Gość: a IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.06, 19:42 Jakie są wasze opinie i doświadczenia w olejowaniu parkietu, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaelgam Re: Parkiet olejować czy lakierować 22.08.06, 15:46 podbijam bo sama jestem zainteresowana. Mam polakierowny merbau w salonie, ale parkieciarz coś spaprał i po 6 miesiącach użytkowania lakier jest strasznie porysowany, tak, że podłoga wygląda szaro. W miejscach, gdzie siadamy na kanapie lakier całkiem się wytarł. Dlatego zastanawiam się, czy nie zcyklinować tej podłogi i nie zaolejować całości. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Parkiet olejować czy lakierować 22.08.06, 23:01 Jakis czas temu tez mialam taki pomysl aby zaolejowac moja przyszla podloge. Poczytalam troche na forum i wypowiedzi wielu osob odwiodly mnie od tego pomyslu. Okazuje sie, ze jednak olejowanie nie jest tak 100 procentowym zabezpieczeniem jak lakier (mowimy tu o porzadnym lakierowaniu a nie fuszerce). Jak wyleje ci sie woda albo sok pomaranczowy na lakierowana podloge to bierzesz szmatke wycierasz i po problemie. Olejowana podloga jednak przyjmuje w szybkim czasie tego typu rozlane ciecze i nie tak latwo ponoc doczyscic. Poza tym lakierowana przecierasz mopem z woda i juz a z olejowana trzeba sie bawic uzywajac roznych dziwnych i koniecznie do tego przeznaczonych drogich plynow. Tak wyczytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam olejowanie 23.08.06, 08:22 ja na dwóch forach zadałam takie pytanie i osoby bardzo polecały olejowanie. Wypowiadały się dziewczyny, które mają olejowaną podłogę w łazience i nie ma problemu plam. Rozważam taką możliwość bo popełniłam błąd i położyłam ciemny parkiet w salonie. Obawiam się, że nawet na najpelszym lakierze pojawią się rysy, które na ciemnym drewnie będą widoczne. Porysowany lakier zabiera cały urok podłogi. Merbau ma piękny koloryt i olej na pewno by go uwidocznił.Ciągle jednak nie mogę znaleźć argumentu, ktory ostatecznie by mnie przekonał Odpowiedz Link Zgłoś
maggs1 pytanie do Agaelgam 23.08.06, 11:56 Witam. mam pytanie: jakiego lakieru uzyliście do polakierowania waszego merbau. Właśnie kupilismy 30m2 parkietu przemysłowego merbau do pokoju i przedpokoju i chciałabym jednak polakierować - jeżeli Twój lakier okazał się nie za dobry, moglabym uniknąć Twojego błędu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaelgam Re: pytanie do Agaelgam IP: 62.29.165.* 23.08.06, 13:07 nie wiem, jaki był to lakier. Wiem na pewno, że był duskładnikowy, specjalny do drewna egzotycznego. Wg różnych fachowców, którzy oglądali podłogę wygląda na to, że parkieciarz użył złej proporcji lakieru i utwardzacza. Płakać mi sie chce, jak na to patrzę. My tez kupiliśmy 30m2 przemysłowego merbau bo jest twardszy niż dąb. Będziemy reklamować to lakierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
k_anilorak Re: Parkiet olejować czy lakierować 23.08.06, 13:27 Ja mam półmatowy lakier w pokojach i olejowane drewno w łazience. Lakierowane drewno wygląda lepiej- pod warunkiem że jest to półmatowy lub matowy lakier. Lakierowaną powierzchnię łatwiej utrzymać w czystości. Fakt, rysuje się. Ale wolę raz na kilka lat wycyklinować podłogę i położyć nowy lakier, niż raz do roku czyścić i olejować podłogi. Jeśli położony jest błyszczący lakier to rzeczywiście taka podłoga wygląda tandetnie. Przy półmacie jest bardzo zbliżona do olejowanej powierzchni. Olejowna podłoga zawsze będzie matowa, a delikatny blask od półmatowego lakieru dodaje podłodze uroku. Podsumowując polecam półmatowy lakier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaelgam Re: Parkiet olejować czy lakierować IP: 62.29.165.* 23.08.06, 13:50 moja podłoga polakierowna była półmatm Odpowiedz Link Zgłoś
maggs1 Re: Parkiet olejować czy lakierować 23.08.06, 14:12 Właśnie efekt mat/półmat chcielibyśmy uzyskać. pozdrawiam i dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Parkiet olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:17 Witam, miałem podobny dylemat i strasznie byłem napalony na olej, bo miał gwarantować naturalny wygląd drewna i być łatwiejszy w konserwacji, bo przy miejscowych przetarciach można lekko przeszlifować i ponownie zaolejować to miejsce. Jednak nawet sprzedawcy, którym teoretycznie powinno zależeć na "wciśnięciu" mi oleju, nie ukrywali, że pielęgnacja olejowanej podłogi jest dość pracochłonna. Ostudziło to znacznie mój zapał do oleju, już chyba wolę raz na 7-10 lat cyklinowanie (tyle chyba powinien wytrzymać poprawnie polakierowany parkiet). Zdecydowałem się na lakier matowy i efekt jest imponujący. Nie widziałem jeszcze tak naturalnie wyglądającego drewna. Kolor jest żywy, a nie ma połysku, więc efekt jest jak zbliżony do olejowania. Na temat trwałości nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, bo lakier ma dopiero 10 m-cy, ale lekkie zarysowania, które zdążyłem już tu i ówdzie zrobić są o wiele mniej widoczne niż na lakierach o wysokim połysku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: Parkiet olejować czy lakierować 23.08.06, 20:37 Widziałam dziś w sklepie deski wykończone błyszczącym olejem - ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parkiet olejować czy lakierować IP: *.aster.pl 24.08.06, 10:23 wiesz w sklepie zawsze będzie łądnie wygladało.. bardziej brutalna może być rzeczywistość.. Odpowiedz Link Zgłoś