Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom w zabudowie szeregowej

IP: 80.50.252.* 05.02.07, 09:16
    Kupuję działkę w zabudowie szeregowej, od kilku lat obok stoją domy. Czy mam
    obowiązek zwrócić moim sąsiadom część kosztów ścian do których
    będę "przyklejał" swój segment. Domy te stoją już około 5 lat, a ja muszę
    postawić tylko dwie ściany. Ściany sąsiadów są docieplone styropianem.

Czy sąsiedzi mają prawo żądać ode mnie zwrotu części kosztów?
    Obserwuj wątek
      • gringo68 Re: Dom w zabudowie szeregowej 05.02.07, 10:53
        Nie musisz, ponieważ powinieneś i tak wybudować swoją ścianę "przyklejoną" do
        ściany sasiadów.

Sam mieszkam w zabuduwie szeregowej w szczytowym segmencie i u nas tak to się
        praktykowało. Sąsiedzi, którzy wprowadzili się 2 lata wcześniej mieli swoją
        scianę szczytową, a ja dobudowywałem swoją. Oczywiście nie dodawali sobie
        kosztów i nie tynkowali jej i nie docieplali dodatkowo...

Poza tym unikasz sporów i ewentualnych pretensji, bowiem to będzie
        tylko "twoja" ściana, ludzie lubią się czepiać takich drobiazgów, moga np. mieć
        pretensje, że tak czy owak tracą bo przez to, że ściana jest po "ich stronie
        działki, to mają dom mniejszy o parę cm2...
      • Gość: bietka Re: Dom w zabudowie szeregowej IP: *.kosson.com 05.02.07, 11:04
        Dodam jeszcze ,że dzięki własnej ścianie, wytłumisz wszelkie ewentualne hałasy
        powodowane przez sąsiadów. Spokój i cisza nie mają ceny :))
        • herox Re: Dom w zabudowie szeregowej 05.02.07, 11:23
          A to dopiero ciekawostka,
          możnaz zdecydować czy mieć własną ścianę czy korzystać ze ściany sąsiada?
          Ale to nasze budownictwo nowatorskie jest,

śmieszni jesteście.
          • gringo68 Re: Dom w zabudowie szeregowej 05.02.07, 11:29
            Gooooowno cię powinno to obchodzić, jeśl nie masz nic do powiedzenia poza
            infantylnymi wpisami. Ktoś zadal pytanie, ktoś odpowiedział....

Znalazł się guru i miszczu od obrotu nieruchomościami....
            • Gość: rapha_el Re: Dom w zabudowie szeregowej IP: 80.50.252.* 05.02.07, 11:38
              Architekt mi powiedział, że wystarczą dwie ściany szczytowe i jedna nośna
              wewnątrz budynku. Mówił eż że przecież ja kupuję działkę, a nie ściany, więc
              sąsiedzi nie mają prawa rościć sobie prawa do zwrotu części kosztów budowy
              pozostałych ścian.
              Sprzedający twierdzi że sąsiedzi zbudowali domy ponad 5 lat temu i że według
              jakichś tam przepisów nie muszę sąsiadom zwracać kosztów.
              Z drugiej zaś strony nie chciałbym na starcie mieć konfliktu z przyszłymi
              sąsiadami...
              • gringo68 Re: Dom w zabudowie szeregowej 05.02.07, 11:48
                Gość portalu: rapha_el napisał(a):

> Architekt mi powiedział, że wystarczą dwie ściany szczytowe i jedna nośna
                > wewnątrz budynku. Mówił eż że przecież ja kupuję działkę, a nie ściany, więc
                > sąsiedzi nie mają prawa rościć sobie prawa do zwrotu części kosztów budowy
                > pozostałych ścian.
                > Sprzedający twierdzi że sąsiedzi zbudowali domy ponad 5 lat temu i że według
                > jakichś tam przepisów nie muszę sąsiadom zwracać kosztów.
                > Z drugiej zaś strony nie chciałbym na starcie mieć konfliktu z przyszłymi
                > sąsiadami...

Pod względem techniczym może to wystarczy, jednak lepiej zbuduj tę scianę
                włśnie po to aby mieć spokój z sąsiadami...
                • Gość: rapha_el Re: Dom w zabudowie szeregowej IP: 80.50.252.* 05.02.07, 12:01
                  Działka jest wąska, sąsiadów jest dwóch - musiałbym budować dodatkowo dwie
                  ściany.
                  Na tym osiedlu wszyscy "przyklejają" się do sąsiadów (na sąsiednich ścianach
                  nowych budynków są wpusty dla następnego domu). Ta działka jest dziurą w
                  szeregu i trzeba ją tylko "zaplombować".
                  • gringo68 Re: Dom w zabudowie szeregowej 05.02.07, 12:21
                    Gość portalu: rapha_el napisał(a):

> Działka jest wąska, sąsiadów jest dwóch - musiałbym budować dodatkowo dwie
                    > ściany.
                    > Na tym osiedlu wszyscy "przyklejają" się do sąsiadów (na sąsiednich ścianach
                    > nowych budynków są wpusty dla następnego domu). Ta działka jest dziurą w
                    > szeregu i trzeba ją tylko "zaplombować".

Jeśli taka jest praktyka na twoim osiedlu to być może, zwłaszcza jeśli ściany
                    sąsiadów w połowie szerokości stoją na twoim terenie, a w połowie na ich.
                    Jednak sprawę musisz mieć na 100% wyjaśniona z sasiadami.

U mnie na osiedlu wszystkie szeregówki budowano ze ścianami "własnymi", każdy
                    miał ją na swojej działce i każdy przyklejał się ze swoją ścianą na swojej
                    działce do ściany sasiada. Być może to droższe rozwiązanie, ale za to każdy wie
                    co jejst jego, no i wytłumienie dzięki takiej podwojnej ścianie jest
                    fantastyczne....
      • Gość: bietka Re: Dom w zabudowie szeregowej IP: *.kosson.com 05.02.07, 14:52
        Cóż problem polega na tym,jakie rozwiązanie zastosowano w projekcie.Aby postawić
        dwie ściany obok siebie musi być odpowiednio dla tego rozwiązania zaprojektowana
        i wykonana ława fundamentowa, bo to na niej spoczywa ciężar
        budynku.Niewątpliwie,na jakiekolwiek zmiany projektowe należy uzyskać pozwolenie
        Jeżeli będziesz wykorzystywał już istniejące ściany sąsiadów, to na dalszą metę
        lepiej będzie problem załatwić ku "ogólnemu zadowoleniu". Było nie było,
        ściany stają się częścią wspólną, a z sąsiadami ( zwłaszcza tak bliskimi) lepiej
        żyć w zgodzie i przyjaźni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka