Gość: ochman IP: 81.168.35.* 13.10.03, 22:33 Mam pytanie: czy w prawie polskim mozna zawrzec transakcje kupna i sprzedazy domu w dewizach, czy trzeba przeliczyc ew. dewizy na zlotowki? Z gory dzieki za pomoc! o Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emilia Re: Transakcje w dewizach IP: 213.17.175.* 14.10.03, 13:36 umowa między dwoma podmiotami polskimi może mieć jako walutę TYLKO PLN. umowa między podmiotem polskim a zagranicznym może być w walucie, ale równowartość musi być podana w PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Transakcje w dewizach IP: 62.190.181.* 14.10.03, 14:42 wielkie dzieki! wszystko jasne. o Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: Transakcje w dewizach 14.10.03, 14:49 Gość portalu: emilia napisał(a): > umowa między dwoma podmiotami polskimi może mieć jako walutę TYLKO PLN. > umowa między podmiotem polskim a zagranicznym może być w walucie, ale > równowartość musi być podana w PLN. Jeseś pewna? Wydaje mi się, że przepisy prawa dewizowego uległy w tym zakresie zmianie i o ile zapłata nie jest związana z prowadzeniem działalności gospodarczej to można przeprowadzić ją w dewizach a tylko dla podstawy wyliczenia należnych opłat należy podać ją w złotówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Re: Transakcje w dewizach IP: 213.17.175.* 14.10.03, 15:35 więc jeszcze raz przeczytaj pytanie: czy prawie polskim mozna zawrzec transakcje kupna i sprzedazy ... zawrzeć, to ja rozumiem dane zawierane w umowie. i w umowie muszą być złotówki. a to, czy jedna osoba drugiej zapłaci gotówką, jabłkami, złotem, złomem czy czymkolwiek nie ma znaczenia. zawrzeć tranzakcję należy w ZŁOTÓWKACH.... Odpowiedz Link Zgłoś