Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podatek od "notariusza"

IP: 195.116.22.* 06.05.03, 15:36
    Witam,
    być może wiecie, od jakiej kwoty oblicza sie podatek od czyności
    cywilnoprawnych przy podpisaniu umowy notarialnej przy przejęciu mieszkanai
    od developoera. W ogólnie dostępnych dokumentach znalazam info, że podatek (
    w wys.2%)oblicza się od wartości nieruchomości/mieszkania. Z kolei na tym
    forum znalazłam też informację podaną przez nieocenioną Bebiak, że podatek
    oblicza się od wartości "ułamka w gruncie". Wybieram się do notariusza i
    chciałabym wiedzieć, gdzie mogę znaleźć jakieś "paragrafy", że ma być to
    właśnie "ułamek w gruncie". Droga Bebiak - jeśli odwiedzaśz to forum to
    bardzo Cię proszę oświeć mnie w tej kwestii. Z góry dziękuję za wszelkie re-
    posty.
    Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: podatek od 'notariusza' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 20:07
        Cześć, dzięki za miłe słówka:))) Podatek generalnie co do zasady przy umowie
        sprzedaży wynosi 2% od wartości przedmiotu. Jednak w ustawie o podatku od
        czynności cywwilnoprawnych jest przepis (notariusz go z pewnością zna),
        określony (chyba) w art. 4 (kurczę, dokładnie nie pamiętam, a nie mam ustawy w
        domu), który mówi, że nie pobiera się podatku od czynności cywilnopranych
        jeżeli jedna ze stron płaci podatek VAT z tytułu tej czynności. Developer jest
        VAT-owcem i odprowadza VAT od sprzedaży lokalu (budynku). Od gruntu nie ma
        podatku VAT. Stąd też notariusz nie pobiera dla US podatku od lokalu (bo
        zwolnienie) a jedynie od gruntu. Jakbyś tu gdzieś poszperała to komuś cytowałam
        nawet ten przepis jakieś dwa tygodnie temu (jeżeli potrzebne Ci dokładne
        brzmienie). Pozdrowionka cieplutkie:)))
        • Gość: modra1 Re: podatek od 'notariusza' IP: 195.116.22.* 07.05.03, 09:34
          Dzięki ogromne za! Spróbuję poszukać sobie jeszcze na forum Twojego
          porzedniego posta. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka