
            miałem do czynienia w przypadku Auto Casco i leczenia za granica w obu
            przypadkach, wbrew panującym opiniom, PZU wypłaciło całe kwoty bezproblemowo.
            Zaznaczam że nie jestem pracownikiem tej firmy i nie jest to spam. Pzdr.
      • Gość: Nina Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.toya.net.pl 21.02.03, 10:06
        Ubezpieczam w Warcie-ale to juz ostatni rok.Nie porownywalam na razie z innymi
        ofertami.Do momentu podwojnego zalania mojego mieszkania nie mialam powodow do
        narzekan-skladka umiarkowana,spore znizki za zabezpieczenia i kontynuacje.
        Jednak po tym,jak wycenili szkode-dziekuje im serdecznie.Z wyliczen Warty
        wynika,ze remont przedpokoju 8,4m dlugosci zamknie sie kwota...310zl.
        Jesli masz samochod,to mozesz poszukac ubezpieczenia,gdzie w pakiecie bedzie i
        OC i AC i mieszkanie wlasnie.
        Pozdrawiam.
        • cleo_1 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 21.02.03, 11:16
          Nie mam samochodu. Wiec opcja, o ktorej piszesz, odpada. Nie rozwazam ani
          Warty, ani PZU - nie mam do nich przekonania, zbyt wiele zlego uslyszalam,
          zreszta, za kazdym razem slysze, ze skladki maja 2 razy wyzsze niz inni. Poza
          tym, w PZU ostatnio mojejmu ojcu powiedzieli, ze poniewaz zmienil samochod
          (kupil nowy, satry zezlomowal), nie naleza mu sie zadne znizki za bezszkodowa,
          prawie 20 letnia jazde, bo... dotycza innego auta. Jakby auto same sie
          bezszkodowo prowadzilo, a ubezpiezenie nie bylo powiazane z osoba
          ubezpieczonego. Czy to jakas ogolna bzdura w przepisach, nieznajomosc przepisow
          przez PZU czy proba naciagniecia?
          chyba postawie na Alianz, tylko troche boje sie sama dokonywac wyceny i
          szacowac swoj majatek i jakosc zabezpieczen. Mam np. bezposrednie polaczenie z
          domofonu do budki ochrony, ale jak to policzyc? jak to sie nazywa? boje sie, ze
          w razie pomylki, nie wyplaca mi odszkodowania (oby nie bylo takiej potrzeby,
          tfu, tfu!)
          • dagg Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 22.02.03, 14:42
            A my mamy w PZU. Wydaje mi się, że to naprawdę dobra firma. Agent, który nas
            ubezpieczał wytłumaczył, że dużo zależy od jednostki w której się ubezpieczasz
            i tego jak tam podchodzą do egzekwowania przepisów. Przed tą decyzją zrobiliśmy
            wywiad i PZU wydaje się (dla nas) być najkorzystniejsze.
            Pozdrawiam

D.
      • gulnara1 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 21.02.03, 21:19
        Najlepsza firma ubezpieczeniowa to taka, w ktorej masz znajomego w dziale
        likwidowania szkod (chyba tak sie to nazywa)i ktory to znajomy , jak przyjdzie
        co do czego (odpukac, odpukac), wyda decyzje o wyplacie odszkodowania w pelnej
        (lub przyzwoitej) wyokosci.
        Inaczej nie ma zmiluj - ubezpieczyciel zrobi wszystko, zeby wyplacic jak
        najmniej i jak najpozniej.
      • Gość: emma Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.03, 19:37
        Proponuję Ci Allianz, ale poszukaj sobie bardzo dobrego agenta ze swojego
        miasta - możesz to zrobić przez ich stronę internetową www.allianz.com.pl Na
        stronie są informacje, porady na temat ubezpieczenia mieszkania. Bardzo
        dokładnie ypełnia się u nich wniosek przed ubezpieczeniem, więc jak coś się
        stanie, ukradną Ci coś, to wszystko jest dobrze udokumentowane i nie ma
        problemów z wypłatą odszkodowania. Stawki mają bardzo dobre, niższe niż Hestia,
        PZU. Jeszcze ważna sprawa, wypłacają odszkodowanie w wartośći odtworzeniowej
        czyli możesz za to kupić taki sam ukradziony sprzęt jak posiadałeś - to jest
        ważne, a inne towarzystwa raczej tego nie mają.
      • miriam_73 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 23.02.03, 10:45
        A spróbuj może porozmawiac z brokerem, który ustali co ci potrzeba i spróbuje
        wybrać najkorzystniejsze oferty. Ja pamietam, że jak jeszcze ubezpieczałam
        stare mieszkanie to wybrałam mniejsze towarzystwo (TU PARTNER), właśnie
        zaproponowane prze brokera. Mogę ewentualnie podac na priva (napisz) napmiar na
        sprawdzoną brokerkę.
        • Gość: focus Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 21:33
          porównywałem allianz i ergo hestie i ta druga firma wychodzi taniej. Nie mam
          doswiadczeń co do likwidacji szkód.
          • Gość: Magda Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie IP: *.kety.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 09:25
            No właśnie, czy ktoś zna bliżej Ergo Hestię? Jak z wypłatą odszkodowań?
            Ubezpieczam u nich mieszkanie drugi rok, ostatnio na suficie w łazience pojawił
            się zaciek (nie wiem czy to od komina czy sąsiadowi z góry coś przecieka)i
            zamierzam ruszyć tę sprawę, więc może ktoś wie na co mam się przygotować ze
            strony ubezpieczyciela?

Pozdrawiam
            Magda
        • cleo_1 Re: ubezpieczenie mieszkania-gdzie to zrobiliscie 24.02.03, 12:47
          nina281@poczta.onet.pl
          dzieki
          • Gość: Anja Nie polecam PZU! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.03, 12:30
            ZDECYDOWANIE nie polecam PZU: za ubezpieczenie mieszkania płacimy ok. 500 zł
            rocznie, pech chciał, że sąsiad zalał nam łazienkę: do wymiany sufit
            podwieszany )ok. 1,5 m x 70 cm), malowanie całej łazienki, wymiana halogenów,
            drapanie fug i nakładanie nowych (na odcinku o długości ok. 1,20 m). No i co?
            Likwidator szkody wycenił całość operacji na 130 zł!!!! Oczywiście odwołaliśmy
            się, załączając kosztorys naprawy sporządzony przez legalną firmę remontową, z
            pięczątkami itp. PZU odrzucił odwołanie stwierdzając, że firma ta nie podała na
            co się powoduje, tzn. nr jakichś tabel itp. Sęk w tym, że nam PZU do decyzji
            nie dołączył nic, żadnego wyliczenia, kosztorysu, nie wspominając o tym, na
            jakie tabele oni się powołali!!!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka