mcbeal_ally 02.07.03, 22:38 Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;). Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ww Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.07.03, 23:35 Odradzam male zmywarki (na 6 kpl.): taka 45cm szeroka, na 8 kpl to minimum. Do mniejszej nie zmieszcza sie garnki i wieksze naczynia, a przy jakichkolwiek gosciach bedzie musiala pracowac non stop. A wieksze gary i tak trzeba by zmywac recznie, wiec co ci po zmywarce? Cenowo te male bywaja drozsze od standardowych wymiarow, a wody relatywnie tez zuzyja wiecej. A optymalna jest zmywarka o szer. 60cm. Ja mam Whirpoola, od 4 lat bezawaryjnie, ale byla made in Germany, moze to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: 213.77.33.* 03.07.03, 07:45 mcbeal_ally napisała: > Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką > najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;). > Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam Zastanów się czy na prawdę chcesz małej zmywarki. Ja miałem ten dylemat w lutym i zdecydowałem się jednak na 60 cm. Pomimo dwóch osób i tak zapełniam ją na maxa w dwa dni. Pakuję wszystko co się da włącznie z dużymi garnkami. Jesli będziesz miała mniej to zawsze możesz odpalić z funkcją 1/2 załadunku. Moja zmywarka ma ta funkcję z możliwością wybrania kosza. Mogę zmywać tylko w górnym lub dolnym koszu. To czasem się przydaje. Co do modelu to myślę, że jest na naszym rynku duzy wybór. Od w Polsce montowanych Bosch i Whirpool do włoskich Ariston, Candy i inne. Ja wybrałem Amicę (i tak robiona we Włoszech) użytkuję ją pół roku i jestem zachwycony. Co do funkcji i programów i tak używasz kilku. Więc tym się nie sugeruj. Ja mam ich 12, ale używałem 3. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal_ally Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? 03.07.03, 20:34 Bardzo dziękuję za rady. Mieszkamy w dwójkę, więc wydawało mi się, że mała, zgrabna (45 cm), jaką widziałam w MediaMarkt będzie OK. Rzeczywiście muszę jeszcze przemyśleć tę "inwestycję". I w dalszym ciągu oczekuję rad :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.localdomain / 192.168.1.* 03.07.03, 21:33 Ja mam Zanussi (szer. 45), uzywam od 5 lat - bez problemow. Rodzina 4 - osobowa i mam klopot, zeby w dwa dni nazbierac garow, a wlasciwie talerzy. Garów raczej nie myje w zmywarce. No wiec puszczam ja raz na dwa dni na "najmniejszym" programie. Obliczylam, ze jedno zmywanie (cykl 0,5 godz.) kosztuje 35 groszy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi. Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: *.brzeziny.rdi.pl / 192.168.0.* 04.07.03, 10:52 Gość portalu: Lilu napisał(a): > Garów raczej nie myje w zmywarce. Szczerze mówiąc, dla mnie takie rozwiązanie nie miałoby sensu. Po to kupiliśmy z żoną zmywarkę, żeby nie zmywać ręcznie - a zmywania garów nie lubię najbardziej. Też polecam 60 cm - rodzina właśnie nam wzrosła do trzech osób, ale we dwie zapełnialiśmy zmywarę w 1-2 dni (z garnkami i blachami do pieczenia włącznie; niektóre blachy nawet by się nie zmieściły do mniejszej zmywarki). Pozdrawiam, obi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: jeszcze mała dygresja na temat. IP: 213.77.33.* 04.07.03, 09:27 mcbeal_ally napisała: > Chciałabym kupić małą zmywarkę (6 kompletów). Doradźcie mi proszę, jaką > najlepiej kupić (musi być cicha, energooszczędna...bla, bla, bla) ;). > Chętnie przeczytam o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam Jak będziesz kupować to wybierz maszynę z przepływowym ogrzewaczem wody. To nowsze konstrukcje energooszczędne, potrzebują mniej wody. W starych typach wystepują grzałki. Wygląda to mniej estetycznie, bierze więcej prądu i wody. Generalnie w ofercie przeważają te z przepływowym, ale sklepy maja jeszcze w ofercie i grzałki np. : całe Gorenje i część włoskich Candy i Ariston. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jorymka Re: jeszcze mała dygresja na temat. 06.07.03, 22:04 Ja od 7 lat użytkuję Whirpool'a, 60 cm, na 12 kompletów. Rodzina 4 os. nikt nie lubi prac kuchennych, więc zmywamy wszystko, co się da, także np. ruszt z kuchenki, piekarnika, itp. Jak nie ma pełnego wsadu, to się nie włącza. Ale jak przyjdzie więcej osób, to talerzyki, sztućce, szklanki, filiżanki - cała "drobnica" wchodzi na raz, a do tego od razu widać porządek - pusty zlew. Jak kupowałam, był to najświeższy model- przede wszystkim możliwość ładowania jednego kosza (zmywarka sama widzi, który: dolny czy górny), regulacji wysokości koszy czasem się przydaje i opóźnienia włączenia (3-12 godz.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura domowa Re: chcę kupić zmywarkę, ale jaką? IP: 62.29.135.* 06.07.03, 22:21 Mam boscha - 60 cm. Działa od ponad roku bezawaryjnie i cichutko. Znajomi straszyli mnie, że zmywarki są głośne i takie też miałam doświadczenia ze zmywarką w pracy. Na szczęście obawy okazały sie płonne. Dodam że mam kuchnie otwartą na pokój. Ja również serdecznie polecam Ci tę większą. We dwójkę z mężem zapełniamy ją w jeden dzień - gary też wkładam. Wyjątkowo włączam raz na dwa dni. Najfajniejszą funkcją - jak dla mnie - jest w niej możliwość opóźnionego startu - od godziny nie pamiętam czy do 12 czy 24. Odpowiedz Link Zgłoś