Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chcę kupić zmywarkę, ale jaką?

02.07.03, 22:38
    Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką
    najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;).
    Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: ww Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.07.03, 23:35
        Odradzam male zmywarki (na 6 kpl.): taka 45cm szeroka, na 8 kpl to minimum. Do
        mniejszej nie zmieszcza sie garnki i wieksze naczynia, a przy jakichkolwiek
        gosciach bedzie musiala pracowac non stop. A wieksze gary i tak trzeba by
        zmywac recznie, wiec co ci po zmywarce? Cenowo te male bywaja drozsze od
        standardowych wymiarow, a wody relatywnie tez zuzyja wiecej. A optymalna jest
        zmywarka o szer. 60cm. Ja mam Whirpoola, od 4 lat bezawaryjnie, ale byla made
        in Germany, moze to ma znaczenie?
      • Gość: mac1 Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: 213.77.33.* 03.07.03, 07:45
        mcbeal_ally napisała:

> Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką
        > najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;).
        > Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam

Zastanów się czy na prawdę chcesz małej zmywarki. Ja miałem ten dylemat w lutym
        i zdecydowałem się jednak na 60 cm. Pomimo dwóch osób i tak zapełniam ją na
        maxa w dwa dni. Pakuję wszystko co się da włącznie z dużymi garnkami.
        Jesli będziesz miała mniej to zawsze możesz odpalić z funkcją 1/2 załadunku.
        Moja zmywarka ma ta funkcję z możliwością wybrania kosza. Mogę zmywać tylko w
        górnym lub dolnym koszu. To czasem się przydaje.
        Co do modelu to myślę, że jest na naszym rynku duzy wybór. Od w Polsce
        montowanych Bosch i Whirpool do włoskich Ariston, Candy i inne.
        Ja wybrałem Amicę (i tak robiona we Włoszech) użytkuję ją pół roku i jestem
        zachwycony. Co do funkcji i programów i tak używasz kilku. Więc tym się nie
        sugeruj. Ja mam ich 12, ale używałem 3. Pzdr.
        • mcbeal_ally Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? 03.07.03, 20:34
          Bardzo dziękuję za rady. Mieszkamy w dwójkę, więc wydawało mi się, że mała,
          zgrabna (45 cm), jaką widziałam w MediaMarkt będzie OK. Rzeczywiście muszę
          jeszcze przemyśleć tę "inwestycję". I w dalszym ciągu oczekuję rad :)
          • Gość: Lilu Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.localdomain / 192.168.1.* 03.07.03, 21:33
            Ja mam Zanussi (szer. 45), uzywam od 5 lat - bez problemow.
            Rodzina 4 - osobowa i mam klopot, zeby w dwa dni nazbierac garow, a wlasciwie
            talerzy. Garów raczej nie myje w zmywarce. No wiec puszczam ja raz na dwa dni
            na "najmniejszym" programie.
            Obliczylam, ze jedno zmywanie (cykl 0,5 godz.) kosztuje 35 groszy.
            Pozdr.
            • Gość: obi. Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.brzeziny.rdi.pl / 192.168.0.* 04.07.03, 10:52
              Gość portalu: Lilu napisał(a):

> Garów raczej nie myje w zmywarce.

Szczerze mówiąc, dla mnie takie rozwiązanie nie miałoby sensu. Po to kupiliśmy
              z żoną zmywarkę, żeby nie zmywać ręcznie - a zmywania garów nie lubię
              najbardziej. Też polecam 60 cm - rodzina właśnie nam wzrosła do trzech osób,
              ale we dwie zapełnialiśmy zmywarę w 1-2 dni (z garnkami i blachami do pieczenia
              włącznie; niektóre blachy nawet by się nie zmieściły do mniejszej zmywarki).

Pozdrawiam,
              obi.
      • Gość: mac1 Re: jeszcze mała dygresja na temat. IP: 213.77.33.* 04.07.03, 09:27
        mcbeal_ally napisała:

> Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką
        > najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;).
        > Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam

Jak będziesz kupować to wybierz maszynę z przepływowym ogrzewaczem wody. To
        nowsze konstrukcje energooszczędne, potrzebują mniej wody.
        W starych typach wystepują grzałki. Wygląda to mniej estetycznie, bierze więcej
        prądu i wody. Generalnie w ofercie przeważają te z przepływowym, ale sklepy
        maja jeszcze w ofercie i grzałki np. : całe Gorenje i część włoskich Candy i
        Ariston. Pzdr.
        • jorymka Re: jeszcze mała dygresja na temat. 06.07.03, 22:04
          Ja od 7 lat użytkuję Whirpool'a, 60 cm, na 12 kompletów. Rodzina 4 os. nikt nie
          lubi prac kuchennych, więc zmywamy wszystko, co się da, także np. ruszt z
          kuchenki, piekarnika, itp. Jak nie ma pełnego wsadu, to się nie włącza.
          Ale jak przyjdzie więcej osób, to talerzyki, sztućce, szklanki, filiżanki -
          cała "drobnica" wchodzi na raz, a do tego od razu widać porządek - pusty zlew.
          Jak kupowałam, był to najświeższy model- przede wszystkim możliwość ładowania
          jednego kosza (zmywarka sama widzi, który: dolny czy górny), regulacji
          wysokości koszy czasem się przydaje i opóźnienia włączenia (3-12 godz.)
          Pozdrawiam
      • Gość: kura domowa Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: 62.29.135.* 06.07.03, 22:21
        Mam boscha - 60 cm. Działa od ponad roku bezawaryjnie i cichutko. Znajomi
        straszyli mnie, że zmywarki są głośne i takie też miałam doświadczenia ze
        zmywarką w pracy. Na szczęście obawy okazały sie płonne. Dodam że mam kuchnie
        otwartą na pokój. Ja również serdecznie polecam Ci tę większą. We dwójkę z
        mężem zapełniamy ją w jeden dzień - gary też wkładam. Wyjątkowo włączam raz na
        dwa dni. Najfajniejszą funkcją - jak dla mnie - jest w niej możliwość
        opóźnionego startu - od godziny nie pamiętam czy do 12 czy 24.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka