Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chce ogłoscic wszem i wobec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:01
    Mielismy kupic mieszkanie , ale mamy działke 900 metrów i to z warunkami zabudowy po porzednim włascicielu i zbudujemy na niej domek 120 metrów.decyzje podjelismy przez jeden wieczór.Albo mieszkanie 50 pare metrów albo domek i wybralismy domek.Nawet wybrallismy odrazu projekt.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • kaja3004 Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 08:59
        I słusznie! Gratuluję decyzji:) Przy obecnych wariackich cenach za metr
        mieszkania, lepiej zbudować domek i mieć więcej przestrzeni.
        • herox Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 12:45
          kaja3004 napisała:

> I słusznie! Gratuluję decyzji:) Przy obecnych wariackich cenach za metr
          > mieszkania, lepiej zbudować domek i mieć więcej przestrzeni.

Taaa, i codzienne dojazdy,
          i codzienne odśnieżania,
          i codzienne problemy z grabieniem liści,
          i codzienne dojazdy,
          i codzienne ogólne problemy,

Nie ma to jak przytulne ładne dobrze urządzone mieszkanko od dobrego developera.
          Luksus kosztuje, a mieszkanko nawet małe jest luksusem dlatego ich ceny tak
          rosną i będą rosły.
          • Gość: GG Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 13:25
            herox napisał:

>
            > Taaa, i codzienne dojazdy,
            > i codzienne odśnieżania,
            > i codzienne problemy z grabieniem liści,
            > i codzienne dojazdy,
            > i codzienne ogólne problemy,
            >

Ja właśnie z powodu tego typu problemów zrezygnowałem z domu pod miastem.
            Dodałbym jeszcze
            - poranne stanie w korkach
            - wożenie dzieci do szkoły
            - koszenie trawy
            - wcześniejsze wstawanie
            - ochrona w czasie nieobecności
            - w zimie wieczorami wszędzie ciemno

Taki dom ma zalety jak się jest na emeryturze. Wtedy można się rozkoszować
            ogrodem i mieszkaniem ale jak się ma wychodzić o 7 rano i wracać o 18 albo
            później to wątpliwa przyjemność i już nie ma kiedy. Ale rozumiem ludzi którym to
            odpowiada i koszty zazwyczaj też mogą być mniejsze.
            • aimiejego Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 15:07
              Ja dodam jeszcze ciągłe problemy z naprawami - a to dach przecieka, a to rynna,
              a to komin się zatkał, a to kanalizacja szwankuje, a to coś tam jeszcze. W
              kamienicy lub bloku te rzeczy człowieka nie obchodzą, bo ma administrację,
              której płaci czynsz i która przejmuje na siebie takie obowiązki. Dlatego uważam,
              że podjęliście bardzo ryzykowną decyzję, szczególnie jeśli dotąd żadne z was nie
              mieszkało w takim domu. Na waszym miejscu wybrałbym 50-metrowy apartament gdzieś
              na peryferiach miasta.
              • Gość: Iga Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.eranet.pl 22.12.06, 18:15
                50m to nie jest apartament tylko norka dla 1 osoby.
                • aimiejego Re: chce ogłoscic wszem i wobec 23.12.06, 10:09
                  Bardzo się mylisz. Znam rodziny, które żyją komfortowo na mniejszej powierzchni
                  i za nic nie zamieniłyby swojego apartamentu na dom.
                  • Gość: Iga Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.eranet.pl 23.12.06, 20:39
                    Hej, chyba niekoniecznie się mylę bo rzecz znam z autopsji. tez mieszkalismy w
                    70m "apartamencie". A przedtem w 50 m. Na dwie osoby było trochę ciasno ale dało
                    radę. Tylko to mieszkanie w bloku było dobijajace (chociaż my mieszkalismy w
                    niewielkim trzypietrowym bloku). Gdy powiększyła nam się rodzina przenieslismy
                    się do 200m domu. I naprawdę nikt mi nie wmówi za żadne skarby, ze rodzina może
                    mieszkac wygodnie na 50 m jesli ma się dziecko/dzieci, które obijają się o
                    sciany, nie mogą sie swobodnie bawić bo sasiadom tupią itp. To bzdury, naprawdę.
                    Takie maciupcie dziuple mogą być OK dla singla, gdy ktos mocno udziela się
                    towarzysko i potrzebuje "sypialni" w dobrym punkcie jako bazy wypadowej. A
                    marketingowcy wmawiają ludziom, ze aby zaakcentować swoją przynaleznośc do klasy
                    sredniej winni kupować norki, bo to nie są apartamenty, zadłużając się na całe
                    zycie. Ci, którzy naprawdę dobrze zarabiają i zależy im na mieszkaniu w
                    apartamentowcu kupują prawdziwe apartamenty czyli powyżej 100m w blokach
                    zbudowanych i wykończonych z wysokiej jakości materiałow w dobrych punktach
                    miasta. Reszta myśląc, ze zrobiła interes życia gniecie się na maleńkich
                    powierzchniach, w blokach tak na prawdę na miejskich zadupiach, z najczęstszym
                    widokiem z okna w okna ludzi z sąsiedniego bloku, który stoi 9 m dalej. Tyle, ze
                    to teraz trendy.
                    Tak, ze najlepiej chyba mieć trendy i marketingowe bzdury w głębokim poważaniu i
                    zastanowić się czego naprawdę się potrzebuje.
            • krolewski_tygrys Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 21:38
              a teraz masz wiecej czasu na ogladanie głupich seriali w TV ?
              • olenka9911 Re: chce ogłoscic wszem i wobec 22.12.06, 11:18
                Gdyby wybór był taki czysty oczywisty, to wszyscy mieszkaliby tylko w domach na
                wsi albo tylko w blokach w mieście, bo ceny mieszkań są naprawdę zbliżone do
                cen domów. A najlepiej, to mieszkać w domu w mieście, na dużej działce, pod
                lasem. Już sobie wyobrażam cenę takiej posiadłości :-( np. u mnie w
                Trójmieście. Każde inne rozwiązanie, to spory kompromis.

Życzę powodzenia w budowie i zadowolenia z wyboru :-)

• des4 Re: chce ogłoscic wszem i wobec 22.12.06, 11:47
              Gość portalu: GG napisał(a):

> herox napisał:
              >
              >
              > >
              > > Taaa, i codzienne dojazdy,

Rzumiem, że mieszkając w bloku pracę i szkołę ma się na parterze

> > i codzienne odśnieżania,

W lipcu??? A tak na poważnie, poważniejsze odźnieżania w naszym klimacie zdarza
              się kilka razy w sezonie...

> > i codzienne problemy z grabieniem liści,

j.w.

> > i codzienne ogólne problemy,

w bloku za to jest słoiko i bezproblemowo, hehe...
              > >
              >
              > Ja właśnie z powodu tego typu problemów zrezygnowałem z domu pod miastem.
              > Dodałbym jeszcze

> - poranne stanie w korkach

Mieszkając w bloku nie stoi się w korkach???

> - wożenie dzieci do szkoły

Mieszkając w bloku nie wozi się dzieci do szkoły???

> - koszenie trawy

To super relaks zwłaszcza ze zmrożonym browarem, poza tym doskonała metoda
              opalania się

> - wcześniejsze wstawanie

Ja mieszkjąc na przedmieści wstaję obecnie później niż za czasów blokowych...

> - ochrona w czasie nieobecności

???

> - w zimie wieczorami wszędzie ciemno

Na mojej uliczce i na calym osiedlu są latarnie.
              >
              > Taki dom ma zalety jak się jest na emeryturze. Wtedy można się rozkoszować
              > ogrodem i mieszkaniem ale jak się ma wychodzić o 7 rano i wracać o 18 albo
              > później to wątpliwa przyjemność i już nie ma kiedy. Ale rozumiem ludzi którym
              t
              > o
              > odpowiada i koszty zazwyczaj też mogą być mniejsze.

Ja uważami że dom to idealne rozwiązanie dla ludzi młodych, a na starość
              faktycznie można sobie kupić klitkę z sąsiadami za ścianą i sufitem...
              • Gość: ter Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:02
                zgadzam sie z Toba, emeryci powinni sie przenosic do blokow, gdy juz nie maja
                sil na robote wokol domu.A mlodzi do domkow, zeby miec wlasne 4 katy bez
                sasiadow za sciana podsluchujacych i marudzacych...
              • Gość: GG Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.icm.edu.pl 27.12.06, 00:16
                es4 napisał:

> Gość portalu: GG napisał(a):
                >
                > > herox napisał:
                > >
                > >
                > > >
                > > > Taaa, i codzienne dojazdy,
                >
                > Rzumiem, że mieszkając w bloku pracę i szkołę ma się na parterze

Do pracy 1700m zajmuje mi to ok 20 minut na nogach, szkoła 700 m ok 10 minut,
                żona do pracy samochodem 10 minut autobusem 15. Dodam jeszcze że do lekarza też
                mam blisko.

> > > i codzienne odśnieżania,
                >
                > W lipcu??? A tak na poważnie, poważniejsze odźnieżania w naszym klimacie zdarza
                >
                > się kilka razy w sezonie...
                >
                > > > i codzienne problemy z grabieniem liści,

Czynności może nie są codzienne ale trzeba je zrobić

> > > i codzienne ogólne problemy,
                >
                > w bloku za to jest słoiko i bezproblemowo, hehe...

Nie twierdzę, że w bloku jest bezproblemowo ale o wielu rzeczach wogóle nie
                musze mysleć.

> > Ja właśnie z powodu tego typu problemów zrezygnowałem z domu pod miastem.
                > > Dodałbym jeszcze
                >
                > > - poranne stanie w korkach
                >
                > Mieszkając w bloku nie stoi się w korkach???

Wszystko zależy gdzie się ma pracę ale zawsze jest bliżej
                >
                > > - wożenie dzieci do szkoły
                >
                > Mieszkając w bloku nie wozi się dzieci do szkoły?

Można zaprowadzić, nie opaca się wyciąać samochodu

> > - koszenie trawy
                >
                > To super relaks zwłaszcza ze zmrożonym browarem, poza tym doskonała metoda
                > opalania się

Co kto lubi, byc może ale dla mnie to nie atrakcja

>
                > > - wcześniejsze wstawanie
                >
                > Ja mieszkjąc na przedmieści wstaję obecnie później niż za czasów blokowych...
                >
                > > - ochrona w czasie nieobecności

> ??????

Z czegoś wynika, że na co drugim jest tabliczka z nazwą agencji ochrony.

> > - w zimie wieczorami wszędzie ciemno
                >
                > Na mojej uliczce i na calym osiedlu są latarnie.

Akurat na twojej tak, ale tam gdzie odrolnili hektar ziemi i podzielili na 10
                działek to juz nie i pewnei długo nie będzie.

> >
                > > Taki dom ma zalety jak się jest na emeryturze. Wtedy można się rozkoszowa
                > ć
                > > ogrodem i mieszkaniem ale jak się ma wychodzić o 7 rano i wracać o 18 alb
                > o
                > > później to wątpliwa przyjemność i już nie ma kiedy. Ale rozumiem ludzi kt
                > órym
                > t
                > > o
                > > odpowiada i koszty zazwyczaj też mogą być mniejsze.
                >
                > Ja uważami że dom to idealne rozwiązanie dla ludzi młodych, a na starość
                > faktycznie można sobie kupić klitkę z sąsiadami za ścianą i sufitem...

Wszystko zależy od upodobań.

• Gość: Iga Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.eranet.pl 22.12.06, 18:19
            Taaa, i codzienne dojazdy,
            > i codzienne odśnieżania,
            Taa, jak jest chociaż trochę śniegu...
            > i codzienne problemy z grabieniem liści,
            Jw. Jak są jakieś liscie. I codziennie się je grabi? Rany to trzeba być
            maniakiem ruchu naświeżym powietrzu
            > i codzienne dojazdy
            Acha, bo w mieście np w Warszawie się nie dojeżdza tylko spacerkiem? Np z
            Targówka na Ochotę
            > i codzienne ogólne problemy,
            >No jakie są te codzienne ogóle problemy inne od codziennych ogólnych problemów?
            > Nie ma to jak przytulne ładne dobrze urządzone mieszkanko od dobrego developera
            > .
            > Luksus kosztuje, a mieszkanko nawet małe jest luksusem dlatego ich ceny tak
            > rosną i będą rosły.
            Taa, jeszcze tak ze dwa trzy lata temu dom był luksusem. Teraz spece od
            marketingu wmawiają nam, ze luksusem jest posiadanie 50m nory w mrówkowcu. Dżizas.
      • ola_c Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 09:57
        Projekt w jeden wieczor? Gratuluje, rzadko sie to udaje.
      • Gość: kasiaitomek Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 11:18

www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m42b173f9c6592
        Wybralismy ten oto projekt ktory idealnie pasuje do naszej dzialki.
        Na poddaszu zmienimy troche scianki działowe tzn przestawiny je troszeczkę.
        własnie zamówilismy projekt, teraz mąż pojechał szukac kierownika budowy.
        Warunki zabudowymy i pozwolenia mamy po porzednim włascicielu dzialki.wymiary domu tez sa idetyczne jakie miał poprzedni własciciel.Teraz nic tylko budować.
        Nie ma to jak szybkie decyzje na świateczny prezent:))
        • ola_c Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 15:58
          Ścianki chyba rzeczywiście warto poprzestawiać... Bo pokój 9,8 m może służyć
          chyba li i jedynie za garderobę:(
          Wszystkiego dobrego,
          Ola
        • Gość: mif Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 00:07
          Gość portalu: kasiaitomek napisał(a):
          > Mielismy kupic mieszkanie , ale mamy działke 900 metrów i to z warunkami
          zabudo
          > wy po porzednim włascicielu i zbudujemy na niej domek 120 metrów.decyzje
          podjel
          > ismy przez jeden wieczór

:) Brawo
          i dalej, niestety hamulec.

> Warunki zabudowymy i pozwolenia mamy po porzednim włascicielu

Jeżeli 2 lata minęły, od wydania pozwolenia na budowę i budowa nie ruszyła,
          trzeba starać się o pozwolenie... od początku :(
          Jeżeli było wydane pozwolenie na budowę, to dotyczyło przedstawionego projektu,
          a nie nowego "Dom w truskawkach 2"... Trzeba starać się o zmianę projektu, albo
          o pozwolenie na budowę od nowa. Obie procedury są podobne i podobnie
          czsochłonne :(

A teraz o projekcie.
          - Dom bez garażu w bryle - to rzadki przypadek - plus
          - Schodki do kotłowni, hm... mogą być
          - Salon 27 m2, przy wysokości 2,64m trochę niski (piwniczny), ale...
          - Schody niewygodme, niebezpieczne (uważaj na dzieci) - minus
          - Okno nad nimi, nie do umycia, bez specjalnego rusztowania - minus
          - Wysoka ścianka kolankowa - plus
          - Wiatrołap mały (jest miejsce, żeby go powiększyć, przedłużając wzdłuż biegu
          schodów)
          - Wykusz w salonie drogi (taniej będzie wyprostować ścianę, powiększając salon)
          - Balkon na wykuszu może przeciekać przy partackim wykonaniu (lepiej zadaszyć)
          - Okrągłe okno nad wejściem zamienić na normalne (prostokąt lub kwadrat). Przy
          ostrych liniach bryły, wygląda jak pięć do nosa)
          - Likwidacja balkonów z przyczyn ekonomicznych, estetycznych i pracochłonnych w
          użytkowaniu (sprzątanie, odśnieżanie)
          - W pokojach 4, 6, 7 powinny być słupy konstrukcji dachu, które przez
          roztargnienie nie zaznaczono (ostrożnie z tym przesuwaniem ścianek)
          - W sumie projekt nie jest najgorszy. Widziałem zdecydowanie gorsze -malutki
          plus
          - Kosztorys:
          Data wykonania kosztorysu: IV kwartał 2005r
          Roboty budowlane: 205.500,00 zł
          Roboty instalacyjne: 33.455,00 zł
          Ogółem - całkowity koszt budowy: 238.955,00 zł

Nawet wtedy, powyższy koszt budowy nie był realny.

Myślę, że będziecie mieszkać w nowym domu, ale na spokojnie liczyć i podejmować
          decyzje, a nie w ciągu wieczoru :)
          Wesołych Świąt
          • Gość: kasiaitomek Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 10:48
            2 lata nie mineły , w urzedzie nie zrobiono wczoraj problemu z projektu bowiem stary projekt ma takie same wymaiary i własciwie wyglada niemal identycznie ( brak wykusza) , salon podwyższamy, klatka schodowa zostaje przsunięta , powiekszona i dzieki temu sa schody z podestem a nie zabiegowe , wykusz zostawiamy , balkon na wykuszu robimy ocieplany i z rynienką .Wszystko jest dobrze.W rodzienie architekt i ekipa budowlana tak ze wszystko bedzie dobrzee....
            • Gość: mif Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 11:16
              No to świętuj :)
      • Gość: kasiaitomek Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 16:21
        no cóż
        a) projekt nam się podoba
        b)nie bede sie wstydziła w nim mieszkac
        c)mieszkanie mamy, wprawdzie kawalerkę i bez sensu wymieniac ja na nieco wieksza kawalerkę czyli pokoj dzienny z aneksem kuchennym i sypialnia bo to teraz tez mamy
        d) tak sie sklada ze dzialeczka jest za miastem a jakby w miescie , a jak sie okazuje do centrum mamy niecale 15 minut samochodem
        e)uwielbiamy snieg i odśniezanie nie stanowi problemu
        f)koszenie trawnika tez nie problem a nawet przyjemnosc
        g)wkoncu pies i kot sie wyszaleją
        h)wkoncu polezymy sobie w ogródku w słoneczny dzień a nie na balkonie w bloku
        i i garderobe bedziemy mieli i duza łazienkę i jadalnię i nie bedziemy placic nie wiadomo na co czynszu
        J) i ogolnie jest w deche...
        • mario9975 Re: chce ogłoscic wszem i wobec 21.12.06, 19:34
          I świetnie, i pieknie jest. Popieram Was.
      • Gość: madzia Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.derbynet.pl 21.12.06, 21:29
        Ja za chwilę zaczynam budowę i wreszcie wyprowadzę się z tego ciasnego
        mieszkania.
        Dzieci będą miały swoje pokoje i własny plac zabaw, psa sobie kupię bo zawsze
        chciałam mieć ale za ciasno.
      • Gość: ter Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 12:59
        wszystko ma swoje zalety i wady.W przypadku do domku nie ma problemow z
        sasiadami i z tym kto ma posprzatac klatke,nikt nie zawinie Ci kwiatka ze
        schodow....Ale mieszkajac w domku trzeba o wszystko zadbac-opał,ogród,drobne
        remonty.Ja i tak jestem za domkiem,bo wiem co to znaczy opalac sie we wlasnym
        ogrodku,a nie na dachu z papy...
      • Gość: juz_wybudowana Re: chce ogłoscic wszem i wobec IP: 83.238.174.* 26.12.06, 12:11
        Ludzie, budujcie domy dopóki macie małe dzieci.To tylko kilka lat wyrzeczen o
        których się szybko zapomina, za to dzieciństwa w domu z ogrodem nie zastapi
        nic. Naprawdę nic.

PS.kasiaitomek,trzymam za Was kciuki. I przesiądżcie się na forum muratora aby
        się zmotywować pozytywnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka