Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DO Bebiak :) - wpis roszczenia do KW

IP: 213.77.50.* 23.10.03, 17:23
    znowu dalem w temacie Ciebie droga Bebiak.. ale nie wiem kogo milabym tam dac :)

Wlasnie podpisuje umowe ze Spoldzielnia na wybudowanie lokalu i przekazanie
    prawa do gruntu... najpierw chcielismy zawzec tez umowe w akcie notarialnym i
    wpisac rosczenie do ksiegi wieczystej (wydawalo nam sei to bezpieczniejsze)
    ale od notariusza a raczej asesora dowiedzialem sie, ze mozna to zrobic
    (wpisac roszczenie) nawet na podstawie zwyklej umowy jaka zawieramy ze
    spoldzielnia..)podobno nie jest to mozliwe w przypadku developera ale
    spoldzieni tak)

czy moze cos o tym wiesz ? nie znalazlem nikogo kto by to zrobil...

pozdrawiam

acek
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: DO Bebiak :) - wpis roszczenia do KW IP: *.acn.pl 23.10.03, 21:18
        Przyznam, że ja też jak dotąd nie widziałam, aby ktoś wnosił o wpis roszczeń z
        umowy zawartej ze spółdzielnią, ale wydaje mi się to możliwe, a to dlatego, że
        umowa ta zawarta w formie pisemnej (takiej formy ustawa wymaga) wywiera pełne
        skutki prawne (inaczej przy developerze, gdzie ta pisemna takich pełnych
        skutków nie wywiera), stąd wnioskuję, że można taki wniosek składać, tylko
        trzeba go w miarę czytelnie dla sądu skonstruować, to znaczy napisać, że
        wnosisz o wpis roszczeń wynikających z umowy zawartej ze spółdzielnią w trybie
        art. 18 Ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych.
        Czy ja to w miarę jasno napisałam? Jak nie to się upomnij a ja Cię pozdrawiam
        serdecznie. B.
        • Gość: Bebiak Re: Do Acka IP: *.acn.pl 23.10.03, 21:20
          Jeszcze odnośnie tytułu wątku: owszem, wskazałeś mój nick ale podałeś też
          zakres problemu:) Pozdrówka raz jeszcze. B.
          • Gość: acek Re: Do Acka IP: 213.77.50.* 24.10.03, 09:52
            dziekuje bardzo i jak dokladam cala mase buziakow :) *********
          • Gość: acek Re: Do Acka IP: 213.77.50.* 24.10.03, 10:03
            a tak a propos to wciaz sei zastanawiam czy robic umowe ze Spoldzielnia o
            wybudowanie w formie aktu natarialnego czy nie... co znajomy prawnik to ma swoja
            koncepcje :)).. na razei przewaza chyba oglad ze nie ma to raczej az tak
            wielkiego znaczenie... ech moze dobrze ze nie jestem prawnikiem.. hehe :)..
            ciekawe co Ty o tym sadzisz....acek
            • Gość: Bebiak Re: Do Acka IP: *.acn.pl 24.10.03, 21:01
              Ale mnie zaskoczyłeś swoją propozycją co do formy aktu notarialnego.
              Zastanawiam się głęboko co to za umowa by była i przyznam szczerze, że nie
              wiem. To jest szczególny tryb nabycia mieszkania od spółdzielni, dość jasno
              określony w ustawie wraz ze wskazaniem wymaganej formy (pod rygorem
              nieważności - forma pisemna). I teraz pytanie: akt notarialny co do zasady
              jest wyższego rzędu aniżeli umowa pisemna, ale jeśli ustawa pod rygorem
              nieważności zastrzega formę pisemną to czy to oznacza, że każda inna powoduje
              nieważność? A jeśli taka umowa w formie aktu byłaby ważna (załóżmy, że tak) to
              czy może ona być zawierana w trybie art. 18 Ustawy o spółdzielniach? Jaka to
              wtedy mogłaby być umowa: przedwstępna, ale wówczas sprzedaży a nie o to
              chodzi, zobowiązująca w trybie art. 9 ustawy o własności lokali a to też
              przecież coś innego. Hm, rozważam sama ze sobą i nie wiem, po prostu nie wiem,
              ale problem mnie zainteresował poważnie i po niedzieli podrążę temat (coś
              poczytam, porozmawiam z innymi prawnikami). Odezwę się tu do Ciebie po
              zapoznaniu się z opiniami innych, dobrze? Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • Gość: acek Re: Do Acka IP: 213.77.50.* 27.10.03, 10:28
                Droga Bebiak i Droga IGA 35 :)

powoli zacxzynma co raz mniej rozumiec, chyba moj humanistyczny umysl nie
                starcza zeby w calosci pojac zawilosci jezyka prawniczego.. hehe.. tak na
                powaznie chyba tez zaraz przysiade i jeszcze raz poczytam dokladnie te ustawy..

na razie chyba jednak zdecyduje sie przy podpisaniu "Umowy o wybudowanie i
                ustanowienie odrębnej własności lokalu" na zwykla forme pisemna (czas goni i
                kasa trzeba by wydac).. i sprobuje tak jak mi radzil asesor wpisac roszczenie do
                KW. mam nadzieje, ze sad wieczysto-ksiegowy rozumuje podobnie..:) jeszcze mam ze
                3 dni na zastanowieni... wiec bede czekal z usteknieniem na informacje :)

pozdrawiam i zycze Wam bardzo milego dnia :)
                acek
      • iga35 Re: DO Bebiak :) - wpis roszczenia do KW 24.10.03, 21:51
        zajrzyjcie tu:www.nieruchomosci.beck.pl/artykul.php?idart=643

pozdrawiam,iga
        • Gość: Bebiak Re: Wpis roszczenia do KW IP: *.acn.pl 28.10.03, 22:28
          Przeczytałam ten artykuł, ale wg mnie niezupełnie dotyczy pisemnej umowy
          zawieranej ze spółdzielnią, a o takiej mówimy. Ja składałabym wniosek do sądu
          o wpis roszczeń i nie widzę dla tego specjalnych przeszkód. Natomiast Acku, co
          do tej formy: muszę Ci powiedzieć, że postawiłeś spory problem. Podpytałam
          kilka osób i w pierwszym odruchu niejako oczywiście odpowiedź brzmiała: forma
          aktu jest wyższego rzędu (teoretycznie każdej umowie można nadać na życzenie
          stron formę aktu)itd., a ale po głębszym zastanowieniu się zasiałam
          wątpliwości i teraz trwają rozmyślania. Co z nich wyniknie - poinformuję Cię
          tutaj. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • Gość: acek Re: Wpis roszczenia do KW IP: 213.77.50.* 29.10.03, 10:08
            ech moi znajomi prawnicy tez mowia roznie..:) moze na koncu uda mi sie posumowac
            sprawe.. tylko sei zastanawiam dlaczego nikt (pryznjamnieuj z moich znajomych)
            nie wpisal nigdy takiego roszczenia.. na moj rozum daje to na pewno silniejsza
            pozycje gdyby cos sie zrypalo.. ale moze ja zbyt wierze w moc KW :).. pozdrawiam
            cieplutko..acek
            • Gość: acek Re: Wpis roszczenia do KW IP: 213.77.50.* 31.10.03, 09:33
              kobylka u plota hehe :) podpisalem umowe..teraz tylko zbadam jak zlozyc wniosek
              do KW.. i wypada sie modlic zeby wszytsko sie potoczylo pozytywnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka