Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stacja energetyczna

IP: *.tele2.pl 10.07.03, 16:36
    z moim osiedlem graniczy dość duża stacja energetyczna, dodatkowo, od
    jakiegoś miesiąca, postawili na jej terenie, bardzo blisko domów, wielką
    wieżę GSM. Czy istnieją przepisy, które umożliwiają skuteczne oprotestowanie
    takich inwestycji? Stację mieli przebudować na przewody ciągnięte pod ziemią
    (sorry, ale nie znam fachowej nomenklatury). Nie dość, że tego nie zrobili,
    to dołożyli jeszcze cholerny maszt GSM...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ali Re: stacja energetyczna IP: *.rzesa.rzeszow.pl 11.07.03, 08:12
        Możliwość oprotestowania daje nam konstytucja. Tylko trzeba mieć jakąś
        podstawę. Wszystkie tego typu obiekty mają robione pomiary na emisję zakłóceń i
        promieniowania. Na pewno wszystko jest w porządku bo nie dopuszczono by do
        budowy lub zamknieto działający. Obiekty typu stacja elektroenergetyczna lub
        stacja komórkowa muszą sie znajdowac przy osiedlach bo tu mają zastosowanie i
        spełniają z zapasem normy zwłaszcza przy osiedlach mieszkaniowych. Niedawno był
        wątek "działka a linia energetyczna" czy jakoś tak, tam podałem przybliżone
        poziomy promieniowania elektromagnetycznego. Na pocieszenie dodam iż sprzęt
        domowy i instalacja w budynku wiele razy przekracza promieniowanie od obiektów
        energetycznych.
        • Gość: eda Re: stacja energetyczna IP: *.tele2.pl 11.07.03, 10:30
          Być może to wynika z mojego dyletanctwa w tej kwestii, ale wydaje mi się, że 2-
          3 metry - dosłownie przez płot - to jednak za blisko. Poza tym irytujące jest
          to, że burmistrz nawet nie raczył powiedzieć mieszkańcom o planowanej
          inwestycji, tylko działa metodą faktów dokonanych. Wiadomo - postawionego
          masztu nie zdejmą. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale w proteście, który
          wystosowała Rada Osiedla, napisano, że promieniownanie stacji i masztu GSM
          nakłada się, w związku z czym jest wielokrotnie bardziej szkodliwe.
          Położenie osiedla, które trochę dało się nam wszystkim we znaki, jest
          nieszczęśliwe również zpowodu Trasy Gdańskiej, biegnącej kilkanaście metrów
          dalej. Moim zdaniem gmina powinna postawić ekrany ochronne. Niestety, żeby w
          ogóle potraktowali mnie poważnie, powinnam przedstawić wyniki analizy natężenia
          hałasu (przeprowadzonej na własny koszt, około klikuset złotych). kosztów tych
          nikt nie zwróci, a wykonana analiza, stwierdzająca, że hałas przekracza normę,
          wcale nie obliguje gminy do przedsięwzięcia działań zapobiegawczych. I jak tu
          żyć?

Gość portalu: Ali napisał(a):

> Możliwość oprotestowania daje nam konstytucja. Tylko trzeba mieć jakąś
          > podstawę. Wszystkie tego typu obiekty mają robione pomiary na emisję zakłóceń
          i
          >
          > promieniowania. Na pewno wszystko jest w porządku bo nie dopuszczono by do
          > budowy lub zamknieto działający. Obiekty typu stacja elektroenergetyczna lub
          > stacja komórkowa muszą sie znajdowac przy osiedlach bo tu mają zastosowanie i
          > spełniają z zapasem normy zwłaszcza przy osiedlach mieszkaniowych. Niedawno
          był
          >
          > wątek "działka a linia energetyczna" czy jakoś tak, tam podałem przybliżone
          > poziomy promieniowania elektromagnetycznego. Na pocieszenie dodam iż sprzęt
          > domowy i instalacja w budynku wiele razy przekracza promieniowanie od
          obiektów
          > energetycznych.
          • Gość: Ali Re: stacja energetyczna IP: *.rzesa.rzeszow.pl 11.07.03, 11:19
            Nie wiem, czy jest taki obowiązek prawny informowania mieszkańców o planowanej
            budowie takiego obiektu. Natomiast wiem że ludzie protestują przeciwko
            wszystkiemu. I spotkałem się już z takimi sytuacjami, że ludzie protestują
            przeciwko złym parametrom energii elektrycznej a jednocześnie ci sami nie
            zgadzają się na remont, przebudowę czy budowę sieci zwłaszcza gdy ktoś inny
            mógłby na tym skorzystać zwłaszcza sąsiad.
            Dla informacji podam, że promieniowanie od sieci czy stacji energetycznej jest
            w innym zakresie częstotliwości niz promieniowanie GSM i jedno na drugie się
            nie nakłada i nie potęguje. Są to dwa zupełnie różne zakresy.
            Obecnie anteny telefonii komórkowej montuje się na budynkach mieszkalnych i jak
            widać spełnia to także przepisy i nie należy wpadać w panikę na słowo
            promieniowanie.
            • Gość: jasiek11 Re: stacja energetyczna IP: *.tele2.pl 12.07.03, 13:47
              Dobrze gadasz Ali, i to we wszyskich wątkach :)
              czy Ty czasem nie robisz w branży energetycznej?

pozdrawiam - jasiek
              • Gość: Ali Re: stacja energetyczna IP: *.rzesa.rzeszow.pl 14.07.03, 07:36
                Dziękuję za uznanie. Owszem, ta branża nie jest mi obca.
                • Gość: jasiek11 Re: stacja energetyczna IP: proxy / 10.3.20.* 14.07.03, 11:27
                  No rzeczywiscie, dokladnie spojrzalem na Twoj adres :)
                  W takim razie jeszcze raz pozdrawiam .
                  jasiek
          • Gość: Jarek Re: stacja energetyczna IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 11.07.03, 14:15
            > Wiadomo - postawionego
            > masztu nie zdejmą.

Niekoniecznie. Jeśli wykarzecie, że maszt ten został postawiony z naruszeniem
            przepisów bądź narobicie odpowiednio dużo "dymu" - jak najbardziej może zniknąc.

> Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale w proteście, który
            > wystosowała Rada Osiedla, napisano, że promieniownanie stacji i masztu GSM
            > nakłada się, w związku z czym jest wielokrotnie bardziej szkodliwe.

No to akurat to jest bzdura.

J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka