Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problemy z sąsiadami

20.10.03, 14:42
    Posiadamy stary dom do remontu, na granicy naszej działki sąsiad wybudował
    domek gospodarczy (garaż), jeszcze w czasie kiedy nie byliśmy właścicielami
    owej działki. Obecnie przekształcił sobie ów garaż na mieszkanie i dobudował
    komin z pieca centralnego ogrzewania, bardzo blisko (około 20 - 30 cm) od
    ściany stojącej na granicy działki. Kopci okrutnie, chciałabym dowiedzieć się
    czy istnieją jakieś przepisy regulujące możliwość przekształcenia budynku
    gospodarczego na cele mieszkaniowe i przepisy regulujace minimalną odległość
    kominów od granicy działki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pol Re: Problemy z sąsiadami IP: *.polkomtel.com.pl 21.10.03, 11:26
        Udaj się do urzędu gminy, i zapytaj czy ów sąsiad ma pozwolenie na
        przekształcenie budynku gospodarczego na lokal mieszkalny. Gmina musi wydać
        stosowne zezwolenie na takie coś. Musi również wydać pozwolenie na użytkowanie.
      • Gość: pol Re: Problemy z sąsiadami IP: *.polkomtel.com.pl 21.10.03, 11:30
        jeszcze jedno. jeżeli wybudował na granicy działek to jest uzasadnione
        podejrzenie że niemiał na to pozwolenia na budowę. Nie można bydować przy samej
        granicy, nikt niepowinien wydać pozwolenia. Jeżeli tak jest to samowola
        budowlana.
        • enen Pol 22.10.03, 08:18
          Pol dziękuję bardzo za radę - sprawdziłam i rzeczywiście sąsiad wybudował ów
          garaż nielegalnie, zamieszkuje go na podobnych zasadach. Tak jak pisałeś to
          samowola budowlana. Poinformowano mnie, iż jeśli to sąsiedztwo jest dla mnie
          uciążliwe powinnam poinformować gminnego inspektora budolwanego o samowoli
          budowlanej. Przyznaję, iż wolałabym zachować dotychczasową rezerwę wobec
          sąsiadów, aczkolwiek trudno zgodzić się na wszystkie wybryki. Nie wiem na
          razie co mam zrobic z tym fantem. : )
          • Gość: Anonim Re: Pol IP: 194.9.223.* 22.10.03, 09:47
            Trudno mi osoądzić jak to jest dla Ciebie uciążliwe, jakie masz stosunki z
            sąsiadami, ale pamiętaj, wolność jednego człowieka nie może się opierać na
            ograniczniu drugiego. Pomyśl o sobie i swoich dzieciach, czy im nie zaszkodzi
            dym z tego komina, czy nie będzie to uciążliwe w przyszłości itd. Ja bym chyba
            prostestował.
            • enen Anonim 22.10.03, 21:17
              Anonimie – myślę podobnie, iż powinnam zareagować i bardzo grzecznie
              próbowałam porozmawiać - skończyło się poważnymi i brzydkimi pogróżkami pod
              moim adresem ; (
              W zasadzie nie wiem jakie konsekwencje może mieć zgłoszenie tego typu samowoli
              budowlanej. Może ktoś wie więcej na ten temat z punktu widzenia prawa i
              praktyki, bo obawiam się, iż prawo może się mijać z rozwiązaniami w realiach
              małomiasteczkowych.
              • Gość: XXL Re: Anonim IP: *.echostar.pl 22.10.03, 22:50
                Wydaje mi się, że gość zdaje sobie sprawę z sytuacji
                dla niego niewesołej i stąd jego nerwowa reakcja.

Wg prawa jeśli samowola nie narusza obowiązującego prawa
                to można ją za stosowną opłatą zalegalizować.
                Jeśli jest im wbrew (tak jak tu) to gość
                dostanie bezwzględny nakaz rozbiórki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka