Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile płacicie za prąd?

28.03.07, 14:54
    Witam. mam pytanie: ile płacicie za prąd? mieszkamy od niedawna w swoim
    mieszkaniu i dostaliśmy pierwszy rachunek. bolesna to była chwila. fakt, że w
    bloku nie ma instalacji gazowej, kuchenka więc elektryczna, ale nie gotujemy
    kilkudaniowych dań i w ogóle raczej jesteśmy oszczędni.
    Obserwuj wątek
      • Gość: alsamir Re: ile płacicie za prąd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:03
        Ja place okolo 200 zlotych miesiecznie. Wprawdzie "palniki" mam gazowe ale cala
        reszta jest na prad. Czy to duzo czy malo - nie wiem b nie porownywalem, ale
        jestem ciekawy ile inni placa.
        To co mam piec elektryczny, mikrofala, dwa komputery, pralka, telewizor 32 cale,
        maly chyba 14 calowy, kino domowe no i zarowki.
        • makinorew Re: ile płacicie za prąd? 28.03.07, 15:40
          ja płace rocznie 800 zł, też mam gaz ale cała reszta jest na prąd i mam dużo
          sprzętów...dużo halogenów i w ogóle duzo źródeł światła...
        • Gość: kajaba Re: ile płacicie za prąd? IP: *.u.itsa.pl 29.03.07, 14:26
          Ja płacę 160 PLN miesiecznie (teraz) i 180-200 PLN w zimie - dom 210 m2,
          ogrzewanie gazowe, cała reszta na elektryczność (płyta do gotowania, kilka tv,
          kino domowe, otwieranie bramy wjazdowej, laptop i komputer stacjonarny, pralka,
          lodówka, piekarnik, mikrofala itp sprzęt AGD).
      • Gość: joanna_poz Re: ile płacicie za prąd? IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 16:19
        Między 200 a 280 zł za 2 miesiące - mniej latem, wiecej zimą.
        (Gotowanie na płycie ceramicznej)
        • Gość: moka2 Re: ile płacicie za prąd? IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 16:47
          ja mam ok 150 miesiecznie ale jest to ryczalt rozliczany co pol roku wiec nie
          wiem ile bedzie docelowo
          • Gość: Iwona Re: ile płacicie za prąd? IP: *.icpnet.pl 28.03.07, 21:31
            250 zł na dwa m-ce. Gotowanie na maszynce gazowej, 2 tv, komputer, min. 1 pranie
            dziennie, dużo prasowania, zmywarka.
      • stalcia dziękuję za odpowiedzi 29.03.07, 14:55
        dziękuję za Wasze odpowiedzi. hm. z tego co widzę, to albo mieszkacie w dużych
        domach, albo macie masę sprzętów. masę w porównaniu z nami. bo mamy dopiero
        kuchenkę z piekarnikiem, pralkę i lodówkę, czajnik, parę żarówek, no i rzeczy
        takie jak suszarka do włosów i żelazko. wszystko to w niewielkim mieszkanku.
        żadnego tv, komputera, wieży... nie rozumiem, skąd wyszedł nam rachunek bliski
        400 zł za niecałe 4 miesiące. wychodzi ok 100 zł miesięcznie. a nas przez
        większą część dnia nie ma w domu. jestem zdruzgotana. nawet nabrałam podejrzeń,
        że może ktoś ciągnie prąd na nasz koszt, ale jak to sprawdzić?
        • Gość: Marcin Re: dziękuję za odpowiedzi IP: *.chello.pl 29.03.07, 15:48
          A to nie jest tak, że w rachunku za prąd jest stała opłata?? Część rachunku
          chyba nie zależy od wielkości zużycia prądu. Ale nue jestem tego pewien.
          • stalcia Re: dziękuję za odpowiedzi 30.03.07, 09:46
            te stałe opłaty to groszowe sprawy. opłata przesyłowa stała: miesięcznie to
            3,51 zł i abonament: miesięcznie 0,8 zł.
            reszta rachunku jest za energię + przesył energii i tu już są stawki za kWh.
            0,1495 za energię i 0,1756 za jej przesył.
      • default Re: ile płacicie za prąd? 30.03.07, 10:07
        Ok. 150-190 zł za dwa miesiące. Dom 200 m2 - nie mamy gazu, wszystko jest na
        prąd.
      • Gość: bietka Re: ile płacicie za prąd? IP: *.kosson.com 30.03.07, 10:19
        Mieszkam w domu. Płacę około 120 zł miesięcznie za prąd. Zużycie prądu nie tyle
        jest uzależniona od wielkości domu - mieszkania, ile od jego wyposażenia w
        sprzęt pobierający energię(sprzęt starszej generacji pobiera jej dużo więcej) i
        ilości mieszkających osób. Zauważ, że czworo, dorosłych osób zużywa zazwyczaj
        mniej prądu niż rodzina z dwójką małych dzieci.
        • stalcia Re: ile płacicie za prąd? 30.03.07, 13:35
          Nie można się z Tobą nie zgodzić. ale w moim przypadku dziwi mnie to nasze
          spore zużycie, bo po pierwsze mieszkamy we dwoje,a po drugie mamy mało sprzętów
          i przeważnie nowe (poza kuchenką z płytą ceramicznną - najwyzej 5 lat - i
          mikserem). raczej wybieraliśmy energooszczędne urządzenia. jesli faktycznie
          tyle zuzywamy, to chyba przez kuchenkę i czajnik, ale jak już pisałam, nie
          gotujemy kilkudaniowych obiadów, a herbat też nie pijemy na litry... rodzice z
          moim bratem przy dwoch telewizorach i zadnej oszczednosci placa mniej...
          • Gość: bietka Re: ile płacicie za prąd? IP: *.kosson.com 30.03.07, 21:23
            Myślę, że bardziej adekwatną wartością służącą do porównania ilości zużytego
            prądu jest ilość wypalonych Kilowatogodzin. Cena 1 Kwh jest różna w różnych
            rejonach kraju, tak więc rózne koszty, przy podobnym zużyciu prądu.
            U mnie za ostatnie półrocze wyszło około 1900 kwh (zima)
            • Gość: bietka Re: ile płacicie za prąd? IP: *.kosson.com 30.03.07, 21:34
              Mam jeszcze pytanie, czy rachunek o którym piszesz to faktyczne rozliczeni w/g
              licznika, czy prognoza na następny okres?

Jeśli w nowym miejscu mieszkacie od niedawna, prognozy energetyczne mogą być
              trochę nieadekwatne do rzeczywistości. Warto też zapisywac sobie stany licznika,
              aby kontrolować to co podaje ci elektrownia. Czasami niestety bywa i tak,że
              inkasent spisujący licznik, nie zastawszy właścicieli mieszkania, wpisuje jego
              stan wedle własnego widzimisię.
              • stalcia Re: ile płacicie za prąd? 02.04.07, 14:07
                jesli chodzi o liczbą kwh - wg rachunku 870 za 4 miesiące. zaznaczam: jest to
                rachunek za zużycie, o prognozie tu nie pisałam, bo to troszkę inna historia.
                z kalkulatora zużycia energii na stronie zakładu energetycznego wyszło mi, że
                powinniśmy zużywać ok 150kwH miesięcznie, z rachunku wynika, że zużyliśmy
                średnio 217,5kwH miesięcznie.
                ale to nic, odnalazłam protokół zdawczo-odbiorczy mieszkania i spisalismy tam
                stan licznika -granicę, do której za prąd płacą zbywcy i od której płacimy my.
                na fakturze ta liczba jest zupełnie inna, co więcej jest o jakieś 1000kwh
                większa niż mamy obecnie na liczniku, czyli po 4 miesiącach. dla mnie to
                ewidentna pomyłka. inkasent ma przyjść jeszcze raz - oby tym razem odczytał
                poprawnie...
      • tintin Re: ile płacicie za prąd? 03.04.07, 13:14
        Ja to mam prawdziwą zagadkę. Dostalem rachunek za prad za 2 miesiące - 2 tys
        złotych. Dotyczy nowo wybudowanego domu w którym nikt jeszcze nie mieszka. I tu
        mam zgryz. jakim cudem licznik wybil aż tyle? Dom a ogrzewanie elektryczne, ale
        poniewaz nie byl uzytkowany to włączone były tylko dwa grzejniki. Plus w
        weekendy kiedy przyjezdzalismy robic rozne prace, wiec palilo sie kilka żarówek
        i przez kilka noicy chodzilo kilka innych grzejnikow.
        No, jestem nieco przerazony
        • stalcia Re: ile płacicie za prąd? 03.04.07, 13:42
          wiesz, moje zgryzoty przy Twoich to drobiazg...
        • Gość: isztar.6 Re: ile płacicie za prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:04
          My też podczas wykańczania domu dogrzewaliśmy dom dwoma grzejnikami na prąd, z
          tym że nie przez cały czas rachunek 600zł. za dwa miesiące. W sumie patrząc na
          nasz rachunek to przy włączonych grzejnikach cały czas + jeszcze kilku
          grzejnikach włączonych czasami, taka kwota może być chyba realna
      • stalcia wyjaśniło się! 05.04.07, 11:37
        żeby może już zakończyć ten wątek jeszcze raz dziękuję za wszystkie Wasze
        posty. u mnie się wyjaśniło: pan z zakładu energetycznego zadzwonił, że
        inkasent potwierdził moją wersję na temat stanu licznika. policzyłam: przez 4
        miesiące zużyliśmy 320, a nie 870 kwh! w przeliczeniu na złotówki to byłabym
        ich jakieś 240 do tyłu. gdyby faktycznie to było nasze zużycie - no dobra,
        jakoś bym zdzierżyła, gdyby poprzednich właścicieli, może tez bym zdzierżyła, w
        końcu w porządku byli przy całej transakcji kupna-sprzedaży, ale za energię
        jeszcze przez nikogo nie zużytą płacić nie będę!!!
        ludzie, sprawdzajcie rachunki z licznikami! pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka