Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada?

IP: 193.120.72.* 19.02.08, 14:03
    Witam, kupuje dzialke budowlana i mam pytanie dotyczace sasiedztwa kosciola.
    Czy sasiedztwo kosciola jest problematyczne?
    Moge sobie wyobrazic ze moga mi przeszkadzac dzwony, megafon, ludzie parkujacy
    w niedzile, pochody na boze cialo.
    Cos pomijam?
    Prosze o opinie ludzi mieszkajacych przy kosciele.
    Obserwuj wątek
      • Gość: k Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 14:21
        Gość portalu: Bambam napisał(a):

> Witam, kupuje dzialke budowlana i mam pytanie dotyczace sasiedztwa
        kosciola.
        > Czy sasiedztwo kosciola jest problematyczne?
        > Moge sobie wyobrazic ze moga mi przeszkadzac dzwony, megafon,
        ludzie parkujacy
        > w niedzile, pochody na boze cialo.
        > Cos pomijam?
        Pogrzeby?
        Też miałam taką możliwość, ale zrezygnowałam.Jednak chcąc nie chcąc
        będziesz słyszeć całe nabożeństwa. Codziennie. Ale Ty chyba jesteś
        już zdecydowany "kupuję działkę", jeśli Tobie się podoba i możesz
        sobie wyobrazić takie sąsiedztwo to chyba przesądzone.Dla mnie to
        takie samo sąsiedztwo jak sąsiedztwo szpitala, dyskoteki czy knajpy.
        • Gość: bambam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 193.120.72.* 19.02.08, 14:33
          Dzieki za szybka odpowiedz,
          Pewnie to, jak uciazliwy jest kosciol zalezy od samego proboszcza, wydaje mi sie
          ze kosciol jest bardziej kulturalnym sasiadem niz dyskoteka czy knajpa.
          Ale moge sobie wyobrazic ze jak bede mial pecha to beda glosne dzwony, msze
          przez megafon, ludzie parkujacy na msze, procesje.
          .
          Chcialbym uslyszec opinie osoby ktora juz mieszka przy kosciele i ma pare lat
          doswiadczen.
          • Gość: diabeu Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 91.198.246.* 25.02.08, 13:24
            ja nie narzekam - ale mieszkam tam praktycznie całe życie. jestem niewierzący,
            więc teoretycznie dodatkowo powinno mi to przeszkadzać, ale nic z tych rzeczy.

wydaje mi sie że dużo gorsza byłaby np. szkoła, albo akademik

też kwestia jakie okna sobie zamontujesz - ja mam dość szczelne, toteż nic nie
            słyszę, ale nawet jak są na oścież otwarte (np. w lecie) nawet nie zauważam
            kiedy dzwonią...
            • Gość: plip Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 23:49
              Zgadzam się, przy szczelnych oknach nic nie słychać. Jedynie dzwony mogą
              hałasować, ale to się zdarza bardzo rzadko (procesje/pogrzeby/...).
              Sam mieszkam na przeciwko kościoła i nigdy mi to nie przeszkadzało (samochody są
              1000 razy gorsze).

Do drobnych minusów można dodać, że ludzie przyjeżdżający do kościoła
              samochodami mogą ci niszczyć trawnik przy działce (jeśli nie ma parkingu) lub
              zatarasować bramę. Czasem zdarza się też jakaś wścibska babcia, która wygląda
              zza żywopłotu po mszy.

Ale to wszystko to było czepianie się na siłę. Mieszkanie przy kościele chyba
              nie różni się od mieszkania gdzie indziej.
              • Gość: szmatan Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 91.198.246.* 26.02.08, 08:53
                a działka - hmm. postawiłbym ze 2 takie:

pl.wikipedia.org/wiki/Dzia%C5%82ko_M61_Vulcan:D
        • Gość: re Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 15:06
          ja mieszkam kilksaet metrow od szpitala i nie mam powodow do narzekania
          za to jezeli ktos znajomy sie w nim znajdzie to w 2 min tam jestem
        • Gość: wrocławianin Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 19:23
          Makabra.Powinien być zakaz wytyczania działek oraz budowania nowych
          obiektów mieszkalnych w bliskiej odległosci od kościołów i
          oczywiście odwrotnie. Oczywiście stare sprawy i obiekty zabytkowe
          trzeba tolerować i nie mam nic do baroku czy gotyku.
      • Gość: bam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 193.120.72.* 19.02.08, 15:46
        Hej, sasiedzi kosciolow, odezwijcie sie! :)
        • serendepity Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 19.02.08, 16:21
          W niektorych miejscach nie trzeba miec dzialki przy samym kosciele, zeby miec
          problem. Patrz Warszawa osiedle Akacje. Glowny problem to msza przez glosniki na
          zewnatrz, ktore slychac dosc daleko.
          • Gość: Fomfel Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 16:50
            Mieszkam w odległości 100 m od kościoła katolickiego.
            Zero problemów z hałasem, jeśli o to chodzi. Aż tak często się modlą, a zawsze
            mogę okna zamknąć na godzinę.
            Nie jestem zadowolony z tego sąsiedztwa, ale to sprawy na zupełnie inne forum :)
            • Gość: bam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 193.120.72.* 19.02.08, 16:57
              Fomfel, a z czego jestes niezadowolony? Powiedz, wszystkie wskazowki cenne.
              .
              Ja wlasnie znalazlem nastepujacy artykul:

"Proboszcz budzi pieśniami"
              miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4222897.html
              Hmm...
        • Gość: Jozef Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 212.87.241.* 25.02.08, 00:49
          Kuranty, Panie, nowomoda na kuranty!
      • Gość: bam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 193.120.72.* 19.02.08, 16:59
        Jeszcze jeden artykul...
        miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4237243.html
        • Gość: ala Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.tomaszow.mm.pl 19.02.08, 18:30
          w kościele od ktorego mieszkam okolo 600 m też o 6.30 zaczynają bic
          dzwony piesń -Kiedy ranne wstaja zorze. Ja mieszkam na tyle daleko
          że mi to nie przeszkadza za bardzo. Zimą przy zamkniętych oknach
          praktycznie nie słyszę, no ale latem jest już gorzej.W sumei pewnie
          da się życ i można się przwyczaic.
          • Gość: tralalala Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:55
            mieszkam moze nie obok ale blisko kościoła. ale znam ludzi mieszkających
            dosłownie obok kościoła. jedyny poważniejszy problem natury estetycznej - juz
            poza tymi modlitwami i dzwonami, tak naprawde nie są takie straszne - to
            pogrzeby. wyobraź sobnie: robisz grila w ogródkiu a obok ciebie pomykają ludzie
            w czerni i trumna... jeszcze gorzej jak obok jest cmentarz... troche to mroczne,
            ale co kto woli. mi wcale by nie przeszkadzali ludzie, dzwony, msza o
            6:30(przeciez chodze do pracy i akurat sie budze, a w weekend sen mam mocny), a
            posesje mozna ogrodzic wysokim szczelnym płotem - by widoków sobie zaoszczedzic
            z ogrodu. wszystko sie da.
      • Gość: maja Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.gprs.plus.pl 19.02.08, 20:56
        Nie kupuj.
        • Gość: bam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 19.02.08, 22:20
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi, chyba niestety bede rezygnowal z tej dzialki, wyglada na to ze kosciol moglby byc dla mnie problemem, a jakbym chcial sprzedac ta dzialke bedzie to uznane za wade...
          • Gość: Martika Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 00:39
            Szwagierka kupiła sobie domek letniskowy, a po 2 latach wystawili
            jej pod nosem kościół. Wysłuchanie jednej mszy to nie problem, ale
            oni wysłuchują kilka przez całą niedzielę, a właśnie przyjechali na
            tę niedzielę odpocząć w ciszy. Dzwon bije 176 razy na każdą mszę
            (policzone komisyjnie). Śmiejemy się, że powinni sobie deskę na
            balkonie dać na klęcznik. Klasyczne dzwony to jest jeszcze do
            zniesienia, ale w każdej chwili mogą zamontować takie wydzwaniające
            pieśni kościelne. Jak się chcesz przekonać jak to wygląda polecam
            wycieczkę w niedzielę do Milówki. Rodzinka nie ma wyjścia, więc
            udają, że się przyzwyczaili, ale ja po kilku niedzielach spędzonych
            u nich, gdy szukałam domu do kupienia omijałam wielkim łukiem domy w
            okolicy kościoła.
            • Gość: bam Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 193.120.72.* 20.02.08, 12:00
              Dzieki Martika, mam wlasnie takie obawy. Coraz jasniej widze ze kosciol to
              problematyczne sasiedztwo, moze poszedlbym do nieba ale z nerwow wczesniej bym
              tam trafil...
              • wicekpl Hm a co powiesz na to? :-) 20.02.08, 12:57
                Czesto przy starych kosciolach byly cmentarze-wiec jesli ta dzialka
                jest przy starym kosciele to masz szanse na ciekawe
                wykopaliska.Kilkanascie lat temu podczas budowania budynku blisko
                kosciola widzialem wykopane kosci,czaszki itp. a tak wogole to nie
                polecam mieszkanie kolo miejsc sekciarskich
                Pozdrawiam
                • Gość: bam Re: Hm a co powiesz na to? :-) IP: 193.120.72.* 20.02.08, 13:52
                  Nie, Wicek, tego kosciola jeszcze nie ma, i cmentarza nie bedzie. Wiec nie
                  mialbym szans wykopac ludzkich czaszek. Aha, kosciol to nie sekta (co nie znaczy
                  ze nie sprawia problemow sasiedzkich).
                  Pozdrawiam.
                  • wicekpl Do bam 20.02.08, 15:48
                    Gość portalu: bam napisał(a):" Aha, kosciol to nie sekta"
                    akurat w tym sie mylisz-jest to najwieksza bodajze sekta na swiecie-
                    spelnia wszytkie wymogi definicj sekty :-)niewierzysz?poszukaj na
                    necie.
                    ps.jesli masz jakis wybor to radze poszukac innej dzialki-chociaz
                    dzialka przy knajpie/szkole to raczej bedzie znacznie gorszy wybor
                    Pozdrawiam :-)
                  • Gość: Bim Re: Hm a co powiesz na to? :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 16:50
                    Gość portalu: bam napisał(a): Aha, kosciol to nie sekta

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=48747265
                  • Gość: Jozef Re: Hm a co powiesz na to? :-) IP: 212.87.241.* 25.02.08, 00:52
                    Nawet z religioznawczego punktu widzenia KK to sekta.
                    • Gość: pro,pro,proboszcz Re: Hm a co powiesz na to? :-) IP: 195.93.162.* 26.02.08, 11:11
                      Żeby rozmowę zacząć nawet o dupie Marysi to i tak na inwektywach pod
                      adresem KK sie skończy.
        • Gość: jarek Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 11:05
          Kupuj. Kiedy za parę lat bedą palić kościoły ,
          będziesz miała blisko .
      • minkapinka Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 20.02.08, 14:19
        mieszkam w bloku około 100m od kościoła i wcale mi to nie przeszkadza.
        • bambambama Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 20.02.08, 14:30
          hmm, a jakbyc kupowala dzialke pod dom, bylo by to dla ciebie problemem?
          • minkapinka Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 20.02.08, 14:44
            tak było by to problemem, pod dom kupiłam działkę w środku lasu - żadnych
            sąsiadów :)
            • Gość: ernie111 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 12:26
              Jesssuu, "byłoby", naucz się pisać po polsku.
      • inguszetia_2006 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 20.02.08, 17:27
        Witam,
        Moja koleżanka ma dom przy Kościele, "100 metrów od" dokładnie;)Jest
        strasznie;)Dzwony, megafony, śpiewy, mnóstwo ludzi kręcących się pod
        domem. Znaczy się spacerujących po chodniku przed posesją. A te
        dzwony to na okrągło;) Jej pies już dawno zwariował;) I wyjść z domu
        nie może w piżamie, by wygarnąć listy ze skrzynki przy furtce, bo
        zawsze ktoś spaceruje;)
        Pzdr.
        Inguszetia
        • Gość: butynski Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 15:51
          Mój znajomy mieszka obok agencji towarzyskiej .Strasznie narzeka na sąsiedztwo
          ale często jak wraca na "lufie " do domu to zaglądnie do sąsiadów .
          • Gość: pawel wawa Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 21:19
            jeśli jestes wierzaca i praktykująca to masz dobrze. Masz blisko do
            kościoła. Jesli bedziesz stara to bedziesz mogla słuchac mszy on-
            line bez koniecznosci chodzenia do swiatyni.

Jesli jest ateistka to masz prze..e ....
      • goodwhyowa Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 12:29
        Dzwony, pieśni, pochody... i zapomnij, że będziesz mogła się oplać w
        bikini. Ksiądz zapuka do Twych drzwi i powie, że to nie wypada tak w
        pobliżu Domu Bożego. Nie nie, ja stanowczo odradzam!
      • pos3gacz Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 12:44
        Gość portalu: Bambam napisał(a):

> Witam, kupuje dzialke budowlana i mam pytanie dotyczace sasiedztwa
        kosciola.
        > Czy sasiedztwo kosciola jest problematyczne?
        > Moge sobie wyobrazic ze moga mi przeszkadzac dzwony, megafon,
        ludzie parkujacy
        > w niedzile, pochody na boze cialo.
        > Cos pomijam?
        > Prosze o opinie ludzi mieszkajacych przy kosciele.
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Zależy jak podchodzisz do pewnych spraw.Kup, pobuduj się i sprawdź,
        a przekonasz się, czy dokonałeś właściwego wyboru.
        Wiem jedno, że z kosciołem czasami wychodzi sie jak Zabłocki na mydle
      • Gość: gosc Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.toya.net.pl 25.02.08, 13:05
        ja mieszkam na przeciwko kościoła, dzieli nas dokładnie ulica, w normalny dzień sąsiedztwo nawet nie jest uciążliwe, również nawet dzięki radzie osiedla w niedziele nie biją dzwony. Jednakże najgorzej jest w Wielkanoc, godzina 6 rano i nie dość, że "kościelny wisi na dzwonie" to jeszcze petardy. Ja zrezygnowałabym z kupna działki koło kościoła.
      • Gość: ateista Re: Dzialka przy synagodze - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 13:42
        Te dziwne i donośne wycie rabinów w każdy szbas, czyli co tydzień.
        Czy warto?
        • Gość: unreal Re: Dzialka przy synagodze - zaleta czy wada? IP: 81.210.48.* 25.02.08, 14:17
          Witam, wiec ja mieszkam sobie w domku przy kosciele. Jestem bardzo zadowolony.
          Kościół ma dzwonnice a na niej zegar wiec sytłacja wyglada tak standardowo bija
          na 30min przed kazda masza, dodatkowo wybijanie kazdej godziny (miedzy 6-24 o 24
          bija 12 razy) no i dodatkowo jedna bicie o w pol do kazdej godziny. Niedziela
          pelno samochodow od rana do 14. Zanim sie tu przeprowadzilem mieszkalem w
          blokowisku na Warszawskich Bielanach, teraz mieszkam w miescie ok 35tys ludzi
          pod Warszawa ale do konkretow. Na poczatku mieszkania w domku kosciul mi
          przeszkadzal ale trwalo to moze z 2 miechy. Teraz mieszkam juz ponad 8 lat i nic
          mi nie przeszkadza. Czasami mam nawet wrazenie ze cos sie popsulo bo np ok 15
          zdaje sobie sprawe ze nic nie slyszalem ale potem o 1530 slysze ze jednak dzwon
          dziala. Tak wiec co by tu napisac jak dla mnie to Ksieza to najlepsi sasiedzi
          jakich mozesz miec :). Msze dzwony i inne loty tego typu jesli beda przeszkadzac
          to przez krotki okres potem zapomnisz o tym. Bierz ta dzialke bo bedzie za pozno
          albo za drogo
          • xiv Re: Dzialka przy synagodze - zaleta czy wada? 26.02.08, 09:05

> Witam, wiec ja mieszkam sobie w domku przy kosciele.

> Tak wiec co by tu napisac jak dla mnie to Ksieza to najlepsi
            > sasiedzi jakich mozesz miec :)

niech zgadne... jestes ksiedzem?
      • ocisza Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 13:42
        Zaleta czy wada? Hehe, ja nie widzę zalet...
      • Gość: Beret Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.lublin.enterpol.pl 25.02.08, 14:12
        Przez kilkanaście lat mieszkałem w bloku stojącym kilkaset metrów od
        kościoła. Nie polecam. Podobno człowiek może się do wszystkiego
        przyzwyczaić (i pewnie tak jest) ale po co, skoro da się tego
        uniknąć. Przy szczelnie zamkniętych oknach nawet jest ok. Ale całe
        lato, gdy człowiek śpi przy otwartych oknach, mieliśmy codziennie
        rano o 6-tej pobudkę dzwonami. Nie muszę pisać, że szczególne
        nasilenie "napierdzielania w gary" występowało w weekendy i święta,
        gdy człowiek chciał sobie trochę dłużej pospać. Do tego obowiązkowe
        głośniki na zewnątrz i zawodzenia ludzi, którym ewidentnie stado
        słoni nadepnęło na uszy (i głowę przy okazji). Najgorsze jest to, że
        tak naprawdę nic nie możesz zrobić (co najwyżej przyzwyczaić się).
        • Gość: anula99 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:19
          nie można się do tego przyzwyczaić, niestety, mam podobny
          problem,zamykam szczelnie okna a jak zaczynają dzwonić zatykam uszy
          poduszką,
      • Gość: anula99 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:17
        Wkurzające są dzwony, szczególnie o 6 rano w weekendy. Codziennie
        pobudka, chcesz czy nie, wierzysz czy nie, sluchać musisz.
      • kain_brat_abla Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 14:36
        Większość wad wymieniłeś, a teraz pora na zalety ... hmm, nie widzę.
      • rofu Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 14:58
        Witam
        mieszkamy ok. 100m. od kościoła. Nigdy nie uważałam, że to wada.
        Dzwonów porannych nie słyszę (chyba wtedy śpimy). Te o 18:00 lubię -
        taki stały punkt dnia. W większe święta okoliczne uliczki
        zastawione - zdarza się to kilka razy do roku. Latem w niedziele
        głośniki są też na zewnątrz kościoła - jakieś dzwięki docierają, ale
        np kazania wyraźnie nie słychać - ogólnie nie przeszkadza nam to.
      • Gość: atojaxxl Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.is.net.pl 25.02.08, 15:54
        Mieszkam między bazą Straży Pożarnej a kościołem :) jakbym się dobrze
        rozpędziła, to z balkonu mogę wskoczyć na teren kościelny, na zaplecze zachrystii.
        Gdy dostawaliśmy mieszkanie, straż już była, kościół postawiono po 5 latach.
        Obydwa sąsiedztwa wydawały mi się na początku uciążliwe, po 25 latach
        przywykliśmy i do częstych alarmowych wyjazdów i do procesji, mszy, dzwonów o 5.50.
        Ale gdybym miała kupować działkę ... nie, nie kupiłabym.
        Walczyłam z mamusiami, które wynosiły dzieci do sikania prosto pod nasz balkon,
        walczyłam z zostawiającymi śmieci kramarzami po odpuście, walczyłam z młodzieżą
        uciekającą z rekolekcji na papieroska w krzewy koło bloku...
      • Gość: tinley Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 17:02
        Dla mnie zaleta. W pobliżu koscioła nie można otwierać pubów, knajp, tancbud
        itp. W praktyce różnie to bywa ale generalnie od tego tałatajstwa masz spokój.
        Poza tym z ksiundzem lepiej żyć w zgodzie bo czasem można wiele rzeczy cichaczem
        załatwić i to zdziwiłbyś się jakich.Ale ja bym nie kupił w sumie. jakbym miał te
        wszystkie procesje, grila z widokiem na mszę itd... Bez sensu. U mnie na
        przykład jest kupa domów widokiem na cmentarz. marny to widok ale ponoc można
        się przyzwyczaić. Tylko co to za życie jak 2 metry od płotu masz nagrobek...
      • Gość: anty Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: 199.133.212.* 25.02.08, 17:42
        Moi rodzice maja dom ze 150 m od kosciola. Msze transmitowane sa
        przez glosniki, gorsze ze wszystko inne tez, typu przygotowywanie
        dzieci do komunii-nie tylko slyszymy dzieci czytajace Biblie (to
        jeszcze ujdzie) , ale uwagi ksiedza i jego wydzieranie sie na te
        dzieci. Standardowe jest oczywiscie bicie dzwonow pare razy
        dziennie.
        A co do innych, "smiesznych" problemow jest to, ze ludzie idacy do
        kosciola probowali sie zalatwiac na naszej posesji , mama wypatrzyla
        stara babke ktora zadzirala kiecke za krzakiem (dzielka JEST
        ogrodzona), inny chlop po prostu bez pytanie i naszej wiedzy
        zostawil rower pod naszym domem, oparty o dom, dowiedzielismy sie
        czyj to dopeiro jak wrocil po mszy odebrac....
        Inna rzecz ze pare razy nasze psy omal nie oberwaly kamieniem, bo
        stare babki idace na msze sie ich baly. Wyszlam i powiedzialam wtedy
        jednej takiej ze jak rzuci tym kamieniem to ja jej oddam. zaczela
        sie wydzierac ze psy na nia szczekaja. Tak, szczekaly, ale za
        ogrodzeniem, a furtka byla zamknieta.
        Tak wiec zastanow sie dobrze...
        • Gość: Soultys1 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.chello.pl 25.02.08, 20:06
          No cóż. Na naszym osiedlu też proboszcz z dumą ogłosił otwarcie
          dzwonnicy. Zaczął dzwonić pół godziny przed każdą mszą, na początek
          mszy i kiedy mu się tylko chciało od 6 do 24. Nie reagował na
          protesty ludzi do czasu aż ktoś nie wytrzymał i pod dzwonnicę
          podłożył ogień. I teraz dzwoni tylko od święta. I tak powino być. Po
          co się ma ksiądz chwalić dzwonami?? Szczerze mówiąc dziwię się że
          pos3gacz zdecydowanie na innym forum antykatolicki ta delikatnie
          obszedł się z tematem.
          Pozdrawiam
      • Gość: titta Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.botany.gu.se 25.02.08, 17:57
        Babcia przez lata mieszkala przy kosciele. Nie bylo zle, dzwony dosc
        nastrojowe, zegar na wierzy, widzialo sie co sie w miasteczku
        dzieje...Az zmienil sie proboszcz. Dzwony zastapiana jakims
        strasznym mechanicznym nagraniem z kurantem, ktory wydzwania "kiedy
        ranne" o 6 rano! i cos innego co 3h. Bardzo glosno i bardzo
        skrzekliwie. Trwa to juz kilka lat (przyzwyczaic sie nie sposob),
        bo - choc cale sasiedztwo glosno mowi co o proboszczu mysli, nikt w
        konflikt nie wejdzie... I nie jest to ten przypadek opisywany w
        Gazecie...
      • piotrek20074 Dzwony to chyba najwiekszy problem 25.02.08, 18:13
        nie wiem jaki to kościół, jesli ma megafony będziesz codziennie
        słuchał mszy przy otwartym oknie, podobnie mają mieszkańcy koło
        stacji kolejowych. Jeśli masz ogrodzenie i bramę ze znaczkiem nie
        zastawiać to nikt nie powinien blokować ci wyjazdu.
        • Gość: jan_dreptak Re: Dzwony to chyba najwiekszy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 18:24
          mieszkaliśmy kiedyś niedaleko kościoła, dzwony jeszce ujdą ale
          wyobraź sobie, wracasz nad ranem z imprezki, lekko zmęczony rzecz
          jasna, kładziesz się, a tu za oknem trwa nieustający przemarsz,
          pragnienie cię męczy, pytasz kota czemu tak wali łapami a za oknem
          staccato obcasików, a każdy obcas wbija się w czaszkę, najgorszemu
          wrogowi nie życzę
      • Gość: MIKI Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.icpnet.pl 25.02.08, 18:24
        Absolutnie nie kupuj !!!!
      • kruk51 Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 18:28
        Czy sąsiedztwo kościoła jest problematyczne ? Oj ! Bardzo, bardzo ! na
        wet nie próbuj się przekonać. Nie życzę Ci źle ! Zdradzę ci tajemnicę.
        To nie ma nic wspólnego z pobożnością i wiarą, uciekaj gdzie pieprz rośnie.
        Najważniejszy jest święty spokój. Choćbyś do kościoła miał dale
        ko.
      • klapouczek Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? 25.02.08, 18:37
        ja mieszkam przy kościele. Właściwie to przy kaplicy cmentarnej. Tyle co złapałem się na tym jak pod prysznicem nucę "anielski orszak niech Twą duszę przyjmie..." ;P
        Więcej problemów nie pamiętam ;)
      • Gość: Murza Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 18:41
        Wada i to spora. Podejdź człowieku w okolice Kościoła pod wez. Św
        Czesława grają ,śpiewają bez względu na dzień tygodnia , miesiąca
        itd.itp. jak leci - W Polsce to się nigdy nie uciszy. KATOLAND.....
        Na całym Świecie obowiązuje tolerancja ,ale obu stron- w Polsce
        tylko ja lub my mamy być tolerancyjni- ONI nigdy, A jeszcze powiedzą
        że to marudzą komuniści.
        • Gość: tom Re: Dzialka przy kosciele - zaleta czy wada? IP: *.timplus.net 25.02.08, 19:26
          znowu jakiś komuch marudzi :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka