Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

usterki w nowym mieszkaniu

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:32
    Kupiłam mieszkanie w grudniu, w sierpniu odebrałam. Podczas odbioru
    zauważyłam usterkę: cieńkie ale długie pęknięcie na ścianie pomiędzy
    pokojami. Usterka została zaznaczona w protokole odbioru i usunięta pod moją
    nieobecność. Po kilku tygodniach, już w wykończonym mieszkaniu pęknięcie
    wylazło. Z jednej strony na pękniętej ścianie mam już zamontowaną szafę
    wnękową. Wiem, że developer powinien usunąć usterkę, ale mam pytanie: Kto
    ponosi koszty demontażu/wymiany elementów trwałych, które trzeba usunąć przy
    usuwaniu tej rysy? Kto sprząta po kuciu ścian? Ile czasu ma developer na
    usunięcie tej usterki od momentu jej zgłoszenia? Czy ktoś może mi podać jakąś
    podstawę prawną, bo jak znam życie to będą chcieli się wykręcić, a ja nie
    rozbiorę sama tej 4-metrowej szafy

dzięki bardzo za pomoc

agnieszka
    Obserwuj wątek
      • Gość: agami Re: usterki w nowym mieszkaniu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 15:16
        Plis pomóżcie. Ja sobie jeszcze jakos poradzę, ale chcemy wiedzieć z sąsiadem
        jak się do tego zabrać, żeby nas na drzewo nie spuścili. Jemu za chwile drzwi
        do mieszkania wypadną z futryny

agnieszka
        • vampi_r Re: usterki w nowym mieszkaniu 13.10.03, 17:07
          Nie wiem, czy ktoś tu jest biegły w dziedzinie prawa.

Zapewne w umowie kupna mieszkania od developera masz jakis punkt mówiący o
          rękojmii i gwarancjach.
          Tym niemniej jeśli developer się wyprze, to mozesz mu tylko nabimbać. Możesz
          sie sądzić i czekać na wyrok 4 lata.

Ja nie potrafię ci podac żadnych podstaw prawnych.
          Ale ja bym napisał pismo do developera i kazał uzunąc usterkę.
          Czy ma on na swój koszt demontowac szafę i potem zmontować? Tego nie wiem.
          On powinien usunąc usterkę, która powastała w trakcie okresu gwarancji. A jak
          to zrobi, to juz jego sprawa.
          Inna rzecz, że demontaż i montaż takiej szafy, to żadna filozofia.
          Wazne, by w trakcie prac nic ci nie uszkodził.
          • Gość: Mat Re: usterki w nowym mieszkaniu IP: 5.2.1R1D* / *.nokia.com 13.10.03, 17:09
            No i jeszcze jest kwestia tego czy to rzeczywiście pęka ściana czy tynk, bo jak
            tynk to to nie jest żadna usterka tak naprawdę.
            • Gość: agami Re: usterki w nowym mieszkaniu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 09:41
              To, że developer ma obowiązek usunąć usterkę wynika z umowy. Wiem, że będą
              chcieli się wykręcić i dlatego chciałabym wiedzieć, na czym stoję jeszcze przed
              zgłoszeniem usterki. Chodziło mi tylko o to, kto pokrywa koszty poboczne jej
              usunięcia, np: rozłożenia szafy, czy jak u sąsiada ponownego położenia tynku
              strukturalnego (drzwi i ościeżnice do wymiany).
              To pękła ściana, nie tynk ... niestety. Wiem, że blok będzie siadał, ale oni
              mieli to poprawić, więc teraz im nie odpuszczę.

agnieszka
              • Gość: Quest Re: usterki w nowym mieszkaniu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.10.03, 11:09
                Miałem podobną sytuację. Wydębiłem od developera pieniądze stracone przeze mnie
                w wyniku usterki. Developer wyciągnie je od podwykonawcy. Niestety z tego co
                wiem miejsce do naprawy powinno byc udostepnione przez lokatora. Tzn.
                przesunięcie mebli itp. Również dotyczy do dokładnego sprzątnięcia. Ekipa
                sprząta po sobie z grubsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka