Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Aon Hewitt schodzi na psy

IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.13, 22:46
    Aon hewitt w krakowie wieje coraz gorsza opinia. Kiedys byla to firma do ktorej sie przechodzilo, bo byly lepsze warunki, fajni ludzie. Sam bylem zainspirowany opowiesciami kolegow o tej firmie stad tez zdecydowalem sie przeniesc. Z opowiesci pozostaly tylko pute usmiechy badz sarkastyczne spojrzenia. Aon Hewitt zdobywa coraz gorsza opinie w krakowie. Atmosfera jest zastraszona, a od ludzi wymagany jest tylko usmiech na twarzy. Nie licza sie umiejetnosci tylko dobry PR. O awans trudno. O zwolnienie 'za porozumieniem stron' za to przeciwnie. Aon chetnie sie pozbywa wykwalifikowanych zasluzonych pracownikow na rzecz mlodych i tanich juniorow po studiach. Klimat w hewicie jest smutny i przerazajacy. Wlasciwie nikomu juz nie mozna zaufac. Wyscig szczurow sie skonczyl, teraz jest ciecie kosztow. Procesy sa juz ustawione wiec wykwalifikowanych pracowanikow trzeba sie pozbyc na rzecz juniorow ktorzy wykonaja prace za dwoch.

Zastanowcie sie zanim zlozycie tu swoje cv. Ja odchodze.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anna Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.13, 14:44
        Proszę o odpowiedź, czy AON teraz masowo przyjmuje ludzi na 3 miesięczny staż? Czy komuś później proponują umowę o pracę?
        • Gość: inco Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 16:35
          zazwyczaj jak juz zainwestuja 3 miesiace szkolen w czlowieka to przyjmuja, nie znam sytuacji w ktorej by kogos po probnym nie przyjeli
          • Gość: Ania Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 08:26
            Ale staż to umowa zlecenia a nie umowa o pracę na okres próbny... Więc ponawiam pytanie czy proponują umowę o pracę po stażu?
            • Gość: Grrr Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.internetia.net.pl 02.02.14, 13:45
              Umowa o staż to coś innego niż okres próbny...

Proponuję, poczytanie o rodzajach umów na poniższym forum.
              www.pracuj.pl/student-rekrutacja-porady-umowy-musisz-wiedziec-co-podpisujesz.htm#top
              Umowa na czas próbny w firmie AonHewitt jest z zasady na 3 miesiące, a jeśli kogoś praca nie budzi większych zastrzeżeń, po tych trzech miesiącach przyznawana jest umowa na stałe.

Umowa o staż praktykowana jest w przypadku studentów lub osób zaraz po studiach (bez doświadczenia). Praca opiewa wtedy z zasady na mniejsza ilość godzin i mniejszą stawkę. Oczywiście, jeśli ktoś ma dobre wyniki - i może pracować w większym wymiarze godzin - nie ma problemu z zamienieniem takiej umowy na umowę stałą (pod warunkiem, że w zespole jest tzw. wakat).

Proponuję po pierwsze dopytać dokładnie podczas procesu rekrutacyjnego (bądźmy świadomi na co się zgadzamy),a po drugie jeśli ktoś od samego początku może pracować na cały etat (i nie szuka możliwości praktyk / stażu) to aplikujcie na normalną pozycję. Są lepsze warunki, więcej benefitów...
              • Gość: Corponation Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.play-internet.pl 02.04.14, 08:38
                Jasne. Do powyższej wypowiedzi wypada dodać kilka szczegółów. Umowy stażowe sprowadzają się do prostego faktu, że robisz to samo, co reszta zespołu za 1000 złotych netto BEZ jakichkolwiek benefitów. Jedyna różnica, to wymiar pracy (3/4 etatu).W cywilizowanym świecie takie zjawisko określa się mianem wyzysku, choć "na miejscu" można dowiedzieć się, że to "firma daje Ci szansę". Zaskakujące jest to, Jak łatwo można manipulować językiem.
      • heartz Re: Aon Hewitt schodzi na psy 27.06.13, 16:15
        Kolego, ja pracowałem w innym korpo w krk i mogę podpisać się pod każdym słowem, które napisałeś, tylko w odniesieniu właśnie do 'mojej' firmy.. Duża rotacja jest między firmami, bo jak to mówią the grass is always greener on the other side, ale w mojej opinii to wszystko to można wrzucić do jednego worka - low cost processing center. Tyle. Pozdro!
        • Gość: inco Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 16:39
          roznica z aonem byla kiedys taka, ze inne korpo byly low cost, a aon a wtedy hewitt assoc. proponowal lepsze warunki niz inni, lepsze place, lepsze szkolenia, atmosfera byla mila, byl dress code, wyjazdy, team eventy, i mozna by wymieniac bez liku - sklonilo mnie to do zmiany korpo z innej na ta - a teraz - po pierwsze odkad hewitt zostal kupiony przez aon, to hewitt jest tania sila robocza aona zeby amerykanie wyszli 'na swoje'
      • Gość: Ramzes Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.13, 05:07
        Aon hewitt przechodzi restrukturyzacje. Oznacza to w praktyce to, ze w komencie kiedy firma osiagnie balans procesow, ktore wczesnie zbidowali dobrze platni specjalisci- zaczyna sie ciecie kosztow.
        Chodzi o to, ze na dzien dzisiejszy forma pozbywa sie specjalistow by zastapic ich juniorami badz stazystami. Jezeli da sie "klepac" taniej to czemu nie.
        Sami powiedzcie- jakie rozwiazanie moze wymyslec senior menadzer w momencie kiedy wszystko dobrze dziala?
        Jedyne co moze, to ciac koszty czyli zastapic tania sila robocza i przeladowac obowiazkami tych, ktorzy sie nie dali wykruszyc.
        Ostatnio byla fala awansow- tak- srednia wieku menadzera w aon hewitt to chyba 25 lat. a dlaczego? Bo tylko takiemu mlodemu swiezakowi da sie wcisnac wszystko a ten odpowiednio wycisnie zespol. Jak komepetetny w swej roli moze byc ktos tak mlody? Jak ma doswiadczenie w zyciu z ludzmi.
        Zadne.
        I o to wlasnie chodzi.
        Mysle ze powyzsza notka wytlumaczy wielu z was co sie dzieje w aon hewitt. Klimat jest przerazliwie dolujacy a poziom satysfakcji pracownikow jest naprawde niski. Panuje uczucie ze kazdy cie obserwuje bo niewiadomo kto jest kablem. Najlepsze kable rzecz jasna sa blisko gory wiec prosta sprawa ze z tymi osobami naprawde juz trzeba uwazac.
        Ludzie sa bardzo nierowno traktowani, i pomijajac kwestie finansowe, atmosfera jest bardzo kiepska.
        No ale coz. Ciekawe co z hewittem bedzie dalej. Narazie wyglada na to ze sa to dobrze wysztalcone wielojezykowe "chiny" wielkiego Aona. I szkoda, ze polak polakowi takim wrogiem.
        • Gość: chevy Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.play-internet.pl 22.09.13, 18:53
          Nie polecam, a wrecz ODRADZAM wszystkim zatrudnianie sie w firmie AON HEWITT.
          Wiele lat temu byla to dobrze prosperujaca, o bardzo dobrej renomie firma. Podobnie jak Ktos juz pisal powyzej, HEWITT Associates byla jedna z lepszych firm outsourcingowych na rynku krakowskim, porownujac z Cap Gemini itp. Teraz role sie odmienily i wszystkie inne firmy dalece przerastaja AON HEWITT poziomem.
          Z wieloletniego doswiadczenia w tej firmie pozostaly mi tylko bardzo, ale to bardzo niemile wspomnienia. Z calego serca wspolczuje tym ktorzy tam pozostali i z braku innej pracy musza sie meczyc w tym przerazajacym i przytlaczajacym klimacie nieludzkiego wykanczania Polakow przez samych Polakow.
          Niestety z obserwacji wynika ze Polacy tam pracujacy, podlizuja sie i sa slugusami Anglikow, ktorzy nota bene, traktuja nas krocie lepiej niz Polacy (menadzerowie), Polakow (podrzednych pracownikow). Polak Polakowi wilkiem- tutaj wspaniale pasuje jakze to zawsze aktualne powiedzenie.
          MOI DRODZY- zamiast zatrudniac sie w AON HEWITT wyjedzcie do Angli, Szwecji, gdziekolwiek, bo tak jak was potraktuja parszywi Polaczkowie z AON HEWITT, to zapamietacie na cale zycie, i nie przejdzie to bez echa na waszym zdrowiu rowniez.
          Szefostwo, senior menadzerowie- osoby ktorym brakuje klasy, poziomu, inteligencji. Sa jedynie odtworcami, zakompleksionymi klepaczami z wyzszej polki. Nie wzbudzaja oni ani kszty szacunku ani podziwu.
          W firmie AON HEWITT panuje atmosfera wykanczania pracownikow!!!!!!!!!!!!
          Na menadzerow zostaja przesuwani ludzie bez klasy, w wieku 26 lat, ktorzy zamiast pracowac i dawac dobry przyklad, uczestnicza w wyscigu szczurkow, czego nauczyli ich poprzednicy, juz dawno wyrzuceni, z powodu ciecia kosztow. Ci mlodzi menadzerkowie za grosze pracuja cieszac sie z wykanczania innych i tytulu niechlubnego menadzerka.
          W AON HEWITT panuje usuwanie 'problemow' w sposob o jakim nikt nie ma pojecia. Ludzie znikaja z dnia na dzien, zarowno Ci wysoko postawieni, jak i Ci ze stanowisk juniorow/specjalistow.
          Przeciwstawienie sie komukolwiek, walczenie z totalna niesprawiedliwoscia, konczy sie tym ze za kilka dni Cie nie ma. Pozbywaja sie ludzi im 'niewygodnych'.
          Nawet wsrod HRow panuja ukladziki/stosunki- wszystko i wszyscy sa skorumpowani.
          PODSUMOWANIE: Jesli szukasz pracy, trzymaj sie ZDALA od firmy AON HEWITT.
          • Gość: Employee Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.13, 18:58
            Wspolczuje wszystkim ktorzy pracuje w aon hewitt. obecnie jest to jedna z najgorszych firm w krakowie, a moze i malopolsce. wieje strachem i podstepem. nikomu nie mozna ufac (samemu sobie tez nie?). wszyscy ewakuuja sie jak z tonacego statku i tylko naiwni mysla ze cos dobrego ich tam jeszcze czeka. mysle ze niektorym juz jest wstyd sie przyznac ze tam pracuja, a pare lat temu bylo tak inaczej. mysle ze krolestwo z krolowa na czele i jej ksieciem powoli upada. czas wracac do siebie. dowidzenia - zgineliscie wlasna bronia (albo wkrotce to sie stanie).
            • Gość: hegemon Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.opera-mini.net 25.11.13, 11:45
              Nigdy na forum praca nie czytałem tak dołujących komentarzy odnośnie pracodawcy. A siedzę na nim od 2007 roku...
              Niewiarygodne co się dzieje w AON Hewitt.
              • Gość: Tandem Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.13, 09:48
                Zgadza sie. Kiedy kilka lat temu slyszalo sie o tej firmie to dech zapieralo i duma rosla. Teraz to zeby nie przesadzic z dnia na dzien jest coraz gorszy klimat. Profesjonalizm wyparla sila przetrwania a reszta sama sie ewakuuje. Jest tak dolujaco ze sie do pracy nie chce wcale chodzic. Wszystko poobcinali, wszystkie fundusze, wszystkie eventy, firma jest tak skapa zeby wydaje sie iz uprawia sie micro management finansowy. Malzenstwo ktore rzadzi krakowska czescia korporacji ssie z firmy co moze i niewiadomo kiedy to sie skonczy. Moze wkrotce ale zostalo zepsute juz to na co aon pracowal tyle lat. szkoda.
      • Gość: Tandem Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.13, 09:36
        Co prawda aon hewitt mowi zef irme dotnknela restrukturyzacja, o tyle ja w to wierze polowicznie. Firma dazy do obnizenia kosztow jak kazda firma ktora ustabilizuje swoje procesy. Wymienia sie ludzi ktorzy zapracowali na sukces firmy na tanszych. Niby to jest tak ze firma zatrudnia juniorow azeby pozwolic na wewnetrzne awanse. Ale wewnetrzny awans jest tylko z juniora na analyste a pozniej jeest juz good bye i nowy junior.
        Ostatnie zwolnienia swiadcza o tym ze firma pozbywa sie ludzi ktorzy w firmie czuli sie najlepiej.
        Zwolnienie w leadershipie jest tego najlepszym przykladem. Ale w tym przypadku mysle akurat ze osoba poleciala za mobbing oraz brak umiejetnosci- oprocz jednej- swietnie umiala pobywac sie ludzi lub pomagac im w samo-zwolnieniu. Jedyne co ta osoba opanowala do perfekcji to pare socjotechnik na dyplomatyczne gnebienie ludzi). Aon zwolnil osobe ktorej udawalo sie przetrwac w firmie 7 lat, nic nie robic, i wypromowac tylko jedna nieudaczna menadzerke. Ludzie w firmie poczuli ulge w przypadku tego zwolnienia. Smutne jest patrzec kiedy po 7 latach leci na bruk osoba a wszyscy dookola prawie bija brawo. Ale niestety, jesli przez tyle lat nie zbudowalo sie z ludzmi relacji, stalo sie tylkiem do wlasnego zespolu a przodem do mlekodajnej krowy, to niestety zasluguje sie na takie traktowanie.
        Brawo Aon Hewitt!
        Najgorsza firma w krakowie, najgorsze benefity, najgorsze bonusy, ustawione promocje i w ogole- dno.
        • Gość: zenon Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.13, 23:07
          a kto to taki?
        • Gość: Goniec Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.13, 20:07
          Ja tez mam okazje pracowac w Aon Hewitt i musze przyznac ze choc powyzsze opinie sa strasznie o tyle sa w kazdym centymetrze prawdziwe. Niestety poki szefem jest LMcP, ktora ceni sobie podstepne i falszywe praktyki to tak bedzie. Jedyne co sie liczy to przyjmowanie wszystkiego w usmiechem na twarzy, a jak masz swoje zdanie ktore nie naklada sie na jej- to mozesz pozegnac sie z awansem raz na zawsze. W Aon Hewitt nie liczy sie profesjonalizm czy fachowosc ale donosicielstwo. Szefowa nie ma za grosz samokrytyki, ale kiedys to emporium upadnie (juz upada). Jest masa senior menadzerow ktorzy niczym sie nie zajmuja i na niczym sie nie znali natomiast doszli do stanowisk przypodobaniem sie. To zadki przypadek na skale korporacji- ale w Aon Hewitt tak wlasnie jest. HRy zamiataja mobbing pod dywan bo przeciez z taka firma nie wygrasz bo bedzie miala lepszego prawnika. Ludzie sa dreczeni i ponizani i zmuszani do pracy po godzinach, nierowno traktowani. Jedna fanka takich akcji juz zostala potracona ze swojej roli. To co sie dzieje w Aon Hewitt jest niedopomyslenia. Czy oni naprawde mysla ze jedntym obiadkiem swiatecznym da sie wszystko zalatwic a caly rok mozna byc podlym i traktowac ludzi z gory?
          • Gość: podejrzliwy Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 23:57
            ale dlaczego te komentarze pisze jedna i ta sama osoba?!
            • Gość: perkusista Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 09:48
              padum! tszsz...
              • Gość: Inny Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.net.cybernetwmw.com 11.12.13, 19:21
                Też wydaje mi się, że ostatnie posty pisała ta sama osoba lub mocno sfrustrowane przyjaciółki wzajemnie się nakręcające. Nie jestem managerem, ale mam odmienne zdanie na pewne tematy. Senior managerowie w dużej mierze przyszli już z doświadczeniem do Aona, więc nie muszą nikomu udowadniać co potrafią zaczynając swoją przygodę w Aon Hewitt od stanowiska Juniora i wykazując się. Jeśli trafia się jakiś niedoświadczony i kiepski, to raczej taki, który przyszedł na stanowisko kierownicze z zewnątrz i chyba nikomu, a tym bardziej LMcP nie musiał się podlizywać, aby kierownikiem zostać. Dwa, mobbing może się i zdarza, osobiście nie doświadczyłem. Podsycanie wzajemnej nieufności i donosicielstwo? Tego też nie doświadczyłem ze strony managemnetu, może jestem niepodatny i ze mną nie próbują takich technik. Zauważyłem za to, zresztą dopiero niedawno, iż jest towarzystwo specjalistów wzajemnej adoracji, z mocno przerośniętym ego i ambicjami, którzy taką atmosferę wyścigu szczurów wprowadzają, mącą i jakimś cudem chcą zastąpić management (myślę, że autor poprzedniego wpisu właśnie do niego należy). Nie jest kolorowo, fakt, były przypadki, że ludzie - chyba tylko team managerowie - znikali z firmy z dnia na dzień, niektórzy mają bardzo dużo obowiązków, może małe pensje (? nie mówimy o nich, moja jest OK). To byłoby na tyle.
                • Gość: gdziemójkaloryfer Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 21:38
                  Mam wrażenie, że albo moja, albo Twoja percepcja są ograniczone. Po pierwsze, przeczytawszy przed chwilą całą dyskusję, zgadzam się w większości z negatywnymi opiniami na temat firmy. Głównym problemem jest nie tylko to, że "restrukturyzacja" prowadzi do stworzenia low cost processing centre, lecz także to, że management sam gubi się we własnych decyzjach (może i wynika to z faktu, że w wielu wypadkach na managerów wyznacza się ludzi, którzy nie mają pojęcia o niczym - kto wie). Od jakiegoś już czasu obserwuję tę szopkę i muszę przyznać, że pozostało się po prostu śmiać. Co więcej, nie rozumiem, na czym ma ten wyścig szczurów polegać, bo moim zdaniem to już nie żaden wyścig, tylko ucieczka z płonącego statku. Praktycznie każda osoba, jaką znam w firmie, szuka innej pracy i ostatecznie ją znajdzie. Nie wiem też, czym te "wygórowane ambicje" mają być, bo, szczerze mówiąc, jedyną ambicją, o jakiej słyszę w tej firmie, to ucieczka jak najdalej stamtąd, a nie rozwijanie swojej "kariery". Co się tyczy szumnej nazwy "specjaliści" - ja przepraszam, ale nie oszukujmy się - nie jest to praca ani ambitna, ani wymagająca jakichkolwiek umiejętności specjalistycznych (z nielicznymi, rzecz jasna, wyjątkami).. Moja rada? Szukać pracy gdziekolwiek indziej, a najlepiej - poza korporacjami.
                  • Gość: tutaj Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.14, 22:47
                    pytanie tylko gdzie uciekac przed korporacjami... jedyna opcja to otwarcie wlasnego biznesu; a nie kazdy chce sie z kolei uzerac z urzednikami i placic horrendalny zus itd nie majac zadnych zyskow (bo kto je ma w pierwszych latach?); i kolo sie zamyka; przemyslu w Polsce juz prawie nie mamy... zostaly nam uslugi low cost a i to niedlugo pojdzie do Bulgarii, Rumunii.
          • kasia.zadek Re: Aon Hewitt schodzi na psy 22.03.16, 10:01
            HR zamiatają mobbing pod dywan? One same są częścią tego przemysłu pogardy. HR w AON to siedlisko małych zakompleksionych ludzi. Niszczą ludzi i poniżają. Brałam udział w rekrutacji kilka miesięcy temu, i jak rozmowa merytoryczna z przyszłym przełożonym była na poziomie, tak w momencie kiedy taka mała krótko ostrzyżona bestia z HR przejęła się rolą to momentalnie odechciało się pracować dla tej firmy. To się w głowie nie mieści jak można się tak dowartościowywać kosztem innych. Wczuli się w rolę, jakby świata poza firmą nie było, a w firmie myślą że im wszystko wolno, jak w tym słynnym "eksperymencie więziennym". W innych okolicznościach tacy ludzie mogli by w pełni okazać swoją ciemną stronę. Przerażające :/ , obrzydliwe.
      • Gość: tatamku Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.play-internet.pl 27.05.14, 20:13
        Zdecydowanie sie z tkba zgadam zwlaszcza teraz jakprzyszla.now managerka do contact center. bo jej firme do Indii przeniesli. Wspolcuje tym.ktorych tam szkolila. Czepia sie szczegolow i z niczego robi wielkie halo. Reszta teamu tez nielepsza, niechetnie pomagaja i robia przy tym.wielka laske. Panuje napieta atnosfera i nie wszyscy sa rowno traktowani. To coe jednemi wolno drugiemu os razu zwraca sie uwage. Przez taka upirdliwosc.dodaja ciagle.nowej roboty i w ogole nie ma zadnego wsparcia od steony informatycznej. Najlepiej.zeby wszystko potrafic zrobic sobie samemu.
        • Gość: micky Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.play-internet.pl 27.05.14, 20:19
          Musze Ci przyznac niestety calkowita racje. Wyzysk i zero wsparcia ze strony zespolu a.oczekuja zaangazowanie jakby sie mialo z tego krocie i zarabialo tyle.ze.mozna byloby spac na pieniadzach. Sa tacy fanatycy co chyba powinni nocowac bo siedza po godz za friko i klepia w klawiature odpowiasajac na pytania durnych brytyjczykow
          • Gość: Madzia Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: 168.224.160.* 20.06.14, 15:25
            Jak myślicie, ile osoba z doświadczeniem można dostać na poniższym stanowisku?
            www.pracuj.pl/praca/consolidations-reporting-accountant-krakow,oferta,3449290
            Oferta brzmi ciekawie, ale nie bardzo orientuję się w krakowskich stawkach...
          • Gość: gość Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.14, 19:35
            nieładnie sobie odpisywać. te same błędy i styl pisania
        • Gość: mala mi Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.14, 23:24
          Haha, pracuje w konkurencji, też krakowski outsourcing, i wierz mi, mogłabym to samo powiedziec o mojej firmie.. zwłaszcza zaraz jak zaczęłąm, teraz już się przyzyczaiłam. Ale jest zapie...dodawanie nowych rzeczy, przyczepianie o szczegóły. Jak wytrwasz pierwsze pół roku zaczynają Ci ufać, chyba że koncertowo spieprzasz rzecz za rzeczą. Ale na ogół jest ok. Tak więc jak jeszcze tam jesteś to przetrzymaj i za p,ół roku przestaną zwracać uwagi na pierdoły. A jak chcesz się przenieść, to niestety, obawiam się, w każdym outsourcingu HRowym jest tak. Jesteśmy tanią siłą, więc nawet jak z braku sprzętu spędzamy więcej czasu na pracy to nie są takie koszty by opłacało się zainwestować w ułatwienie pracy. W każdym korpo jest tak samo..
      • Gość: Bruno Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.14, 21:20
        Takie rzeczy wypisujecie, że głowa mała, zawsze będzie lepsza i gorsza praca, lepsi i gorsi ludzie. Coraz więcej młodych ma postawę "co firma może dać mi", zamiast "co ja mogę dać firmie", uwierzcie mi, najpierw praca, potem płaca, nie odwrotnie. Dajcie coś z siebie, a zobaczycie że to zaprocentuje.
      • Gość: pracowniczka korpo Re: Aon Hewitt schodzi na psy IP: *.play-internet.pl 27.08.14, 12:12
        Hej, pracuje w aonie od 2 mies. niestety nie trafilam na to forum wczesniej pewnie bym tam nie pracowala wowczas. Nie moglam uwierzyc ze tak mozna traktowac pracownika, wyzysk, brak treningu ale musisz zapieprzac bo deadliny... nic nie daja od siebie a wymagaja krocie.. a co na gorsze kablowanie jest na porzadku dziennym a manager jest z tego zadowolony. jest tragedia a moja kariera tam konczy sie z dniem zakonczenia okresu probnego.
      • eve.83 Aon Hewitt - gorzej być nie może 07.12.14, 20:54
        Wszystkim zainteresowanym Aon Hewitt, szczerze odradzam pracę w tej firmie, a już w szczególności dla klienta jakim jest C******A, znanym również jako B****** G**.

Fatalne warunki finansowe!, nienadający się do współpracy managerowie, którzy traktują ludzi z pogardą, brak szkoleń i perspektywy rozwoju czy awansu, nagłe 'zniknięcia' pracowników, którym dziękuje się za współpracę z dnia na dzień to tylko niektóre powody, dla których zdecydowałam się odejść z tej firmy po 8 miesiącach ciężkiej pracy (z czym wiązało się wiele wyrzeczeń - mnóstwo nadgodzin, których nigdy nie można było odebrać, praca w soboty, itp.), której nikt nigdy nie docenił. Rotacja jest ogromna, pamiętam jak po 4 tygodniowym urlopie nie poznawałam co drugiej twarzy w kuchni.

Dotychczas pracowałam w 4 korporacjach, z czego AON wypada zdecydowanie najgorzej.

• kowcia33 Re: Aon Hewitt - gorzej być nie może 10.12.14, 16:25
          Czesc, a napisz na jakim konkretnie stanowisku pracowałas? Ja teraz aplikuje na stanowisko, moim zdaniem, jedno z najniższych w randze, a mianowicie na customer service advisor z angielskim i mam pytanie, czy równiez na tych nizszych stanowiskach da sie odczuć niemiłą atmosferę i wyscig szczurów itp, czy to sie tyczy jedynie ludzi, pracujących na wyzszych stanowiskach? dzieki z góry za odp.
      • broken_head Re: Aon Hewitt schodzi na psy 28.02.15, 14:27
        W Aon Hewitt przepracowałem rok. Doświadczenie jakie zdobyłem było całkiem ok, ale cena zdrowia psychicznego jaką za nie przepłaciłem jest niewspółmierna. Atmosfera w pracy była bardzo napięta, a większość ludzi niestety mało pomocna. Wszystko to statystyki, nadgodziny, brak komfortu oraz ciągły pośpiech. Wszystko oczywiście zależy od projektu - mój był istną porażką. Relacje ze strony menadżerki były nieludzkie i żałosne - mobbing w najczystszej postaci, chęć tępienia innych by tylko ukryć swoje wady oraz poczuć się lepiej. Nie polecam.
        • broken_head Re: Aon Hewitt schodzi na psy 28.02.15, 14:29
          W Aon Hewitt przepracowałem rok. Doświadczenie jakie zdobyłem było ok, ale cena zdrowia psychicznego jaką za nie przepłaciłem jest niewspółmierna. Atmosfera w pracy była bardzo napięta, a większość ludzi niestety mało pomocna - wszystko to statystyki, nadgodziny, brak komfortu oraz ciągły pośpiech. Wszystko oczywiście zależy od projektu - mój był istną porażką. Relacje ze strony menadżerki były nieludzkie i żałosne - mobbing w najczystszej postaci; chęć tępienia innych by tylko ukryć swoje wady oraz poczuć się lepiej. Nie polecam.
          • jablkoigruszkka Re: Aon Hewitt schodzi na psy 06.01.16, 21:24
            Nie polecam pracy w Aon Hewitt, szczególni stażu to tzw. trainee dla studentów. Warunki pracy w Aonie są koszmarne ale najgorzej traktowani sa stażysci:
            - najpierw cię szkolą z najbardziej podstawowych rzeczy zebys mial wrażenie że jestes szkolony, potem przy trudniejszych sprawach zostawiaja cię samego sobie, u mnie w dziale stazysci uczyli sie sami
            - mnostwo pracy, firma jest przyjazna matkom i chyba tylko one sa zadowolone z pracy w Aonie, matka idzie na L4 bo dziecko chore, a zapiieprza za nią student
            - pracujesz 30 h w tyg, laskawie pozwalaja ci chodzic na zajecia, robisz to samo co junior albo i specjalista ale za mniejsze pieniedze - ok 1200 zl na reke, wychodzi 10 zl za ciezka prace, odpowiedzialna, pospiech i przy komputerze
            - mnie menadzer nacikal zebym nie bral kilku dni wonego podczas sesji, zebym nie chodzil nawet na najwazniejsze zajecia na uczelnie, zmuszaja zeby pracowac wiecej niz te 30 h, wywieraja presje
            - wymagaj zebys swietnie wykonywal swoja pace a jak widac zarobbki nie sa na wysokoim poziomie, junior dostaje okolo 2400 zl a tez musi zapieprzac jak szalony
            - panuje ogolna atmosfera sukcesu, Aon to przeciez swietny praodawca, placi te 10 zl za kazda dodakowa godzine:-)
            - stazysci pracuja na tzw umowe o platna praktyke ktora jest tak naprawde umowa zlecenie czyli umowa smieciowa, budzi to niesmak kiedy wiekszosc zespolu ma umowe o prace, ida na platne urlopy, chorobowe, a zapieprza za nich student
            - w wakacje musialem robic wszystko sam za 4 osoby, menadzer poslal wszystkich na urlop lacznie ze soba samym, a ja musialem pracowac od 9 do 19 w tepie expresowym, gdybym pracowal wolniej to do 20 bym nie zdazyl
            - wszyscy sa sztucznie mili i przyjacielscy, kiedy w zespole ktos nowy sie pojawia wszyscy sa super mili, potem dopiero wycodzi ze wszyscy udaja
            - haslo firmy to praca zespolowa, mamy sobie pomagac, ale nowym pracownikom nikt nie tyle nie chce, bo nie ma czasu pomoc, bo ma mnostwo swojej pracy ktorej nie moze skonczyc, jak za czesto prosisz o pomoc to wszyscy ci zarzucaja ze jestes niesamodzielny i za wolno sie uczysz, osoba proszaca o pomoc jest zbywana jak natretna mucha
            - na open spacie nie mozna sie na 5 min oderwac od komputera i pogadac z kolezanka, posmiac, trzeba byc cicho, bo management slucha
            - manager ciagle cie kontroluje, sprawdza czy pracujesz, kontroluje wykonywana przez ciebie prace, napisane maile - uslyszlem ze nawet jak sie nudze bo mi sie system mieli to mam udawac zajetego zeby nie bylo widac ze mi sie nudzi, glupota i jeszcze raz glupota, kaza budowac profesjonalny wizerunek w miejscu pracy:-)
            - stazysta to tani pracownik na umowie smieciowej, nie jest wypelnieniem luk w zespole, dodatkowa para rak do pracy, ale glowna sila robocza, w moim zespole bylo 12 osob w tym 3-4 studentow na stazu zawsze, przez caly rok
            - caly czas menager mydli ci oczy ze jak bedziesz cicho i grzecznie klepac w komputer to dostaniesz umowe o prace, ale prawda jest taka ze umowa o prace jest ale tylko jesli jestes dostepny na pelen etat, na 3/4 sie nie zgodza nawe jesli studiujesz, ciezko pracujesz i masz wiedze, umowa o prace nie zalezy wiec od wkladu pracy i umiejetnosci ale dostepnosci na caly etat
            - awanse w Aonie nie sa dla najzdolniejszch, najpracowitszych tylko dla matek z dziecmi i osob najlepiej utozsamiajacych sie z filozofią firmy oraz obcokrajowcow
            - firma niszczy psychike, chce korpo ludkow ktorzy pracuja jak roboty
            - największe oburzenie budzi we mnie jednak fakt iz pracujacy w niej obcokrajowcy dostaja wyzsze stawki na tych samych stanowiskach, a Polacy nizsze, obcokrjaowcy sa tez mniej obciazani praca, podobnie jak matki z dziecmi
            - i dla mnie najgorszy element - daja ci laptopa ktory musisz codziennie zabierac do domu i przynosic do pracy, nie wolno go nigdy zostawiac w biurze, bo taka jest polityka managementu, wiec odpowiadasz za drogi sprzet, dane kadrowe na nim zgromadzone, bardzo uciazliwe gdy jedziesz do pracy mpk lub rowerem, jedziesz w piatek po pracy pociagiem do rodzicow, odpada basen i silownia, bar prosto po pracy bo musisz pilnowac laptopa:-)
            - musisz pracowac w polskie swieta - np. 1, 11 listopada bo np, klient jest z Wielkiej Brytanii, oni wtedy pracują i my też musimy, ale oczywiście matek z dziećmi to nie dotyczy
            - musisz uważac na każde wypowiedziane słowo, wszystko wykorzystają przeciwko tobie, nie możesz być sobą
            - podsumowujac zarobki niskie, odpowiedzialnosc bardzo duza, obciązająca praca przy danych, terminy
            - po pol roku stazu nie dostalem umowy o prace, zaporponowano mi kolejny staz mimo iz umiałem już wszystko w dziale, zwolnilem się, znalazłem prace o umowe o prace w polskiej, dobrze propserujacej firmie, pracuje na pol etatu, moge laczyc prace ze studiami
            - w czasie kiedy pracowalem w Aonie zwolnilo sie wiele osob ktore mialy bardzo duzy staz pracy, nawet kilka lat, to chyba najlepiej mowi o klimacie pracy i zarobkach stworzonych przez obeceny mangement
            Studenci zastanówcie się dwa razy zanim zaczniecie "karierę" na smieciówce.
            • karcia.karcia.24 Re: Aon Hewitt schodzi na psy 16.03.17, 22:27
              Nie wiem czy to forum jest wciąż aktualne ale niestety obecnie musze podpisać sie pod wszystkim- nie jestem stażystka tylko osoba na tez niskim stanowisku juniorem. Przyszłam tu żeby udowodnić mojemu mężowi ze znajdę prace- wiem wiem dziecinne ale myślałam że skoro tyle soe mowi o kobiecych karierach to ja tez tak chce... A teraz bardzo merytorycznie:
              1. Noszenie laptopa do pracy to jest żenada - mam ochotę iść na zakupy na spacer nie moge bi raz ze ciezki a dwa ze co jak zgubie laptop
              2. Fatalny management bezprawnie każe dlugom okresem wypowiedzenia pracuje tu 3 miesiace i moj okres wypowiedzenia to...2 miesiące
              3. Odchodze z firmy ale nie chca sie zgodzić za porozumieniem stron bo biznes biznes ważny sranie w banie Managerka to krowa
              4. Niskie place ja akurat mam okej bo to dużo dla osoby ktora byla utrzymywana przez męża ale żeby z takiej pensji ktos miał wyżyć? No sorry
              • karcia.karcia.24 Re: Aon Hewitt schodzi na psy 16.03.17, 22:30
                5. Fatalna atmosfera w zespole pilnują szpiegują a nawet jak sie nudze to musze sie tepo wgapiać w kompa
                6. Sztywne godziny pracy
                7. 30 minut niby na lunch
                8. Chamscy ludzie
                9. Slaba technologia
                10. Kiepskie benefity
                11. Jest multisport ale kiedy mam miec na ti czas jak padam z nóg czy mam zapieprzać z komputerem?
                12. Nie decydujcie sie na to nawet tak jak ja zrobiłam dla zartu- mobbing w formie zawoalowanej jest tu na porządku dziennym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka