Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ciągły smród

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 09:50
    Mieszkam na przedmieściach dużego miasta , przez cały dzień z małymi
    przerwami z kilku kominów wydobywa się dym . Temperatura na zewnątrz dochodzi
    do 30 st. i nie można otworzyć okna , ciągle śmierdzi .
    CZy jest jakiś sposób na takich ludzi ?
    Obserwuj wątek
      • andrzej.sawa Re: Ciągły smród 26.05.07, 13:50
        Ochrona środowiska w gminie+ nadzór budowlany,bo może kominy nieodpowiedniej
        wysokości.
      • mynia_pynia Re: Ciągły smród 26.05.07, 22:40
        Są domy gdzie luzie nie używają kuchenek gazowych, elektrycznych, tylko palą w
        piecu węglowym.
        Np tak jest u mojej babci, mają płytę grzewczą - bardzo fajną, ale i tak babcia
        gotuje obiad na starym piecu opalanym drewnem.
        Nie ma w Polsce zakazu używania pieców na paliwo stałe do gotowania obiadów ;)
        • zoneo Re: Ciągły smród 26.05.07, 22:46
          Nie mów mi, że babcia gotuje latem na tym piecu ?/ ja bym wolał żyć na wodzie
          całe lato niż jeszcze dom dogrzewać takim piecem :)
      • Gość: ca Re: Ciągły smród IP: *.chello.pl 27.05.07, 09:36
        Ja mieszkam w kamienicy w Opolu. W klatce obok ktoś z mieszkańców spalał w
        piecu jakies gumy albo inne tworzywa sztuczne, a najprawdopodobniej gumową
        otulinę na kablach w celu odzysku metali. Smród był nie do pomyślenia ale w
        godzinach kiedy większość z nas pracuje. W końcu pięknego lipcowego dnia kiedy
        na dworze było 30 stopni zapaliła się sadza w kominie. Wtedy przestraszyłam się
        nie na żarty. Sytuację zgłosiłam w administracji Feroma, której pracownicy nie
        przyszli nawet zobaczeć co się dzieje a kominiarz oglądął kominy dopiero w
        listopadzie; w wydziale lokalowym miasta Opola, od nich dostałam notatkę, że
        palone jest w którymś z pieców niewłaściwym paliwem - i to wszystko;wreszcie do
        wiceprezydenta zajmującego się lokalami gminy p. Kowalskiego, który też w tej
        sprawie palcem nie kiwną. Tak więc jeżeli coś uda ci się załatwić w twojej
        miejscowości to gratuluję. Mnie pozostaje ubezpieczyć mieszkanie i modlić się,
        żebym w trakcie ewentualnego pożaru nie była obecna w domu
        • Gość: Sas Re: do ca IP: *.net81.citysat.com.pl 27.05.07, 10:04
          Wcale sie nie dziwie ,że urzędnicza hołota palcem nie kiwnęła. W naszym
          miescie tez pala wszystkim tylko nie węglem . Smród , smog, a ochrona
          środowiska , nadzór budowlany gdy zgłaszmy problem to wywija sie jakimiś
          bzdurnymi przepisami . W normalnym kraju - Niemczech / mam tam rodzine/, jeżeli
          ktos zapaliłby w piecu jakimś świństwem/ do świństwa zaliczaja tam tez węgiel/
          to przychodzi pan kominierz , robi wymaz z tresci komina i goścu dostaje kare.
          Inną sprawa jest tez to ,że jednym z pierwszych pociagnieć kupującego dom na
          rynku wtórnym jest opinia kominiarza / czym było palone w piecach/. Jezeli
          okaze sie ,że wymaz zawiera świństwa to dom jest praktycznie nie sprzedawalny.
          A w naszym cudnym kraju walcza ze wszystkim i wszystkimi -tylko nie z tym z
          czym nalezy. Sas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka