Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy zapłacę podatek?

IP: *.wroclaw.pios.gov.pl / 195.116.106.* 16.10.03, 08:29
    Dwa lata temu rodzice przepisali mi swój dom. Nie posiadałam wówczas
    mieszkania i zostałam zwolniona z podatku. Rodzice mają ustanowioną
    służebność dożywotnią. Byłam cały czas zameldowana na stałe w tym właśnie
    domu. Obecnie planuję z moim przyszłym mężem kupić mieszkanie. Nie wiem jak
    to zrobić i czy mogę się w nim zameldować na stałe. Czy w związku z kupnem
    mieszkania będę musiała zapłacić podatek. Naprawdę nie wiem co robić. Proszę
    pomóżcie!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: emilia Re: Czy zapłacę podatek? IP: 213.17.175.* 16.10.03, 09:03
        to że jesteś właścicielką domu nie jest równoznaczne z tym, że musisz być w nim
        zameldowana... właścicielem jest się na podstawie aktu własności, a meldować
        się możesz wszędzie tam, gdzie właściciel nieruchomości będzie miał ochotę Cię
        zameldować... więc jak kupicie mieszkanie i będziesz miała ochotę się w nim
        zameldować, żaden problem.
        natomiast nie rozumiem kwestii podatku. obowiązek podatkowy powstaje wtedy, gdy
        sprzedała być dom przed upływem 5 lat. ale i od tej zasady jest wyjątek, bo
        gdybyś pieniądze ze sprzedaży przeznaczyła na następne mieszkanie, nie
        płaciłabyś podatku.
        Ty jak rozumiem domu nie zamierzasz sprzedać, więc nie wiem skąd problem
        podatku.
        jeżeli dobrze Cię zrozumiałam - to wogóle nie widzę problemów. jeżeli coś jest
        nie jasne - daj znać, postaram się coś wyjaśnić jasniej...
        pzdr
        • Gość: egi Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 09:38
          Koleżance chodzi zapewne o podatek od darowizny, a nie dochodowy. A tam zasady
          są troche inne. BO zwolnienie z podatku jest, o ile m.in. obdarowany przez 5
          lat bedzie zamieszkiwał w przedmiocie darowizny. Jeśli nie, to traci prawo do
          zwolnienia. Jest pewna zbieżność z tym celem mieszkaniowym, ale miejsce
          zmaieszkania bez utraty zwolnienia można zmienić tylko wtedy, jeśli istnieją
          uzasadnione okoliczności tej zmiany. A co to może oznaczac? Trudno powiedziec.
          • Gość: Gosik Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.wroclaw.pios.gov.pl / 195.116.106.* 16.10.03, 11:22
            Dokładnie, chodzi mi o podatek od darowizny. Pamiętam, że w akcie notarialnym
            był zapis, że w tym domu mieszkam i zobowiązuję się zamieszkiwać przez 5 lat.
            Czy wiesz jakie sa to uzasadnione okoliczności zmiany zamieszkania?
            • Gość: egi Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 11:33
              No właśnie chodzi o to, że nie ma takich opisanych okoliczności, musiałabyś
              przekonać urząd, że były. No nie wiem, np. dostałaś malutki domek, a w
              międzyczasie znacznie powiększyła się Wam rodzina i miejsca nie wystarcza, no
              na pewno koniecznośc przeprowadzki w zupełnie inne miejsce, ktoś tez mial taką
              sytuację, ze znacnie pogorszyly im się warunki finansowe i nie bylo ich stac
              na duze odziedziczone mieszkanie. Przyczyny mogą być różne. Ale zauważ też, że
              w ustawie mowa jest o zbyciu uzyskanego lokalu lub domu i nabyciu nastepnego.
              PO pierwsze musi być nie dluższy odstep czasu niz 6 m-cy miedzy tymi
              zdarzeniami, a po musisz sie tego pierwszego pozbyc. MOga wiec byc
              watpliwości, czy jesli nadal pozostaniesz wlascicielem tego domu to spelnisz
              warunki, prawda?
              • Gość: Gosik Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.wroclaw.pios.gov.pl / 195.116.106.* 16.10.03, 11:53
                Możesz mi napisać nr dziennika Ustaw gdzie mogłabym przeczytać wspominaną przez
                ciebie Ustawę. A jeśli chodzi o okoliczności to są nastepujące: dom jest na
                terenie województwa śląskiego, nie mogłam tam znaleźć pracy wiec przeprowadziła
                się do innego województwa (odległosc 200 km) gdzie pracuję na stałe. Obecnie
                moje plany życiowe zmieniły sie znacznie. Planuje tu zakup mieszkania i
                założenie rodziny z racji miejsca pracy.A powiem szczerze, zameldowanie w innym
                województwie to trochę problem np u lekarza czy w pracy. Naprawdę nie wiem co
                robić.
                • Gość: zz_nowy Re: Czy zapłacę podatek? IP: 193.178.143.* 16.10.03, 12:09
                  Musisz być ZAMELDOWANA przez 5 lat w tym darowanym domu. Zamieszkiwać = być
                  zameldowanym. Zameldowanie to dowód zamieszkania. W nowym mieszkaniu możesz się
                  zameldować tymczasowo (max 5 lat - chyba).

Ja tak zrobiłem. Moja żona tak zrobiła. I jest dobrze.
                  • Gość: gosik Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.wroclaw.pios.gov.pl / 195.116.106.* 16.10.03, 13:11
                    Dzięki za radę chyba tak właśnie zrobię. Zamelduje sie czasowo na okres 3lat,
                    bo tyle mi zostało do tych ustawowych 5 lat. Myślę, że jest to najprostrzy
                    sposób w tej sytacji. Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi.
                  • Gość: Inka Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 19:11
                    Tak w kwestii formalnej, to nieprawda, że zamieszkiwac = byc zameldowanym,
                    pytałam nawet o to w skarbowym. Co więcej, zobacz NIP-3 tam są 2 pozycje:
                    miejsce zameldowania i miejsce zamieszkania, i jeszcze: składasz zeznanie
                    podatkowe wg miejsca zamieszkania na dzień 31.12 a nie zameldowania ;-)) (choć
                    oczywiście w większości przypadków to się pokrywa)
                • Gość: egi Re: Czy zapłacę podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 12:21
                  Nie potrafię Ci na 100% niczego doradzić, trudno mi też powiedzieć, jaka jest
                  praktyka us-ów, bo podatkiem od spadków i darowizn zajmuję sie dość
                  sporadycznie. Ja bym uznała, że istnieje przesłanka zmiany miejsca
                  zamieszkania, tylko problem z tym "zbyciem". Tak sobie pogadalam z kumplami i
                  trzeba by moze pokombinowac bardziej od strony samej umowy darowizny, co z nia
                  zrobic, zeby dom wrocil do rodzicow nie? No bo oczywiscie jest jeszcze opcja,
                  że niby nadal tam mieszkasz. Na pewno musisz zmienic miejsce zamieszkania.
                  Moze np. zrobic cos takiego, ze w zwiazku z tym, ze rodzice popadli w
                  niedostatek, to bedziesz ich musiala utrzymywac finansowo, nie stac Cię, więc
                  zwracasz im przedmiot darowizny - czyli de facto zbywasz powrotnie. Jak masz
                  znajomego prawnika to cos pewnie mozna wymyslec.
                  Aha, ustawa jest z 28 lipca 1983 r., Dz.U. z 1997 r., Nr 16, poz.89 ze zm. Jak
                  masz dostęp do lexa albo innej strony z tekstami podatkowymi to jednak
                  najlepiej skorzystac z tekstu jednolitego.
                  Z tym zameldowaniem to nie wiem, na pewno zameldowanie nie rowna sie
                  zamieszkiwanie. Ja mam miejsce zamieszkania od ponad 4 lat w W-wie (corpus i
                  animus) a zameldowana jestem nadal 200 km stad. Nie mialam zadnych klopotow w
                  pracy czy u lekarza w zwiazku z tym, no ale raczej nie chadzam do lekarza.
                  Mysle, ze cos jednak wymyslisz.PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka