Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Służebność

23.07.03, 13:08
    Mam zamiar kupić działkę budowlaną. Na planie są wytyczone ulice dojazdowe do
    działek budowlanych. Za tymi działkami znajdują się działki rolne. I tu
    zaczyna się mój problem. Czy przez działkę, którą zamierzam kupić, będę
    musiała wytyczyć drogę, tak, żeby właściciel pola znajdującego się za moją
    działką mógł się do niego dostać ciągnikiem? Czy szerokość takiego przejazdu
    jest jakoś prawnie uregulowana?
    No i jeszcze kolejne pytanie dotyczące strefy ochronnej wokół drogi. Na
    planie jest wyznaczony taki pas o szerokości ok.8 metrów! Czy to oznacza, że
    jeśli posadzę sobie jakieś krzewy przy płocie, to muszę się liczyć z tym, że
    pewnego dnia "miasto" podkopie się pod nie i przeprowadzi tamtędy jakieś
    media, a ja nie będę mogła mieć żadnych o to pretensji i roszczeń?
    Chciałabym uzyskać odpowiedzi na te pytania zanim podejmę jakąś decyzję.
    Dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: mgosia4 Re: Służebność IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 13:46
        Wyjaśnij dokładnie co masz na myśli pisząc o pasie ochronnym od drogi - czy
        chodzi ci o linie rozgraniczające ulicy, czy wyznaczone w planie
        zagospodarowania nieprzekraczalne linie zabudowy od ulicy. w zależności od tego
        jakie przeznaczenie ma pas ochronny, o którym piszesz różne są twoje
        uprawnienia jako właściciela działki.
        jeżeli chodzi o dojazd do działek sąsiednich, to powinien on być określony w
        miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. o ile nie przewidziano
        dojazdu, to właściciel działki sąsiedniej może wystąpić o ustanowienie
        służebności przejścia i przejazdu przez twoja nieruchomość. Służebność może być
        ustanowiona w drodze porozumienia stron (umowa natarialna) lub sądownie.
        Wówczas sąd wyznacza pas terenu niezbędny dla przejścia i przejazdu - zwykle
        nie więcej niż 3 m., chyba, że w drodze ma być ułożona infrastruktura - wówczas
        musi być więcej. Generalnie jednak obowiązkiem gminy jes zapewnienie obsługi
        komunikacyjnej działek. Jeśli wyznacza się tereny budowlane, należy przewidzieć
        i ustalić warunki obsługi komunikayjnej dla działek sąsiednich, zaróno rolnych,
        jak i budowlanych.
        Pozdrawiam.
      • k_ulka Re: Służebność 23.07.03, 14:22
        Otóż na planie jest wyznaczona droga i wzdłuż niej są pozostawione pasy mniej
        więcej szerokości samej drogi. Oprócz tego wzdłuż działki - po stronie
        graniczącej z drogą jest narysowana linia z dziobkami - tak ok. 8 metrów od
        granicy działki. Wygląda na to, że jest to granica zabudowy, ale powiedziano
        mi, że właśnie jest to pas przeznaczony na media ciągnięte w przyszłości. Nie
        znam się na czytaniu planów i niestety na tym etapie mojej świadomości i
        zaawansowania można mi wmówić różne dziwne rzeczy. Nie wiem zatem czy to, co mi
        powiedziano ma jakiś sens, bo wynikało by z tego, że gmina "rezerwuje" sobie
        pas o jakiejś chorej szerokości ok. 25 m! Aż niewiarygodne. Tym bardziej, że
        droga, o której mówię jest tzw. ślepą uliczką prowadzącą tylko do kilku działek.

Jeszcze pytanie dot. służebności. Czy droga wydzielona na zasadzie służebności
        może być później przekształcona przez gminę w drogę dojazdową do kolejnych
        działek? Czy jest tak, że wraz z odrolnieniem i pojawieniem się oczywiście
        nowych dróg wygasa służebność? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak wygaśnięcie
        służebności?

Dzięki i pozdrawiam.
        • Gość: mgosia4 Re: Służebność IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 15:03
          W kwestii służebności - moż ona być ustanowiona na okres czasowy - np. do czasu
          zapewnienia innego dojazdu do działki, dla której ją ustanowiono. Służebność
          można także ustanowić na rzecz każdoczesnego właściciela nieruchomości. Wówczas
          służebność zapisywana jest w księdze wieczystej i przechodzi na kolejnych
          właścicieli nieruchomości. Raczej nie praktykuje się przekształcania
          służebności w drogi gminne, choćby ze względu na zbyt małą szerokość. Jeżeli
          jednak miełoby to nastąpić to za Twoją zgodą i za stosownym odszkodowaniem.
          Jeżeli natomiast chodzi o plan miejscowy to:
          1. w planie wyznacza się drogę w liniach rozgraniczających, tzn. pokazuje
          jezdnię wraz z pasem terenu przyległego, który jest niezbędny dla poprowadzenia
          infrastruktury technicznej. Terenu zawartego w liniach rozgraniczających ulicy
          nie będziesz mogła zagrodzić. Ogrodzenie będzie musiało być zrealizowane w
          linii rozgraniczającej ulicy.
          2. od linii rozgraniczającej ulicy w głąb działki może być określona
          nieprzekraczalna linia zabudowy - np. 5 m, 10 m. itd., w zależności od klasy
          drogi. Teren zawarty pomiędzy linią rozgraniczającą a nieprzekraczalną linią
          zabudowy jest Twój i możesz go zagospodarować (ogrodzić, posadzić drzewa itd.),