Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie?

06.06.07, 23:03
    Od pewnego czasu obserwuję rynek nieruchomości i ogarnia mnie rozpacz
    iprzerażenie. Co ten cholerny rząd wyprawia!Jak będzie za kilka lat wyglądał
    nasz kraj, gdy młodzież nam ucieknie.Dalej będą debatować o aborcji?Bo po co
    mają młodzi tu zostać?Chyba po to, żeby zamieszkać pod mostem.Moja córka
    zarabia 1600 zł(12 lat pracy i ukończone studia) i ostatnio szukała banku,
    który udzieliłby kredytu na własne M. Zaden bank nie udzieli kredytu w
    wysokości potrzebnej do kupna mieszkania.A swoją drogą ,skąd się biorą takie
    horrendalne ceny za m2,dlaczego działki są takie drogie? Dlaczego rząd
    obiecał młodym pomóc i nic nie zrobił w tej kwestii? Dlaczego nikt nie
    kontroluje rynku nieruchomości?Dlaczego media milczą w tej sprawie?Czy to ma
    byc ta Polska o którą walczyliśmy?Jeśli tak, to zaczynam namawiać moje
    dzieci , żeby natychmiast stąd uciekały. Są wykształcone, znają języki, więc
    na pewno jakiś kraj da im szansę. A patriotyzm niech zostawią Giertychowi i
    jego potomkom, bo chyba nie poprzestanie na tym jednym. Jeśli ktoś to
    przeczyta, to bardzo proszę, niech mi doradzi jak mam pomóc dzieciom , które
    ledwie wiążą koniec z końcem i nie mają gdzie mieszkać?Jak mają założyć
    rodziny?Chyba, że zamieszkaja na dworcu centralnym, albo zaczną kraść.Gdyby
    był mądry rząd to zamiast dopłat do oprocentowania, które nikomu żadnych
    korzyści nie przynoszą, wykupiłby
    tereny pod budowe i sprzedał młodym w przystępnej cenie, a oni sposobem
    gospodarczym wybudowaliby sobie domy.I na pewno m2 nie kosztowałby 9000 zł.
    Obserwuj wątek
      • Gość: sean Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 07.06.07, 07:29
        A może jeszcze dalej w socjalizm i niech rząd wykupi mieszkania a potem
        sprzedaje po "przystępnych cenach"? Nie zachowuj się jak jakiś związkowiec. Już
        i tak dopłacamy do wszystkiego z naszych podatków każdemu kto głośniej
        krzyknie, że mu źle. Problem jest złożony, ale w ten sposób się go nie
        rozwiąże. Co więcej, w takiej sytuacji, aby zdobyć pieniądze na ten
        filantropijny wykup trzebaby zwiększyć podatki, więc Twojej córce zostałoby
        jeszcze mniej z jej pensji, jasne?. Nie tędy droga. Jeśli na coś nalegać, to na
        natychmiastowe przyspieszenie realizacji planów zagospodarowania przestrzennego
        (2 albo 3letni okres czekania na WZ oraz pozwolenie na bud. oraz łapówki
        developerzy muszą sobie w cenę m wkalkulować), ułatwienia w zdobyciu pracy w PL
        dla obcokrajowców (trudno, ktoś musi w tym kraju pracować), przyspieszenie i
        okrojenie rozdętych do niemożliwości biurokratycznych procedur związanych z
        budowaniem oraz drastyczne zmniejszenie horrendalnych podatków. Przykład:
        dzięki radosnej twórczości naszych zlodziei na Wiejskiej całkiem możliwe, że
        już niedługo sprzedaż działki będzie objęta w sumie około 44% podatkiem, co
        oczywiście sprzedający wliczą sobie w "koszty" i sprawi, że będą one jeszcze
        droższe. Poradziłbym też Twojej córce rozglądnięcie się za lepszą pracą. Bo
        powoli coraz łatwiej dobrą robotę znaleźć.
        • Gość: pikuś zPRT Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 07.06.07, 09:16
          Państeo powinno czywiscie wykupić wszystkei lokale poniżej 70 m2 i przydzielać
          je potrzebującym , może przodownikom pracy ? To vhyba niezły pomysł/
          Powinno się ustawowo (brawo PIS !) powsadzać develepoerów do więżień - tu liczę
          na posła Cymańskeigo - to skarbnica tak genialnych mysli.
          KAZDY powinień składać oświadczenie co roku co zarabia więcej niz 1200 zł.
          Ucziwy człek wiecej nei zarabia, a nawet to by się sprawdziło. A w ogóle to
          skad pomysł aby budownictwa nie kontrolowało państwo ? Balcerowicza Wam mało
          czy co ? To absurd
          Ludzie nie dajmuy się !
          Państwo mogłoby dopłacać do czynszów do mieszkań do 120m2 - bo na taki stać
          przeciętnego człowieka, jak większe to znaczy żę kradł.
          Tanie budownictwo - państeo powinno budować osiedła małych domków (do 300 m2)
          zamiast obleśnych bloków, pieniezy jest w budżecie dosć, wystarczy obciążyc
          banki i złodziejskeie fundusze emerytlane, to nasze pieniądze i warto z nich
          korzystać .
      • Gość: bietka Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.kosson.com 07.06.07, 10:31
        Błędem jest założenie,że każdy musi mieć mieszkanie na własność!!
        Obecna sytuacja prawna tycząca wynajmu i nadmiernej ochrony lokatora skutkuje
        kosmicznymi cenami najmu i niską podażą lokali pod wynajem. Właściciele lokali
        ponoszą duże ryzyko decydując się wynająć własne M obcej osobie. Wysokie ryzyko
        rodzi również wysokie ceny.
        Najwyższa pora zmienić prawo, czyniące z lokatora nieusuwalną świętą krowę.
        Wynajem to najprostsza i najłatwiejsza droga do samodzielnego mieszkania .
      • janu5 dana515 ma racje 07.06.07, 18:31
        przynajmniej w jednym:
        >Gdyby
        > był mądry rząd to zamiast dopłat do oprocentowania, które nikomu żadnych
        > korzyści nie przynoszą,
        Rzeczywiście przeznaczanie kasy na dopłaty do odsetek tak naprawdę pozwoliło
        zwiekszyć zyski bankom i pozwoliło wywindować deweloperom ceny na jeszcze
        większy poziom. innymi słowy skierowano pomoc do zwiększenia popytu zamiast
        pomysleć i zwiekszyc podaż.
        >wykupiłby
        > tereny pod budowe i sprzedał młodym w przystępnej cenie, a oni sposobem
        > gospodarczym wybudowaliby sobie domy.I na pewno m2 nie kosztowałby 9000 zł.

To jest juz jakis pomysł choć jak ktoś tu zauważył niekoniecznie demokratyczny.
        Z całego społeczeństwa wybiera się okresloną grupe w domysle młodych i
        uprzywilejowuje. Ale rzeczywiście moznaby jakiekolwiek srodki zamiast na dopłaty
        bankom przeznaczy7ć na:
        1. Uchwalenie planów zagospodarowania przestrzennego.
        2. Wykonanie uzbrojenia terenu.
        Co do pomocy młodym to ja bym też nie protestował bo cały rozwój cywilizacji
        polega własnie na bezinteresownym wychowywaniu dzieci , kt ore czasami nigdy
        wychowującym bezposrednio nie odpłacą tylko następnemu pokoleniu. Skoro szkoly
        sa bezpłatne nie widzę nic zdrożnego w przekazywaniu młodym działek na
        preferencyjnych warunkach. Skoro jako społeczeństwo godzimy się na becikowe ( w
        Niemczech wynosi ono nawet 20 000 euro) to dlaczego nie mielibysmy pomagać
        młodym w uzyskaniu pierwszego lokum tymbardziej ,że mamy to zapisane w konstytucji.
        proponuje ,że każda para ( płci przeciwnej) która po raz pierwszy wchodzi w
        związek małżeński ( żadne z nich wcześniej nie było w związku małżeńskim)ma
        mozliwośc nabycia działki budowlanej od Pąństwa na preferencyjnych warunkach.
        • Gość: hubymac Nie ma racji IP: *.winn.cable.ntl.com 07.06.07, 20:41
          Przestancie jeczec, jakbyscie byli uwiazani do koryta. Ja tak samo zarabialem
          1000zl w....radiu gdzie kazdy myslal ze mam kokosy. Wkurzylo mnie to i
          wyjechalem 4 lata temu do usa, pozniej do uk, kupilem sporo ziemi, sprzedaje
          dzialki teraz i moge wybudowac sie za gotowke. Inaczej tez bym siedzial i
          majaczyl. Lapy zakasac i szukac pieniadza! Jest masa mozliwosc ale niestety
          zagranica. Ale skoro piszesz ze znaja jezyki to znaczy ze nie maja przeboju w
          sobie nic!
        • Gość: sean Re: dana515 ma racje IP: *.chello.pl 07.06.07, 21:49
          W konstytycji mamy też podobno wpisaną równość wobec prawa, a tu co dzień się
          okazuje, że a to rolnik a to górnik, a to znowuż teraz według niektórych z Was
          młodzi bez mieszkań są od wszystkich innych "równiejsi" i coś mają za darmo
          dostawać, dlatego że nie mają. A przypatrz się na co dzień, jak wygląda system
          takiej redystrybucji "w praniu" - spójrz na szpitale, na szkoły, na które się
          powołujesz, na stan rolnictwa w które rocznie idą miliardy i wyciągnij wnioski.
          Już widzę "oczyma duszy" te gigantyczne machloje i afery na wysokich
          szczeblach... Zgadzam się wyłącznie na płacenie z moich podatków na plany
          zagospodarowania, bo tylko one oraz mądra polityka podatkowa mogą uzdrowić
          sytuację.

----------------------
          krakopolis.pl - Kraków re-loaded
          • janu5 Witness 10.06.07, 21:14
            Taki film z redfordem kiedyś widziałem . Akcja toczy się głownie we wsi amiszów.
            Amisze od lat niezmieniają swoich praw bo osiągnęli pewną doskonałość. Tam jest
            scena slubu młodych amiszów. Zaraz po weselu cała wioska przychodzi i buduje
            młodym dom . trwa to pare dni. To jest jedna z mądrości tej społeczności. Ktoś
            powie ,że amisze to wsteczniactwo i wybryk natury. prosze państwa amisze to taka
            enklawa w najbardziej rozwiniętym państwie świata USA. Dodajmy ekologiczna
            enklawa i właśnie dzieki tej ekologi amisze nagle zarabiają na zdrowej żywności
            masę pieniędzy z którymi nie bardzo wiedzą co zrobić bo praktycznie mogą się bez
            nich obyć i co robią , wykupują ziemię od USA. Prymitywna (zdawałoby się )
            społecznośc amiszów wykupuje najbardziej rozwinięte państwo świata. Może więć
            warto czegoś się od nich uczyć . Może ekologi, a może harmoni i pomocy młodym
            małżeństwom.
            Rozumowanie.
            Czysty komunizm jest zły . Czysty komunizm = nie ma własności indywidualnej
            wszystko jest społeczne.
            Czysty kapitalizm jest zły. Czysty kapitalizm=nie ma własności społecznej
            komunalnej wszystko jest w rękach prywatnych. Np każdy chodnik ma swojego
            właściciela jak chcesz przejść uiszczasz myto. NIe ma wspólnej policji wojska
            sądownictwa szkolnictwa itp. Piekło i głupota podonie jak w komuniźmie.
            Optimum jest gdzieś niekoniecznie po srodku ale pomiędzy.
            Ile w państwie ma byc komuny a ile kapitalizmu - własności prywatnej.
            Gdyby nie było własności komunalnej niepotrzebne byłyby podatki ale one są i
            trzeba na coś przeznaczać .
            przeznaczamy je na policje drogi sądy, szkolnictwo. Nie widzę powodów dla
            których nie mozna by przeznaczyć na mieszkaniowy start dla młodych małżeństw.
            Naprawdę wiele państwowej kasy się marnuje. Dopłata do kredytów to zmarnowane
            pieniądze . Dopłata do uzbrojenia terenu to już lepiej.
      • andrzej.sawa Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 08.06.07, 01:12
        Mądry rząd,to taki co nie wtrąca się do gospodarki i nie rozdaje pomocy
        socjalnej.Skończcie z socjalistycznymi żartami.
        • Gość: dr inż betoniarz [...] IP: *.chello.pl 08.06.07, 23:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • andrzej.sawa Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 09.06.07, 10:36
            Ty jesteś inżynier?I tak bez sensu piszesz?A może jesteś po prostu blondynka?
      • Gość: Info Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:21
        Niech wynajmuje.
      • Gość: ja Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:32
        > Od pewnego czasu obserwuję rynek nieruchomości i ogarnia mnie rozpacz
        > iprzerażenie. Co ten cholerny rząd wyprawia!Jak będzie za kilka lat wyglądał
        > nasz kraj, gdy młodzież nam ucieknie.Dalej będą debatować o aborcji?Bo po co
        > mają młodzi tu zostać?Chyba po to, żeby zamieszkać pod mostem.Moja córka
        > zarabia 1600 zł(12 lat pracy i ukończone studia) i ostatnio szukała banku,
        > który udzieliłby kredytu na własne M. Zaden bank nie udzieli kredytu w
        > wysokości potrzebnej do kupna mieszkania.A swoją drogą ,skąd się biorą takie
        > horrendalne ceny za m2,dlaczego działki są takie drogie? Dlaczego rząd
        > obiecał młodym pomóc i nic nie zrobił w tej kwestii? Dlaczego nikt nie
        > kontroluje rynku nieruchomości?Dlaczego media milczą w tej sprawie?Czy to ma
        > byc ta Polska o którą walczyliśmy?

bieda jest dziedziczna
        piep...sz o państwie które ma kontrolować ceny mieszkan, a po co?
        jest wolny rynek - podaż/popyt
        dlaczego twoja córka mało zarabia? i nie ma na mieszkanie?
        a ty czego się dorobiłaś?
        i nie mów że nie mogłaś bo byłaś biedna, że się nie dało
        tysiące ludzi żyło za komuny byle jak, nie myśląc p przyszłości
        znam dziesiątki rodzin, uczciwych które za komuny potrafiły zbudować sobie dom
        (budowali 10-15 lat), kupić działkę z myślą o dzieciach, odłożyć im coś na
        przyszłość
        ale więszkość miała to gdzieś, albo była strachliwa, mało ambitna
        to wszystko przekazali dzieciom
        i dziś potomkowie tych nieruchawych, mało ambitnych domagają sie za darmo
        mieszkań, pracy itp...
        otóż nie, trzeba zakasać rękawy i wziąć się do roboty by sobie pozwolić na
        mieszkanie za 9tys/m2
        córka ma pracę za 1600/m-c to moze rozglądnie się za lepszą,znacznie lepiej płatną
        własnie teraz gdy pracuje jest na to najlepsza pora, ale ona zapewno po tobie
        odziedziczyła brak ambicji
        lepsza praca sama jej nie znajdzie
        kiedy w końcu ludzie zrozumieją że nie dyplom ale przebojowość i zaradność to
        droga do sukcesu
        • Gość: Karolina Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 09.06.07, 15:56
          A może nie każdy jest przebojowy?
          A może niektórze chcą za uczciwą pracę godnie zarabiać?
          Nie przyszło Ci to do głowy. A ocenianie kogos nie znając go..
          • trypel Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 09.06.07, 16:44
            Gość portalu: Karolina napisał(a):

> A może nie każdy jest przebojowy?
            i nie każdy musi mieć własne mieszkanie...
          • andrzej.sawa Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 11.06.07, 03:34

Wszystko jest towarem,w ten lub inny sposób.
        • dana515 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 10.06.07, 18:10
          Dzięki, że podjeliście temat. Znaczy to , że problem jest.A co do mnie i braku
          mojej zaradności to chyba niezbyt uważnie czytasz. Aby zapobiec takiej sytuacji
          założyłam dzieciom polisy w PZU i przez 18 lat płaciłam 1/2mojej pensji.Aż
          nagle zapanowała demokracja i co niektórzy zarobili fortuny , a moje pieniądze
          powędrowały na Jersej i pewnie do Szwajcarii. A dzisiaj służą do wypłaty
          horrendalnych nagród dla szefów PZU.Moje dzieci dostały wypłatę około 180 zł.A
          za komuny też ciężko pracowałam i mam dom, że oko by ci zbielało, lecz mogę go
          zostawić jednemu dziecku . A co z resztą tych okradzionych? A co do lepszej
          pracy, to wyobraż sobie ,że jej u nas nie ma. I nie każdy musi mieć
          przebojowość, która niestety kojarzy mi się w polskich warunkach ze
          złodziejstwem.Wydaje mi się, że masz za mało lat i za mało wiedzy na temat
          życia, bo powtarzasz stereotypy za mediami,. a nie starasz się zrozumieć
          problem. Zarzucasz mi nieuczciwość? Pytam na jakiej podstawie? A co do
          przyszłości moich dzieci, to inwestowałam w ich naukę, bo naiwna sądziłam, że
          bedziemy teraz żyć w normalnym, demokratycznym kraju, w którym uczciwą pracą
          będzie można się czegoś dorobić i godnie żyć.(Nie za darmo!)Ktoś inny pisze, że
          wyjechał do stanów , zarobił i wrócił.Ha,ha, ha- czy aby przemyślał to co
          napisał? Życzę Wam wszystkim, żeby za kilka lub kilkanaście lat, gdy będziecie
          u kresu życia(a nadejdzie to szybciej niż myślicie i się spodziewacie) nie
          spotkał was taki dylemat.
          • Gość: roberto Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:09
            Jesteś człowiekiem z innej epoki. Tobie zawsze przebojowość będzie się
            kojarzyła ze złodziejstwem a uczciwą pracą do niczego się nie dojdzie.To Ty
            myślisz stereotypami. Jeśli u Was nie ma pracy, to niech dzieci ruszą d. i
            pojadą tam, gdzie jest. Jeśli pokończyły studia, które nie są nic warte, to
            niech zrobią nowe. Ja przez rok pracowałem w szkole, bo mam takie akurat
            wykształcenie, że tam znalazłem prace najszybciej. Ale jak zobaczyłem ile
            zarabiam, to rzuciłem już po roku, bo wiedziałem, że tam żebym sie nawet
            zaharował, to do niczego nie dojdę. Początki były ciężkie, ale mi sie powiodło.
            Inni zostali w szkole, dalej tam pracują za grosze i narzekają, że ich
            okradziono, że co za rząd, co za demokracja, że im sie należy...
            Ty masz nastawienie jak za komuny, dyrdymały że uczciwą pracą do niczego dzieci
            nie mogą dojść, tylko mnie śmieszą i nie rozumiem co ma do tego demokratyczny
            kraj. I takie tam pierdoły, że my u kresu życia... my nie czekamy ani na kres
            ani na to, że ktoś nam coś zapewni i taki dylemat nas nie spotka, no może jakiś
            nieudaczników, ale oni nie powinni wymagać, powinni zaakceptować, że skoro
            brakło im w życiu odwagi, przebojowości, to i żyją marnie. Taki lajf!
            • dana515 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 11.06.07, 19:58
              Roberto!Tak, jestem człowiekiem z innej epoki, bo w przeciwieństwie do was
              młodych miałam i mam jakieś ideały.Czytając wasze listy odnoszę wrażenie, że
              tylko mamona i mamona.I bardzo bym prosiła, czytajcie uważnie to co piszę.Ani
              jednym słowem nie napisałam o tym , że państwo powinno coś dać. Ale to państwo
              właśnie winno tak skonstruować prawo, które zapewni obywatelom godziwy zarobek
              za uczciwą pracę.Inaczej po co nam instytucja państwa. Chyba po to, by różne
              oszołomy fundowały sobie za nasze pieniądze niebotyczne nagrody. I nie
              wysyłajcie moich dzieci za granicę, bo są Polakami i tu jest ich miejsce. Czy
              chcę tak dużo? Chcę tylko takiej pensji, która pozwoli wziąć kredyt na
              mieszkanie. A z ciebie Roberto marny byłby nauczyciel i chyba dobrze, że
              odszedłeś.Lepiej realizuj się gdzie indziej, bo biedne byłyby te dzieci, które
              dostałyby takiego belfra.I dobrze zapamiętaj to, co Ci napisałam, bo
              zapewniam , że na tym znam się doskonale.Pozdrowienia od Dany z innej epoki.
          • Gość: sean Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 11.06.07, 07:28
            Dano, ja też osobiście nie lubię, jak ktoś zaczyna udowaniać że wszyscy powinni
            byc przebojowi itp. Bo nie wszyscy są identyczni. Ale tu nawet nie o to chodzi.
            Bardziej o realne nastawienie do życia: coś mi nie pasuje? Praca? Zarobki?
            Szef? To robię wszystko żeby ten stan rzeczy zmienić. Ale mam w sobie na tyle
            własnej godności, że działam we własnym zakresie i na własny rachunek. Nie
            żebrzę u niczyjej klamki, żeby mi dano coś za darmo. Dla mnie też rodzice przez
            kilkanaście lat odkładali pieniądze na książeczce mieszkaniowej; i też zostało
            tam obecnie parę groszy. Mam prawo winić cały świat, ale co mi to da?

-------------------------------
            krakopolis.pl - Kraków re-loaded
            • dana515 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 11.06.07, 20:36
              Seanie!Nie chodzi o to, żeby żyć w nienawiści, raczej o to, żebyśmy pisali ,
              pisali i pisali, i może wreszcie te pseudo-elity zaczną się nas bać, i będą tak
              rządzić, że nareszcie poczujemy się panami we własnym domu, bo jak dotąd to
              stoimy za drzwiami.Czy Niemiec, Francuz lub ...... etc musi wyjechać na saksy,
              żeby dorobić do głodowej emerytury?Resztę dopowiedz sam! Na marginesie, nigdy
              nikogo o nic nie prosiłam, a pieniądze w PZU były moje i po prostu mi je
              ukradziono. Pozdrawiam Dana
              • Gość: sean Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 12.06.07, 06:36
                Na początku pocieszenie: olej tych, którzy nie potrafią dyskutować - nawet im
                nie odpowiadaj, bo nie ma sensu. Oni mają po 12-13 lat i przyjemność czerpią z
                trollowania na forach.

