Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

finansowanie nieruch. mieszkan. środkami własnymi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:52
    Mam postawiony pewien problem natury akademickiej - otóż muszę zreferować
    wypowiedź na temat finansowania nieruchomości mieszkaniowych ze środków
    własnych. Jest to jedna z metod finansowania nieruchomości mieszkaniowych obok
    kredytów i wydatków publicznych. Zwracam sie więc z pytaniem do Uczestników
    tego Forum - co winna zawierać taka wypowiedź, jak to można opisać, czy są
    jakieś przykłady i przede wszystkim gdzie szukać informacji na ten temat? Za
    wszelkie przejawy pomocy z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: al9 troche wypocin IP: 83.168.104.* 25.11.06, 16:37
        Finansowanie zakupów ze środków własnych ma sens w przypadku:
        a.posiadania ich wystarczająco dużo, aby aktywa mieć zarówno w akcjach,
        funduszach i w nieruchomościach
        b.posiadania specyficznej konstrukcji psychicznej która powoduje, ze inwestor
        bardzo poważnie obawia się zadłużania w banku. Nie umie spac spokojnie z mysla
        o 30 letniej spłacie.
        ---------------------
        wszystkim forumowiczom życzę aby mieli nadmiar środków i lokowali je w
        nieruchomościach. Ma to sens, gdyż:
        a.dynamika wzrostu cen jest wysoka i utrzyma sie tak jeszcze wiele lat
        (dlaczego? bo zasoby mieszkaniowe w naszym karju są zaniedbane, miliony ludzi
        mieszka źle i poniżej swoich aspiracji, gospodarka ma się dobrze, sytuacja
        polityczna jest ustabilizowana, należymy do najbogatszych panstw świata itd
        itp..)
        b.nieruchomosci generuja przychód z najmu czy dzierzawy...
        c.podaż roznych typów nieruchomosci wciąż jest duża i łatwo poruszac sie na tym
        rynku nieprofesjonalistom...

Pozdr
        al
        • Gość: elmo Re: troche wypocin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 09:57
          Dzięki za zainteresowanie tematem.
          Ja, chcąc zreferować swoją wypowiedź wyszedłem z założenia, że przeciętny
          Kowalski, który posiada gotówkę, może:
          a) nabyć mieszkanie na rynku pierwotynym od dewelopera bądź spółdzielni,
          b) nabyć mieszkanie na rynku wtórnym od Zielińskiego w drodze umowy kupna
          sprzedaży.
          Jednak Pan Uczyciel stwierdził, że w takiej wypowiedzi nie ma nic o środkach
          własnych i że wypowiedź ta jest nie na temat. Zatem jak ująć problem? Co to
          znaczy finansowanie nieruchomości środkami własnymi? Jak na kilku stronach A4
          zawrzeć informacjie na ten temat? Dziękuję...
          • a000000 Re: troche wypocin 27.11.06, 11:45
            a może Pan Nauczyciel oczekuje referatu na temat finansowania budów przez
            inwestorów instytucjonalnych? Jak: deweloperzy, gminy. I tu można by wspomnieć,
            że inwestowanie osoby fizycznej może być częsciowo własne- wówczas warunki
            kredytowania korzystniejsze. A częściowe środki własne gmin - to możliwość
            unijnego dofinansowania. Zresztą niech pan nauczyciel powie, co rozumie przez
            "środki własne".
            • Gość: elmo Re: troche wypocin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:05
              witam,
              to co tyczy się finansowania nieruchomości środkami własnymi jest wąską częścią
              pewnej szerszej całości - pracy dyplomowej; jeden z jej rozdziałów to "metody
              finansowania nieruchomości mieszkaniowych" - opisane są w nim 1.kredyt (co to
              jest za usługa bankowa, jakie są jej cechy, jak wygląda rynek kredytów
              mieszkaniowych), 2.leasing (opisany jedynie dla porządku, bo on nie ma
              zastosowania do nieruchomości mieszkaniowych, choć w przyszłości należy się
              spodziewać możliwości finansowania taką formą przez lekarzy czy prawników swoich
              gabinetów) oraz 3."nieszczęsne" środki własne (tutaj opisałem możliwość nabycia
              mieszkania na rynku pierwotnym u dewelopera i spółdzielni, porównałem te dwa
              twory prawne, pokazałem podobieństwa i różnice....., bo cóż więcej można zrobić
              ze środkami własnymi, przy założeniu że jest ich dostatecznie dużo by móc dzięki
              nim nabyć mieszkanie, można jeszcze w drodze umowy kupić jakiś kąt na rynku
              wtórnym); moje starania zostały opatrzone komentarzem: nie na temat!!!
              zastanawiam się zatem co należałoby rozumieć przez pojęcie środków własnych -
              czy może traktować je jedynie jako część gotówki do spółki z kredytem
              hipotecznym, tudzież z jakimś innym instrumentem finansowym wspomagającym
              inwestycję w nieruchomość mieszkaniową??? przyznam uczciwie, że blade mam
              pojęcie o nieruchomościach i ich finansowaniu, ale stało się tak, że zająłem się
              tym i muszę jakoś wypchnąć ten wózek do końca, ale nie bardzo sobie umiem z tym
              poradzić, może więc ktoś byłby łaskaw nakreślić jakąś pomoc ?? pzdr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka