-
w sobotę robię duże urodziny i chciałabym zrobić pasty z twarożku w małych miseczkach, zrobię z ziołami, z rzodkiewką ... i tu się kończą pomysły. Poradźcie coś. A może znacie jakieś fajne "coś" co by było proste do zrobienia i powaliło wszystkich na kolana :)
-
Kurcze, juz 2 razy M. kupił "złe" mleko (oczwiście nie jego wina, tylko baby na bazarku). Mleko za każdym razem się ważyło więc jedyne co można było zrobić, to twarożek. Tylko on jest dość slodkawy w smaku. Zastanawiam się, do czgego można go użyć ? Oprócz naleśników, bo te były 2 dni temu. Mam dwie porcje takiego twarożku (w sumie z 3 litrów mleka).
-
Znalazłam taką nazwę w książce kucharskiej z końca lat '80.
Czy to jest po prostu zwykły twaróg, czy jednak coś odrobinę innego? Jeśli tak, to czy znacie jakichś producentów tego cuda? :)
-
Chleb, twarożek i... chatney! Takie ostro-słodkie, jakiekolwiek. Mnie smakuje.
-
ma ktoś sprawdzony przepis?
-
Taki domowy , najprostszy, naturalny.
-
no właśnie, co? rozpędziłam się i (znowu) zrobiłam za dużo. dodam, że
twarożek jest na słodko-z wanilią, cukrem i żółtkami. macie jakieś pomysły?
-
Bardzo lubię biały ser na śniadanie, byle nie na słodko. Zwykle mieszam go ze
śmietaną i szczypiorkiem, startym kiszonym ogórkiem bądź pokrojonym
pomidorem. Może ktoś mi zdradzi jakiś inny przepis?
-
Proszę powiedzcie, kupiłam już mleko i dalej nie wiem dokładnie jak.
Prosze o radę i ślicznie dziekuje za pomoc.
-
Myślę, myśle i nie mogę wymyślić. Chcę zrobić twaróg na wiosenne śniadanie -
wiem, wiem, wersja obowiązkowa z rzodkiewką i szczypiorkiem być musi - ale
chcę przygotować też opcję na słodko. Czy przychodzi wam do głowy coś poza
standardem cukier waniliowy, cynamon, miód? Jakiś słonecznik prażony mi chodzi
po głowie.. Dobrze będzie? Ale co do tego?
Z góry dziekuję za pomoc.
-
Według mnie Almette śmietankowy. Rama Creme "nie przechodzi mi przez gardło",
a tartare jest dla mnie zbyt kwaśny. A jaka jest Wasza opinia?
-
Kupiłam na placu od tzw.baby trochę za dużo i nie dam rady zjeść go z
chlebem,a wyrzucić żal:-(...Jest miękki,"smarowny",więc wszelkie
zapiekania,grillowanie odpada.Szukałam w Googlach,ale akurat na taką jego
postać nie ma praktycznie żadnych przepisów.Czy mogłabym go ewentualnie
zamrozić?To zrobiłabym najchętniej,bo jutro wyjeżdżam na parę dni...Dzięki.
-
jak on smakuje? i gdzie go mozna kupic?
widzialam jak maklowicz smazyl je w ciescie piwnym
-
Mam pytanie czy to jest zwykły ser kozi, czy jakas jego odmiana?
-
witajcie.
przebywając w usa czasem odwiedzałam restaurację "china buffet". tam jadłam
coś w rodzaju pierożków(?) na słodko.właściwie nie były to pierożki,tylko coś
jakby paczuszka z cienkiego ciasta a w środku słodki twarożek.być może było to
być smażone w głębokim tłuszczu.
czy ktoś ma pomysł co to mogło być? jak się nazywa? może dałoby się to
przygotować w domu,brakuje mi tego smaku a do usa na razie się nie wybieram :P
-
Witam, nie raz już podsunęliście mi dobry pomysł więc tym razem też
na was liczę. Chodzi mi o farsz do nadziewania tych duzych muszli
makaronowych - mają być do konsumpcji na zimno, np. na kolację. W
google znalazłam sporo przepisów na ciepło, też wypróbuję ale na
zimno znalazłam tylko z tuńczykiem, za którym nie przepadam :(.
-
Czy to więcej, niż np. "23 % tł"?
Bo tak się zastanowiłam ostatnio, oglądając sobie w sklepie serki białe
ziołowe do smarowania. Jak się ma ten tłuszcz w suchej masie do tego bez
zastrzeżenia, że to "sucha masa"?!
Który jest chudszy a który bardziej tłusty: "60% tł. w sm" czy "23% tł"???!
-
Czy ktoś może mi pomóc?
-
Wyszedł wspaniałay twarożek dzięki Twojemu przepisowi.Super.Połowę wyjadłam
zaraz po ostynięciu.Zrobiłam dwa błedy.Pierwszy, to za mocno odcisnełam i
wyszedł trochę za zwięzły jak na mój gust.Po drugie za dużo dałam cytryny.Ma
posmak cytrynowy, ale nie szkodzi.Nie umywa się do kupnych twarogów a pracy
prz nim nie ma wogóle.
Jeszcze raz dziękuję.
--
-
zasialam mnóstwo rzeżuchy i zostało mi tego mnóstwo po świętach i zaczyna
zówłknać. Trzeba by to zjeść. Mozna posypać kanapki, mozna dosypać do jakiejs
sałatki...i co jeszcze? Do czego pasuje?