Dalej: To co piszesz to zupełnie inna sprawa. Żeby elity zaczęły się bać
                musimy: działać w sposób zorganizowany (jeśli interesuje Cię opiniowanie
                działań urzędników krakowskich, zapraszam na adres podany poniżej); Dwa:
                dokonywać mądrych wyborów. Jeśli przez 17 lat z okładem Polacy kontrolowani
                przez ogłupiające "media" ciągle głosują NA TYCH SAMYCH LUDZI, to jak ma tu być
                inaczej? Na jakiej podstawie spodziewamy się zmiany polityki podatkowej,
                mieszkalnej, socjalnej? No, przecież to jakaś paranoja...
              • Gość: sean Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.chello.pl 12.06.07, 06:36
                zapomniałem podać adresu

---------------------
                krakopolis.pl
              • andrzej.sawa Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 12.06.07, 06:57

Pieniądze wpłacane w latach 70 i 80 znikły jak komuna,która je zmarnowała.I tyle.
          • Gość: A Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: 205.223.239.* 11.06.07, 17:28
            No popatrz, Ty masz dom, ze by nam oko zbielalo i narzekasz jak zle jest
            dzieciom. A moi rodzice nie dorobili sie nigdy nawet wlasnego mieszkania, cale
            zycie w komunalnym. Jakos ten fakt nie przeszkodzil mi ustawic sie w zyciu, w
            sensie pozytywnym i nie musialam liczyc na rodzicow finansowo. Dali mi
            wyksztalcenie i to wystarczy. A utozsamianie przebojowosci i zaradnosci ze
            zlodziejstwem jest zenujace.

Nie kazdy musi byc przebojowi i nie kazdy musi miec mieszkanie. Myslisz, ze w
            innych krajach wszyscy maja mieszkania, panstwo rozdaje je na prawo i lewo i
            reguluje ceny na rynku?
            Skoro corka jest tak dobrze wyksztalcona, to niech skorzysta z tego i zmieni
            prace. Nie ma pracy w jednym miescie, to niech przeniesie sie do drugiego.
            • dana515 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 11.06.07, 20:21
              Cieszę się, że Ci się powiodło, mimo , że rodzicom nie wyszło.Tylko proszę nie
              pisz, że państwo to lub tamto.PO to do licha płacimy najwyższe w Europie
              podatki, żeby to państwo tak konstruowało prawo,żeby nikt zwykłego obywatela
              nie okradał w świetle prawa właśnie.A przenieść się nie jest łatwo, gdy się ma
              dzieci. Ciekawa jestem czy wiesz ile zarabia urzędnik w Warszawie?A ile
              kosztuje wynajem ?Moi drodzy oponenci, ja nie chcę niczego od nikogo. Chcę
              tylko mądrych uregulowań pozwalających na godne życie. Chyba po 17 latach
              transformacji należy się to nam.I wiem, że Wy myślicie podobnie, tylko polska
              dusza nie pozwala Wam się przyznać do tego. Pozdrawiam Dana
              • Gość: A Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: 78.32.65.* 11.06.07, 21:42
                Zauwazylam, ze ostatnio kluczowe zwroty na wszystkich forach to "godne zycie" i
                "godne zarobki". A wczesniej to zycie nie bylo godne w Polsce?

Wiem ile zarabia lekarz w panstwowej sluzbie zdrowia po 40 latach pracy. Nie
                musze wiedziec ile zarabia urzednik, ale przypuszam, ze lepiej niz lekarz.

Podatki w Polsce nie sa najwyzsze. Poslugujesz sie samymi sloganami.
              • Gość: siwy Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.eranet.pl 13.06.07, 20:31
                Nie płacimy najwyższych podatków w Europie. najnizszych też nie...A co się z
                tymi podatkami dzieje, jakiej jakosci jest stanowione prawo to trzeba by zapytać
                pana premiera K. oraz przystawki, które rozdaja kasę na prawo i lewo, a ...
                poparcie im nie spada.
                ja jednak-z całym szacunkiem podpisze sie pod stwierdzeniami poprzedników. Nikt
                nigdy nie da Ci niczego za darmo. To już przerabialismy, skutki widać do tej
                pory. Od narzekania na pensje urzędnika, dzieci itp. też nic poza wrzodami nie
                przybędzie. Moze lepiej wziąć sprawy w swoje ręce i nic od nikogo nie oczekiwać.
                Nikt nie musi byc całe zycie urzędnikiem, to kiepski pomysł na karierę. moze
                lepiej wziąć poniedziałkową GW, poszperać w internecie, poszkolić się i zmieniac
                pracę? Na taką która spokojnie pozwoli na kredyt? A w Warszawie nie jest to
                jakimś szczególnym problemem. Przepraszam, ze tak to ujmę ale najczęściej (nie
                zawsze) kiepsko jest takim osobom, które mają wpojoną bezradność i brak
                minimalnej odwagi do zmian. Bedą narzekać i narzekać ale nie zrobią nawet
                malutkiego ktoczku naprzód. Życzę powodzenia
          • Gość: ja Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:01
            Mylisz zaradność ze złodziejstwem.
            Moi rodzice byli dokładnie tacy sami.
            Trzymali się swojej pracy na poczatku lat 90-tych aż ją stracili wraz z
            zamknięciem/likwidacją firm gdzie pracowali.
            Nagle w takiej sytuacji bez pracy znalazło się kilkanaście rodzin w mojej okolicy.
            Tylko 2 czy 3 rodziny postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce.
            Dziś moi rodzice zarabiają kilkanaście tysięcy na miesiac, nikogo przy tym nie
            okradając, ciężko na to pracowali.
            Za komuny niczego sie nie dorobili, ani domu, ani mieszkania, ani nawet samochodu.
            A mój sąsiad z dołu, kupił łóżko polowe i zaczął handlować na ulicy (to było ~15
            lat temu), po 2 latach dorobił się małego sklepiku, po kolejnych 3 miał już
            hurtownię.
            Dziś ma sieć hurtowni(i ogromny dom).
            Pozostałe rodziny żyją z zasiłków, załatwianych rent itp.
            Te kilka osób które się dorobiły chciały tym pozostałym pomóc, zatrudnić ich, u
            siebie albo w jakiejś zaprzyjaźnionej firmie.
            Gdzie tam, pracować im się nie chce u "złodziei"(tak polska mentalność,że ten
            kto zarabia dobrze to koniecznie złodziej).

Tylko kto tu jest złodziejem?
            Moi rodzice pracujący kilka lat po 14 godzin na dobę(łącznie z sobotami i
            niedzielami), sąsid który przez 2 lata w deszczu, upale, mrozie, sprzedawał
            towar z ulicy czy ci którzy pozałatwiali sobie renty?
            • andrzej.sawa Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 15.06.07, 00:45
              Niestety niektórzy dalej myślą po bolszewicku,zamiast myśleć o pracy.
      • Gość: januszek Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 18:18
        Najłatwiej o mieszkanie w Norwegii i w Anglii, he,he . . .
        • Gość: hubymac Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.winn.cable.ntl.com 11.06.07, 19:52
          WIESZ CO TY CALA DANO....Zanujaca jestes jak ten caly rzad... Wyjechalem do
          stanow, wrocilem i co niby? Czy przemyslalem co pisze? Tak i jedno i drugie.
          Dzieki temu teraz zyje bez stresu a nie na kredycie.
          O jakims domu swoim piszesz od ktorego oko bieleje... Boze kochany, pewnie
          postawilas tego klocka 20 lat temu i rzeczywiscie oewnie Gierkowi oko by
          wyplynelo. Wychodzi ze ty ustawiona jestes jak cholera....
          Wracaj do garow - moja rada
          • dana515 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 11.06.07, 20:05
            Widać, że byłeś za granicą zamiast chodzić do szkoły. I myślę, że niewiele
            pomogą Ci te zarobione na szorowaniu kibli pieniądze.NIe miałam zamiaru
            pogardzać Tobą, ale to Ty zacząłeś(aś) mnie obrażać i mój dorobek.
            • Gość: A Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: 78.32.65.* 11.06.07, 21:42
              Skoro masz taki wspanialy dorobek to podziel sie z dziecmi.
      • Gość: roberto BABA jest durnowata, dajcie spokój!!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:15
        • Gość: dana Re: BABA jest durnowata, dajcie spokój!!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:30
          Czyli miałam rację!!!!! Ha, ha, ha !!!!!!
          • Gość: danka Re: BABA jest durnowata, dajcie spokój!!! n/t IP: *.chello.pl 12.06.07, 23:40

Roberto!Tak, jestem człowiekiem z innej epoki, bo w przeciwieństwie do was
            młodych miałam i mam jakieś ideały.Czytając

TWOIMI IDEAŁAMI DO DUPY BYM SE NIE PODTARŁ.
            przez takie klempy wypięte mamy kaczki i leppera, debili u stery,
            godną to moesz mieć kulkę w durny roszczeniwy łeb.

• Gość: A Re: BABA jest durnowata, dajcie spokój!!! n/t IP: 205.223.239.* 13.06.07, 10:20
              Hm... smiem podejrzewac, ze akurat ich elektorat pochodzil z innej epoki, tej
              poprzedniej, ktora lubi duzo dostawac z budzetu panstwa i lubi jak panstwo ich
              ustawi.

Mlodzi ludzie tez maja swoje idealy i nie widze tu zadnego konfliktu z tym, by
              zadbac o siebie samemu, a nie oczekiwac, ze ktos Ci cos da.
              • Gość: szukajcie a znajdz Pracujcie we Francji , mieszkanie za darmo !!! IP: *.aster.pl 14.06.07, 02:25
                Ludzie pozbywajcie się mieszkań i nie napędzajcie sztucznie dmuchanego balonu z którego zleci powietrze albo pęknie . Na rynku widać że spadły ceny mieszkań bo nikogo na zakup nie stać . A ci których stać kombinują i budują dom za pół ceny mieszkania .

Mieszkania za darmo można dostać na Ukrainie - mówie serio , był reportaż w jednym z miast i poprostu można było sobie wziąźć puste mieszkanie i zamieszkać.
                Oczywiście później zgłosić w urzędzie kto tam zamieszkał.
                Również we Francji dają mieszkania za darmo więc po co wy je chcecie kupić , wyjedzcie do Francji i zacznijcie tam pracować. Uczyli się , uczyli i nie mieli czasu gazety o tym przeczytać
                Coś mi się wydaje że w Polsce ceny mocno spadną bo szacuje się przewartościowanie cen mieszkań na około 40 % .

Ostatnio rodzina kupiła mieszkanie , musiały 4 osoby poręczyć w banku kredyt , dlatego następnych mieszkań przez następnych 30 lat nie kupimy. Ci co mieli to już kupili , reszty nie stać . Balon pęknie na bank. Na co komu takie klitki . Ceny jak widać spadają i wszystko wskazuje że będą spadać bo nawet wypłaty nie bardzo chcą rosnąć. Nie kupie tego betonowego bubla nawet mając do tego zdolności finansowe bo czuje że będą nadal spadać ceny przewartościowanych mieszkań. Może zaczne uczyć się języka i wyjade do Francji .

• Gość: al Re: Pracujcie we Francji , mieszkanie za darmo !! IP: *.chello.pl 15.06.07, 00:24
                  Również we Francji dają mieszkania za darmo

Jedyny balon jaki pęknie to Twój syfiasty łeb
                  • andrzej.sawa Re: Pracujcie we Francji , mieszkanie za darmo !! 15.06.07, 00:43
                    Dokładniej - mają dawać.Kretyństwo kompletne,prawie komuna.
                • Gość: Piąty Bealtles Re: Pracujcie we Francji , mieszkanie za darmo !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:44
                  Gość portalu: szukajcie a znajdz napisał(a):
                  > Mieszkania za darmo można dostać na Ukrainie - mówie serio , był reportaż w
                  jednym z miast i poprostu można było sobie wziąźć puste mieszkanie i zamieszkać.

Masz całkowitą rację - na północny Ukrainy jest nawet całe kilkusettysięczne
                  miasteczko na pięknym jeziorem w którym każde mieszkanie jest do wzięcia,
                  zapomniałem tylko jak się nazywa: Czarnocin albo Wszędobyl... w każdym razie
                  jakoś tak podobnie....
                • Gość: jacek2 Re: Pracujcie we Francji , mieszkanie za darmo !! IP: *.w83-199.abo.wanadoo.fr 15.06.07, 17:57
                  Gdzies ty widzial mieszkania za darmo we Francji ??!!
      • Gość: dusia Co to znaczy "zdobyć" mieszkanie? KUPIĆ po prostu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:30
        Jeśli ty masz dom to niech weźmie kredyt pod twój dom, wtedy KUPI jakieś lokum.
        • Gość: spekulant przegra? Re: Co to znaczy "zdobyć" mieszkanie? KUPIĆ po pr IP: *.aster.pl 16.06.07, 12:29
          Po co w Polsce przez całe życie harować i spłacać kredyt mieszkaniowy skoro we Francji można za darmo dostać mieszkanie. Wystarczy nauczyć się języka francuskiego i znaleźć pracę co chyba nie jest takie trudne.
          Macie niedowiarki i sobie poczytajcie .
          www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/kazdy;francuz;ma;prawo;do;mieszkania,55,0,226103.html
          I z Ukrainą też jest prawda i nie w jakimś Czarnobylu hehe
          W małych miejscowościach ale myśle że Ukraina was mało interesuje chyba że znacie język Rosyjski , korupcja jest duża więc wybierzecie zachód europy.
          Jak widzicie w Szkocji jest podobny zapis.
          W Niemczech w niektórych regionach przygranicznych również można dostać darmowe mieszkanie - dlaczego więc siedzicie w Polsce ?
          Spekulanci mogą mieć kłopoty ze sprzedażą mieszkań , a nawet zwykli obywatele.
          Mam jeszcze więcej powodów żeby sądzić że ceny mieszkań spadną :)
          Śmiać mi się chce że niektórzy pokupowali rudery , byle tylko coś mieć haha
          Co poniektórzy nawet na remont sobie nie mogą pozwolić bo kredyty spłacają i w ten sposób mieszkają w chlewie. Przecież najważniejszy jest patriotyzm , chociaż jesteśmy w UE i podobno miało nie być granic. Głupi zawsze sobie narobi problemów a cwaniak 2 razy na nim zarobi .
          Nie dajcie się wciągnąć w pułapke kredytową zastawianą przez banki.

• dziaadek Re: Co to znaczy "zdobyć" mieszkanie? KUPIĆ po pr 16.06.07, 18:29

Gość portalu: spekulant przegra? napisał(a):

Po co w Polsce przez całe życie harować i spłacać kredyt mieszkaniowy skoro we
            > Francji można za darmo dostać mieszkanie. Wystarczy nauczyć się języka
            francusk
            > iego i znaleźć pracę co chyba nie jest takie trudne.

Tu chodzi o prawo do mieszkania za oplata a nie mieszkania za darmo.. Gdzie ty
            to wyczytales ?
            • Gość: campi Re: Co to znaczy "zdobyć" mieszkanie? KUPIĆ po pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:52
              Dana - a dlaczego niby to Ty masz zapewniać przyszłość i majątek swoim
              dzieciom...? Wykszałciłaś je, wychowałaś, nakarsmiłaś - teraz czas na nich
              samych. Co zapracują - to zbiorą. Tego naprawdę nie da się oszukać.
              Możesz czasami w czymś pomóc, ale żeby za nich wszystko odwalać...? No
              przepraszam, ale to dzięki właśnie takim postawom wyrastają nam ostatnio
              pokolenia młodych ludzi ze wszystkimi lewymi kończynami: podajcie mi wszystko
              na starcie to wtedy ja wam pokażę! A dalij jazda - z całym szacunkiem. Jeśli
              sami nie zapracują, nic w życiu już ich nie ucieszy.
      • jancio.wodnik Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 18.06.07, 17:27
        Niech sobie córunia znajdzie lepszą pracę, zamiast biadolić.
        • Gość: sas Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: 83.238.15.* 19.06.07, 14:01
          Al ściągaj gacie , wypnij dupsko !
          • Gość: Paulina Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 13:41
            Jacy Wy wszyscy jesteście mądrzy, a nikt nie dał jakieś rady tylko
            wyszydzacie i ktytykujecie innych. Od 2 lat jestem mężatką i staramy
            się z mężem znaleźć w końcu jakiś swój kąt (obecnie mieszkam z
            teściam). Niestety w Polsce osoby które nie mają średnie zarobki
            mają najgorzej. Dlaczego?? Dlatego że biednym pomaga Urząd miasta
            (przynajmniej tak jest u nas) dostaja mieszkania socjalne. Bogatych
            stać na zakup własnego. A my zbytnio nigdzie się nie kwalifikujemy.
            Nasze zarobki netto nie przekraczają 3000zł i na socjalne to jest za
            dużo a wysokość kredytu jaki dostaniemy wystarczy na małą kawalerkę.
            Staramy się tez o mieszkanie ze spółdzielni ale tam panują inne
            prawa :D kto da więcej łapówki. Za granice do pracy nie mam zamiaru
            wyjeżdzać bo jestem bardzo przywiązana emocjonalnie do rodziny i nie
            wyobrażam sobie życia z dala od nich.
            Zgadzam się z Danką iż nasze Drogie Państwo powinno wymyślić jakiś
            sposób aby pomóc w zdobyciu mieszkania. I proszę bez komentarzy że
            mamy zmienić pracę na lepsze, bo wierzcie mi gdybym wiedziała gdzie
            można zarobić więcej niż 1500zł na rękę to na pewno bym tam poszła.
            Pracuje w miejscu, gdzie znajduje się przynajmniej z 50 firm i
            wierzcie mi zarobki nie różnią się zbytnio od siebie.
            Pozdarwiam
            • Gość: Majka Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: *.eranet.pl 20.08.07, 23:54
              a ja sie nie zgadzam, że PAŃSTWO ma pomóc.
              Bo pomoc PAŃSTWA, to pomoc podatników.
              Ciężko pracuję, bardzo ciężko i choć osiągam dochody, to nie po to
              płacę podatki, aby innym podatnikom coś DAĆ za darmo.

• Gość: K Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie IP: 57.66.193.* 23.08.07, 12:46
              To zmień miasto na inne tam gdzie taniej kupisz mieszkanie jest możliwość
              dostania pracy i otrzymania kredytu.
              Na państwo nie licz.
              Do rodziny jesteś przywiązana? A rodzina do Ciebie też? jesli tak to
              przeprowadzą sie z Tobą. jestem na 90 % pewien że się nie przeprowadzą zostawią
              Cię na pastwę losu i będą siecieszyćże miejsca mają więcej.
      • Gość: Femina Jak pomóc: IP: 212.160.172.* 23.08.07, 14:37
        Następnym razem nie głosować na PiS i innych z ciemnogrodzkiej
        koalicji.
        Inni przynajmniej nie obiecywali gruszek na wierzbie....
        • Gość: ziajka Re: Jak pomóc: IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.08.07, 16:52
          Zgadzam się z Daną. Za uczciwą pracę powinny byc godziwe zarobki, które zapewniałyby własny kąt , normalne życie ( a nie od 1 do 1 ) i wyjazd raz w roku na wakacje .
          Dlaczego mam tego szukac poza Polską?
          Tak własnie jest we francji, niemczech itp.

Co do darmowych mieszkan we Francji - jest to prawda (mam podwójne obywatelswto wiec wiem jak jest). Dostaje sie tam mieszkanie za darmo i nie jakąs tam klitkę . Zazwyczaj jest to pokój na osobę.
          Kiedys było tak , ze można było odmówic 3 razy takie mieszkanie jak sie nie podobało . Teraz to znieśli i jeśli zmieniasz pracę to możesz złożyc w kazdej chwili papiery o zmiane mieszkania w innej dzielnicy.
          Sa tez mieszkania własnosciowe , na strzezonych osiedlach .
          • 10iwonka10 Re: Jak pomóc: 29.08.07, 09:46
            W tych mieszkaniach komunalnych "za darmo" we Francji ma sie tez
            super sasiadow wiekszosc na zasilkach : narkomanow, zlodziei,
            pedofilow...ktorzy wlasnie oposcili wiezienia, samotne matki z 5-6
            dziecmi kazde z innym ojcem..... I nie do konca za darmo mozna w
            nich mieszkac i tyle ale sa one wlasnoscia gminy. I przypuszczam ze
            sa one za darmo dla bezrobotnych na zasilkach natomiast jak ktos
            pracuje to musi z pewnoscia placic jakis czynsz.
            • frankhestain ludzie to maja porypane 30.08.07, 08:43
              W tych mieszkaniach komunalnych "za darmo" we Francji ma sie tez
              > super sasiadow wiekszosc na zasilkach : narkomanow, zlodziei,
              > pedofilow...ktorzy wlasnie oposcili wiezienia, samotne matki z 5-6
              > dziecmi kazde z innym ojcem..... I nie do konca za darmo mozna w
              > nich mieszkac i tyle ale sa one wlasnoscia gminy. I przypuszczam ze
              > sa one za darmo dla bezrobotnych na zasilkach natomiast jak ktos
              > pracuje to musi z pewnoscia placic jakis czynsz.

najlepsze to o pedofilach matkach z 6 dzieci ty zachod to widzialas co najwyzej
              slonca
              • 10iwonka10 Re: ludzie to maja porypane 30.08.07, 09:35
                Alez masz racje, wille z basenem daja za darmo we Francji- raj na
                ziemi.
                A zachod to widze dosc dobrze bo mieszkam tam juz dobre kilka lat a
                ty chlopaczku tornister, drugie sniadanie i biegiem do szkoly.....
      • daaar0 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 29.08.07, 11:39
        Nie potrafię odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.
        Właśnie kupiłem domek. Myślę o drugim samochodzie.
        Nigdy nikomu nic nie ukradłem. Ciężko pracuję.
        Za granicę się nie wybieram chyba, że na wakacje.
        Też się zastanawiam jak to jest, że jedni mogą, a inni nie.
        Może czas przestać narzekać ?
        • 10iwonka10 Re: Rozpacz i beznadzieja ! Jak zdobyć mieszkanie 29.08.07, 14:11
          Wiele czynnikow ma wplyw na zamoznosc- wyksztalcenie, zaradnosc,
          pracowitosc, czasem dobre uklady i kontakty, pomoc rodzicow.

Ale zawsze tak bylo ze jedni ludzie mieli wiecej a drudzy mniej. A
          mniej to maja z reguly ci co siedza i narzekaja zamiast cos zmienic
          w swoim zyciu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka