Dodaj do ulubionych

Protopic- co z tym teraz zrobić?

20.04.11, 09:23
Dermatolog przepisała mojej 6-miesięcznej córce maść protopic 0,03% na zmiany skórne smarowanie na wieczór (ale nie stwierdziła czy to azs) łącznie z clotrimazolem do smarowania rano. Posmarowałam tym dziecko (protopikiem) i pożałowaliśmy tego z mężem jak niczego innego... Skóra zrobiła się w przeciągu paru chwil żywo czerwona, piekąca, malutka z bólu strasznie płakała, nie umieliśmy jej za bardzo pomóc bo maść już "weszła" w skórę i zmywanie jej niewiele pomogło. Chłodne okłady trochę jej ulżyły.
Więcej już nie posmaruję dziecka tym dziadostwem... Tylko co mam z tym zrobić?? 43 zł w najtańszej aptece u nas to kosztowało, ubrane z tubki mało co, i co? Ma teraz to leżeć? Nie stać mnie żeby wyrzucać tyle pieniędzy do kosza...
Bebilonu pepti nasza pediatra nam nie chciała przzepisać, bo pow że to co ma moja córka to jest nic i szkoda jej że tak powiem "truć" tym, bo to jest lek jakby nie było na poważne problemy
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Protopic- co z tym teraz zrobić? 21.04.11, 14:10
      nie widziałam zmian, co do protopicu niekiedy po pierwszych stosowaniach jest taka reakcja i potem mija co nie powinno zmuszać do odstawienia terapii, jesli dziecko ma podejrzenie alergii a Pani nie karmi to należy sie dziecku preparat mlekozastepczy
      • malgorzata.brzezinka Re: Protopic- co z tym teraz zrobić? 21.04.11, 20:35
        Ja już jestem taka zakręcona w tym wszystkim że już teraz to dopiero nie wiem co mam o tym myśleć... Małą kąpię co dwa dni, w oilatum. Maści żadnych niet, jedynie coś mnie natchnęło na bepanthen maść (ta sama co małej pupkę smaruję) i wiecie co... Ona już tam za bardzo nic nie ma! Normalnie nie mogę w to uwierzyć, nie wiem, czy to te oilatum takie cuda działa czy bepanthen. Ale chyba to drugie przede wszystkim, bo pamiętam na początku miała coś w stylu gęsiej skóry na udach, też smarowałam bepanthenem i nie ma nic już dawno.
        • momago Re: Protopic- co z tym teraz zrobić? 21.04.11, 21:03
          No to masz nowe doświadczenie - zanim zaatakujesz ciężką chemią spróbuj mniejszym kalibrem :-) Bepanten, linomag, alantan, przecieranie roztworem nadmanganianu potasu.
          • malgorzata.brzezinka Re: Protopic- co z tym teraz zrobić? 22.04.11, 08:57
            Hmmm... Nie pamiętam kto, ale ktoś mi mówił, że na te zmiany kalium byłoby mocno niewskazane... Bo też chciałam tgo próbować ale mi odradzono ;) I na pewno jakiś lekarz to był :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka