Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Z jakich materiałów wybudowaliście dom?

IP: *.mtnet.com.pl 17.07.07, 17:47
    Kropka nad "i"postawiona.Bedziemy budować dom:)Bardzo proszę o mądre
    wypowiedzi;)Z jakich materiałów wybudowaliście swoje domki?Jestem zupełnie
    zielona-początkująca-raczkująca więc chciałam się doradzić.Pustak max?Czy
    może Ytong?Max trzeba docieplać a Ytong nie?Dodam że szukam projektu ok.120m2
    z poddaszem.Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:17
        > wypowiedzi;)Z jakich materiałów wybudowaliście swoje domki?

Jak w projekcie.

> może Ytong?Max trzeba docieplać a Ytong nie?

Ytong też :(
        • Gość: nekta Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.mtnet.com.pl 18.07.07, 16:30
          Więc nie mogę wubudować sobie z Maxa tylko muszę tak jak w projekcie???Więc co
          się bardziej opłaca?Z jakich materiałów Ty Mif masz wybudowany dom?Pozdr
          • Gość: mif Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 16:44
            > Więc nie mogę wubudować sobie z Maxa tylko muszę tak jak w projekcie???

Zmiany w projekcie i już :)

> Z jakich materiałów Ty Mif masz wybudowany dom

z maxa
      • al9 tylko nie pustaki 18.07.07, 16:57
        budowałbym z porothermu
        albo cegły
        wszystkie silikaty darowałbym sobie.
        I nie wazne sa liczby, paramatry cieplne i nawet ceny....
        Ważny jest klimat domu, a ten jest najlepszy w domach ze ścianami
        ceramicznymi... Zwłaszcza, że ściany nie są znaczącym elementem kosztów.
        Pozdr
        al
        • Gość: nekta Re: tylko nie pustaki IP: *.mtnet.com.pl 18.07.07, 17:37
          Zauważyłam że większość buduje z Maxa.Ale jaki max na wew a jaki na zew?A
          porotherm jaki na mury?Chciałabym się przygotować do budowy aby nie szukać
          informacji w trakcie:)
      • trypel Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? 18.07.07, 18:08
        Pierwszy był z ytonga i wiecej tego błędu nie powtórze. Drugi bedzie z silikatów.
        • Gość: nekta Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.mtnet.com.pl 18.07.07, 22:38
          Trypel:poproszę o rozwinięcie wypowiedzi,dlaczego z Ytonga nie będziesz już
          budował?Może nie tylko mnie się Twoja wypowiedź przyda.
          • trypel Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? 18.07.07, 23:10
            bo cenię sobie ciszę w domu, zarówno jesli chodzi o hałasy miedzy pokojami jak i
            dobiegające z zewnątrz - tu beton komórkowy jest paskudny
            Poza tym zdajesz sobie sprawę że powieszenie czegoś cięzkiego na scianie z
            ytonga 400 to nie jest prosta sprawa? oczywiscie są specjalne kołki ale też
            potrafią wyleźć...
      • Gość: Zagłoba Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.home.cgocable.net 19.07.07, 03:34
        Szkielet drewiany, elewacja klinkier, sciany wewnetrzne plyty karton-gips,
        podlogi debowe deski na plytach OSB, izolacja z welny szklanej.
        • Gość: nekta Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.mtnet.com.pl 19.07.07, 11:25
          te ściany z płyt kartonowo-gipsowych muszą byś strasznie puste,jak w
          pudełku.Przeraża mnie taka ściana.Z niej chyba jeszcze bardziej wypadają kołki
          niż z Ytonga;/
          • Gość: Przemek Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 13:26
            A skoro już o tego typu materiałach mowa...
            W katalogu pracowni Archipelag są projekty, które są przystosowane również do
            budownictwa szkieletowego "System Kronopol". Cenowo wygląda to bardzo
            atrakcyjnie.
            Czy w naszych warunkach warto budować w takim systemie? Czy naprawdę (jak
            reklamują) mają dobrą izolację? Jak z izolacją akustyczną?
          • Gość: Zagłoba Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.home.cgocable.net 20.07.07, 04:19
            Zewnętrzne ściany są pełne(cegła + płyta OSB + belki drewniane i izolacja +
            folia + płyta k-g), wewnętrzne są puste lub wypełnione izolacją akustyczną (np.
            kino domowe). Przestrzeń miedzy płytami k-g, w scianach wewnętrznych, pozwala na
            schowanie kanałow wentylacyjnych, rur wodno-kanalizacyjnych i centralnego
            odkurzacza, przewodów elektrycznych etc. Ponieważ belki szkieletowe są ustawione
            mniej wiecej co 40 cm nie jest tam aż tak pusto.

Ciężkie przedmioty jak na przyklad szafki kuchenne wiesza się na śrubach
            wkręconych bezpośrednio do belek drewnianych (tych szkieletowych do których
            wkręcone sa plyty k-g). Lustra, obrazy, połki nie wymagaja belki - używa się
            specjalne podkładki plastykowe do których wkręca się śruby rozpychowe.
            Lampy sufitowe przymocowywane są do belek stropowych.
            • Gość: nekta Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.mtnet.com.pl 20.07.07, 14:47
              A nie ma takim domu zbyt gośnego echa?Głową muru nie rozbijesz ale płytę k/g
              tak;)
              • Gość: Zagłoba Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: 142.142.98.* 20.07.07, 15:59
                Droga Nekto,

Zalety i wady ścian z płyt k-g są dokladnie udokumentowane i przedyskutowane,
                materiał dostępny na internecie i w bibliotece. Jak Cię ten temat interesuje to
                poczytaj, oglądnij dom ze scianami z k-g i uformuj wlasna opinię.

À propos, jak już koniecznie chcesz bić glową w mur to radzę użyć scianę z
                płyty k-g (mniejsza szkoda dla głowy).
                • Gość: nekta Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom?Zagłoba IP: *.mtnet.com.pl 27.07.07, 15:52
                  A jak cenowo wychodzą takie ściany?Kuzynka w wewnątrz dała maxa !!! Czy to
                  dobrze zrobiła?Pozdrawiam
      • Gość: silas Re: Z jakich materiałów wybudowaliście dom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 22:53
        Gratuluję!
        Ciężko doradzić. Niewątpliwie najlepszymi materiałami są wyroby z gliny. Ale są
        drogie. Ytung trzeba umieć położyć. Jak jest dobrze sklejony to faktycznie nie
        trzeba ocieplać. Ale mało jest ekip potrafiących budować w tym systemie. Ja
        pierwszy dom zbudowałem z cegieł rozbiórkowych, trochę pustaków z Milicza. Teraz
        kończę drugi dom z keramzytobetonu. Ma on swoje wady ma i zalety. Przede
        wszystkim jest naturalny i dom ma czym oddychać. i tym sie głównie kierowałem.
        Nie wyobrażam sobie mieszkać w termosie. Powodzenia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka