Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkać, tylko jak?

IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.11.06, 14:38
    Zadaję sobie pytanie jak można w tym kraju mieszkać? I jak inni ludzie TO
    robią. Otóż skończyłam studia i chciałabym normalnie życ we własnym
    mieszkaniu, jednak po szybkim przekalkulowaniu doszłam do wniosku, że nie stać
    mnie na kredyt mieszkaniowy ponieważ nie dam rady wydawać na kredyt i opłaty
    1500zł/msc :(. Zresztą nawet jakby mnie było stać na taki kredyt to strach tak
    się obciążać właściwie do końca życia......
    Ciekawe jak inni ludzie w moim wieku sobie radzą, biorą kredyt z połówką,
    pomagają im rodzice czy wegetują w powynajmowanych pokojach? Ja nie chcę tak
    żyć, wiecznie nie na swoim lub przez całe życie z bankiem na karku i strachem
    w oczach :(.
    Obserwuj wątek
      • Gość: isztar Re: Mieszkać, tylko jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 14:52
        Całe życie z bankiem na karku niestety :((
        Mój mąż jeszcze nie skończył studiów...a już mamy kredyt studencki, kredyt na
        działkę i kredyt na budowę domu oraz kilka mniejszych kredytów.
        Cudowne życie...
        Ale nie mamy już siły wynajmować kolejnego mieszkania i ciągle się
        przeprowadzać, coś za coś
        • Gość: Kas Re: Mieszkać, tylko jak? IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.11.06, 14:58
          Szczerze mówiąc to straszne :(.
          Jednak ja chyba nie mam wyboru bo na kredyt mnie po prostu nie stać, tym
          bardziej, że jestem singielkiem, chyba, że na jakiąś marną jednopokojową klitkę.
          No cóż powodzenia w spłacaniu :(.
          • Gość: isztar Re: Mieszkać, tylko jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 15:11
            Samej też nie byłoby mnie nigdy stać
            • Gość: no nie isztar nie piep... glupot IP: 81.210.16.* 06.11.06, 15:58
              jesli studenci biora kredyty na dzialke i chca budowac domy to nie znaczy ze w
              polsce jest zle tylko ze wam sie we lbach porozwalalo. ja gdy konczylem studia
              w polowie 90 to marzeniem byla wlasna kawalerka - teraz to juz musza byc 3
              pokoje albo wlasnie wlasny dom. wiec nie pieprzcie jak to ciezko bo sluchac
              tego nie mozna.
              • Gość: Kas Re: isztar nie piep... glupot IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.11.06, 16:01
                Głupoty? Cena kawalerki 185 tys zł, oferta pracy 1100 na rękę, żyj tu sobie
                młody człowieku :).
              • herox Re: isztar nie piep... glupot 06.11.06, 16:09
                Gość portalu: no nie napisał(a):

> jesli studenci biora kredyty na dzialke i chca budowac domy to nie znaczy ze
                w
                > polsce jest zle tylko ze wam sie we lbach porozwalalo.

Ostatnio na SGH studenci urządzili pikietę i protestowali przeciwko trudno
                dostępnym kredytom hipotecznym dla studentów.
                Faktycznie coś z tym polskim społeczeństwem się stało.
                • Gość: hektor01 Re: isztar nie piep... glupot IP: 217.153.224.* 06.11.06, 16:19
                  Chodziło o to, że banki nie chcą dawac kredytów studentom, bo nie mają
                  uregulowanego stosunku do wojska. Ale przecież studenciaki moga to szybko
                  załatwić udajac sie na letnie szkolenie wojskowe! Ale oczywiście się nie
                  chciało. łatwiej zrobic pikietę. I to jest właśnie problem: wielkie wymagania i
                  oczekiwania. Mieszkanie? Swoje! natychmiast! wynajmować? ha, ha, bierzesz
                  kredyt i masz swoje. Nikt nie chce czekać. ceny rosna bo mieszkanie musi być
                  już. Rodzice się dorabiali latami, mieszkali katem wynajmowali, ale ich dzieci
                  musza mieć mieszkanie jak tylko skończą studia albo jeszcze wczesniej
                  • Gość: isztar Re: isztar nie piep... glupot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:24
                    Sami piep...głupoty czy ja napisałam że jestem studentką. Moja córka ma obecnie
                    10 lat i chodzi do trzeciej szkoły podstawowej bo ciągle się przeprowadzamy.
                    Jeśli to ma być normalne życie...
                    • Gość: isztar Re: isztar nie piep... glupot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:31
                      a moja mama niczego nie musiała się kiedyś dorabiać żeby normalnie żyć bo
                      dostała mieszkanie ze spółdzielni, więc idiotyczne porównania
                  • Gość: Monika Re: isztar nie piep... glupot IP: *.eranet.pl 06.11.06, 16:27
                    a tak nawiasem mówiąc to co w tym złego, ze się nie chcą "dorabiać" latami i
                    mordować się często z dziećmi w jakichś klitach. zresztą to dorabianie to
                    pojecie żywcem z PRLu. Uważacie, ze to nienormalne, ze ludzie chcą mieszkać jak
                    najwygodniej? Mnie rozłozyła na łopatki moja tesciowa, cóż za złota kobieta,
                    brrrr:-))) która też stwierdziłą, ze jestesmy zdecydowanie za młodzi na dom i
                    powinnismy się jeszcze podorabiać (wiek: prawie 35, dwoje dzieci, praca od lat w
                    wielkim koncernie...)
                    • Gość: hektor01 Re: isztar nie piep... glupot IP: 217.153.224.* 06.11.06, 16:48
                      kredyt sam w sobie jest dla ludzi. Ale rozwaznych. Kiedys (5 lat temu) banki
                      dawały tylko 20 krotnoś miesięcznych zarobków i to hamowało popyt. Dzis jak
                      sadze nie ma już takich obostrzeń. Banki sa nierozważne ale i klienci też.
                      • Gość: Monika Re: isztar nie piep... glupot IP: *.eranet.pl 06.11.06, 20:02
                        A tak. Masz całkowitą rację. Cóż banki zarabiają,a nierozsadni ludzie pakują się
                        w kredyty. w którymś poscie ktos wspomniał o parze studenckiej która ma kilka
                        kredytów na głowie- albo są z zamoznych rodzin albo upadli na głowy. Ja pisząc
                        poprzedni post miałam na mysli działanie z rozsądkiem.
      • Gość: np. Re: Mieszkać, tylko jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 15:49

wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7713
        • Gość: Kas Re: Mieszkać, tylko jak? IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.11.06, 16:26
          Dzięki nie skorzytam, aż tak nisko nie upadłam :/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka