Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 10:40
    Wiem że ten wątek był kilka razy ale nie mogę go odnaleźć w tym gąszczu. Mam
    przed domem drzewo (na mojej działce) i w jego koronie przebiega linia
    energetyczna - od słupa do słupa z jednej strony i od słupa do domu z
    drugiej. Chcę koronę przyciąć (teraz lub na wiosnę) i kable skutecznie mi to
    utrudniają. Czy rejon energetyczny ma obowiązek się tym zająć? (chciałabym
    żeby "uwolnili" kable resztę zrobię sama). Ponad to przy wiatrach i
    deszczach gałęzie szarpią kable i boję się że pewnego pięknego dnia je urwą.
    To samo dotyczy kabli TPSA - przyłączali telefon sąsiadowi pod moją
    nieobecność, weszli na moją działkę i przerzucili kabelek przez koronę
    jabłoni ktorą będę na wiosnę wycinać.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ali Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.rzesa.rzeszow.pl 24.09.03, 11:29
        Rejon Energetyczny ma obowiązek przyciąć tylko te gałęzie, które zbliżają się
        do przewodów. Natomiat o pozostałe powinien zadbać właściciel. Jeżeli zajdzie
        potrzeba wyłączenia linii lub zdjęcia przewodów należy zwrócić się do rejonu.
        Takie usługi mogą być odpłatne.
        • Gość: danka Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 13:59
          Właśnie o to mi chodzi: żeby obcięli gałęzie oplatające kable, resztę zrobię
          sama. Czyli jeśli dobrze rozumiem, uwolnienie kabelków z gałęzi należy do nich
          resztę robię ja?
          • Gość: Ali Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.rzesa.rzeszow.pl 27.09.03, 08:30
            Dokładnie tak
            • Gość: danka Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 16:00
              Możesz mi powiedzieć na jakie przepisy się powołać? Dziś dzwoniłam do RE, i
              usłyszałam, że to mój problem bo zaniedbałam drzewo ( nieprawda - jestem
              właścicielką od 2 lat a drzewo ma ok. 15) i oni nic nie muszą robić. Więc albo
              wezmę sobie firmę, albo oni to zrobią odpłatnie albo jeśli będzie awaria
              (czytaj zerwą się kable) to wtedy uwolnią kabelki oczywiście na mój koszt +
              koszty usunięcia awarii Po prosru czyste wariactwo!!!!!!!!! Spisałam sobie
              dane "przemiłego " Pana informując go że pojawię się osobiście i złożę w tej
              sprawie pismo. Tylko do cholery :-))) na co sie powołać?????????????
      • Gość: jasiek11 Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 28.09.03, 07:52
        Ale tepsa do sasiada powiesiła przewody pod Twoja nieobecnosc i bez twojej
        zgody?? i weszli Ci na dzialke?? Smaruj do prokuratury i na policje i zglos ze
        cos Ci zginelo z posesji! sprawe masz wygraną ! a przewody tepsy obetnij !
        1-nie mogli wejsc na Twoja posesje
        2-sasiad musi miec Twoja pisemna zgode na poprowadzenie przewodow nad Twoja
        posesja

pozdrawiam - jasiek
        • Gość: danka Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 15:54
          Szczerze to jestem tego bliska. Dzięki wam za posty
        • mesjasz_2 Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.09.03, 19:05
          Witam!
          mam podobny problem, ale ze studzienka telekomunikacyjna ktora to byla na mojej
          dzialce gdy ja kupowalem. Jak wyglada sprawa takich studzienek, tzn. czy TePsa,
          Netia lub inna firma ktora jest ich wlascicielem, powinna miec zgode
          wlasciciela dzialki??
          A moze warto sie ubiegac o jakies zadoscuczynienie ? :)) moze telefon z
          darmowym abonamentem ;))

pozdrawiam
          • Gość: jasiek11 Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 29.09.03, 19:42
            jezeli kupiles dzialke ze studzienka czy czymkolwiek innym to tym samym to
            zalegalizowales
            tzn jezeli sprzedajacy nie dawal zgody na jej postawienie a Ty kupiles dzialke
            ze studzienka to tepsa Twojej zgody juz nie potrzebuje - na zasadzie widzialy
            galy co braly

pozdrawiam - jasiek
            • mesjasz_2 Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.09.03, 15:39
              szkoda ;((, juz myslalem, ze moge cos od nich wydebic.
              tak pozostaje mi wpiecie sie w ich swiatlowod ;)))
              PS mozesz mnie skierowac do konkretnych ustaw ktore to reguluja, i czy musze
              ich wpuscici na moja posesje?
              pozdrawiam
              Tomek
      • Gość: danka Re: Problem z drzewem PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 15:38
        Po prostu jestem wściekła!!!!!! Pisałm w poprzednim poście, że dzwoniłam do RE
        i co mi powiedzieli - w czasie rozmowy nie podałam ani nazwiska ani adresu,
        tylko uzyskałam informacje. I wyobraźcie sobie co za zbieg okoliczności -
        właśnie dzwonił mój mąż że po powrocie do domu zastał obraz nędzy i rozpaczy:
        byli pracownicy RE, weszli na naszą działkę pod naszę nieobecność i bez naszej
        zgody, obcięli jedną gałąź (tą najmniej problematyczną), wyszli zostawiając
        bałagan i obcięty konar na działce. Oczywiście o 15 nikt już tam nie pracuje,
        ale zaraz rano dzwonię, że mi zginęły z garażu narzędzia. Ciekawe jak mi to
        udowodnią??????????????????? Poza tym - kto posprząta ten bałagan?? A kable
        jak były uwięzione w konarach, tak są nadal. Acha, jeszcze jedno - od jutra
        mój pies siedzi na ogródku spuszczony - działka jest spora więc będzie gdzie
        zakopać ew. ofiary:-))))) Serio, to aż się we mnie wszystko gotuje. Ciekawe
        czy do mieszkań też wchodzą pod nieobecność właścicieli?????????/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka